Veckans träning

Mån - Vila
Tis - Vila
Ons - Spinning
Tor -  Spinning
Fre - Vila
Lör - Intensivjympa
Sön - Afrodans

Om ni har möjligheten tycker jag verkligen att ni ska prova på afrodans. Det är hur kul som helst, och dessutom väldigt bra träning. Jag går alltid därifrån jättesvettig! :D Nu tycker jag att det kan bli lite mildare och lite mindre snö så att man kan komma igång med löpningen ordentligt! Om det är nån mer som är intresserad av att springa Kungsholmen Runt så kan ni anmäla er HÄR, så kanske vi ses där! ;)


På afrodans släpper man loss till afrikanska trummor. Väldigt härligt och roligt!

Fiskpudding


Att äta tillräckligt mycket fisk tycker många är svårt och därför tycker jag att det är kul att tipsa om lite olika sätt som man kan äta fisk på... Idag testade jag en ny variant på fiskpudding, som innehåller risgrynsgröt. Den blev faktiskt riktigt god och den var väldigt lätt att laga, så den här kommer jag definitivt att laga igen! =)

Ingredinser till ca 4 portioner
500 gram risgrynsgröt
800 gram vit fisk
3 ägg
Vitpeppar, svartpeppar, salt

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Koka risgrynsgröten och fisken i två olika kastruller. När fisken har kokat färdigt (efter ca 10 minuter), finhacka den och blanda ner den i risgrynsgröten. Rör ned äggen i smeten. Krydda med salt och peppar. Smörj en ugnsfast form och häll i fiskblandningen. Placera formen längst ner i ugnen. Fiskuddingen blir klar efter ca 1 timme och ska då ha fått en fast konsistens och blivit gyllenbrun på ytan.


Jag serverade med en vitkåls- och mangoldsallad och kokta morotsslantar

Soppa


Detta åt jag till lunch för några dagar sen. Billig, lättlagad och god mat! =)

• Smörgås med skinka, paprika och tomat
• Linssoppa gjord på bland annat röda linser, morot, vitkål, broccoli, matlagningsgrädde, grönsaksbuljong och krossade tomater

Dagens lunch


• Kycklingpaj med rödlök och röd paprika. Pajdegen är gjord på vetemjöl och grahamsmjöl.
• Sallad gjord på vitkål och röd mangold. Dressing: Vitvinsvinäger, olivolja, fransk senap, salt och peppar.
• Yoghurt blandad med vitlök och svartpeppar.

Det blev en jättegod lunch! =)


Innan träningen


Detta mellanmål jag igår ca 1,5 timme innan ett träningspass...

• Äggmacka med kaviar, salt och svartpeppar
• Keso och fruktsallad gjord på banan, björnbär och äpple

Nu har jag anmält mig!

Jag har tränat regelbundet under många år. Jag har inte haft något direkt mål med träningen, förutom att ha roligt och må bra. Men nu har jag anmält mig till Kungsholmen Runt (1 mil). Loppet är den åttonde maj, så jag har god tid på mig att förbättra min kondition ytterligare. Det känns jättekul att ha ett lopp att se fram emot och jag ser fram emot en rolig träningvår med mycket löpning! :D

Har ni något speciellt mål med eran träning?

   

Tankar och funderingar

I förmiddags fick jag en kommentar angående att jag ibland skriver ut hur mycket kalorier en maträtt innehåller. Jag tänkte att det kan vara intressant för flera att läsa frågan, och mitt svar. 

Från signaturen hej: "Jag har anorexi, men är på väg att bli frisk, och du har på sätt och vis varit min förebild när det kommer till mat. Jag tänker att det är sådär jag vill äta sen när jag mår bättre, alltså nyttigt, varierat och inte fokuserat på kalorier. Skillnaden mellan friska människor och oss med ätstörningar är den att vi i princip skiter i huruvida maten är nyttig eller inte, det enda som spelar roll är kaloriinnehållet. Alltså hellre en vit macka med mindre kalorier, än en mörkt där frön och kanske nötter kan dra upp kalorimängden. Det handlar om ett kontrollbehov som är helt enormt, där sjukdomen får en att tappa begreppet om vad som egentligen är viktigt. Det enda jag tycker borde vara viktigt är att du här satt ihop en fantastisk måltid där alla komponenter faktiskt är nyttiga, de gör oss gott. Morötter, rödlök, avokado, broccoli...räcker inte det? Jag kan tänka mig att det är många som ber dig näringsberäkna måltiderna, men jag hoppas att du kan tänka om. Slå ett slag för nyttig mat, utan att bidra till ett samhälle där hälsa kommer i skymundan för fanatisk kalorijakt och ouppnåeliga midjemått. Jag tycker för övrigt att du verkar jätterar och superduktig, hoppas verkligen på att kunna fortsätta läsa din blogg. Var en förebild!"

Mitt svar: Tack för din kommentar! Det betyder jättemycket för mig att få din syn på det hela. Ätstörningar är ju något väldigt komplext och svårt att verkligen förstå om man inte själv ha varit eller är drabbat, så för mig som bloggar om mat och som snart är färdigutbildad dietist är det bra att få läsa om vad människor med ätstörningar tycker och tänker ibland. Jag förstår absolut att du inte tycker att det är så bra att jag ibland skriver om kaloriinnehållet i maten och jag håller med dig om att man borde fokusera på matglädje och god mat istället för på hur mycket kalorier, mineraler etc som maten består av. Om man äter en varierad kost så får man ju faktiskt med största sannolikhet ändå i sig det man behöver. Detta skrev jag för några veckor sen i ett inlägg:

"Jag får ganska ofta frågan av läsare om jag inte kan skriva hur mycket kalorier recepten i min blogg innehåller. Generellt är jag lite skeptisk mot det, eftersom jag tycker att mat ska vara just mat och inte siffror. Man kan lätt stirra sig blind på siffrorna och bli lite "fixerad". Därför kommer jag inte att publicera näringsberäkningar speciellt ofta, men eftersom många efterfrågar detta så kommer jag göra det ibland!"

Jag har i princip alltid tyckt att det är viktigt att mat får vara mat och inte siffror. Jag har dock tänkt att det ibland kan vara okej att publicera en näringsberäkning på ett recept, för skojs skull. Jag tycker själv att det är väldigt intressant att ta reda på vad maten egentligen innehåller, vilket är förståeligt eftersom jag har valt att plugga till dietist. Men kanske ska jag låta det stanna vid mina studier och mitt privata intresse, istället för att publicera det för flera hundra okända människor som jag inte vet något om och som har väldigt olika syn på mat... 
Kanske borde jag sluta helt med att skriva ut hur mycket kalorier etc som maten innehåller. Det kanske gör mer skada än nytta...

Jag är glad för din kommentar eftersom den fick mig att börja fundera lite över detta. Det kan hända att jag någon gång ibland kommer att publicera en näringsberäkning, när det av någon anledning känns lite extra intressant. Men i framtiden kommer jag vara lite mer uppmärksam på att det faktiskt inte är helt probemfritt och fundera lite extra innan jag eventuellt publicerar en näringsberäkning. Tack för dina synpunkter! Hör gärna av dig igen om du vill diskutera något eller har någon synpunkt eller så!

Vad tycker och tänker ni andra som läser bloggen? Bör man som matbloggare skriva om kaloriinnehåll i mat, eller gör det kanske mer skada än nytta? Lämna gärna en kommentar här eller maila mig på [email protected]


Gott grahamsbröd med kesella


Det blev ett saftigt och gott bröd

Ingredienser till 2 bröd
5 dl vatten
50 gram jäst (1 paket)
100 gram kesella (jag använde lättkesella)
1 msk salt
8 dl grahamsmjöl
Ca 5 dl vetemjöl
Ca 4 msk linfrön, och ca 3 msk vatten, till garnering

Gör så här
Värm vattnet till fingervarm temperatur. Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt kesella, salt, grahamsmjöl och drygt hälften av vetemjölet. Arbeta degen tills den är smidig och fast och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Dela den i två delar och forma till limpor. Lägg limporna i smorda brödformar (ca 1,5 liter) och låt de jäsa i ca 30 minuter. Pensla med vatten och strö på linfrönen. Grädda på galler i botten av ugnen, 175 grader i 30 minuter.

Pannkakstips


Pannkakor med keso och björnbär

Vanliga pannkakor med en söt sylt till känns för mig lite mer som en efterrätt än en "riktig" måltid. När jag äter pannkakor brukar jag istället för sylt ha en klick keso och osockrade bär till, vilket blir jättegott. Ibland ersätter jag också halva mängden vetemjöl med till exempel grahamsmjöl. Man kan även tillställa exempelvis spenat och/eller morötter i pannkakssmeten om man vill göra det ännu lite matigare.

God och mättande frukost


Fiberhavregrynsgröt med linfrön. Toppad med jordgubbar, mandarin och äpple.


Kesokaka


Kesokaka med en klick lingonsylt och några sötmandlar. Kesokaka passar bra som mellanmål eller efterrätt.

Ingredienser (till ca 3 portioner)
2 ägg
1 tsk socker (kan uteslutas)
250 gram keso 
2 msk grovhackad mandel

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ägg och socker och vispa lätt. Rör ner keso och mandel. Smörj en mindre ugnssäker form och häll i blandningen. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter. Kakan ska bli fast och ytan ska få lite färg.


Kvällsmat


Smörgås med skinka och avokado och tomatsoppa gjord på...

krossade tomater
tomatpuré
stark ajvar relish
grönsaksbuljong
mjölk
kidneybönor
rivna morötter
finhackad orange paprika
hackade gröna oliver
paprikakrydda, peppar, salt

Söndagens lunch


Blodpudding, broccoli, mosad avokado och lingonsylt blandat med keso och päronbitar

Dagens lunch


Elinas kycklinggryta serverad med fullkornspasta

Väldigt god kycklinggryta med oliver, ajvar relish, kidneybönor, gul lök, broccoli, krossade tomater och morot.

Dagens lunch


Stekt kyckling (marinerad i limesaft och paprikakrydda), ugnsbakad rödlök och morot (kryddade med timjan), avokado och broccoli. Väldigt gott! =)

NÄRINGSBERÄKNING

Denna portion innehåller...
396 kcal
32,3 gram protein
24,5 gram fett
12,0 gram kolhydrater

Fördelning av energigivarna:
33 E% protein
55 E% fett
12 E% kolhydrater

(E% = Energiprocent)

Den här lunchen ger mig ungefär...
16% av mitt dagliga energibehov
20% av mitt dagliga D-vitaminbehov
84% av mitt dagliga C-vitaminbehov
10% av mitt dagliga kalciumbehov
16% av mitt dagliga järnbehov
19% av mitt dagliga fiberbehov

Fettets andel av den totala energin:
7,2 E% mättat fett
36,1 E% enkelomättat fett
8 E% fleromättat fett

Frukostanalys...


Fiberhavregrynsgröt med linfrön. Toppad med ananas, mandarin, äpple och sötmandel.


Jag hade 2 dl lättmjölk på gröten

NÄRINGSBERÄKNING

Den här portionen (inklusive 2 dl mjölk på gröten) innehåller...
360 kcal
16,8 gram protein
10,6 gram fett
48,6 gram kolhydrater

Fördelning av energigivarna:
19 E% protein
26 E% fett
55 E% kolhydrater

(E% = Energiprocent)

Den här frukosten ger mig ungefär...
15% av mitt dagliga energibehov
11% av mitt dagliga D-vitaminbehov
33% av mitt dagliga C-vitaminbehov
41% av mitt dagliga kalciumbehov
24% av mitt dagliga järnbehov
30% av mitt dagliga fiberbehov

Fettets andel av den totala energin:
4,3 E% mättat fett
9,8 E% enkelomättat fett
10 E% fleromättat fett

Pepino

Jag tycker det är kul att testa frukter som jag inte har ätit förut, så idag när jag var och handlade och såg att de sålde Pepinos så köpte jag en för att testa.

Jag tycker att smaken var som en blandning mellan honungsmelon och päron. Den var ganska söt och konsistensen kändes ungefär som ett väldigt mjukt päron. Jag tycker det var en helt okej frukt, men smaken var inte speciellt kraftig och den var nästan på gränsen till tråkig. Det var kul att testa, men det är ingen frukt som jag kommer bli en storkonsument av direkt.

På Icas hemsida hittade jag detta tips: "Dela pepino och fyll håligheten i mitten med t ex jordgubbar och kiwi eller med portvin och servera som dessert".

Jag betalade 10 kronor för en pepino.


Halvsöt frukt med smak av päron och melon


En pepino har ungefär samma storlek som en lite större potatis


Dagens lunch


Råraka med vitkålssallad och lingonsylt

Ingredienser till ca 3 st rårakor
3 potatisar
2 morötter
2 ägg
Salt och peppar
Fett att steka i

Gör så här
Skala och riv potatisarna och morötterna grovt. Blanda i äggen och rör om noga. Krydda. Smält fettet i en stekpanna och häll lite smet i pannan. Stek rårakorna några minuter på varje sida, tills de får en gyllenbrun färg och blir lite frasiga.

Föreläsning med "Fettdoktorn"

Ikväll ska jag och Helena på en föreläsning med Annika Dahlqvist, som på löpsedlarna brukar kallas för Fettdoktorn. Det ska bli riktigt intressant! =)


Årets första brödbak!


Goda havrerutor med rågsikt

Ingredienser
50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk olivolja
2 msk brunt farinsocker
1 msk salt
2 dl fiberhavregryn (+ 0,5 dl till garnering)
1 liter rågsikt
4 dl vetemjöl special

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farinsocker, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord med resten av mjölet. Tryck ut degen i en långpanna (smörj plåten väl eller använd bakplåtspapper). Skär degen i rutor och nagga den med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.


Näringsberäkning
100 gram av detta bröd innhåller...
224 kcal
6,9 gram protein
3,4 gram fett
40,9 gram kolhydrater (varav 1 gram sackaros)
2,9 gram fibrer

Spenatsoppa


Spenatsoppa med ägg är verkligen gott! Dessutom får man i sig mycket järn, något som många tyvärr inte äter i tillräcklig mängd. Läs om järn HÄR. Det här receptet innehåller ganska få ingredienser och går fort och lätt att laga! =)

Ingredienser för 2 portioner
150 gram fryst bladspenat
4 dl grönsaksbuljong
1 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
Flytande margarin till stekning
Salt och peppar
(Ägg)

Gör så här
Tina spenaten, hacka den grovt och fräs i några minuter i lite flytande margarin i en stor kastrull. Tillsätt buljongen och matlagningsgrädden. Låt stå och puttra i ca 4-5 minuter. Red soppan med vetemjöl som du har rört ut i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha en slätare soppa så kan du mixa den med en stavmixer, som jag har gjort!



Lammfärsgryta

Nu är jag tillbaka i Uppsala och snart drar skolan igång. Detta betyder att även bloggen äntligen kommer att komma igång igen! =) Vi börjar året med denna goda lammfärsgryta som jag nyss lagade.


Lammfärsgryta serverad med quinoa och tomat

Ingredienser (Valfria mängder)
Gul lök
Vitlök
Morötter
Olja eller annat matfett
Lammfärs
Majs
Cannellinibönor
Krossade tomater
Vita bönor i tomatsås
Champinjoner på burk
Tomatpuré
Salt, peppar, paprikapulver
 
Gör så här
Finhacka lök och vitlök. Skär morötterna i slantar och låt de koka i några minuter så att de blir mjuka. Fräs lammfärsen i lite olja tills den blir genomstekt. Värm upp lite olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök i någon minut. Blanda sedan ner de övriga ingrediensera, inklusive lammfärsen. Låt grytan stå och småputtra i några minuter. Smaka av med kryddorna.