Skållat morotsbröd




Det var längesen jag bakade matbröd, så idag kände jag att det var dags. Det blev ett skållat morotsbröd. Det är ett bröd jag brukar baka lite då och då, eftersom det blir så saftigt och gott.

Ingredienser till ca 16 st bröd (eller 32 om man skär dem mitt itu)
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
1 paket jäst (50 gram)
2 msk flytande margarin
1 dl hela linfrön
1 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl

Gör så här
Koka upp vattnet och häll det över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarm temperatur, 37°C. Skala och riv morötterna fint på rivjärn. Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig. Tillsätt morötter, flytande margarin, linfrön, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över degen och låt jäsa ca 40 min. Stjälp upp degen i en väl smord långpanna (eller på bakplåtspapper). Platta ut den med mjölad hand och nagga degen med en gaffel. Skär degen med en bakskrapa i rutor. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 20 min. Låt brödet kallna innan det bryts/skärs i rutor.


Kommentarer
Postat av: Anonym

hej! jag tänkte bara fråga vad du gör nu i sommar? jobbat du eller är du ledig?

2010-08-07 @ 22:53:27
Postat av: emelie

ja, den var inte tokig!

gott bröd det ser ut att vara, synd att jag är sämst på att baka bröd, haha

2010-08-08 @ 13:35:40
URL: http://matomspunnet.blogg.se/
Postat av: Martina

Har också igång brödbak just nu, surdegsbröd. Morötter i verkar gott, det har jag aldrig testat.

2010-08-08 @ 15:35:05
URL: http://www.matochodla.blogspot.com
Postat av: Anna

Hej! Märkte nyss att du bytt din header. Jag är kanske lite sen men jag måste säga att den här nya är mycket fin! Ha en bra dag. Kram.

2010-08-08 @ 16:26:50
Postat av: Anna

Hej! Märkte nyss att du bytt din header. Jag är kanske lite sen men jag måste säga att den här nya är mycket fin! Ha en bra dag. Kram.

2010-08-08 @ 16:27:51
Postat av: Fridas kök

Låter jättegott och ser ut att vara väldigt gott också. :-) Jag sparar receptet på en gång, för det här vill jag baka!

2010-08-09 @ 13:48:30
URL: http://fridaskok.wordpress.com
Postat av: Josefin

De ser ljuvligt goda ut! Hade väldig lust att baka dem imorse, men hade ingen jäst hemma... "/

2010-08-13 @ 08:36:59
URL: http://pastamedpesto.blogg.se/
Postat av: johanna

Sånna här ska jag baka! Men tror du det funkar med solrosfrön istället för linfrön?

2010-08-14 @ 11:00:08
Postat av: johanna

Sånna här ska jag baka! Men tror du det funkar med solrosfrön istället för linfrön?

2010-08-14 @ 11:00:19
Postat av: Filibabba

Johanna - Ja, det funkar nog jättebra med solrosfrön!

2010-08-14 @ 20:06:53
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: cheap gucci shoes

Hiya, nice day.. Your article is extremely impressive. I never considered that it was feasible to accomplish something like that until after I looked over your post.

2010-12-10 @ 04:30:50
URL: http://www.guccishoeshandbags.com
Postat av: Linnea

Hej! Tack för en bra blogg! Detta brödet är nu i min ugn. :) Men en fråga ang. skållningen. Varför ska man göra det..?

2012-02-02 @ 20:00:52
Postat av: Gunn-Eli

Mitt absoluta favoritbrödrecept ! Bakar det ofta, så saftigt, gott och lättbakat. Tack för detta receptet!

2012-12-30 @ 07:33:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback