Tisdagslunchen


Bön- och rödbetsbiffar
Ugnsgratinerad sötpotatis och morot
Sås gjord på lättkesella och ajvar relish
Avokado

Bön- och rödbetsbiffar

Du behöver
Ca 400 gram kokade kidneybönor
Ca 1,5 dl finhackad rödbeta
0,5 finhackad rödlök
1 ägg
1-2 msk potatismjöl
Salt och peppar
Matfett till stekning

Gör så här
Mosa kidneybönorna väl. Blanda i rödbetorna, rödlöken och ägget. Blada noga, gärna med händerna. Blanda ner potatismjölet och krydda med salt och peppar. Forma biffar och stek på medelvärme, några minuter på varje sida.

Ugnsgratinerad sötpotatis och morot

Du behöver

Morot och sötpotatis i valfri mängd
Salt, peppar och timjan
Olivolja

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala morot och sötpotatis och skär i stavar. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja och blanda om. Krydda med salt, peppar och timjan. Låt stå i ugnen i ca 25 minuter.

Sötpotatis blir verkligen jättegott i ugnen, och timjan ger en väldigt trevlig smak på rotfrukterna!


Läs mer om sötpotatis HÄR.

höstsallad


Riven morot
Rivet äpple
Finhackad rödlök
Lingosylt

En fräsch och god sallad som passar bra till exempelvis kött eller blodpuddning.


Lunch på 8 minuter!



Fullkornsbulgur
Kycklingköttbullar
Kycklinggrillkorv
Passerade tomater
Kidneybönor
Svarta bönor
Rödlök
Morot
Vitlök
Salt och peppar

Koka bulguren. Under tiden; riv moroten till strimlor med hjälp av potatisskalaren. Finhacka rödlöken. Blanda samman lök, morot, passerade tomater, kycklingköttbullar, kycklinggrillkorv och bönor. Pressa ner en vitlöksklyfta. Låt blandningen stå och puttra på spisen i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Det blev en jättegod, enkel och snabb lunch! =)

Näringsberäknat bröd



Ingredienser
:
2 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
1,5 dl kruskakli
4 msk bakpulver
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt (0,5% fett)
1 dl lingonsylt
1 dl solrosfrön
60 gram mosad banan (=ca en halv banan)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner yoghurten, sylten och bananen. Häll ner smeten i en avlång brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Jag gjorde en näringsberäkning på detta bröd. Så här blev resultatet:
Brödet innehåller, per 100 gram...

191 kcal (801 kJ)
5,9 gram protein
3,6 gram fett
33,5 gram kolhydrater

Solrosfröna bidrar med mycket energi. När jag tog bort dem från beräkningen så sjönk energiinnehållet till 169 kcal/100 gram. Jag använder dock gärna solrosfrön i mitt bröd, eftersom det är så gott och dessutom innehåller nyttiga fetter!

Siffrorna från min näringsberäkning kanske inte säger så mycket om man inte har något att jämför med. Jag hade ett nyckelhålsmärkt bröd hemma från Pågen, som heter "Gott Gräddat" och på förpackningen kan man läsa att brödet innehåller, per 100 gram...

240 kcal (1000 kJ)
8,5 gram protein
2,0 gram fett
45 gram kolhydrater




Sammanfattningsvis så blev mitt bröd alltså både magert och väldigt gott! =)


Broccoli- och bönpaj


Pajdeg
125 gram smör
2,5 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
1 krm salt


Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
Salt och peppar

Fyllning
Ca 3 dl broccoli
2 dl valfria bönor (jag använde kidneybönor och svart bönor)


Vinnaren är...

Vinnaren i utlottningen av en varucheck på Bravo Friscus-juicen blev Sara, http://www.sarasresa.blogspot.com 
Grattis! :D


Potatis- och bönsallad




Ingredienser
:
Råstekt potatis
Svarta bönor
Kidneybönor
Champinjoner
Ruccolasallad
Solroskärnor
Rödlök
Tomat

Råstekt potatis:
Skala potatisen och skär den i klyftor. Stek den tillsammans med matfett på ganska hög värme i några minuter. Pressa över en vitlöksklyfta efter ett tag. Salta och peppra.

Vinegrette:
Vitvinsvinäger, olivolja, dijonsenap, salt och peppar

Mycket gott! =)

Smoothies!





                                       
Klicka på bilderna för att göra de större!

Chiquita har laserat en ny dryck: Superfruit Smoothie.
Det finns två olika sorter av denna smoothie;
• Superfruit Smoothie Natural antioxidants, med granatäpple, acai och blåbär
• Superfruit Smoothie Natural vitamin C, med apelsin, guava och acerola

Dryckerna innehåller inga konserveringsmedel, inga färgämnen och varken tillsatt socker eller vitaminer. All smak och allt innehåll kommer istället från frukten som den är.

Jag gillar dessa smoothies! De smakade gott och hade en bra, lite tjockare/krämigare, konsistens. Om man inte äter så mycket frukt och grönt, så kan drycker som dessa vara bra. Dock blir det ju självklart dyrare att köpa smoothies än vanlig frukt. En flaska innehåller 200 ml och kostar ca 20 kronor i butikerna. Granatäpple, acai, blåbär, apelsin, guava och acerola är väldigt nyttiga frukter/bär, med ett stort innehåll av antioxidanter och vitaminer!

Läs mer HÄR.

                 

Guava, acerola och acai


Lite mera bröd...



Ingredienser till 2 st bröd

8 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
0,5 dl kruskakli
0,5 dl krossade linfrön och solroskärnor
En nypa salt
5 dl mjölk
1,5 dl sirap
2 msk bakpulver

Gör så här
Blanda samman alla torra ingredienser. Rör sedan ner sirapen och mjölken. Fördela i två smorda avlånga formar. Grädda i ugnen i 200 grader ca 30-40 minuter.


Macka med rökt skinka, tomat och ruccolasallad

Gott bröd!


Jag blev inspirerad av Linas Godmorgonbröd. Jag har dock gjort lite ändringar i receptet...

För ca 12 "bullar" behöver du
25 g jäst
2 dl kall mjölk
1 dl kesella, 1%
2 msk rapsolja
En gnutta salt
2,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl kruskakli
3 dl vetemjöl
1/2 dl solroskärnor och linfrön (hela eller krossade)

1 ägg till pensling + krossade infrön

Gör så här
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt kesella, olja, salt, mjöl, solroskärnor och linfrö. Arbeta ihop till en deg, forma 12 st bullar, lägg de på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i kylen över natten. Sätt ugnen på 225 grader morgonen därefter. Pensla bröden med ägg och strö över linfrö. Grädda i mitten av ugnen, ca 10 minuter.

kålpudding med rödbetor


Kålpudding med lingonsylt. Mums!

Du behöver
- 1 vitkålshuvud
- 2 msk matfett
- 3 msk sirap
- 400 g blandfärs
- 1-3 dl hackad rödbeta
- En halv gul lök
- 1 ägg
- Salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Strimla kålhuvudet. Smält matfettet i en stor stekpanna och bryn kålen lätt. Rör om ibland så att den inte bränns! Blanda i sirapen. Ställ åt sidan. Blanda färsen tillsammans med rödbetorna, löken, ägget, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i botten på en ugnssäker form. Bred över färsblandningen och täck med resten av kålen. Låt stå i ugnen ca 45 minuter.

Lunch


Blodpudding
Broccoli
Avokado
Päron
Lingonsylt


Jag har upptäckt att päron passar väldigt bra till blodpudding och lingonsylt, så nu blandade jag lite päronbitar med avokado. Det blev ev jättegod lunch! =)

Juicetest + utlottning!


Skånemejerier har lanserat en ny juice - BRAVO FRISCUS. Enligt Skånemejerier så är det en av världens första juicer med aktiv bakteriekultur, som hjälper kroppens egna försvar. Bakterierna heter Lactobacillus plantarum och Lactobacillus paracasei, och dessa ska alltså ge mindre symptom vid förkylning och dessutom förkorta förkylningsperioden. Läs mer om juicerna HÄR.

Juicerna finns i smakerna "Äpple med tranbär" och "Apelsin och acerola". Jag tyckte att juicerna smakade apelsin respektive äpple. Jag kände alltså ingen smak av till exempel tranbär. De hade väldigt kraftiga och goda smaker och jag tyckte verkligen om båda juicerna! 

Ett paket juice kostar ca 20 kronor i butikerna.

Jag lottar ut en varucheck till en läsare! Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att lämna en kommentar till detta inlägg! Utlottningen pågår till och med måndag 21 september, kl 20:00.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Mellanmål


Finn Crisp med rökt skinka, avokado och tomat
Lättfil med nektarin, äpple, krossade linfrön och solroskärnor

Ett gott, mättande och nyttigt mellanmål! =)

Lunch


Vit quinoa
Soltorkade tomater
Mager getost (chèvre)
Sockerärtor
Sojabönor
Avokado
Ruccolasallad
Körsbärstomater
Röd paprika


Mager getost. Läs mer om getost HÄR.

En fiberrik frukost!


Gröt gjord på fiberhavregryn, kruskakli, krossade linfrön, solroskärnor och ca 1 tsk kanel. Jag åt gröten med kiwi, banan och mjölk. En bra start på dagen! =)

   





Kruskakli är extra grovt vetekli, framställt av vetekornets skalskikt. Detta består till stor del av cellulosa och andra vattenupptagande kolhydrater, sk kostfibrer, som kroppen inte kan tillgodogöra sig. Trots att de inte är smältbara spelar de ändå en stor roll i kosten. De hjälper bland annat till att hålla tarmverksamheten igång och påverkar näringsupptaget. -Från AXA:s hemsida.

Pizzasallad!




Strimlad vitkål med dressing. (Jag brukar använda en osthyvel när jag strimlar vitkålen). Dressing: Olivolja, vitvinsvinäger, timjan, peppar och salt.

Om man vill få vitkålen lite mjukare, så kan man låta den ligga i varmt vatten ett tag innan man blandar den med dressingen.

Jättegod kycklingröra!


Ingredienser (till ca 4 portioner)
1 kycklingfilé
1 grön paprika
3 stora champinjoner
1 dl majs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl passerade tomater
1 dl matlagningsgrädde
1 msk ajvar relish
1 msk tomatpuré
Salt och peppar

Gör så här
Hacka lök, paprika och champinjoner och stek på medelstark värme tillsammans med den pressade vitlöken, i några minuter. Ställ åt sidan. Skär den tinade kycklingfilén i mindre bitar och stek dessa i några minuter. Häll på löken, paprikan och svampen och tillsätt även de passerade tomaterna, matlagningsgrädden, tomatpurén och ajvar relish. Låt stå och puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Jag serverade med bulgur. Det blev en jättegod middag! =)

Middag


Indisk köttfärsgryta med curry och kikärtor

- Köttfärs
- Krossade tomater med örter
- Kikärtor
- Rivna morötter
- Vitlök
- Curry, salt, peppar

Stek köttfärsen. Häll sedan över den i en stor gryta, tillsammans med alla övriga ingredienser. Låt stå och puttra ca 10 minuter.

En jättegod och enkel gryta! =)


             

Dagens lunch


- Stekt lax
- Råris
- Sallad: Vitkål, morot, äpple, vitvinsvinäger, salladskrydda
- Sås: Gräddfil, ajvar relish, svartpeppar



Vitkål, morot, äpple, vitvinsvinäger och salladskrydda