Fika

Igår träffades jag och en före detta inneboende till mig (som också är en avlägsen släkting) för att baka rulltårta, fika och umgås. Vi gjorde en rulltårta som vi fyllde med grädde och lite olika frukter, sen garnerade vi den ena delen med smält choklad och den andra med kiwibitar. Det blev supergott! =)

Idag ska jag träna och ta det lugnt, och ikväll ska jag ut och äta med Mikaela och en tjej som jag gick i samma klass som i Umeå, som också pluggar i Uppsala nu! :D





Diabeteskurs

Kursen vi läser nu heter Dietetik och klinisk nutrition II: Diabetes mellitus och njursjukdom. Första delen, som vi är inne i nu, handlar om diabetes. Det är jättekul, eftersom det (till skillnad från när vi läste statistik) känns att det verkligen berör det som dietister jobbar med. Kosten har en stor betydelse vid diabetes, vilket gör det intressant. Exempel på olika föreläsningar som ingår i kursen:

- Diabetes Mellitus - orsak, Klassifikation, Diagnos, Behandling
- Kostrekommendationer vid diabetes
- Diabetes & graviditet
- Sötningsmedel
- Fysisk aktivitet och diabetes
- Att leva med diabetes
- Att vara mamma till barn med diabetes

Vi har såklart fått en hel del uppgifter som ska göras under kursens gång. En av uppgifterna, som är lite extra intressant, tänkte jag berätta om vid ett senare tillfälle...

Idag fick vi testa att ta blodsocker på oss själva. Jag som är ganska spruträdd var lite nervös innan, men det kändes ingenting! Och mitt blodsocker låg på en bra nivå! =)

Bild från Google


Dagens middag


Fullkornspasta, tonfisk, champinjoner, röd paprika, rädisor, gurka, äpple, rödlök, bladspenat, ruccolasallad, soltorkade tomater och fetaost.



28 mars

I helgen har jag varit och hälsat på en kompis i Linköping. Vi gick på stan, kollade in universitetsområdet, shoppade lite, var ute på ett studentställe, lagade mat mm. Det blev något som alltid går hem; tacos och kladdkaka! En toppenhelg helt enkelt! =) Nästa vecka har vi föreläsningar på måndag och tisdag, sen är det en veckas påsklov! :D


Vi deltog i Earth Hour


Kikärts- och potatisbiffar


Kikärts- och potatisbiffar

Ingredienser till ca 6-8 biffar
Ca 3 potatisar
1 burk kikärtor (ca 400 gram)
2 vitlöksklyftor
2 ägg
1-2 msk maizena majsstärkelse
Persilja, svartpeppar, salt
Matfett till stekning

Gör så här
Skala och koka potatisarna. Mosa samman potatisarna och kikärtorna. Blanda ner ägg, maizena, pressad vitlök och kryddorna. Forma biffar och stek på medelvärme i några minuter per sida, tills biffarna får en fin gyllenbrun färg.


Kikärts- och potatisbiffar, serverade med en klick gräddfil och en sallad

Teprovning!


Grönt te med äppelsmak från Friggs och Strawberry & Mango från Twinings 

Jag tycker att jordgubb och mango låter som en väldigt god kombination, men tyvärr blev jag besviken. Det smakade surt och inte speciellt mycket mango. Det får 2 poäng av 5 möjliga. Det gröna äppelteet smakade väldigt lite, knappt något alls. Det får 1 poäng av 5 möjliga.


Både Blåbärsteet från Friggs och Vaniljteet från Twinings får 5 poäng av 5 möjliga. Två av mina favoritteer! =)


                                 HAR NI NÅGOT FAVORIT-TE?



Mellis


Te och macka


Kanelknäcke med philadelphiaost, gurka och rödlök


                 

Lunch


Fullkornsbulgur med kycklingröra och sallad bestående av rädisor, ärtor, majs, tomat, broccoli, gurka och paprika.

Ingredienser till ca 4 portioner kycklingröra
3 Kycklingfiléer
Matfett till stekning
1 msk redning
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 msk stark senap
6 st soltorkade tomater i strimlor
3 msk persilja
1 krm svartpeppar

Gör så här
Skär den tinade kycklingen i mindre bitar. Hetta upp matfett i en panna och bryn kycklingen i några minuter. Strö över redningen och blanda om. Häll över vatten och crème fraiche. Rör om och koka upp. Låt såsen koka några minuter. Tillsätt senap och soltorkade tomater. Låt koka ca 2 minuter. Krydda med persilja och svartpeppar.



Jag inspirerades av detta recept på kasslersås från Allt om mat.

23 mars

Idag har jag skrivit tenta i kursen Vetenskapliga metoder. Jag tror att det gick rätt så bra och det känns så skönt att kursen nu är över. Nu är vi lediga i 2 dagar och på fredag börjar en ny kurs! Detta ska firas med en kväll på en av Uppsalas nationer! :D 

                    Tentan är över... Yeeey! ;)


Läsarfråga

Fråga: Vad har du för tips på vad man kan äta när man kommer hem från träningen?

Svar: Här kommer ett tips som jag verkligen gillar. Det är gott, går snabbt, är enkelt och billigt! :-D


Det här tycker jag är perfekt att äta när man kommer hem från träningen och vill ha något snabbt och gott.


Sätt på pastavatten. Under tiden som pastan kokar, smält lite matfett i en kastrull och fräs finhackad lök och riven morot i någon minut. Rör ner crème fraiche och tonfisk. Blanda ner valfria grönsaker, jag hade i gröna ärtor. Låt det stå och bli varmt i några minuter, rör om då och då. Servera med pastan.


Magnum Gold

GB har kommit med en ny magnumglass, som jag tycker låter hur god som helst. Den består av vaniljglass, karamellsås med havssalt, ett överdrag av mjölkchoklad och ett gyllene överdrag. Vad det gyllene överdraget består av vet jag dock inte, haha! Jag tycker att den låter supergod! Så här beskriver GB den nya glassen Magnum Gold:

"Vaniljglass med virvlar av utsökt kolasås med havssalt, doppad i krispig mjölkchoklad med ett gyllene överdrag"


         


Ett enkelt mellanmål


Äppelbitar med kardemumma och kanel som jag har värmt i mikron, på full effekt i ungefär en halv minut. Gott!

Mellis


Ett glas Fun Light (wild berries) och en smörgås med philadelphiaost, sallad, skinka och paprika.


Igår var det vårväder här i Uppsala, men idag kom vintern tillbaka igen med en riktig snöstorm...

Lördagslunchen


Blodpudding, körsbärstomater, sallad, spenat, ärtor och keso blandat med lingonsylt och päronbitar.

Tentaplugg

På tisdag nästa vecka har vi tenta i kursen vetenskapliga metoder. Det är väl inte direkt någon favoritkurs, men man får göra det bästa av situationen och till exempel plugga tillsammans. Snart kommer det några klasskompisar hit för att plugga. En tjej har bakat en kaka och jag har gjort en fruktsallad, så nu ska vi nog klara några timmar med statistik och kostundersökningsmetoder...




Äggvitefluff


Jag hittade ett recept på "Fluffpannkaka" hos Mikaela, som hittade det hos Millan. Det såg spännande ut, så jag blev siugen på att testa. Jag tyckte det blev ett helt okej mellis. Jag hade inte i något socker eller sötningmedel i mitt "fluff", så utan sylten till hade det inte smakat speciellt mycket. Nästa gång ska jag nog ha i lite mer kanel och kardemumma, kanske 1 tsk av vardera. Det var kul att testa och jag kommer nog att laga det fler gånger! =)


För 1 portion behöver du
3 äggvitor
Kanel, kardemumma och eventuellt socker eller sötningsmedel

Gör så här
Vispa äggvitorna kraftigt, så att du kan vända upp och ner på bunken utan att det "rör sig". Blanda försiktigt ner kryddor och socker/sötningsmedel. Vänd ner äggvitefluffet i en ugnsform och låt stå i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Servera med till exempel fruktsallad och/eller sylt.


Pitabrödslunch


Pitabröd med kyckling, sallad, majs, rödlök, tomat, röd paprika och gräddfil blandat med vitlök och svartpeppar. Gott! :-D


Goda tillbehör

Träningskläder

Ett bra tips för de som har lite svårt att ta sig iväg till gymmet är att köpa träningskläder som man verkligen tycker är snygga och som man trivs med. Nu har jag suttit och kollat runt på olika hemsidor och är jättesugen på att shoppa nya träningskläder. Här kommer lite inspiration... (Allt finns att hitta på Stadium)

Det här är förresten mitt femhundrade inlägg här på Filibabba! Det känns jättekul att bloggen, under de snart tre åren den har funnits, har vuxit och fått fler och fler läsare! Jag hoppas att ni följer med även i fortsättningen! :D


       

         


Favorit i repris - Fiskröra!

Jag kom nyss hem från ett spinningpass och slängde just ihop denna laxröra. Snabbt, gott och enkelt! Röran består av laxfilé, gul lök, krossade tomater, crème fraiche, champinjoner, majs, fiskbuljong, salt och peppar. Jag serverade med fullkornsbulgur och bladspenat. Gott! :-)




Fisk


Pasta, fiskröra, tomat och paprika

Idag blev jag sugen på fisk, så jag gjorde en röra av det jag hittade i kylen;
Torskfilé, crème fraiche, hackad bladspenat, gul lök, vitlök, stark ajvar relish, fiskbuljong, salt och peppar. Det blev riktigt gott! :-)


Fredagens lunch


Lasagne är verkligen gott, men tvärr ingen rätt som jag lagar speciellt ofta. Men igår var det dags! I bechamelsåsen hade jag keso, vilket blev jättegott!

Äggröra


På grund av detta så har jag en hel del ägg kvar i kylen, så imorse fick det bli äggröra till frukost (och yoghurt med müsli). Äggröra, med svartpeppar och salt, är verkligen gott! :-)

För 1 portion: Rör ihop 2 ägg och 2 msk mjölk. Smält matfett i en stekpanna. Häll i smeten i pannan och låt den stelna under omrörning på svag värme, tills det bildas en mjuk och krämig äggröra. Salt och peppra.

11 Mars

Igår hade vi en heldag i skolan med 4 timmars datorövning i ett statistikprogram och en nästan lika lång föreläsning i kostundersökningsmetodik. Men det gick lite lättare eftersom vi visste att vi nu har "ledigt" i 5 hela dagar! Fast vi är ju försås inte helt lediga, utan har rätt så mycket plugg som väntar. Seminarium om en vecka och tenta om två. Men jag ska allt hinna med en hel del annat också... Som att träna (har äntligen kommit igång efter förkylningen), gå på födelsedagsfest, gå på bio, baka brödgå på stan, ta det lugnt, titta på massa avsnitt av världens bästa serie (Nip/Tuck), träna lite till, och ikväll ska jag och några kompisar gå ut på Stockholms Nation!


Soppor

Vad kul att många verkade gilla inspirationsinläggen! =)
Här kommer lite tips på soppor...


Spenatsoppa och fisk- och potatissoppa




Fisksoppa och Linssoppa




              
Två olika fisksoppor. Recept här och här




Två tomatsoppor. Recept här och här.





Dagens lunch


Moghrabiah
Ugnsstekt lök, morot, tomat och lax
Paprika, gurka, isbergssallad
Turkisk yoghurt med svartpeppar

Moghrabiah kallas också pärlcouscous, eftersom det är som stora "couscous-korn". Enligt Frebaco används moghrabiah mycket i Libanon och då främst i grytor och i sallder. Jag tyckte det var riktigt gott! =)




Plugg


Korrelationskoefficient, regressionslinje, kvartilavstånd,
Wilcoxons rangsummetest, p-värde...


Bara för att man läser till dietist så betyder inte det att man bara läser om mat... Just nu läser vi till exempel en kurs i statistik. Det är inte direkt det roligaste man kan läsa enligt mig, men det är ju väldigt bra att kunna, till exempel till uppsatsen vi ska skriva nästa termin. Tur att det kommer roligare kurser snart! =)

Veckans första frukost


Fiberhavregrynsgröt toppad med apelsin, passionsfrukt, björnbär, jordgubb och
saften från de tinade bären.


I lördags sken solen här i Uppsala och jag fick nästan lite vårkänslor. Den här fina bilden på Uppsala Domkyrka tog jag i lördags när jag och en kompis var ute på promenad.

Morotskaka

En av de allra godaste kakorna måste väl ändå vara morotskakan. Därför passade jag på att baka just en morotskaka idag när jag fick besök av min pappa och lillebror från Örebro! =) Här kommer bilder och recept...




Ingredienser till 1 morotskaka (ca 10 bitar)
100 gram smör
2,5 dl socker
2-3 morötter (ca 300 gram)
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel

Glasyren
25 gram smör
250 gram kesella
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker


Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret till glasyren och låt det svalna. Rör ner kesella, florsocker och vaniljsocker. Ställ glasyren i kylen. Smält smöret till kakan och rör ner sockret. Rör i äggen, ett i taget. Skala och riv morötterna fint. Rör ner dem i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och blanda ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen.

Det ursprungliga receptet kommer från Arla.

Fika!

Det känns som att det är dags för lite fikatips! =) Här är några av mina favoriter...


Recept på Italiensk fruktkaka


 
                                       Recept på Snickers


                    Recept på Äppelkaka



                                                Recept på Kokosmums




          Recept på Hallonpannacotta




                                    Recept på Hallon- och vaniljmuffins


Lördagens frukost


♦ Yoghurt med björnbär, jordgubbar, banan och fullkornsflingor och sötmandlar
♦ Hårt bröd med skinka och gurka

Påläggstips

Man fastnar lätt i gamla vanor när det gäller pålägg.
Här kommer lite tips på hur man kan variera sig! =)


♥ Avokadoröra: Mosa samman avokado och keso. Bre röran på mackan, lägg på några paprikaskivor och strö över lite citronpeppar!
♥ Äggmacka


     
Philadelphiaost, röd paprika, avokado och krasse
♥ Keso, tomatskivor och citronpeppar

             
♥ Skinka, tomat och avokado
♥ Ett mer matigt pålägg i form av pastrami, toppat med lättkesella som jag blandade med finhackat äpple





♥ Skinka, avokado, tomat och citronpeppar
♥ Philadelphiaost och krasse

Pannkakor!






Igår samlades vi ett gäng hemma hos mig för en riktig pannkakskväll, haha! Vi lagade jättemycket pannkakor och hade jättemånga olika tillbehör. Det blev supergott och alla blev proppmätta! ;) Några av tillbehören vi hade var nutella, vaniljglass, jordgubbar med mynta, smör- och kanelstekta äppelbitar, bananskivor, kesella blandat med Fun Light, kokosflingor, blåbärssylt, grädde, päronbitar blandat med äppel- päron och vaniljkeso... Mums!

Bröd!

Anledningen till alla dessa "inspirationsinlägg" är som sagt att jag har skapat en Inspirationskategori! =) Här kommer lite brödinspiration...


Focaccia och Lingonbröd 




Grahamsbullar med kesella och Fiberrikt bröd med kardemumma






Skållat rågbröd och Yoghurtbröd med pumpakärnor och linfrön 





Havrerutor och Morotsbröd






Bröd med filmjölk, lingonsylt och morot och Grahamsbröd med kesella



Skållat grahamsbröd med morötter
           

Dagens frukost


Fiberhavregrynsgröt med äpple, passionsfrukt, apelsin och russin
(och mjölk).

Fiskinspiration

Fisk är riktigt bra mat, och dessutom gott! De flesta av oss borde äta mer fisk än vad vi gör. Här kommer lite fiskinspiration...

Jag har förresten skapat en ny kategori som heter Inspiration, där bland annat det här inlägget finns.


   
    Sesampanerad lax


   
    Fisksoppa


   
    Lax och pastasallad


   
    Fiskpudding



   
    Lax med matvete


   
    Fiskpudding



   
    Laxsallad


   

    Laxgryta med kokosmjölk


   
    Fisk med citronrisotto


   
    Laxfilé med ugnsbakade morötter

   
    Fiskpudding med risgrynsgröt


   
    Fisksoppa


   
    Elinas laxröra


   
    Varm fiskbullssallad med matvete


   
    Fisksoppa


   
    Laxfilé med pasta


   
    Fisksoppa

Dagens frukost


♥ Filmjölk, fullkornsflingor, passionsfrukt och jordgubbar
♥ Smörgås med philadelphiaost och gurka

             


Pajer!

Paj är en bra maträtt tycker jag. Man kan variera både pajbotten och fyllningen hur mycket som helst, det kan bli en riktigt billig måltid, det går relativt fort att laga och det är den perfekta rätten om man ska rensa kylskåpet! =) Här kommer lite pajinspiration...

                                          MATPAJER

Recept


Recept




Recept




Recept


Recept




                                             EFTERRÄTTSPAJER



Recept




Recept




Recept

Jag har inte publicerat receptet på den här ananaspajen förut,
så här kommer det:

Ingredienser till 1 ananaspaj

Pajbotten
150 gram smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 gram krossad ananas

Gör så här
Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Rör ihop ägget, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i avrunnen, krossad ananas. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Servera gärna med vaniljglass!