Dagens frukost!

Dagens frukost!
Ett äpple
En kopp grönt te (Sencha)
-Fiberhavregrynsgröt
-Jordgubbar
-Mellanmjölk
-Krossade linfrön
-Sesamfrön
-Psylliumfrön

                       


Mellis

Mellis
Tranbärsjuice
Päron
Macka med smör, skinka, tomat och alfalfagroddar


                    



Lunch

Lunch
-Fullkornsris
-Hemmagjord köttfärssås
-Tomat
-Gul lök
-Alfalfagroddar
-Röd paprika
-Morot
-Sockerärtor

Fullkornsris är en variant av råris, har lite kortare koktid och lite högre GI än råriset. Men trots det är fullkornsris mycket näringsrikt och bra!

Alfalfagroddar är jättenyttigt! De innehåller stora mängder antioxidanter och även saponiner som har kolesterolsänkande egenskaper!

                                                
Fullkornsris                                         Alfalfagroddar

"Vad är det vi äter?"

Expressen startar idag artikelserien "Vad är det vi äter?" Bra initiativ, tycker jag! Idag handlar det om de syntetiska sötningsmedlen i vår mat.

http://www.expressen.se/halsa 

image103

Dagens kloka ord

En pessimist ser svårigheter i varje uppgift,

optimisten ser en uppgift i varje svårighet.

                        


Lunch

Lunch
-Pasta
-Kycklingbiffar
-Vita bönor i tomatsås
-En stor morot
-Broccoli
-Rödlök

Frukost

Frukost
-Fiberhavregrynsgröt
-Mellanmjölk
-Bananbitar
-Jordgubbar
-Krossade linfrön


-En ostmacka
-Ett glas med utspädd äppelcidervinäger

Frukost

Frukost
-Lättfilmjölk
-Lättmusli (Frebaco)
-Blåbär
-Jordgubbar
-Psylliumfrön

              
                                                                      Grönt te (Sencha)

Kaffetips!

Kaffetips!

Ha gärna lite kanel i kaffet! Det blir gott och lite nyttigare!
Man tror bland annat att kanel kan ge ökad fettförbränning och förebygga gaser i magen. Prova även kanel på gröten, i filen, i teet, över fruktsalladen, i grytor, i soppor eller på vaniljglassen!

                                            

Dagens kloka ord

Mod är inte alltid högröstat. Ibland är modet den stilla röst som vid slutet av dagen viskar: 'Jag försöker igen imorgon.'

/ Författaren Mary Anne Radmacher  

                                                                   

Lunch

Lunch
-Fullkornspasta
-Salladskycklingbitar
-Vita bönor i tomatsås
-Majs
-Ärtor
-Rödlök
-Moror
-Broccoli

Kostcirkeln

Tema: Kostcirkeln
                     


Kostcirkeln är indelad i 7 delar och man ska helst få i sig någonting från varje del varje dag. Om man äter någonting från varje del varje dag i lagom mängd kan man vara ganska säker på att kroppen har får i sig den näring den behöver! Ett tips är att ha en bild på kostcirkeln uppsatt någonstans i köket, så att man ibland kan kolla av om man har ätit för lite från någon del. De sju delarna i kostcirkeln och deras viktigaste närigsinnehåll:

Frukt och bär
- Vitaminer (främst C-vitamin), fibrer och vissa mineralämnen.
Grönsaker - Fibrer, mineralämnen och vitaminer.
Potatis och rotfrukter - Kolhydrater, fibrer, mineralämnen, C-vitamin och karotin.
Bröd, mjöl och gryn - Protein, kolhydrater, B-vitaminer, mineralämnen och fibrer.
Matfett - Fettlösliga vitaminer (A och D), fett och essentiella (nödvändiga) fettsyror.
Mjölk och mjölkprodukter - Kalcium, protein, A och B-vitamin.
Kött, fisk och ägg - Protein, vitaminer, mineralämnen. 

Här kommer exempel på någonting från varje del:

       

           

Det behöver alltså inte vara speciellt svårt att äta något från varje del, varje dag!

Mellis

Mellis
-Blåbär (längst upp på bilden)
-Bananbitar
-Hasselnötter
-Valnötter
-Torkade plommon


Smörgås

mellis
En kopp grönt te
En macka med smör och äppelmos

Grönsaksfat

Gr?nsaksfat
Denna portion med grönsaker äter jag tillsammans med dagens lunch.
-En morot
-Gul paprika
-Gul lök
-Kikärtor
-Rödlök
-Broccoli
-Vitkål
-Ärtor
-Majs
 

Kikärtor är fulla av mineraler, proteiner och kostfiber och har ett lågt GI-värde. Man kan till exempel använda kikärter i sallader, som förstärkning i grytor och soppor eller till att göra en hummus.

Omega-3!

Fet fisk!
Fet fisk som makrill, sill och lax och annan mat som till exempel nötter, linfrön, linfröolja, rapsolja, gröna bladgrönsaker, soja, och skaldjur innehåller Omega-3-fettsyror. Omega-3 är viktigt för oss alla! Det förebygger hjärt- och kärlsjuksdomar och om man får i sig för lite Omega-3 kan risken för nedstämdhet och humörsvängningar öka. Omega-3-fettsyror kan lindra inflammatoriska sjukdomar, ögonsjukdomar, blodproppar, senil demens, åderförkalkning och ojämn hjärtrytm. Den kan även sänka blodtrycket och öka blodcirkulationen. Omega-3 är även bra för huden, torr hårbotten och mjäll. Tillskott av omega-3-fettsyror har också visat sig kunna lindra inlärningssvårigheter, dyslexi, koncentrationssvårigheter och ADHD. Man tror även att det kan förebygga mensvärk och migrän!
     Man brukar rekommendera folk att äta ungefär 3 portioner fet fisk i veckan. Fast om man äter mycket annan mat med Omega-3-fettsyror kan man ju minska på just fisken, om man vill det. Kosttillskott och naturläkemedel med Omega-3-fettsyror kan man köpa om man känner att man inte får i sig tillräckligt genom kosten.
     Omega-3 är alltså dundernyttigt och bra på väldigt många olika sätt!


                                             
       Nötter                            Skaldjur                          Linfrön

Kvällens läsning!

Kv?llens l?sning!
Jag älskar att läsa hälsotidningar! Mina två favoriter är Topp Hälsa och Hälsa.

  http://www.topphalsa.se/
  http://www.halsa.se/

Lunchdags

Lunchdags
-Ris
-Lax
-Gul paprika
-Ruccolasallad
-Ärtor
-Majs
-Vita bönor i tomatsås
-Broccoli
-Vitkål

Ruccolasallad är nyttigare än "vanlig" sallad, eftersom att har en mycket mörkare grön färg, vilket tyder på en större mängd antioxidanter!
    
Vit - Grön - Gul - Orange - Röd. Detta är ordningen på hur stor mängd antioxidanter paprikor innehåller. Den vita paprikan (ja, det finns faktiskt vita paprikor) innehåller alltså minst mängd antioxidanter och den röda mest.
Paprikan innehåller mycket C-vitamin. Den röda paprikan innehåller faktiskt 4 gånger så mycket C-vitamin som en apelsin!


Dagens frukost!

Dagens frukost!
-Lättfilmjölk
-Lättmusli (Frebaco)
-Jordgubbar

          

Lunchtallrikens grönsaksdel

Tallrikens gr?nsaksdel
-Morötter
-Ärtor
-Ruccolasallad
-Broccoli
-Majs
-Rödlök

Dagens frukost

Dagens frukost
-Fiberhavregrynsgröt
-Bananbitar
-Valnötter
-Blåbär
-Jordgubbar


Den mörka "saften" i tallriken är saften från bären som bildades när jag värmde dem i mikron. Det blev jättegott och man behöver inte ha mjölk i eftersom saften gör så att det inte blir torrt! Som jag har skrivit i andra inlägg, så betyder den mörka, nästan svarta färgen, på saften att den innehåller en mycket stor mängd antioxidanter.



                

Påfyllning av fruktskålarna!

P?fyllning i fruktsk?larna!
-Bananer
-Plommon
-Äpplen
-Apelsin
-Mandarin
-Päron

Apelsiner innehåller bland annat C-vitamin, fibrer, kalium och folsyra. De innehåller även en speciell antioxidant (hesperetin) som kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Man kan få i sig dessa nyttigheter även genom att dricka apelsinjuice, i alla fall om juicen innehåller fruktkött. Men juicer innehåller ofta en del socker och kolhydrater. Om man ska bli lika mätt på att dricka juicen som att äta apelsinen så får man dricka en hel del, så det allra bästa är ändå att äta apelsinen!

           

Valnötter

Valn?tter

Valnötter är rika på omega-3, vilket är väldigt bra att få i sig, speciellt för den som inte äter fisk. Valnötter är bra för hjärnan och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den är dessutom en av de mest antioxidantrika nötterna!
Man kan till exempel ha dem i bakverk, desserter, sallader och vegetariska rätter eller bara äta dem som godis!

                        

Fruktskålen idag

Fruktsk?len
-Päron
-Bananer
-Avokados
-Plommon
-Mandariner

Plommon innehåller mycket fibrer och en stor mängd antioxidanter. Ju mörkare plommonet är, desto större mängd antioxidanter! Vissa plommon, liksom blåbär, är nästan svarta, vilket tyder på mycket antioxidanter! Plommonen på bilden är dock inte speciellt svarta...

Smoothie!

Smoothie!
En smoothie är alltid gott!

-Lättfilmjölk
-Jordgubbar
-Banan
-Blåbär
-Päron


Lunch!

Lunch!

-Fullkornspasta
-Kycklingköttbullar
-Salladskycklingbitar
-Vita bönor i tomatsås
-Rödlök
-Ärtor
-Majs
-Avokado



Fullkornspasta har ganska lågt GI-värde, dock inte lägre än vanlig pasta, som många tror. Men det är ändå bättre att välja fullkornspasta framför vanlig pasta, eftersom fullkornspastan har högre fiberinnehåll, lägre energiinnehåll, mer vitaminer och mineraler och en högre halt av antioxidanter.

Dagens frukost

Dagens frukost
1 apelsin
En burk med granatäpple
En kopp grönt te
Ett glas med utspädd äppelcidervinäger
En tallrik  med fiberhavregrynsgröt, lite mjölk, jordgubbar, blåbär och psylliumfrön

Frukost

Frukost
-Fiberhavregrynsgröt
-Liiite mellanmjölk
-Äppelmos
-Blåbär
-Jordgubbar

Blåbär innehåller supermycket antioxidanter! De består även av mycket fibrer och de ger antiinflammatoriska effekter. Blåbär har visat sig skydda mot alzheimers sjukdom.

                          

Grönsaksjuice

Gr?nsaksjuice

FRIGGS grönsaksjuice innehåller tomat, rotselleri, morot, citron, kryddor och lök. Det kan vara bra att dricka för den som inte tycker om att äta grönsaker. Men även den som äter grönsaker kan ju så klart dricka denna juice! Man kan också ha den i soppor, gryter och såser. Juicen kanske inte är så där jättegod att dricka, men den är ju väldigt nyttig!

Granatäpple

Granat?pple

Granatäpplet är en superdupernyttig och god exotisk frukt! Den innehåller en stor mängd antioxidanter, C-vitamin och folsyra och ämnen som hämmar cancerutveckling och hjärt- och kärlskukdomar. Man kan äta de röda kärnorna som de är, som godis. Man kan mixa dem, sila bort de små hårda grejerna som finns inuti (man kan dock äta dem) och sedan dricka som juice. Man kan strö dem över fruktsalladen eller den vanliga salladen. De är också fina som dekorering på till exempel tårtor! Idag äter jag mina som de är, med sked! :)

                              

Förkylningstider...

F?rkylningstider...

Ingefära används, och har använts i tusentals år, som naturmedicin i Indien, Kina, fler delar av Asien och delar av Arabvärlden. Ingefära är inflammationshämmande och en av de kryddor som innehåller mest antioxidanter. Den är bra för matsmältningen och för hjärtat och kan lindra förstoppning och illamående. Ingefära är med andra ord en supernyttig krydda och listan över dess positiva effekter kan göras mycket längre än vad jag har gjort här. Ingefäran kan till exempel rivas och has i te, på gröten, i bröd, i maten eller över salladen... Jag sväljer dessa skurna bitar med vatten.
    
     
Hel ingefära                  Malen ingfära




 image28
Esberitox är ett receptfritt naturläkemedel som finns att köpa på apoteket och i hälsobutiker. Det är effektivt mot hosta, nästäppa och irritation i övre luftvägarna och förkortar förkylningsperioden! 

En frukost!

En frukost!

Tallriken:
- Fiberhavregrynsgröt
-Bananbitar
-Mellanmjölk
-Äppelmos
-Sesamfrön
-Krossade linfrön
-Psylliumfrön
En kopp grönt te
En smörgås med smör, skinka och några majskorn

                        

Smörgås

Sm?rg?

En smörgås med smör, skinka, lite majs och avokado. Avokado är jättegott att ha på mackan och man kan ha det istället för smör om man vill! Det är också gott att ha avokado till mat.

Avokado är en fet grönsak/stenfrukt. Men den stösta delen av fettet kommer från de nyttiga enkelomättade fetterna. Den innehåller också stora mängder antioxidanter. Avokadon är dessutom en av de mest vitamin- och mineralrika grönsakerna och den innehåller mycket fibrer! 


                           

Frukost

Frukost

-Lättfilmjölk
-Bananbitar
-Lättmusli (Frebaco)
-Sesamfrön (skalade)

Sesamfrön innehåller bland annat B-vitaminer, E-vitaminer, selen, enkelomättade och fleromättade fetter.
Man kan ha dem på filen, på gröten, i bröd, bullar och kakor. Om man rostar frönen lite grann så passar de bra att strö över sallader!


              
 
En kopp grönt te och en apelsin till filen och frukosten är fulländad! :)  

Varje morgon!

Varje morgon!

Till frukost dricker jag alltid en kopp grönt te (sencha) och ett glas utspädd äppelcidervinäger.
 
Grönt te är verkligen en hälsodryck! Det har väldigt många positiva hälsoeffekter. Det gröna teet innehåller en stor mängd antioxidanter. Dessa skyddar kroppens celler och DNA mot de fria radikaler som kan orsaka cellskador, celldöd, åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Grönt te tros även underlätta viktnegång och vara bra för huden. Så drick, drick, drick!

Äppelcidervinäger är ett omtalat livsmedel. Många menar att det kan motverka förkylning, gasbildning,  matsmältningsproblem, övervikt, huvudvärk och migrän, ledbesvär, muskelbesvär och kronisk trötthet. Äppelcidervinäger innehåller bland annat pektin, som tros ha en kolesterolsänkande effekt. Måltidens totala GI-värde sänks om vinägern ingår i den och man tror även att äppelcidervinägern ger en förlängd mättnadskänsla. Äppelcidervinäger finns också i tablettform.

Dagens frukost

Dagens frukost

-Fiberhavregrynsgröt
-Mellanmjölk
-Päronbitar
-Hasselnötter
-Krossade linfrön
-Äppelmos
-Torkade plommon


Linfrön innehåller mycket kostfibrer, som håller magen i trim! Om man äter hela linfrön (alltså inte krossade) så passerar det mesta genom kroppen utan att brytas ner. Därför är det bättre att äta krossade linfrön, då nyttigheterna då tas upp i tarmen.

Hasselnötter är rika på E-vitamin. 50 gram ger hela dagsbehovet. De innehåller också mycket omättat fett och är rika på mineraler, fibrer och protein. Ha dem i filen, på gröten, i bröd, bakverk eller ät dem som de är!


                                         

Mellanmål!

Mellanm?l!

-Bananbitar
-Äppelbitar

Ett enkel, gott och nyttigt mellanmål! Om man skär frukten så här i bitar och äter dem med gaffel eller sked så känns det mer som en "riktig" måltid, vilket faktiskt kan göra att man känner sig mättare och nöjdare än om man äter frukten som vanligt.

Bananer innehåller bland annat kalium, magnesium, vitamin B6, fibrer, C-vitamin och mangan. Det är den mest kolhydratrika frukten och det kan därför vara bra att ta en banan i samband med träning. Bananen binder magsyra och kan därför vara bra mot sura uppstötningar! Den anses också kunna motverka bakfylla...

Äpplen innehåller bland annat flavonider, kalium och C-vitamin. Mycket av äpplets nyttigheter sitter i skalet, så låt gärna bli att skala det!


                                   

Dagens frukost

Dagens frukost

-Fiberhavregrynsgröt
-Mellanmjölk
-Jordgubbar
-Psylliumfrön
-Äppelmos


En god och nyttig frukost som man står sig ganska länge på! De små bruna fröna kallas psylliumfrön. De är väldigt rika på nyttiga, vattenlösliga fibrer och har visat sig kunna sänka GI-värdet på kolhydratrika livsmedel. Psylliumfrön är bra att äta om man har problem med magen, till exempel förstoppning. De har laxerande verkan och stimulerar tarmen på ett naturligt sätt. Man kan till exempel ha dem i gröten, i filen eller i matbröd.