Ett steg närmare målet

Nu har min sista termin på dietistprogrammet dragit igång och idag var första dagen på praktiken! Under nio veckor framöver ska jag praktisera hos fyra olika dietister i och runt om Uppsala. Mitt första intryck är att det kommer bli väldigt spännande. Det ska bli kul att få använda sina teoretiska kunskaper ute i verkligeheten med riktiga patienter.

Det känns lite konstigt att veta att jag kommer vara färdig dietist om några månader... På ett sätt ska det bli skönt att vara färdigutbildad. Samtidigt gillar jag att plugga och jag älskar studentlivet, så det kommer kännas lite trist också. Men jag ska försöka ta vara på den här sista terminen, både när det gäller de två kurserna vi ska läsa och när det gäller studentlivet! :)
  


Kanelbröd


Igår när jag skulle baka bröd så fick jag idén att ha i lite kanel i smeten. Jag gillar kanelknäcke, så jag tänkte att det borde väl passa också i mjukt matbröd. Och det gjorde det! Det blev jättegott! Det luktade kanelbullar i hela lägenheten när det gräddades i ugnen. Jag hade i 2 tsk kanel i ett bröd och det tyckte jag blev ganska lagom. Eventuellt skulle man kunna ha i lite mer, om man vill ha en ännu kraftigare kanelsmak.

Ingredienser till 1 kanelbröd
25 gram jäst
4 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk kanel
1 msk brödsirap
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl krossade linfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl vetekli
8-9 dl vetemjöl

Gör så här
Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Rör ner salt, brödsirap och därefter grahamsmjöl och linfrön. Arbeta i så mycket vetemjöl som behövs för att degen ska släppa bunken. Jäs i 45 minuter under bakduk. Arbeta ut degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg degen i en smörad brödform (eller klädd i bakplåtspapper) och jäs i ytterligare 30 minuter. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över hela linfrön. Grädda i 225 graders värme i 30 minuter.


Äppelkaka med vit choklad


Igår träffades vi ett gäng från klassen, efter en sommar där alla har varit på skilda håll. Vi hade knytis och alla tog med något de hade lagat eller bakat. Det blev en blandning av allt möjligt, som minipajer, moussaka, falafel, banankaka, matmuffins, sallad mm. Jag bidrog med den här äppelkakan. Jag hittade receptet hos Kardemumma Gumman, för ett tag sen och passade på att testa det igår. Den innehåller vit choklad och var jättegod! Här hittar ni receptet.


Rotfruktsbiffar


De här rotfruktsbiffarna innehåller precis som rotfruktssoppan i inlägget under potatis, morötter, rödbetor och lök. Det är kul att laga helt olika rätter, men med väldigt liknande ingredienser! Jag åt biffarna med en bönsallad och en avokadoröra. Bönsalladen består av stora vita bönor, tomat och champinjoner. Vinägretten är gjord på vitvinsvinäger, olivolja, vitlök, salt, peppar och italiensk salladskrydda. Avokadoröran är gjord på 1 avokado, ca 2 msk kesella, vitlök, salt och peppar.

Ingredienser till ca 5 st rotfruktsbiffar
2 potatisar
2 rödbetor
2 morötter
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 msk vetemjöl
1 msk persilja
Salt och peppar
Matfett till stekning

Gör så här
Koka potatisarna och rödbetorna så att de blir mjuka. Rödbetorna behöver koka lite längre än potatisarna, så lägg i dem lite före. Skala och riv moroten fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Mosa potatisarna och rödbetorna. Jag lät några rödbetor vara kvar i bitar så att det blir lite tuggmotstånd. Blanda samman potatis- och rödbetsmoset med de rivna morötterna, löken, vitlöken, ägget och mjölet. Smaka av med kryddorna. Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.


Rotfruktssoppa


Jag gillar rotfrukter, eftersom de går att använda till så mycket i köket. Idag lagade jag en krämig rotfruktssoppa, som bland annat innehåller rödbetor, potatis och morötter...

Ingredienser till ca 3 portioner
2 stora potatisar
2 morötter
2 rödbetor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1-3 dl vatten
0,5-1 dl mjölk
0,5-1dl matlagningsgärdde eller creme fraiche
1-2 krm riven eller malen ingefära
Salt och peppar
Lite persilja att toppa med

Gör så här
Skala potatis, morötter och rödbetor och hacka dem i små bitar. Skala och fichacka lök och vitlök. Värm lite matfett i en panna och stek löken och rotfrukterna i några minuter. Smula ner buljongtärningen. Häll i så mycket vatten i pannan att rotfrukterna täcks. Låt stå och puttra i några minuter, tills de blir mjuka. Häll över allt i en bunke och mixa med stavmixer, så att det blir till en slät soppa. Rör ner mjölk och matlagningsgrädde/creme fraiche (mängden beror på hur tjock du vill ha soppan). Häll ner soppan i en gryta och låt den stå och puttra några minuter. Smaka av med kryddorna.


Matiga muffins


Idag bakade jag matmuffins för första gången. Det känns som att matiga muffins har varit ganska populärt de senaste åren, men jag har dragit mig för att baka det, eftersom jag inte riktigt har vetat "hur" och när jag ska äta dem. Men idag vart jag sugen på att testa hur det faktiskt smakar, så efter att ha kollat runt bland massa recept på Internet och fått inspiration, så komponerade jag ihop detta recept. Och jag blev positivt överraskad, de blev ju riktigt goda!
Så när passar det då att äta matmuffins? Mina förslag är att man kan äta dem till frukost tillsammans med en tallrik fil, till mellis med en kopp te, som en lättare lunch/kvällsmat serverade med till exempel en sallad eller soppa...
Hur äter ni era matmuffins?

Ingredienser till ca 12 st muffins
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
0,5 dl hela linfrön
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk paprikapulver
1 dl rapsolja
2 dl filmjölk
2 st ägg
1 msk tomatpuré
1 dl hackad rökt skinka
1 dl hackade champinjoner

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt alla de övriga ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Fyll muffinsformar till hälften med smet. Tryck gärna ner lite skink- och champinjonbitar på toppen av muffinsarna, så att man ser lite av fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.


Jag valde att tillsätta tomatpuré och paprikapulver i mina muffins. Dels för smakens skull, men egentligen mest för utseendet, eftersom jag tycker att vanliga matmuffins kan se lite "gråa" och tråkiga ut.


Storhandling!



Nu är jag tillbaka i Uppsala efter en sommar i Öebro. Både skafferiet, frysen och kylen ekade tomma när jag kom hit, så jag åkte till Willys och storhandlade! Det blev ganska mycket rotfrukter, något som jag har tänkt äta mycket av i höst, eftersom det är både billigt, gott och bra mat. Annars köpte jag lite allt möjligt; kycklingfiléer, tonfisk, olika bönor, ris, pasta, frukt, korv mm.


Kärt barn har många namn


Mockarutor är perfekt till fikat. De går fort och lätt att baka och går bra att göra i långpanna. Dessutom är de ju så himla goda!

Ingredienser till 1 plåt (ca 20 bitar)
150 gram smör/margarin
1,5 dl mjölk
2 st ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao (jag tog 3 msk)
4,5 dl vetemjöl

Glasyr
50 gram smör/margarin
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering
Kokosflingor (jag hade ingen kokos hemma, så jag tog pärlsocker)

Gör så här
Värm ugnen till 225 grader. Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Rör ner smörblandningen. Blanda bakpulver, vaniljsocker, siktad kakao och mjöl och rör försiktigt ner i smeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Häll i kaffe, siktad kakao, vaniljsocker och siktat florsocker och rör till en jämn smet. Koka samman tills glasyren tjocknar något. 

Bred glasyren över kakan när det är färdiggräddad och fortfarande varm. Strö över kokosflingor. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.

(Receptet kommer från Tasteline)


Smoothie!


Det är inte så ofta jag gör smoothies, men idag blev jag sugen. Eftersom vi har så mycket vinbär så blev det en vinbärssmoothie med lite banan i. Jag mixade yoghurt, mjölk, svarta vinbär, röda vinbär och lite banan. Efter att jag hade mixat smoothien så silade jag den för att få bort alla kärnor och små stjälkar från vinbären. 


Blomkålsgratäng


Blomkålsgratäng är en väldigt bra rätt. Billig, variationsrik, snabblagad och väldigt god. Ät den ensam eller tillsammans med till exempel något gott kött.

Ingredienser till 1 gratäng
1 stort blomkålshuvud
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
100 gram hackad skinka
1 tsk senap
1 äggula
Salt och svartpeppar

Gör så här
Dela blomkålen i stora buketter. Koka dem i några minuter i lättsaltat vatten tills de blir lite mjuka, men inte helt genomkokta. Smält matfettet i en kastrull och strö över mjölet. Rör om. Späd med mjölken. Låt koka 3-4 minuter under omrörning. Tillsätt skinkan, senapen och äggulan. Ta bort kastrullen från plattan och rör om. Smaka av med salt och peppar. Fördela blomkålen i en ugnssäker form och häll över såsen. (Strö gärna riven ost över gratängen innan du ställer in den i ugnen.) Gratinera i ugnen i 200 grader, i ca 10 minuter.


Kesoplättar och E300


Kesoplättar, fruktsallad och kesella.
Ett gott och stabilt mellanmål, som jag åt någon timme före ett spinningpass.
Fruktsalladen består av galiamelon, passionsfrukt och nektarin och är fullproppad med E300 (det vill säga C-vitamin) :)


Ingredienser till ca 8 st kesoplättar
250 gram keso
2 ägg
2 msk mjöl
1 msk havregryn
En nypa salt

Gör så här
Rör samman alla ingredienserna och stek som vanliga plättar, några minuter på varje sida.


Vinbärskaka


När jag såg receptet på vinbärskaka hos på Marias blogg Marias Kakburk, så var jag bara tvungen att testa att baka den själv. Den såg så god ute på hennes blogg och vi har massa vinbär i trädgården som borde utnyttjas. Och oj vad god den var! Superdupergod! Denna kommer jag definitivt att baka igen. HÄR hittar ni receptet.


Skållat morotsbröd




Det var längesen jag bakade matbröd, så idag kände jag att det var dags. Det blev ett skållat morotsbröd. Det är ett bröd jag brukar baka lite då och då, eftersom det blir så saftigt och gott.

Ingredienser till ca 16 st bröd (eller 32 om man skär dem mitt itu)
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
1 paket jäst (50 gram)
2 msk flytande margarin
1 dl hela linfrön
1 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl

Gör så här
Koka upp vattnet och häll det över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarm temperatur, 37°C. Skala och riv morötterna fint på rivjärn. Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig. Tillsätt morötter, flytande margarin, linfrön, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över degen och låt jäsa ca 40 min. Stjälp upp degen i en väl smord långpanna (eller på bakplåtspapper). Platta ut den med mjölad hand och nagga degen med en gaffel. Skär degen med en bakskrapa i rutor. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 20 min. Låt brödet kallna innan det bryts/skärs i rutor.


Pastasallad med ärtpesto


Igår testade jag och några kompisar ett recept på pastasallad som vi hittade på Tasteline. Man gör sin egna pesto och blandar den med pasta, pinjenötter mm. Vi tyckte att den blev jättegod och jag rekommenderar er att testa den nästa gång ni ska laga pastasallad.

Ingredienser för ca 8 portioner
400 gram pasta
5 dl gröna ärtor
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
0,5 dl riven Parmesanost
100 gram sockerärtor
2 st buffelmozzarella
50 gram babyspenat
50 gram ruccolasallad
50 gram pinjenötter
Flingsalt
Svartpeppar

Gör så här
Koka pastan. Mixa 3 dl av ärterna med vitlöken och droppa i olivoljan. Flytta över till en stor bunke och blanda ner parmesanosten och pastan. Dela sockerärterna på mitten och blanda ner dem och 2 dl gröna ärter i pastablandningen. Skär mozzarellaosten i kuber och blanda ner dem, samt spenat och ruccola, direkt före servering. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelhög värme och strö över salladen. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.



(Här hittar ni det ursprungliga receptet)


Gott på mackan


En rostad macka med kesella och lingonsylt. Mums! :)
(Brödet är Polarkrafts "Frisk och Fröig")


Dagens lunch


Bulgur kokat i currykryddat vatten, blandat med ärtor och kokta morotsslantar
Tomat, soltarkad tomat, avokado och röd paprika
Kokad laxfilé
Tzatziki


O'boy vilken rulltårta!


En jättegod rulltårta med "O'boy-grädde" och daim! :)

Ingredienser till 1 rulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
3 dl vispad grädde
1 dl O'boy-pulver
1 dl hackad daim

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i långpanna. Grädda i ca 5 minuter i 250 grader. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret som kakan har gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det är svårt att dra bort det.) Låt kakan kallna. Vispa grädden och blanda ner O'boy-pulvret. Bred på gräddblandningen på kakan och strö över den krossade daimen. Rulla ihop. Lägg rulltårtan med "skarven" ner och låt svalna innan den skärs i bitar.


(Receptet är hämtat från Tasteline, men jag har gjort en del ändringar)


Sommarfrukost


Fiberhavregrynsgröt med hela linfrön och kruskakli
Galiamelon
Jordgubbar