Hallon, vit choklad, äpplen...

Den här kakan har jag bakat förut i olika varianter, men den här gången hade jag även hallon i smeten, vilket blev jättegott!



Ingredienser till 1 kaka
2 stora äpplen
Kanel och strösocker
150 gram smält smör eller margarin
2 ägg
2,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl hallon
100 g hackad vit choklad

Gör så här
Skala och skiva äpplena. Blanda runt dem i en skål med kanel och socker och låt dem stå och marinera medan du gör smeten. Smält smöret. Rör snabbt ihop smör, ägg och socker i en bunke. Blanda mjölet, vaniljsockret och bakpulvret i en separat bunke. Blanda sedan ihop alltsammans. Rör till sist ner hallonen och den hackade vita chokladen. Smörj en ugnsfast form, häll i smeten och lägg på äpplena. Grädda ca 45 minuter i 175 grader.

Servera med till exempel glass, vaniljsås eller grädde.


Bullbak



Igår bakade jag kanelbullar! Jag hade vanlig fyllning i alla bullarna, men i hälften hade jag även i blåbärssylt (som till exempel i bullen till höger på bilden här nere). Jag använde mig av det här receptet, som jag tycker är mycket bra.


Vad vi åt i Polen


Om man gillar kött ska man åka till Polen! På den här restaurangen fick man in ett litet minibord med (bokstavligt talat) ett stort köttberg. Vi var två personer som delade på det, men det blev en hel del över. Det fanns allt möjligt på brickan som till exempel bacon, korv, lever, kyckling, blodkorv, potatis, olika röror mm...


Kanske inte de mest aptitliga bilderna, haha!




Till bröd serverades olika röror. En röra som var vanlig (den röda på bilden) tror jag var gjord på något slags malet kött... Typ som mosad korv. Haha, det låter rätt äckligt, men det smakade faktiskt helt okej.



I mataffärerna var det mycket färgglada sötsaker...



I Polen är det populärt med piroger. Men de varken ser ut eller smakar som piroger vi äter här i Sverige. På bilden ovan till exempel, så är det piroger med potatisfyllning.



Innan maten kom så fick man bröd och olika röror att doppa det i.



Små potatispiroger och någon röra med kalvkött. Det var godare än det ser ut.



Potatis och en röra med något kött och surkål.



En god soppa med bland annat bacon, grädde och vitt vin.

Långfredagsmiddag


Pasta med pesto, lax, fetaost, oliver, avokado, rödlök, 
spenat, ruccola, paprika och gurka. Såååå gott!


Era mellanmålstips!

För ett tag sen hade jag ju en tävling här på bloggen där man skulle skriva en kommentar med sitt bästa mellanmålstips. Det kom in så himla många bra tips, så jag har skrivit ner alla här i ett eget inlägg. Jag blev jättesugen på allt!


Omelettmuffins. Blanda ägg, turkisk yoghurt, salt och peppar samt det innehåll man vill ha (jag rekommenderar skinka och salladslök), in i ugnen i 175 grader tills de får lite färg och vips, klara! Perfekta att ha med sig till skolan/jobbet som mellanmål tillsammans med en kopp te.



Mixa samman följande med stavmixer och servera i fina glasbägare eller glasskålar: 1 burk kesella, 1 matsked ekologiskt osötat jordnötssmör "Creamy", 0,5 mogen banan och 1 msk florsocker (eller sötningsmedel).



Keso och pannkakor (som en osötad crepe) och kanske lite skinka eller annat valfritt tillbehör.



En knäckemacka med lite jordnötssmör och skivad banan på.



Keso med rivet äpple och kanel, eller stekt skivat äpple med lite kanel och har keso till.



En hårdmacka med ett tunt lager messmör (kan bytas mot typ philadelphia/skinkost om man inte gillar messmör) och sedan keso ovanpå det, plus att man väldigt gärna ska ha hackad sallad, äpple eller päron på. Man kan köra på samma system fast med leverpasetej också. Då tar man lite skinkost på hårdmackan och sedan keso och päron/sallad/äpple.



Varma mackor.



Kanske inte jättemättande, men frysta drycker uppskattas starkt. Till exempel isbitar av kaffe, hallon, mango, kokos eller te.



Jag brukar ta hallon och blåbär ur frysen och värma i mikron så de blir varma, skiva på lite banan och en klick keso.



Turkisk yoghurt (alt. keso eller naturell yoghurt) med hallon, mango och krossade valnötter.



Finncrisp med färskost och skivat ägg.



Frusna bär toppat som man toppar med massa keso, och låter stå i micron några sekunder. 



Fyll ett glas med turkisk yoghurt och toppa med valnötter (rostade för mer smak) och ringla lite honung över.



Naturell yoghurt/fil med banan, äpple eller päronkuber, vaniljpulver, ev. lite kanel och till sist lite pumpakärnor!



Fruktsallad med keso.



Blanda kesella med Funlight Love, ha i jordgubbar, vindruvor och blåbär och ha sedan i ett krossat fullkornsdigestivekex.



Uppfriskande hallonsmoothie och knäckebröd med ägg och kaviar.



En liten skål tinade jordgubbar, en ostsmörgås, 2-3 torkade aprikoser eller annan torkad frukt, ev några mandlar och det viktigaste: en ruta mörk choklad (70 % eller uppåt) och en stor kopp grönt te.



Fruktsallad med pumpakärnor, solrosfrön och lite nötter.



15 minuters fryst vaniljyoghurt varvat med ekologiskt (saltat) jordnötssmör och små banantärningar.



En miniwrap. Använd det protein du åt igår och lägg till sallad.



Tärna ett äpple och blanda med kanel och hasselnötter. Blanda allt med keso.



Yoghurt, START-müsli naturell, ganska mycket så att det blir som en grötkonsistens nästan. Ha även i ca 1 msk hela linfrön och russin.



En halv burk kesella, smaksätt med kanel och fyll upp resten av burken med hallon och blåbär.



En smoothie på yoghurt, hallon och banan. Och till det en macka av surdegsbröd med avokado på!



Tina frysta hallon, mosa och blanda med kesella!




Mellis är bäst! :)


Dagens lunch


Pasta och en jättegod röra gjord på räkor, pesto, matlagningsgrädde, spenat och vitlök. Snabbt, enkelt och riktigt gott!


Uppdatering

Bloggen har gått lite på sparlåga under några dagar, men den kommer att komma igång lite mer nu! Det har hänt en del sen sist. Jag har varit i Polen (massa matbilder kommer!), jag har jobbat en hel del, jag har börjat planera en flytt till Stockholm (Jippiiiii!) och så fyllde faktiskt bloggen 4 år i lördags! Oj vad tiden har gått fort! Jag började blogga innan jag kom in på dietistprogrammet och så bloggade jag under hela min väg till att bli dietist och nu, som legitimerad dietist, fortsätter bloggen! Kul!


En dag åt vi mat på en polsk "milk bar", vilket är ungefär som ett café med enklare rätter. Genom lite smygfotande lyckades jag ta den här bilden inne i köket där maten lagades till... Som man ser så var inte standarden den högsta... Men personalen var trevlig och maten var helt okej!


Hannes korvsoppa

Det var flera som frågade efter receptet på korvsoppan som jag bloggade om för någon vecka sedan. Här kommer det...

 

Hannes korvsoppa. Mums!


Ingredienser till 4 portioner

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

1 purjolök

6 stora potatisar

2 morötter

300 gram kryddig korv

Persilja

 

Gör så här

Hacka purjolöken och stek den i en stor kastrull med lite matfett. Skala och hacka potatisarna och morötterna i stora tärningar/slantar och lägg i även dessa i kastrullen. Slå på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Koka på svag värme tills potatisarna och morötterna är nästan genomkokta. Skär korven i slantar och tillsätt i soppan. Smaka av med persilja och låt stå och puttra några minuter tills korven är varm.


Vinnaren är...

Nu är tävlingen avgjord. Det var jättekul att läsa alla era mellanmålstips! Många bra och spännande tips kom ni med. Jag tänkte sammanställa alla tips i ett eget mellanmålsinlägg...

Den person som jag valde att utse till vinnare i tävlingen är Emelie som bidrog med följande mellanmålstips:  "Godaste smoothien som både mättar och är supernyttig! Mixa 1 dl is, 1/3 mango, 1/6 ananas, en banan och en halv passionsfrukt och njuuuut!"

Jag tycker att denna smoothie låter så himla god! Måste bara testa den! :)
Jag kontaktar vinnaren via mail.
                                


Nya kakor

Marabou har nyligen lanserat nyheten Marabou Cookies. De har utgått från den klassiska och populära kakan chocolate chip cookie och blandat i Marabous choklad. Kakorna finns i två varianter: Mjölkchoklad med 25 % mjölkchoklad, och Schweizernöt med 20 % mjölkchoklad, samt hackade hasselnötter. Kakorna är nu en del av Marabous ordinarie sortiment och en förpackning kakor kostar ungefär 26-28 kr.


Jag tycker faktiskt tyvärr att kakorna var lite trista och smaklösa. Schweizernöt-kakan smakade lite mer än den med bara vanlig mjölkchoklad, men det var ändå ingen höjdare. Jag tycker att det var en bra idé att lansera såna här kakor, men lite synd att de inte var godare än så här. De går säkert hem hos många barn, men jag kommer inte att köpa dem.


Så här skriver Marabou själva om kakorna: "Marabou Cookies förenar två svenska traditioner, fikastunden och Marabous klassiska choklad. De goda, spröda kakorna tillsammans med vår älskade choklad blir det bästa av två världar och fungerar lika bra vid fikabordet som på sommarens alla utflykter."


Tre frågor, tre svar

Var köper man sojamjölk?
Sojamjölk finns i de allra flesta matbutiker. Det brukar stå i närheten av den vanliga mjölken, Ofta tillsammans med havremjölk, laktosfria produkter och liknande.

Hur många deciliter havregryn har du när du gör gröt?
1 dl. Sen lägger jag oftast till linfrön och solroskärnor.

Jag har sett att du brukar äta müsli ibland, men är inte müsli väldigt onyttigt?
Jag tycker inte riktigt att man kan ge ett klart och tydligt svar på den frågan, eftersom det finns så otroligt många müslisorter... Vissa sorter innehåller i princip bara havregryn och och någon typ av flinga, medan andra sorter är proppade mad massa saker som torkad frukt, bär, olika fröer, nötter osv. Personligen gillar jag när det är massa goda tillbehör i en müsli, speciellt nötter och torkad frukt. Eftersom jag äter müsli i princip dagligen brukar jag antingen ta naturell müsli, eller lite mindre av en müsli med massa tillbehör i. Om jag skulle välja min favoritmüsli varje dag skulle jag få i mig väldigt mycket energi från den, om man skulle slå ut det på en vecka. Däremot innehåller ju faktiskt nötter och torkad frukt mycket nyttiga ämnen, så att äta den ibland tycker jag bara är bra. Jag brukar alltså variera lite. När jag tar en naturell müsli brukar jag hacka lite frukt och lägga i filen också. Om jag skulle vara tvungen att nämna en müsli som är mindre nyttig och som man kanske inte bör äta dagligen, skulle jag säga START-müslin, även känd som kaksmulor... Ett smeknamn jag tycker att den lever upp till. 
 


Var med och tävla!

Det är dags för en ny tävling här på bloggen! Den här gången har man chans att vinna en 3-månaders prenumeration på den nya tidningen ISABELLAS, som handlar om mat, inredning och trädgård. För att delta i tävlingen ska du, i en kommentar till det här inlägget, skriva ditt bästa mellanmålstips!

Tävlingen pågår till och med tisdag 12 april, kl 21:00.
Obs - glöm inte att skriva din mailadress!

Lycka till! :-)


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD. VINNAREN PRESENTERAS SNART!





Sopplunch


Korvsoppa och två mackor med kalkon, ost, gurka, spenat och groddar.
(Recept kommer snart...)


Frukt med gröt


Fiberhavregryngröt med hela och krossade linfrön.
Toppad med massa frukt (banan, päron, mandarin och äpple), solrosfrön och russin. Efter fotograferingen hade jag också på sojamjölk, vilket jag tycker är supergott på gröt!