Päronpannkakor


Jag fortsätter mitt experimenterande med olika smaksättningar på pannkakor. Idag blev det päronpannkakor! :) Jag gjorde en vanlig pannkakssmet för 4 personer, men rörde även ner ca 3 dl rivet päron (jag använde päronsorten Conference). Pannkakorna blev söta (Conference är ju en ganska söt päronsort) och fick en svag smak av päron. Jag tyckte det blev jättegott!

Som tillbehör hade jag en blandning gjord på keso, mosade jordgubbar och kanel. Mums!
          
Jag åt en sallad till pannkakorna för att få en lite mer matig måltid. Salladen består av vitkål, broccoli, gurka och rödlök. Dressing: Vitvinsvinäger, olivolja, svartpeppar och italiensk salladskrydda.


PS. Tack för all respons på det förra inlägget! Det betyder mycket för mig att få läsa om hur ni tänker och ser på saken. Jag lär mig saker av era kommentarer som jag vet att jag kommer ha nytta av när jag jobbar som dietist! :D


Tankar om ortorexi...

Jag fick ett mail från en tjej som undrade om jag kunde berätta vad jag tänker angående ätstörningen ortorexi. Jag tänkte att det kan vara intressant för fler att läsa, så jag skriver ett inlägg om det. :)

Ortorexi är en relativt "ny" ätstörning. Den drabbade är mer eller mindre besatt av att leva nyttigt. Man tränar väldigt mycket och är otroligt mån om att äta nyttigt. Man blir duktig på att räkna kalorier och vet exakt hur mycket man har ätit och hur mycket man "gör av med" genom träningen. Ortorektikern har alltså varken anorexi eller bulimi, men ligger antagligen i riskzonen för att utveckla någon av dessa två andra ätstörningar om man inte blir bättre.

Det paradoxala med ortorexi är att det är en allt annat än nyttig livsstil. Trots att man gör allt för att leva "nyttigt", så blir livsstilen väldigt osund. Dels på grund av att det antagligen är väldigt jobbigt psykiskt att vara så fixerad vid mat och träning, och dels eftersom ortorektiker faktiskt ofta utvecklar näringsbrist.

Det verkar som att ortorexi är en ätstörning som har ökat under de senaste åren. Jag tror att ökningen har flera orsaker. En av de största bidragande faktorerna till ökningen tror jag är media.

Det debatteras ständigt om hur man bör och inte bör äta. Man möts i princip dagligen av nya råd om hur man ska göra för att leva så nyttigt som möjligt och det är då inte så konstigt att tankarna hos många människor mer och mer upptas av hur de själva ska lyckas leva sunt.

Ofta tycker jag tyvärr att en sund livsstil likställs med att man är en bra person, alltså att man är lite "sämre" om man inte tränar och äter bra. Idag är den egna kroppen ett "projekt" för många (speciellt unda människor) och ens mål blir att ta hand om projektet så bra som möjligt. Det här kan dock gå till överdrift för vissa och leda till olika ätstörningar, som till exempel ortorexi.

Kroppen står i centrum i de flesta tidningar för unga tjejer och även i kvällstidningarna, vilket jag tycker är synd. Det ger signaler om att kroppen kan ta oss långt, bara vi äter och tränar perfekt.

Att äta sötsaker, fikabröd, snacks och liknande är förknippat med skam och skuld för många vilket jag tycker är väldigt synd. Många verkar tyvärr se det som ett misslyckande om man äter något som anses onyttigt, vilket jag tycker är tråkigt. Värdesätt inte dig själv utifrån vad du äter!

Ibland kan man läsa i tidningar om hur långt man måste springa, eller hur länge man måste träna, för att "bli av med" något "onyttigt" som man har ätit. Jag blir alltid lika arg när jag ser såna listor, eftersom det garanterat gör mer skada än nytta! Det ger människor signaler om att man på något sätt måste kompensera för det man har ätit. Människor kan få uppfattningen om att vad man än äter så måste man träna bort det, vilket ju är helt fel.

I min blogg försöker jag inspirera till ett sunt förhållningssätt till mat. Hälsa för mig är att äta det som man själv känner att man mår bra av och att unna sig godis, kakor, chips, glass och liknande när man känner för det. Att äta godis anser jag är hälsosamt! :) Förbud tyder på ett osunt förhållande till mat och kan vara ett första steg till att utveckla ortorexi. När jag säger till folk att jag pluggar till dietist blir de ofta förvånade om de ser att jag äter till exempel godis. Men jag anser mig ha ett sunt förhållande till mat och träning, vilket för mig innebär att jag äter det jag tycker om och det jag känner för och tränar för att jag tycker att det är kul. Jag utesluter varken kolhydrater, fett eller protein eftersom jag inte ser någon anledning till det, och för att det skulle vara så himla tråkigt att inte få äta av allt!

Som jag har skrivit i tidigare inlägg så händer det ganska ofta att läsare önskar att jag ska skriva mer om hur mycket kalorier maten jag bloggar om innehåller. Detta är dock något som jag är emot, eftersom jag tror att det bidrar till "kalori- och nyttighetshetsen" och det vill inte jag vara del av!


Min förhoppning är helt enkelt att den här bloggen ska inspirera till matglädje och balans! :D

                             VAD HAR NI FÖR TANKAR OM DETTA?



 
 


Veckans första frukost


• Fiberhavregrynsgröt med banan, mandarin och mandlar (och mjölk)
• Kokt ägg med kaviar
• Te

Läsarfråga

Fråga: Kan du inte skriva lite om hur man bör fördela sitt intag av olika livsmedel? Jag tycker det är svårt att veta hur mycket man ska lägga upp på tallriken och hur proportionerna ska se ut för att man ska må bra.

Svar: Som med det mesta när det gäller mat, så är även detta något väldigt individuellt. Men det finns några generella råd som kan vara bra att känna till. Jag tycker tallriksmodellen är ganska bra att använda sig av. Den visar inte mängd mat, utan proportionerna mellan olika livsmedelstyper. Det finns 3 olika tallriksmodeller, beroende på hur pass fysiskt aktiv man är...

Lågenergiförbrukarens tallriksmodell: Fyll halva tallriken med grönsaker/rotfrukter. Fördela lika mängder pasta/potatis/ris och kött/fisk/fågel/ägg/bönor på resten av tallriken.

Normalförbrukarens tallriksmodell: Fyll en fjärdedel av tallriken med kött/fisk/fågel/ägg/bönor. Fördela lika mängder av pasta/potatis/ris och grönsaker/rotfrukter på resten av tallriken.

Högenergiförbrukaren: Fyll halva tallriken med pasta/potatis/ris. Fördela andra halvan jämnt mellan kött/fisk/fågel/ägg/bönor och grönsaker/rotfrukter.
 
Såna här saker kan vara kul att känna till och bra att ha i åtanke ibland. Däremot tycker jag inte att det här är något man ska tänka alltför mycket på. Det viktigaste är trots allt att man äter det man tycker om och det man själv känner att man mår bra av! :)



Exempel på en tallrik för normalförbrukaren







Alla energigivarna är viktiga!


Livsmedelsverket tipsar om hur man på ett bra sätt kan fördela sitt energiintag över dagen...

Frukost 20-25%
Lunch 25-35%
Middag 25-35%
1-3 mellanmål 5-30%


                    


Tonfiskrisotto


Jag gjorde en risotto på vanligt sätt (för 4 portioner), men på slutet av koktiden så hade jag i 2 burkar tonfisk och några deciliter gröna ärtor.
Det blev supergott! :)


Kost för njurpatienter...


Kaffe och en skinkmacka med tomat, rödlök och citronpeppar

Det har varit ganska mycket i skolan den senaste tiden, men nu börjar det lugna ner sig i alla fall lite grann. I måndags hade vi laboration hela dagen, där vi lagade mat till patienter (påhittade) med njurproblem, som antingen behöver en kost med reducerad mängd protein, eller en proteinrik kost. Det är en utmaning att sätta ihop såna koster, men man lär sig väldigt mycket!



Rödlök och tomat är verkligen en god kombination! :)


1 paj, 2 fyllningar...


Broccoli- och skinkpaj serverad med vitkålssallad



Igår gjorde jag som Allt om mat tipsade om; olika fyllningar på var sin sida av pajen. Väldigt praktiskt om de som ska äta pajen tycker om olika fyllningar.


Pajskal
100 margarin
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3-4 msk vatten

Äggstanning
3 ägg
1,5 dl mjölk
Vitlök, salt och peppar

Fyllning 1
Skinka + broccoli
Fyllning 2
Gröna ärtor + kikärtor

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman alla ingredienser till pajskalet, tryck ut degen i en pajform och låt stå i kylen i ca 30 minuter. Förbered fyllningarna och äggstanningen under tiden. Fyll ena halvan av pajskalet med fyllning 1 och den andra halvan med fyllning 2. Häll över äggstanningen. Låt stå i ugnen i ca 20-25 minuter.


En god start på dagen


Skinkmacka med paprika
Fil med Dinkel Fras, ananas, jordgubbar och apelsin


           

Potatis- och bönsallad

Eftersom jag fick potatis över från den här måltiden och har massa bönor hemma, så passade ju en potatis- och bönsallad bra! :)



Ingredienser:

Kokt kall potatis
Stora vita bönor
Kikärtor
Gröna ärtor
Röd paprika
Bladspenat
Ruccolasallad
Haricots verts
Broccoli
Dressing gjord på olivolja, vitvinsvinäger och italiensk salladskrydda

Den här portionen ger mig ungefär...
154% av det dagliga behovet av vitamin C
38%
av det dagliga behovet av fibrer
26% av det dagliga behovet av järn
0% av det dagliga behovet av vitamin B12
(pga att B12 i princip bara finns i animaliska livsmedel)


Gott! :)

Lunch


Laxröra gjord på laxfilé, stora vita bönor, gröna ärtor, massa vitkål, gul lök, vitlök, potatis, crème fraiche, krossade tomater, tomatpuré, curry, salt och peppar.

Äntligen lagade jag något med potatis. Det var alldelles för längesen! Potatis är ett bra livsmedel, som jag ska äta oftare! :)

Äter ni potatis ofta?


Gasque och diabetesplugg

Igår var jag på gasque (=sittning/finare middag) med studenter som läser till dietist, kostvetare och systemvetare. Det var jättekul! Menyn såg ut så här:

Förrätt: Laxrullad med wasabicrèmefraiche och laxrom
Huvudrätt: Lammstek Provencale med potatisgratäng och rödvinssås
Efterrätt: Limecheesecake med björnbär


Trots gårdagen så måste jag verkligen plugga idag... Slutet av kursen "Dietetik och klinisk nutrition II: Diabetes mellitus och njursjukdom" börjar närma sig.


Plugg...


Citronpannkakor och 3-årsdag!

Det som är bra med pannkakor, förutom att det är gott, är att det går att variera så mycket. Idag testade jag att ha rivet citronskal i pannkakorna. Det blev jättegott och fräscht! Till 6 pannkakor hade jag i ungefär 5 msk rivet citronskal. Till pannkakorna åt jag ett av mina favorittillbehör; kesella blandat med jordgubbar. Mums! :-)
                  
                      Idag fyller förresten bloggen 3 år! :D



Dagens frukost


• Filmjölk med Dinkel Fras, granatäpple och päronbitar 
• Äggmacka med kaviar



Dinkel Fras från Quaker är min nya favorit att ha på filen! :-)

Dagens lunch


Köttfärs- och bönröra serverad med bulgur och gurkbitar

Trots att bra livsmedel är något jag prioriterar att köpa, så är det viktigt för mig att maten jag lagar är relativt billig. Ett exempel på hur man kan göra sin mat billigare är att dryga ut lite dyrare proteinkällor (till exempel köttfärs) med billigare (till exempel bönor). Det har jag gjort i den här rätten och gör i princip alltid när jag lagar köttfärssås. Genom att blanda i massa goda ingredienser som kidneybönor, cannellinibönor, vita bönor, majs och champinjoner, så kunde jag fylla väldigt många matlådor, trots att jag använde en relativt liten mängd köttfärs. Det blir billigare, och enligt mig också godare! =)


Springtur




De här bilderna tog jag idag när jag var ute och sprang. Det är verkligen härligt att springa på våren! :-) För er som bor i Uppsala kan jag tipsa om Håga, ett jättefint område.

En röd frukost...


- Gröt gjord på Frebacos "Havre & Quinoa"
- Jordgubbar (inte färska)
- Granatäpple
- Saft från de tinade jordgubbarna









Laxmiddag


• Ugnsstekt lax marinerad i vitlök, lime och ajvar relish
• Sallad gjord på bulgur, majs, gurka, rödlök, haricots verts och broccoli
• Gräddfil blandad med senap



Mellanmål i mängder!

Det är två frågor som återkommer ganska ofta här i bloggen och på mailen. Den ena är vad jag tycker om dietistutbildningen; vad utbildningen går ut på, vad man läser, vad man kan jobba med osv. Den andra frågan är vad man kan äta till mellanmål. Svaret på den första frågan hittar ni under kategorin "Mina dietiststudier". Den andra frågan har jag försökt svara på i den här inlägget... Har ni fler förslag får ni gärna skriva det i en kommentar! :-)



Jag älskar äggmacka med kaviar. Bra att äta innan träningen.



Fruktsallad med lite yoghurt. Frukten med de svarta prickarna heter Pitahaya.



2 mackor med olika pålägg.



Ugnsstekt äpple med massa gott i.



Fil med torkad frukt.



Päron, kiwi, banan och keso.



Smoothie gjord på naturell youghurt, äpple, banan, jordgubbar och lite honung.



Testa en frukt du aldrig har ätit! Det här är en Sweeite.



Nästan som glass...



Här är en till lite ovanligare fruktPepino heter den.



Frukt och bär.



Fruktsallad.



Fruktsallad med kesella blandad med lingonsylt.



Keso-ägg-apelsin- och kanelblandning i ugnen.



Fruktsallad med keso och kanel.



Yoghurt, frukt, solrosfrön och russin.



Vindruvor, sötmandel, torkade aprikoser, keso, äpple, banan, russin, päron, solrosfrön och kanel.



Te och smörgås.



Äppelbåtar med kanel.



Äggvitefluff.



Kesoplättar.



En liten skål med kall risgrynsgröt, jordgubbar, äppelbitar och kanel.



Äggröra.



Smörgås och ett glas Fun Light.



Frukt, bär och keso.



Smörgås med philadelphiaost och krasse.



Fruktsallad med keso och russin.



Kesokaka.



Macka med skinka, avokado och lite citronpeppar.



Yoghurt med frukt, bär och solrosfrön.



Frukt och bär i ett glas.



Grönsaker med dipp.



Frukt och grönsaker med dipp.



2 mackor med olika pålägg.



Manadrin, kiwi, äpple, russin och solrosfrön.



Kaffe, macka och fil med tillbehör.



Macka med avokadoröra.



Smörgås med fjällpastrami.



Fil, kiwi, hasselnöter, russin och kanel.



Mjölk, jordgubbar, pumpafrön, gojibär, krossade linfrön, sötmandlar, solrosfrön, quinoapuffar och russin.



Stekt ägg med svartpeppar och några tomatskivor med citronpeppar.



Äppelbitar i mikron med kanel, kardemumma och solrosfrön.



Fil med en god müsli och björnbär.



Frukttallrik med mango, vindruvor och ananas.



Kesella blandat med Fun Light


Måndag

Idag går vi 09:00 till 17:00 i skolan och vi ska bara prata om journaldokumentation hela dagen. Men vem vet, det kanske blir kul...

Förra veckans träning

Mån: Spinning
Tis: Step/Bräda
Ons: Spinning
Tor: -
Fre: -
Lör: -
Sön: -


Jag startade dagen med en frukost som såg ut ungefär som den här


GI-beräknad måltid


Som jag skrev för ett tag sen så läser vi en kurs om diabetes nu. Vi har nyligen haft en uppgift där vi skulle ta kort på en måltid och beräkna hur mycket kolhydrater den innehåller, vilket GI-värde måltiden har och hur mycket insulin en person med diabetes typ 1 skulle behöva ta innan hon/han äter den här måltiden.

Min måltid innehåller 55 gram kolhydrater och har ett GI-värde på ungefär 64, vilket är ett "medelhögt" värde.

Helena beräknade sin frukost, som ni kan se här!

UPPDATERING
Det var några som undrade hur man räknar fram GI-värdet på en måltid. Först räknar man fram måltidens totala kolhydratinnehåll. Sedan räknar man ut hur stor andel kolhydrater (av portionens totala kolhydratinnehåll) som finns i varje livsmedel. Procentvärdet man då får fram multiplicerar man med livsmedlets GI-värde (som man får kolla upp i tabell) och delar sedan summan med 100. Så här gör man för varje livsmedel. Man lägger sedan ihop alla dessa värden och får då GI-värdet för hela måltiden. Som ni förstår så tar det här ett tag, och det är verkligen inget som jag brukar göra, haha..

Fylld paprika


Fylld paprika, haricots verts, tomat, tzatziki

Jag borde verkligen laga fyllda paprikor oftare, det är ju så gott! :-) Här kommer receptet...

Ingredienser (Ni får uppskatta mängderna själva, beroende på hur pass stora era paprikor är)
- Paprikor (se till så att de inte är för "spetsiga" i botten, 
  eftersom de ska kunna stå upp)
- Köttfärs
- Matfett för stekning
- Gul lök
- Vitlök
- Kidneybönor
- Bulgur
- Paprikakrydda, svartpeppar, salt
- Riven ost

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Koka bulguren. Skär bort toppen på paprikorna och ta bort kärnorna inuti. Låt paprikorna koka i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i stekpanna i några minuter. Ta upp löken och bryn köttfärsen. Blanda ner löken, kidneybönorna, bulguren och kryddorna i köttfärsen. Ställ paprikorna i en ugnssäker form. Fyll de med köttfärs- och bulgurblandningen, strö över ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.





Mellis


Idag improviserade jag lite när jag skulle göra mellis. Jag blandade ihop keso, ägg, kanel och apelsin och lät det stå i ugnen ett tag. Resultatet blev lyckat! :-)

Ingredienser till 3 portioner
Ca 1,5 dl keso
1 ägg
1 tsk kanel
1 apelsin

Gör så här
Blanda samman keso, ägg och kanel. Skala och skär apelsinen i små bitar och krama ur saften. Blanda ner apelsinbitarna i kesoblandningen. Häll blandningen i en liten ugnssäker form. Låt stå i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

Lunch


Köttfärssås, fetaost, fullkornsbulgur, haricots verts och paprika

Köttfärssåsen är gjord på blandfärs, krossade tomater, vitlök, gul lök, rödlök, kidneybönor, rädisor, tomatpuré, röd paprika, ingefära, paprikakrydda, svartpeppar och salt.



Omelett



En omelett gjord på 2 ägg, en skvätt mjölk, finhackad tomat, lök och paprika, riven ost, fetaost, salt och peppar. Såå gott! :)


Hallon + Päron = Sant!


Den här pajen gjorde jag när jag var och hälsade på i Örebro över påsken.
Den blev jättegod!
:-)

Ingredienser till 1 paj

Pajskal
3 dl vetemjöl
3 msk socker
100 gram smör
1 ägg

Fyllning
Ca 2 dl hallon
Ca 1 dl finhackat päron
Ca 1 dl socker

Pajtäcke
3 dl vetemjöl
100 gram smör
1 dl socker
1 ägg

Gör så här
Blanda ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en pajform. Låt pajskalet stå i kylen ca 30 minuter. Blanda samman ingredienserna till pajtäcket. Lägg hallonen och päronbitarna i pajskalet och strö över sockret. Täck över med pajtäcket. Låt stå i ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter.


Ovovegetariska biffar

Det var flera som verkade uppskatta receptet på kikärts-  och potatisbiffar som jag publicerade för några dagar sen. Därför tänkte jag tipsa om gamla inlägg där jag har gjort olika typer av ovovegetariska biffar (ovo innebär att de innehåller ägg).



Bönbiffar
 


Blomkåls- morots- och potatisbiffar



Kikärtsbiffar



Rödbetsbiffar


Innan spinningpasset


♥ Kanelknäckemacka med philadelphiaost och lingonsylt
♥ Yoghurt med banan- och äppelbitar, hela linfrön och hackad sötmandel

Ny kategori!

Jag tänkte införa en ny kategori här på bloggen. Jag har valt att döpa den till "Intressanta nyheter" och där kommer jag helt enkelt att skriva om intressanta nyheter inom kost, hälsa och träning.


Vilka är de senaste nyheterna inom kost, hälsa och träning...?


Först ut blir nyheten om att fem svenska forskare tycker att vi ska införa skatt på socker. HÄR kan ni läsa hela artikeln. De anser att de pengarna man kommer få in genom den höjda sockerskatten ska användas till att sänka skatten på frukt och grönt. I artikeln kan man läsa att den genomsnittliga svensken dricker ca 90 liter läsk per år och äter mest godis i hela världen. Forskarna menar att ungefär 30 000-50 000 barn i Sverige riskerar att dö i förtid av diabetes, cancer och hjärtinfarkt på grund av sin fetma.

Jag har försökt att komma på både positiva och negativa åsikter i frågan. Det negativa som jag kan komma på är att när man höjer skatten på ett enskilt livsmedel så kanske det gör att man lite "glömmer" att det, som jag alltid brukar påpeka, är helheten som räknas när det gäller hur man äter. En kost kan ju vara väldigt ohälsosam trots att man inte äter godis och dricker läsk. Enligt mig så är det inte negativt att äta godis, i rimliga mängder. Det gör jag själv. Det som ställer till det är om man äter allt för stora mängder. Det andra jag kan komma på som man skulle kunna se som negativt (och som jag tror blir det starkaste motargumentet i debatten) är att man inte vill vara styrd av politiska beslut och "högt uppsatta" personer. Man vill ha större frihet och själv kunna bestämma hur pass mycket socker man vill äta.

Det positiva med förslaget är ju att konsumtionen av godis och läsk antagligen skulle minska och att vi troligtvis skulle äta mer frukt och grönt. Dessa förändringar skulle på lång sikt antagligen leda till att färre insjuknar i sjukdomar som till exempel diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Detta i sin tur skulle leda till att vi sparar pengar, eftersom vi inte behöver ge vård till lika många människor. Jag har länge ansett att frukt och grönt ska vara billigare. Om vi ska göra detta möjligt genom att höja skatten på socker är frågan. Personligen vet jag inte riktigt vad jag tycker, men det lutar nog åt att jag tycker att det är en bra idé...

                                                    VAD TYCKER NI?
               

         


Frukost


Banangröt med lingonsylt, russin och äppelbitar

Koka gröt som vanligt, men efter ungefär halva koktiden har du i ungefär en halv mosad banan, som får koka med de sista minuterna. Gröten får en god och lagom kraftig smak av banan. Det blir riktigt gott! =)