2011

Här kommer en liten tillbakablick på året som gått. Jag har valt ut ett inlägg från varje månad under 2011, som jag tycker är lite extra speciellt.



Januari:
Jag och tre kompisar var med i ett reportage i tidningen "Allt Om Mat".



Februari: Jag åt fylld paprika, något man borde göra oftare, eller hur?!



Mars: Jag testade för första gången avokadosmoothie.
Det blev första och sista gången...



April: Jag var i Polen, där de serverade en hel del kött!



Maj: Jag firade in våren med kompisar i Linköping,
genom att äta världens godaste blåbärspaj!



Juni: Jag var med i tidningen SOLO och pratade om ortorexi.



Juli: Åt stekt gröt. Gott och underskattat!



Augusti: Jag testbakade en köttfärspaj åt Arla, som visade sig vara en av de godaste pajerna jag ätit!



September: Tog tillvara höstens härliga rotfrukter!



Oktober: Jag delade en underbar frukost med min Jonas.



November: Jag och mina kollegor var på Avequia, där vi bland annat lagade förrätten ""Norrland möter Asien".



December: Jag och Jonas hade en underbar helg på Gotland och hotellet S:t Clemens, där vi åt en härlig frukostbuffé!


God Jul!


Julknytis

Igår hade vi knytkalas på jobbet, med lite jultema. Jag bidrog med en julsallad med grönkål, rödkål, rödlök, röd paprika, krasse och torkade aprikoser.


Juliga tips

Här kommer tre tips på mellanmål och fika,
som är både goda och julinspirerade...



Pepparkaksfil är superenkelt att göra och jättegott! Blanda samman pepparkakskryddor (nejlika, ingefära, kardemumma och kanel) och rör ner dem i en skål fil!



Kanel- och lingonkaka

Ingredienser till en kaka (ca 8-10 bitar)

Skal
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 gram smör
1 äggula

Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt

Gör så här
Blanda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajformen. Grädda på nedersta falsen ca 40 min. Låt kakan kallna. Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.



Fruktkaka

Ingredienser till 1 fruktkaka

3 ägg
2 dl socker
1 burk (250 gram) kesella
Rivet skal av 1 apelsin
2 dl russin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl hackad sötmandel
Ca 75 gram hackad blockchoklad

Gör så här
Smörj och bröa en avlång bakform. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner kesellan och apelsinskalet. Blanda samman russin, mjöl och bakpulver. Rör ner detta, och mandeln och chokladen, i ägg- och sockerblandningen. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i 175 grader i ca 45-50 minuter. Låt kakan svalna i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna övertäckt eller under formen.


Visby

I helgen var jag och Jonas på en liten minisemester i Visby. Det var en jättebra, mysig och fin helg! Vi bodde på ett hotell som jag verkligen kan rekommendera, nämligen Hotell S:t Clemens. Det var ett väldigt charmigt och familjärt hotell, som består av olika småhus och två innerträdgårdar.



Något av det bästa med att bo på hotell är ju frukostbuffén! S:t Clemens är ett miljöcertiferat och Svanenmärkt hotell, som tänker extra mycket på miljön. Detta gör till exempel att allting på frukostbuffén är kallt. Buffén består främst av miljömärkta, rättvisemärkta och lokalproducerade produkter och utbudet varierar efter säsong. Vi var väldigt nöjda med frukostbuffén; allt var väldigt gott, det fanns mycket att välja mellan och det var väldigt fint uppdukat och inrett!



Vi hittade en favoritrestaurang som heter Hästgatan 10, som ligger på just Hästgatan 10. Vi var faktiskt där flera gånger, för att äta lunch, middag och fika!

Latte och saffranspannkaka med salmbärssylt.


Glöggbollar!


Har ni bakat glöggbollar någon gång? Jag gjorde det för första gången förra helgen, och blev inte beskviken! Det är väldigt enkelt, gott och kräver inte speciellt mycket ansträngning eller konstiga ingredienser. Man gör vanliga chokladbollar, men byter ut kaffet mot glögg. Våra glöggbollar fick en perfekt smak av glögg och kändes juliga och jättegoda!


Ingredienser till ca 10 ganska stora glöggbollar
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 dl havregryn
100 gram smör
3 msk glögg
Kokos till garnering

Gör så här
Rör ihop strösocker, kakao, vaniljsocker och havregryn. Blanda samman de torra ingredienserna med smöret och glöggen. Arbeta smeten så att eventuella smörklumpar försvinner. Forma till bollar, rulla i kokos och låt bollarna vila i kylen 10-15 min innan du smakar.