Enchiladas!

Enchiladas är verkligen gott, och dessutom en bra rätt när man som jag känner för att rensa lite i kylen och skafferiet. Jag hade kvar lite rester av allt möjligt som fick ingå i mina enhiladas...



Ingredienser till 4 st enchiladas
Ca 2 dl kokt ris
1 dm purjolök
2 vitlöksklyftor
0,5 gul lök
0,5 röd paprika
10 gröna oliver
Ca 1-2 dl valfria bönor (jag använde kidneybönor och borlottibönor)
0,5 dl majs
0,5 dl creme fraiche
Ca 2-3 dl krossade tomater
1 ägg
Kryddor: Salt, svartpeppar, garam masala, paprikakrydda och curry
4 st färska lasagneplattor
Några ostskivor

Gör så här
Koka riset. Sätt ugnen på 200 grader. Värm lite matfett i en panna. Finhacka purjolök, vitlök, gul lök, paprika och oliver och stek detta i pannan i några minuter. Rör även ner bönor, majs, creme fraiche och 1-2 dl av de krossade tomaterna. Kläck i ägget och blanda om noga. Rör ner det kokta riset och smaka av med kryddorna. Täck botten på en ugnssäker form med krossade tomater. Lägg ca 3 msk av ris- och grönsaksblandningen på vardera lasagneplatta och rulla ihop. Placera skarven nedåt. Häll lite krossade tomater över rullarna och täck dem till sist med några ostskivor. Låt stå i ugnen i ca 15-20 minuter.



En god söndagsfrukost


Amerikanska pannkakor serverade med kesella, sirap och en fruktsallad gjord på vindruvor, banan, äpple, päron, hallon och kiwi

Ingredienser till ca 6-8 pannkakor
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
2,5 filmjölk
2 msk flytande margarin

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, filmjölk och flytande margarin i en skål och blanda sedan detta samman med de torra ingredienserna. Värm lite matfett i en panna. Häll ner ca 0,5 dl smet per pannkaka i pannan och stek några minuter på varje sida, tills de får en gyllenbrun färg.


Nyhet i brödhyllan

Jag har testat ett nytt bröd från Finn Crisp, nämligen "Finn Crisp Plus Sesame & Fibre". De innehåller 21% kostfibrer, vilket är ett högt fiberinnehåll. Som jämförelse kan vi ta brödet Lingongrova, som de flesta känner till. Det innehåller 6,5% kostfiber. "Finn Crisp Plus Sesame & Fibre" är bakat på fullkornsrågmjöl, rågkli, sesamfrön, vatten, salt och jäst. Jag tycker att smaken påminner en hel del om "vanliga" Finn Crisp, men sesamfrönen bidrar med en lite mer "nötig" smak. Det var ett gott bröd som passar bra till mellis. Jag hade dock tyckt att en lite större storlek på bröden hade varit bra.

Tycker ni om Finn Crisp?




Lasagne utan köttfärs och tomat...

Går det att göra en lasagne som varken innehåller köttfärs eller tomat? Javisst går det bra, och det blir dessutom riktigt gott! Jag har bland annat haft kyckling, spenat och fetaost i den här lasagnen.


Kycklinglasagne med fetaost och spenat, kesella och en grönsallad

Ingedienser till ca 6 portioner
500 gram fryst bladspenat
1 gul lök
Ca 2 dm purjolök
2-3 vitlöksklyftor
4 tinade kycklingfiléer
Ca 12 lasagneplattor
200 gram fetaost

Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
Ca 3 dl riven ost
Salt, svartpeppar och vitpeppar

Gör så här
Tina spenaten. Hacka gul lök, vitlök och purjolök. Skär de tinade kycklingfiléerna i små bitar. Värm lite matfett i en panna och stek spenaten, löken och kycklingen i några minuter.

Gör ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och smöret/margarinet. Koka upp under omrörning och låt koka 3-5 minuter. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar.

Täck botten av en ugnssäker form med ostsås. Lägg på ett lager lasagneplattor. Täck plattorna med de stekta lök- och kycklingröran. Strö över fetaost och ostsås. Lägg på ett nytt lager lasagneplattor. Täck plattorna med lök- och kycklingröran och strö över fetaost och ostsås. Lägg på ytterligare ett lager lasagneplattor och avsluta med ett lager ostsås. (Blanda gärna ner lite spenat i det översta lagret med ostsås, så att lasagnen får en fin lite grön färg.) Grädda i ugnen: 225 grader i ca 15-20 minuter.


Brödbak


Ett gott och ganska neutralt bröd som är enkelt att baka. Det ursprungliga receptet hittade jag hos Jennie.


Ingredienser till 1 bröd
25 g jäst
2,5 dl fingerljummet vatten
0,5 burk kesella
0,5 dl mörk sirap
0,5 msk salt 
1 dl havregryn
2,5 dl fint rågmjöl
ca 4-5 dl vetemjöl

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, kesella, sirap och salt. Rör i havregryn, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen slät och smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, forma till en limpa och lägg i en mjölad form. Låt brödet jäsa övertäckt i ytterligare ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 200°C, ca 40 min.



Storhandling

Idag har jag varit och storhandlat och fyllt upp mitt tidigare ganska tomma kylskåp, vilket känns skönt. Nu ska jag baka bröd och laga mat! Recept kommer...


Detta kom jag hem med från Ica


Let´s talk about linfrön

Linfrön, både hela och krossade, är något som förekommer i ganska många av mina blogginlägg. Jag använder det i gröten, i bröd och ibland på filen/ yoghurten. Eftersom jag ofta har med det i recepten så tänkte jag att det kan vara bra att skriva ett litet inlägg om linfrön, eftersom man faktiskt inte bör äta alltför stora mängder av det.

Krossade linfrön, och hela linfrön som krossas då man tuggar dem, avger ämnen i kroppen som är både nyttiga och mindre nyttiga för oss. De nyttiga med linfrön är att de är rika på protein, fibrer och mineraler och dessutom innehåller mycket fleromättat fett, som är bra för oss. Linfrön innehåller dock även ett ämne som i våran kropp kan omvandlas till det giftiga ämnet vätecyanid. I för stora mängder kan vätecyanid ge upphov till förgiftningssymptom. Hela linfrön som inte krossas i munnen transporteras opåverkade genom tarmen, och inga ämnen tas upp i kroppen. Däremot stimulerar hela linfrön tarmen på ett positivt sätt.

Livsmedelsverket rekommenderar att man begränsar intaget av linfrön till 1-2 msk/dag. De avråder från att man äter krossade linfrön i syfte att tillgodose sitt behov av fettsyror.

Sammanfattningsvis tycker jag inte att man ska vara rädd för att äta linfrön. Jag använder det själv mer eller mindre dagligen. Men det kan ändå vara bra att veta att man ska undvika att äta för mycket av det! Lagom är bäst helt enkelt! :)


Gröt på havrekli


Efter ett tips från en kompis så har jag nu testat att laga gröt gjord enbart på havrekli (och lite linfrön). Det blev verkligen jättebra och jag kommer absolut göra havrekligröt ofta i fortsättningen. Smaken påminner mycket om vanlig havregrynsgröt, medan jag tyckera att konsistensen påminner mer om mannagrynsgröt. En väldigt bra kombination, enligt mig!




Färdig dietist!

Nu är jag färdigutbildad dietist! Igår hade vi slutseminarium och opponering på uppsatsen. Vår uppsats blev godkänd, så nu kan jag äntligen kalla mig för dietist! :D

Nu måste jag bara ändra titeln på bloggen, eftersom jag inte längre är dietiststudent...



Vinnaren utsedd

Nu har en vinnare utsetts i tävlingen. Frågan var hur många inlägg jag sammanlagt (till och med tävlingsinlägget) har publicerat här på bloggen sedan den startades den 16 april, år 2007. Det rätta svaret är 683 stycken och vinnaren blev Veronica. Grattis! Vinsten kommer på posten.


Reportage i Allt om Mat

Ni kanske kommer ihåg att jag för några veckor sen skrev att det var en fotograf och en journalist hemma hos mig för att göra ett reprtage med mig och tre klasskompisar om billig studentmat, för tidningen Allt om Mat. Idag kommer tidningen som vi är med i ut i butikerna! Jag vet att de som prenumererar på tidningen fick den för några dagar sen, men idag kommer den alltså ut även i affärerna. I artikeln ger vi tips på bra, billig och god mat som passar för bland annat studenter. Vi tipsar även om varsitt billigt recept. Gå och köp och läs! :)



Här är rätterna vi lagade: Helenas lins- och morotssoppa, Sofias makrillpasta, Kristinas solgula currygryta och Elinas färgglada ugnspannkaka. Recepten hittar ni i tidningen.



Jag, Helena, Kristina och Sofia



Fotograf: Emma Mattsson


Tävling!

Jag känner att det börjar bli dags för en ny tävling här på bloggen! :)
Den här gången är det några värdecheckar från Oatly och Kung Markatta som man har har chans att vinna. 1 person kommer utses till vinnare.

För att delta i tävlingen ska man i en kommentar till det här inlägget
svara på följande fråga:

Hur många inlägg har jag sammanlagt, till och med detta inlägg, publicerat här på bloggen sedan den startade den 16 april år 2007?

Den som kommer närmast det rätta svaret blir vinnare. Om det är flera personer som svarar likadant, så lottar jag fram vinnaren. Tävlingen pågår till och med torsdag 13 januari kl 17:00.



TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD. VINNAREN PRESENTERAS SNART!



Äpple & Morot

Jag tycker om att ha rivna morötter i brödet, eftersom det ger brödet en fin färg, saftighet och gör att det smakar gott. Men något som också kan vara gott är att ha i rivet äpple! I det här brödet har jag haft både och. Det blev riktigt bra!



Äppel- och morotsbröd

Ingredienser till 1 bröd

3 dl vatten
25 gram jäst
2 msk olja
1-1,5 tsk salt
0,75 tsk socker
2 msk krossade linfrön
3 msk hela linfrön
2 dl rivna morötter
1 dl rivet äpple
Ca 8 dl rågsikt
Ströbröd

Gör så här
Värm vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös det i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker, riven morot och rivet äpple. Tillsätt rågmjölet, lite i taget. Blanda degen väl innan den får jäsa övertäckt med bakduk i ca 45 minuter. Smöra och bröa en form. Häll ner degen i formen och låt den jäsa ytterligare ca 25 minuter. Grädda sedan brödet i ugnen, 200 grader i ca 40-45 minuter. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på galler.


Dagens middag


Dagens middag bestod av stekt laxfilé, quinoa blandat med massa surkål, plommontomater och en sallad med bland annat äppelbitar och paprika.

Jag har tipsat om det förut och tänkte göra det nu igen, nämligen surkål! Jag tycker det är jättegott, och dessutom är det väldigt billigt. Surkål är vitkål som syrats med mjölksyrabakterier. Det innehåller otroligt mycket nyttiga ämnen och bidrar till att sänka GI-värdet på måltiden. Surkål innehåller så kallade probiotiska bakterier som är väldigt bra för magen och stärker immunförsvaret. Själva syrningen bidrar också till att surkål är ett av väldigt få vegetabiliska livsmedel som innehåller vitamin B12

Vad tycker ni om surkål? Har ni testat?


3 januari 2011

För ett tag sen hade jag ett inlägg med davosgröt. Idag testade jag det igen, men den här gången hade jag även i hallon. Det blev lite syrligt och jättegott! På kommentarerna till den förra inlägget om davosgröt, verkade det inte som att det var så många som hade ätit det nån gång.
Har ni hunnit testa det nu kanske? Vad tyckte ni?


Naturell davosgröt


Davosgröt med smak av hallon

Ingredienser till 1 portion Davosgröt
1 dl gryn
(Jag använde fiberhavregryn, kruskakli, müsli, krossade linfrön och hela linfrön)
1 dl naturell yoghurt
1 dl vaniljyoghurt
0,5-1 dl hallon
Eventuellt lite flytande honung

Gör så här
Kvällen innan frukosten: Rör samman gryn, yoghurt och hallon. Blanda om noga. Låt stå i kylen under natten.