Uppdrag: Frukost!

När jag skrev det här så fick jag en idé... Under en vecka ska jag prova att äta helt olika frukostar varje dag! Helt enkelt för att det kan vara kul med lite variation och för att se om man kan hitta nån ny frukostfavorit! Det kan också vara lite intressant att se om man trivs med att äta olika frukostar varje dag, eller om det mest blir jobbigt.

Jag kommer antagligen börja med detta lilla experiment på måndag nästa vecka! Om ni har något förslag på en frukost som kan vara kul att prova så får ni jättegärna skriva det i kommentarerna, så kanske jag testar den! Jag kommer publicera alla frukostar här i bloggen och skriva lite om dem.  Så kom gärna med tips! :D



Fläskfilé i mangosås


Fläskfilégryta med mango, serverad med jasminris och en sallad gjord på svarta oliver, fetaost, rödlök, röd paprika och blandande gröna grönsaker. En jättegod rätt som jag verkligen kan rekommendera! Det ursprunliga receptet kommer härifrån.

Ingredienser till ca 4 portioner
0,5 kg fläskfilé
2 msk matfett till stekning
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
0,5 msk soja
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
1 mango
1 röd paprika

Gör så här
Putsa fläskfilén och skär den i 2 cm tjocka bitar. Bryn köttet i en stekpanna och flytta över till en stor gryta. Tillsätt sambal oelek, pressad vitlök, vatten, buljongtärning, soja, grädde, creme fraiche och mango chutney. Låt koka 5-10 min. Skala och skär mangon och paprikan i bitar och blanda ner i grytan. Smaka av med salt och peppar.


Livsmedelsverket intar Facebook

Livsmedelsverket har startat en sida på Facebook som har döpts till "Kostråd för gravida och ammande". Så här skiver Livsmedelsverket på sidan:

"Livsmedelsverkets kostråd för gravida och ammande är till för att både mamman och barnet ska må bra av maten. Att äta bra under graviditet och amning är inte svårt och vi vill gärna vara med och minska den oro vi upplever att en del känner kring maten. Med den här Facebooksidan ger vi er som vill en möjlighet att ställa frågor, diskutera med andra i samma situation och att kommentera både Livsmedelsverkets och andras inlägg. Vi kommer att finnas här dagligen under veckan men inte på helger. Facebooksidan om kostråd för gravida och ammande kommer att utvärderas efter fyra månader"

Vad tycker ni om att Livsmedelsverket nu använder sig av Facebook i sitt arbete? Personligen tycker jag att det är bra! Det känns som att de kommer vinna på att bli lite mer "folkliga" och komma närmare människor i deras vardag. Jag hoppas att det kan komma att bli ett bra och använtbart verktyg för de som har funderingar kring kosten vid graviditet och amning och att det utnyttjas på rätt sätt.
              


Baktankar




Nu på söndag är det ju första advent och då är det ju alltid kul att baka lite! Jag är sugen på lussebullar, men jag är också lite sugen på att baka nåt lite annorlunda, men som ändå är "juligt"... Har ni nåt förslag? De här lussebullarna bakade jag i alla fall förra julen och vad jag minns så blev de goda! :)

Ingredienser för ca 50 st (ganska små) lussebullar
1 gram (2 paket) saffran
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
0,5-1 tsk salt
1,5 dl socker eller vit sirap
1 ägg
Ca 15-16 dl vetemjöl

Till pensling och garnering
1-2 uppvispade ägg
Russin

Gör så här
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker/sirap, saffran och ägg. Blanda i mjölet. Blanda ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Knåda degen smidig på ett mjölat  bakbord. Forma till bullar i valfri form (eller gör längder eller kransar). Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt de återigen jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Tryck ner russinen i bullarna och pensla de med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, på 225-250 grader i ca 5-10 minuter.


Cafétips

Jag tänkte för första gången här i bloggen tipsa om ett matstället! Jag var på ett café för några dagar sen här i Uppsala som jag tyckte supermycket om, så jag kände att jag var tvungen att skriva ett inlägg om det! Cafét heter Café 018 och ligger på S:t Olofsgatan 30B (snett mittemot stadsbiblioteket, fast på andra sidan bilvägen).

Det är ett jättemysigt café med bra öppettider (öppet till kl 22 varje dag), helt okej priser, studentrabatt, trevlig personal, bra läge, trevlig inredning, en hyffsad mångsidig meny och god mat upplagd på ett fint sätt! Helt enkelt allt man som cafégäst kan önska sig!

Har nån av er varit där eller har ni som bor i Uppsala nåt annat ställe att tipsa om?


Bild tagen från caféts hemsida


Hur bryter du din fasta?

Nu finns min krönika "Hur bryter du din fasta?" uppe på Ergos hemsida. Läs den HÄR! :)





De här bilderna ger en hint om vad krönikan handlar om...


Vinnarna är...

Nu är tävlingen om kokboken avslutad! Kul att så många var med och tävlade! De framlottade vinnarna blev...


Jag kontaktar vinnarna via mail!


Kryddig köttfärssås


Pasta och köttfärssås med kryddad med finhackad chili, vitlök, garam masala, cayennepeppar, paprikakrydda, peppar och salt.


17 november 2010


Buffé och Elle mat & vin

De här två tidningarna låg på dörrmattan när jag kom hem från skolan idag. Perfekt efter en dags uppsatsskrivande! :) Jag skriver min C-uppsats med min klasskompis Marie. Vi skriver på uppdrag för Nutricia, som är ett företag som bland annat tillverkar näringsdrycker och sondnäringar. Vi intervjuar dietister för att ta reda på hur de uppfattar sin roll och nutritionens betydelse vid sårvård. Hittills har vi intervjuat 4 dietister och det har varit kul att höra vad de har haft att säga. Nu har vi 3 intervjuer kvar och sen ska vi analysera allting...



Jag tycker Icas system med "Mina varor" är rätt kul! För mig brukar det stämma ganska bra mellan det jag handlar och vad jag får för rabatter. Den här månaden fick jag rabatt på bönor/kikärtor, sylt, yoghurt, tortillas, snabbkaffe, mjöl, matgryn och keso.


Var rädd om maten + UTLOTTNING!




Lantmännen har tagit det goda initiativet till "Var-rädd-om-maten-veckan" som pågår nu under vecka 46. Den ska inspirera oss svenskar till att slänga mindre mängd mat. I samband med detta har de kommit ut med boken Var rädd om maten. Det är en receptbok som handlar om hur man kan laga något en dag, och använda det som blir över till en ny måltid dagen efter. Jag tycker att det är en jätterolig idé och jag blir väldigt inspirerad till att ta vara på rester!

Exempel ur boken

Dag 1: Fibergröt med linfrön och äpple
Dag 2: Grötbullar

Dag 1: Chili con carne
Dag 2: Quesadillas

Dag 1: Hemmagjord müsli
Dag 2: Knäckig äppelpaj

Dag 1: Fläskfilé med rosmarinrostad fänkål och bönkräm
Dag 2: Crêpes fyllda med gräddig fläskifilé

Recepten i boken är enkla och tilltalande. Att boken innehåller fina bilder på alla recepten är ett stort plus! Jag ger boken och "Var-rädd-om-maten-veckan" högsta betyg! Det enda negativa är väl bara att bokens framsida är så himla tråkig... Det ser inte ut som en kokbok och man blir tyvärr inte så sugen på att öppna den och läsa. Men som tur är så är innehållet i boken som sagt väldigt inspirerande och välgjort!

Jag lottar ut en varsin bok till 5 stycken läsare! (Det är alltså en kokbok, även om det inte ser ut så på bilden). Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att lämna en kommentar till det här inlägget! Glöm inte att ange mailadress. Tävlingen pågår till och med söndag 21 november, kl 21:00! Lycka till! :) 


Biffar


Potatis- och rödbetsbiffar serverade med stekt laxfilé och vitkålssallad

Ingredienser till ca 6 st biffar
3 potatisar
3 rödbetor
1 ägg
2 msk vetemjöl
Salt och peppar

Gör så här
Skala och riv potatisarna och rödbetorna grovt på ett rivjärn. Lägg ner i en bunke och blanda tillsammans med ägg, mjöl och kryddor. Värm lite matfett i en stekpanna. Forma röran till biffar med händerna och lägg ner dem i pannan. Stek biffarna några minuter på varje sida tills de får en fast konsistens och en fin yta.


Söndagens frukost


Fiberhavregrynsgröt med hela linfrön och kruskakli. Varma kaneläpplen (hacka äpple i små bitar, blanda dem med kanel och värm i mikron), russin och torkade aprikoser.


Två mässor på en dag




Igår var jag på mässan Det Goda Köket på Stockholmsmässan i Älvsjö. Jag tyckte att det var en bra mässa som det uppenbarligen låg väldigt mycket arbete bakom. Intressanta seminarier, kända personer inom "matvärlden" som var där och lagade mat och pratade, väldigt många utställare, mycket provsmakning osv. Så det var riktigt kul! Det som jag personligen blev besviken på (men som säkert många andra tyckte var positivt) var att mässan var väldigt inriktad på "fin" mat, något som jag inte hade förväntat mig. Det var till exempel mycket dyra ostar, exklusiva oljor och charkprodukter, väldigt många vinmontrar och tyvärr nästan ingen "vanlig" mat. Det var lite trist tyckte jag.

Jag passade också på att gå på hälsomässan Allt För Hälsan som också går på Stockholmsmässan i helgen. Den var också väldigt fin och välarbetad. Många utställare och nya, intressanta produkter att ta del av. Jag tyckte det var mycket fokus på "superdrycker", typ juice av vetegräs, aloe vera-drycker och sånt. Kul att provsmaka, men inget som jag ville köpa. Det var många utställare som gav besökarna massage och andra typer av behandlingar, vilket var kul!

Var någon av er på på Stockholmsmässan i helgen? Vad tyckte ni?


Gott mellis!


Kesokaka är ett mättande och gott mellanmål. Den här gången lagade jag den i en fin liten portionsform.

Ingredienser till ca 3 portioner
2 ägg
250 gram keso 
2 msk grovhackad mandel

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen lätt. Rör ner keso och hackad mandel. Smörj ugnssäkra formar och häll i blandningen. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter. Kakan ska bli fast och ytan ska få lite färg.


Allt om Mat

Igår var en händelserik och rolig dag! Jag fick nämligen besök av Sveriges största mattidning Allt om Mat! Jag och tre klasskompisar (bland annat Helena) hade samlats hemma hos mig för att bli intervjuade och fotade. De var här i flera timmar och fotade oss och all mat vi hade lagat och ställde massa frågor. Det kommer bli ett ganska stort reportage i tidningens januarinummer. Vad det kommer att handla om är lite hemligt än så länge, men lite längre fram kan jag berätta lite mer! :)









Hur höga poäng krävs för att bli dietist?

Hej allesammans! Jag tycker det är jättekul att jag får så många frågor av er som läser. Jag ska försöka bli lite bättre på att svara på dom! Den vanligaste frågan jag får är hur höga poäng man måste ha för att komma in på dietistprogrammet. Tyvärr har jag inte så bra koll på det. Dels för att det är 3 år sen som jag själv sökte och dels för att poängsystemet har gjorts om. Men på vhs (Verket för högskoleservice) kan man titta på statistiken över de antagna tidigare år. Det ger en bra hint om hur höga poäng som krävs. Glöm inte att man också kan komma in med hjälp av hägskoleprovet!

Flera frågar också om det är en svår utbildning och om det är stressigt och mycket att göra. Det är jättesvårt att svara på eftersom man inte har så mycket att jämföra med. Men generellt upplever jag inte att den är speciellt svår. De allra flesta tror jag skulle klara av att ta sig igenom dietistutbildningen. Ibland är det mycket att göra, men det är det ju på de flesta universitetsutblidningar.

Det är i alla fall en väldigt rolig utbildning och det är kul att så många verkar vilja läsa den! :)


Påminnelse!

Tänkte bara påminna er om mässan Det Goda Köket som går på Stockholmsmässan i helgen (12-14 november)! Jag tror det kommer bli grymt kul och inspirerande! :D

Klicka här för mer information.


           


God middag


En väldigt god och lättlagad rätt, som dessutom blir väldigt fin med alla olika färger!

Ingredienser till 4 portioner
4 st kycklingklubbor eller filéer
2 msk olivolja
2 st röda paprikor
3 st morötter
1 stor palsternacka
1 zucchini
2 st rödlökar
4 st medelstora potatisar
Ca 15 st svarta oliver
8 st vitlöksklyftor
2 tsk flingsalt
Svartpeppar
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
3 dl vitt matlagningsvin


Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugsform med olivolja. Skär paprikorna, morötterna, palsternackan och zuccinin i långa bitar. Skär rödlöken och potatisen i klyftor. Lägg i frysta (otinade) kycklingklubbor och alla grönsakerna i formen. Strö över oliverna och hela vitlöksklyftor. Salta och peppra. Strö över torkad timjan och rosmarin. Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja. Låt stå i ugnen i ca 50-60 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet.

Det ursprungliga receptet kommer från boken "Under valnötsträdet".


Helg!

Det har varit lite glest mellan uppdateringarna de senaste dagarna. Det beror på att det har varit en hel del att göra med C-uppsatsen. Igår lämnade vi in ett PM som vi har suttit och skrivit på hela veckan. På tisdag ska vi opponera på två andra gruppers PM. Efter det ska vi sätta igång och intervjua folk... Men nu är det helg, och då tänker jag faktiskt vara ledig! :)

På grund av uppsatspluggandet har det inte heller funnits så mycket tid över för matlagning, så jag tänkte tipsa om två gamla favoriter...


Amerikanska apelsinpannkakor. Klicka här för att komma till receptet.


Italiensk fruktkaka. Klicka här för att komma till receptet.


Tänkte också bjuda på en fin bild från Uppsala som jag tog igår på väg hem från skolan. Uppsala måste vara en av Sveriges vackraste städer! :)


Fisksoppa


Igår lagade jag den här fisksoppan som jag har publicerat här på bloggen tidigare. Jag kan verkligen rekommendera den. Jättegod! :)


Ingredienser
300 gram tärnad fisk (jag använde sej)
250 gram valfria grönsaker (jag använde frysta blandade grönsaker. Broccoli, morötter och sockerärtor)
En burk kokosmjölk
2 tsk curry
1 tsk salt
1 tärning grönsaksbuljong

Gör så här
Koka upp kokosmjölken. Häll ner buljong och kryddor, rör om ordentligt. Lägg ner den tärnade fisken och grönsakerna. Småkoka i ca 10-15 minuter tills fisken vit rakt igenom.


Rödbetsköttfärssås



Idag testade jag att laga en vanlig köttfärssås, men med ungefär 2 st rivna rödbetor i (till ca 4 portioner). Det gav en god smak av rödbeta, men framförallt en väldigt fin färg! :)


1 november 2010

Nu finns min tredje krönika uppe på ERGOs hemsida. Den heter "Äta bör vi, men hur gör vi...?" och finns att läsa här.