En middag från förra veckan...


Potatis, ärtor, lammfärsbiffar, gräddfil och skysås


Ortorexi i tidningen SOLO

I det senaste numret av tidningen SOLO är jag med och pratar om den relativt nya ätstörningen ortorexi. Jag tycker att det är bra att ortorexi uppmärksammas, eftersom det är en sjukdom som drabbar fler och fler, men som samtidigt är väldigt svår att upptäcka.

Man kan säga att ortorexi är en sjuklig besatthet av att leva hälsosamt. En besatthet som för många till slut mynnar ut i andra ätstörningar som anorexi och/eller bulimi.


Midsommarsallad

Hoppas ni har haft en bra midsommarhelg! Det har jag haft, med trevligt sällskap och god mat. Bland annat den här supergoda salladen...


Avokado, rödlök, tomater, fetaost och spenat


Laxlasagne! Världens godaste lasagne?


Den här lasagnen måste ni bara laga! Jag har faktiskt aldrig ätit en godare lasagne!

Receptet är enkelt, endast följande ingredienser behövs:
Lasagneplattor, kallrökt lax, fryst stuvad spenat, Kelda ostsås och riven ost.

Gör så här: Tina spenaten en aning. Skiva laxen. Varva (i en stor ugnssäker form) ostsås, lasagneplattor, laxskivor och spenat, ostsås, lasagneplattor, lavskivor och spenat. Låt understa och översta lagret vara ostsås. Strö till sist över riven ost. Låt stå i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. Servera med en god grönsallad.


Skumt!


Jag har aldrig använt det inom bloggvärlden populära uttrycket vardagslyx, men nu tänkte jag faktiskt göra det! Vad är då vardagslyx för mig? Jo, en stor och fin kopp kaffe med massa skummad mjölk! Jag har nyss upptäckt hur bra lattevispen är! Är det förresten inte lite skumt att kaffet blir så mycket godare om man har det i en fin kopp, och dessutom med massa skum...


Mellanmål


Naturell havregurt från Oatly med banan, äpple,
päron, cachewnötter och torkad frukt


Picknick

Något jag tycker är härligt med sommaren är att man kan ha picknick! En stor del av det roliga med picknickar är ju att man får göra massa god och roliga mat att ta med. Här kommer lite tips från mig vad man kan ta med sig på picknickar och utflykter i sommar...




Matiga muffins är praktiskt att ta med. Man kan fylla dem med lite av varje.

Ingredienser till ca 12 st matmuffins
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
0,5 dl hela linfrön
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk paprikapulver
1 dl rapsolja
2 dl filmjölk
2 st ägg
1 msk tomatpuré
1 dl hackad rökt skinka
1 dl hackade champinjoner

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt alla de övriga ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Fyll muffinsformar till hälften med smet. Tryck gärna ner lite skink- och champinjonbitar på toppen av muffinsarna, så att man ser lite av fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.



Italiensk fruktkaka



Kalla pannkakor tycker i alla fall jag är jättegott och nästan ett måste på utflykten! Bred på till exempel lite blåbärssylt, rulla ihop dem och packa i matlådor.



Matpajer tycker jag är bra att ta med på picknick. De går också ofta bra att äta kalla. Här har jag gjort en paj med en varsin fyllning på varje sida. Bra om man är flera som gillar olika saker!



Kärleksmums, mockarutor, snoddas eller vad man nu vill kalla dem. Praktisk eftersom man kan göra väldigt många i långpannan. Dessutom mycket gott!



Kalla, matiga sallader med till exempel pasta, bulgur, quinoa eller matvete som grund, tillsammans med massa olika tillbehör är bra på picknicken. Det är lätt att förbereda, det är gott och det är lätt att laga till många.

Potatissallader är också gott!


Från Wikipedia: "Picknick är en medtagen måltid som äts ute i det fria. Måltiden brukar oftast ätas sittandes på en filt i gräset och bestå av smörgåsar, sallader, kallskuret, frukt, bakverk och varm eller kall dryck. Picknickvarorna kan packas i en picknickkorg eller en kylväska (kylvaror). Medtagna måltider som äts under mindre fria sammanhang kallas vanligen matsäck eller matlåda.

Ordet picknick kommer från franska pique-nique och härrör från 1600-talet. Verbet piquer betyder ungefär "plocka" och nique betyder "något av mindre betydelse". I Sverige har ordet picknick använts sedan 1800-talet."


Fläskfilé i mangosås

För någon vecka sedan lagade jag en otroligt god middag som jag glömde att fota. Men jag har lagat den förut och då blev det som på bilden nedan...
Fläskfilé i mangosås - en rätt som jag verkligen kan rekommendera!



Ingredienser till ca 4 portioner
0,5 kg fläskfilé
2 msk matfett till stekning
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
0,5 msk soja
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
1 mango
1 röd paprika

Gör så här
Putsa fläskfilén och skär den i 2 cm tjocka bitar. Bryn köttet i en stekpanna och flytta över till en stor gryta. Tillsätt sambal oelek, pressad vitlök, vatten, buljongtärning, soja, grädde, creme fraiche och mango chutney. Låt koka 5-10 min. Skala och skär mangon och paprikan i bitar och blanda ner i grytan. Smaka av med salt och peppar.


Trender i matvärlden

För er som, liksom jag, tycker att det är intressant med mattrender och vad det är som påverkar oss i våra matval kan jag tipsa om den här artikeln på Svenska Dagbladets hemsida. Jag passar också på att tipsa om min egen krönika i ungefär samma ämne som jag skrev för Uppsala Studentkårs tidning för några månader sedan.

Fundera gärna på varför du har just de matvanor du har... Beror det på att det är populärt att äta så just nu, att du mår ovanligt bra av det, att många bloggare tipsar om sånt du väljer att äta, att någon läkare säger att det är bra? Det kan vara rätt så intressant att ifrågasätta och fundera på varför man gör de val man gör!


Tips för stockholmarna

Jag får en del mail med tips om nya livsmedel, evenemang inom matvärlden och liknande. Nu tänkte jag dela med mig av ett mail som damp ner i inkorgen idag, eftersom de läsare som bor i Stockholm kan ha nytta av det...


"Matkreatörerna Systrarna Eisenman har tillsammans med Kungsörnen Prima pasta tagit fram en underbar svensk sommarpesto! Denna vecka finns dessutom konceptet Prima Matkasse att hämta upp runt om i Stockholm. Prima Matkasse innehåller allt som behövs för en dos matglädje i vardagen, en komplett snabblagad men samtidigt både god och nyttig middag. I kassen finns Systrarna Eisenmans specialkomponerade pesto och recept samt Kungsörnenes Prima vit fiberpasta. 

Prima Matkasse finns att hämta på följande platser tisdag, onsdag och torsdag:

Tisdag 14 juni
- Nytorget kl 15:00 - 16:00
- Östermalms IP kl 15:45 - 16:15
- Ropsten kl 16.30 - 17.30

Onsdag 15 juni
- Vasaparken kl 14:00 - 15:00
- Bromma, Nockebytorg kl 16:30 - 17:30
- Hammarbyhöjdens BP 15:15 - 15:45
- Hammarbysjöstad, Lumabryggan kl 16:30 - 17:30

Torsdag 16 juni
- Kampementsbadet, Gärdet kl 15:00 - 16:00 (Vid fint väder)
- Eriksdalsbadet kl 15:00 - 16:00 (Vid fint väder)
- Östra Station kl 16:30 - 17:00

Smaklig måltid!"

Libanesiskt


Jag gillar libanesisk mat. Jag tycker det är härligt att sitta och äta länge tillsammans men människor man tycker om och prata och äta och smaka på massa olika rätter. Det är precis vad man kan göra på den libanesiska restaurangen Lebanon Meza Lounge som jag besökte förra helgen. Maten var supergod och det var en jättefin restaurang. Det negativa var att personalen var lite väl snabba med att komma fram med alla olika rätter. Vi hann knappt lägga ner besticken förren de kom och tog våra första tallrikar och ställde in massa ny mat på bordet. Men i det stora hela var det ett bra ställe och jag kan rekommendera ett besök hit.

Vad: Lebanon Meza Lounge
Inriktning: Libanesiskt
Var: Hamngatan 6 i Stockholm




(De två bilderna ovan är tagna från restaurangens hemsida)


Lasagne


En av mina favoriträtter är lasagne. Det är inte bara gott, det är också en väldigt praktisk maträtt. När man har förberett köttfärsen och bechamelsåsen är det bara att låta den stå i ugnen. Det är också en bra rätt om man ska laga mat till många, eller om man vill göra massa matlådor!


Före gräddning i ugnen...

Köttfärs, bechamelsås, plattor, köttfärs, bechamelsås,
plattor, köttfärs, bechemelsås, riven ost, salt och peppar...



Efter gräddning i ugnen.


Vaniljgifflar



Pågen har kommit med en nyhet i fikabrödshyllan, nämligen gifflar med smak av vanilj. När vi hade sommarfest med jobbet passade jag på att låta alla provsmaka och fylla i ett formulär jag hade gjort om hur de uppfattade gifflarna :) Här är resultatet...

Jag hade 8 st olika frågor/kategorier,
där man fick skatta sin åsikt på en skala 1-5.
Här redovisar jag kategorierna och de genomsnittliga betygen...


Utseende
(1 = Mycket oinbjudande utseende. 5 = Mycket trevligt utseende!)
Det genomsnittliga betyget blev 2,8

Doft
(1 = Luktar äckligt. 5 = Luktar jättegott!)
Det genomsnittliga betyget blev 4

Konsistens
(1 = Inte alls tillfresställande konistens. 5 = Perfekt konsistens!)
Det genomsnittliga betyget blev 3,5

Smak
(1 = Smakar äckligt. 5 = Smakar gott!)
Det genomsnittliga betyget blev 3,7

Smak av vanilj
(1 = Lite smak. 5 = Mycket smak!)
Det genomsnittliga betyget blev 3,3

Storlek på gifflarna
(1 = Inte alls en bra storlek. 5 = Perfekt storkek!)
Det genomsnittliga betyget blev 3,1

Förpackning (Praktisk? Inbjudande? Lagom storlek? osv)
(1 = Bra. 5 = Dåligt)
Det genomsnittliga betyget blev 2,5

Om man kan tänka sig att bjuda sina fikagäster på gifflarna
(1 = Verkligen inte! 5 = Absolut!)
Det genomsnittliga betyget blev 2,6

Hur pass prisvärda de är (1 förpackning med ca 13 st gifflar kostar ca 20 kr).
(1 = Inte alls prisvärda. 5 = Mycket prisvärda!)
Det genomsnittliga betyget blev 3,4


Tomatfri köttfärssås


Fullkornspasta, sallad, oliver och köttfärsås utan tomat

Köttfärssåsen är gjord på vanligt sätt, men istället för krossade/paserade tomater använde jag ajvar relish. Det blir jättegott!


Bilder från Smaka på Stockholm






Oj, vad grötigt!

Eftersom jag är ett stort fan av gröt har jag sammanställt
ett inlägg med massa grötinspiration!


En somrig gröttallrik med melon och jordgubbar



Hallongröt


Davosgröt





Gröt med massa saft från bären





Blåbärsgröt



Gröt med blåbärssoppa istället för mjölk

 
Gröt med nyponsoppa istället för mjölk


Risgrynsgröt


Gröt med rivet äpple och jordgubbar


Blåbärsgröt


Stekt gröt




Gröt gjord på boveteflingor





Nu vill jag jättegärna ha gröt-tips från er! Vad gör ni gröt på och vad har ni för tillbehör? Jag är ganska inkörd på fiberhavregryn, men vill gärna vidga mina grötvyer lite...


En snurrig nyhet



I helgen råkade jag av misstag testa denna nyhet från GB. Jag trodde att jag köpte den gamla vanliga Twister-glassen, men när jag öppnade förpackningen såg jag att det var en annorlunda Twister. Nyheten heter Twister Fruit. Det som är lite speciellt med glassen är att den består av både isglass och gräddglass. Det är ananas-, citron- och limeglass snurrat kring en stång av jordgubbsisglass. Jag blev faktiskt rätt så besviken på den här glassen. Den smakade sådär och jag var inte så mycket för kombinationen av grädd- och isglass. Tackar vet jag den vanliga Twistern! :)


Dagens frukost


Fiberhavregrynsgröt toppad med färsk banan, torkad banan, päron, passionsfrukt, cachewnötter, torkade ananasbitar och solrosfrön.


Sommarfest

  

Ikväll har vi haft sommarfest med jobbet. Vi var hemma hos en kollega till mig och åt pastasallader, bröd, pajer, röror, efterrätt mm och hade supertrevligt!




Jag gjorde den här efterrätten (Kokos- och limekaka med vit choklad) från Allt om Mat. Jag var inte helt nöjd med receptet och resultatet, med det blev väl en helt okej kaka. Bottnen blev lite torr och den blev inte lika fin som jag hade trott. Men som sagt, en helt okej efterrätt. Här finns receptet.