Sötsug

Som ni säkert har märkt så har bloggen ett litet jullov. Jag är i min hemstad Örebro nu under julen och eftersom jag jobbar extra och skriver på min C-uppsats blir det inte så mycket tid över. Men det är många som mailar och ställer frågor, så jag tänkte att jag kan besvara en av de vanligaste frågorna jag får... Nämligen vad man kan göra åt sitt sötsug. Jag har svarat på det för något år sen i ett tidigare inlägg, men eftersom det är något som många undrar över så skriver jag ett nytt inlägg om det.

Att äta godis ibland tycker jag inte är något "dåligt". Däremot mår man inte så bra av att ständigt gå runt och vara sugen på något sött. Dels är det psykiskt påfrestande och dels faller man förr eller senare för frestelsen och äter något sött, vilket inte i längden är speciellt bra. Mitt bästa tips för att minska på sitt sötsug och småätande är att äta regelbundna måltider och att äta så mycket att man blir "lagom" mätt. Om man hoppar över en måltid så sjunker blodsockret. Eftersom kroppen strävar efter att vara i balans, så kommer man att bli sugen på att äta något som höjer blodsockret snabbt igen, nämligen något sött. Detta går att undvika genom att äta regelbundna och mättande måltider!



En bra måltidsfördelning kan se ut så här:
• Frukost
• Mellanmål
• Lunch
• Mellanmål
• Middag
• Eventuellt kvällsmål

Ett vanligt missag många som vill gå ner i vikt gör, är att hoppa över måltider för att få i sig en mindre mängd kalorier. Detta fungerar inte! Att hoppa över måltider gör som sagt bara att du blir sugen och jättehungrig och äter extra mycket när du väl äter. Att hoppa över måltider och gå hungrig gör att man går och tänker på mat och blir extra sugen på det som man tycker är allra godast, som till exempel godis, choklad eller liknande. Alltså; förebygg sötsug genom att ge kroppen lagom mycket mat, på hyffsat regelbundna tider. Låt det gärna inte heller gå för många timmar mellan målen. 3-4 timmar brukar vara lagom för att undvika att blodsockret faller för mycket och sötsuget sätter in. Jag tycker alltså att mellanmål bra. Kolla in mitt inlägg om 45 tips på bra mellanmål HÄR!

Ett annat tips för att bli av med sötsuget tror jag faktiskt kan vara att inte ha några "regler" som säger att man inte får äta godis, fikabörd, glass osv. Det som är förbjudet lockas man av! Om du till exempel säger till dig själv att du inte får äta godis på en månad, så kommer en stor del av den här månaden att gå åt till att tänka på just godis och på hur gott det hade varit. När månaden sen har gått kommer du inte vilja göra något annat än att äta massa godis. Jag tror att man blir lite "besatt" och "fixerad" av det man förbjuder sig själv från att äta.

Så gör dig av med förbud, börja äta ordentliga mål på regelbundna tider, låt det inte gå för lång tid mellan målen och om det är något du trots allt blir riktigt sugen på så tycker jag att du ska äta det! 


24 december

Jag säger god jul genom att bjuda på lite god bakinspiration. Många är ju lediga nu kring jul och har lite mer tid till att vara hemma och fixa i köket. Här är några av mina favoriter... Hoppas att ni får en riktigt GOD jul! :)

Kanel- och lingonkaka
"Näsan som glass"

Italiensk fruktkaka
Morotskaka


Snickers
Biskvier


Utvärdering

Nu är Uppdrag: Frukost slutfört och jag har ätit olika frukostar varje dag i en vecka. Hur gick det då? Jag tycker att det var kul att testa, men det är inte direkt något jag kommer fortsätta med. När jag gick upp på morgnarna, var trött och skulle iväg till skolan, så blev det faktiskt lite jobbigt att hålla på och fixa med en ny frukost varje dag. Det är rätt så skönt att bara göra frukosten på rutin istället. Däremot tyckte jag att det funkade bättre på helgen, när det fanns mer tid och man inte var lika trött! Favoriten bland frukostarna blev faktiskt stekt gröt. Det var riktigt gott och väldigt mättande!


De här frukostarna blev det.


Frukost Dag 7


Stekt gröt serverad med lingonsylt och lite fruktsallad

Gör så här
Laga gröt på vanligt sätt och låt den stå i kylen i några timmar eller över natten. Värm lite matfett i en stekpanna. Forma "bullar"/"biffar" av gröten och stek den några minuter på varje sida. Servera med till exempel sylt.



Omdöme
Idag åt jag något till frukost som jag aldrig har ätit förut, nämligen stekt gröt! Jag vet att det låter lite konstigt och inte speciellt gott, men det var faktiskt mycket godare än man kan tro! Jag åt den stekta gröten med lingonsylt och lite fruktsallad. Jag blev väldigt mätt på den här frukosten och kan tänka mig att äta den lite då och då i fortsättningen.

Har nån av er ätit stekt gröt nån gång? Vad tyckte ni? Om ni inte har det tycker jag att ni ska testa! Passar säkert bra att äta som till exempel kvällsmat också.


Frukost Dag 6


Ett kokt ägg med kaviar, salt och peppar
Fruktsallad gjord på banan, hallon, päron, äpple och apelsin




Omdöme
En väldigt god frukost som gav en skön mättnadskänsla. Att koka ägget tar ju några minuter och under tiden kan man göra fruktsalladen. Idag var det lördag och jag var ledig, så då funkade det bra, men jag tror inte att jag hade gjort iordning den här frukosten om det var vardag och jag hade bråttom iväg till skolan. Då kan det vara skönt att göra nåt som går snabbare. Men som sagt; en väldigt god frukost!


Frukost Dag 5


Idag blev det en mackfrukost. En macka med stekt ägg, kaviar och svartpeppar och en med makrill i tomatsås.
Brödet bakade jag för några dagar sen. Receptet finns här.



Omdöme
Den här frukosten gillade jag verkligen! Den var riktigt god och jag höll mig mätt länge! Den gick dessutom relativt snabbt att göra.


Frukost Dag 4


En proteinrik smoothie med smak av kiwi och banan

Ingredienser till ca 2 portioner proteinrik kiwi- och banansmoothie
1 burk kesella
4 dl naturell yoghurt
1 msk saft från en apelsin
2 kiwis
En halv banan

Gör så här
Skär kiwi och banan i mindre bitar. Lägg ner alla ingredienser i en bunke och mixa!


Omdöme
Den här smoothien blev riktigt god! Att ha i kesella tycker jag är jättebra, eftersom det ger en mer krämig konsistens och dessutom en starkare mättnadskänsla. Som frukost tycker jag att det funkar helt okej med smoothie. Jag saknar dock något att tugga på. Om man lägger till en macka blir det nog perfekt! :)


Frukost Dag 3


Hallongröt toppad men hallon

Ingredienser till 1 portion hallongröt
1 dl havregryn
1 msk hela linfrön
2 dl vatten
En nypa salt
En näve frysta hallon

Gör så här
Koka upp havregryn, linfrön, vatten och salt. Rör ner hallon och låt står och puttra några minuter.



Omdöme
Havregrynsgröt med hallon i blir jättegott! Det går snabbt att laga och jag blev hyffsad mätt på det.


Lingon & Kanel

Av en slump hittade jag det här receptet på Kanel- och lingonkakaTasteline och blev sugen på att baka den. Den lät god, och det var den också! Väldigt saftig och krämig, med en lagom smak av lingon och kanel.




Ingredienser till en kaka (ca 8-10 bitar)

Skal
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 gram smör
1 äggula

Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt

Gör så här
Blanda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajformen. Grädda på nedersta falsen ca 40 min. Låt kakan kallna. Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.


En het korvgryta


Jag utgick från ett vanligt korvstroganoffrecept, men hade även i lite majs, finhackad morot, stora vita bönor, finhackad chili, röd thaicurrypasta och lite cayennepeppar. Det blev gott och ganska starkt!




Frukost Dag 2


Tonfiskomelett

Ingredienser till en tonfiskomelett
2 ägg
En halv burk tonfisk
En skvätt mjölk
Salt och peppar

Gör så här
Blanda alla ingredienser. Värm lite matfett i en stekpanna och stek omeletten, några minuter på varje sida.


Omdöme
Tonfiskomeletten blev god, men jag blev inte mätt på den. Jag var tvungen att äta två knäckemackor också. Jag tycker också att det känns väl "matigt" att äta en omelett till frukost. Kanske kan det i och för sig passa bra på helgen tillsammans med till exempel en fruktsallad.


Frukost Dag 1

Den här veckan tänkte jag köra det lilla experimentet Uppdrag: Frukost, som jag skrev om för ett tag sen. Tack för alla fina frukosttips! Experminentet går alltså ut på att jag under en vecka äta olika frukostar varje dag. Jag inleder veckan med följande frukost:



Davosgröt är en sorts kall gröt som man förbereder kvällen innan.

Ingredienser till 1 portion Davosgröt
1 dl gryn
(Jag använde fiberhavregryn, kruskakli, müsli, krossade linfrön och hela linfrön)
1 dl naturell yoghurt
1 dl vaniljyoghurt
Eventuellt lite flytande honung

Gör så här
Kvällen innan frukosten: Rör samman gryn och yoghurt. Blanda om noga. Låt stå i kylen under natten.


Omdöme
Davosgröt är en väldigt kompakt och mättande frukost. Jag höll mig mätt flera timmar efter att jag hade ätit. Jag tycker dessutom att det är gott, men kanske lite kallt så här på vintern. Eftersom man förbereder davosgröten kvällen innan så är det bara att ta fram den ur kylen och börja äta, vilket ju är bra om man har bråttom eller inte orkar laga nånting.


Brödbak


Ett gott, saftigt och lite sött bröd. Jag hittade receptet här.

Ingredienser till 2 bröd
Dag 1
3 dl rågkross
1 liter filmjölk
Dag 2
9 dl rågskikt
3 tsk bikarbonat
4 tsk salt
1 msk malda brödkryddor
6 dl vetemjöl
2,5 dl mörk sirap

Gör så här
Dag 1: Rör ut rågkrosset väl i filen och låt det svälla över natten i en bunke, i rumstemperatur.
Dag 2:  Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman rågsikt, bikarbonat, salt, brödkryddor och vetemjöl. Rör ner sirapen och råg-och filblandningen från dagen innan. Fördela smeten i två smorda formar (ca 1,5 liter). Grädda bröden i 2-2,5 timmar.


Pepparkaksfil


Pepparkaksfil är gott, juligt och lätt att göra. Blanda kanel, kardemumma, malda nejlikor och mald ingefära. Jag vet inte vilka proportioner som blir bäst, jag brukar blanda lite på måfå!


OBS! Frukosttestet blev lite försenat som ni har märkt, men det drar igång nu på måndag!


Gårdagens lunch


Fullkornspasta och en god fiskgryta på lite av varje: Sejfilé, morotsslantar, haricots verts, gul lök, vitlök, creme fraiche, krossade tomater, tomatpuré, soja, salt, svartpeppar och vitpeppar.


Enkelt men gott och lite festligt


Kladdkaka i en miniform, serverad med hallonsorbet, hallon och en physalis

Många har säkert ett eget favoritrecept för kladdkaka.
Här är det som jag brukar använda:

Ingredienser till 1 kladdkaka (eller ca 4 småformar)
150 gram smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl
Ströbröd

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna av. Blanda samman socker, kakao och vaniljsocker. Kläck ner ett ägg i taget. Rör ner det smälta smöret och ha till sist i mjölet. Smöra och bröa en form, gärna och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan


Köttbullar i röd thaicurry

När jag fyllde år i våras fick jag en preumeration på Elle Mat & Vin av mina klasskompisar. I helgen lagade jag ett recept ur det senaste numret. Det är ganska sällan som jag följer ett recept till punkt och pricka, men det gjorde jag den här gången. Det blev ganska gott, men personligen tyckte jag att det blev lite för starkt. Nästa gång ska jag ha i lite mindre röd thaicurrypasta och kanske tillsätta lite soja.  


Köttbullar i röd thaicurrypasta, serverat med basmatiris

Ingredienser till ca 4 portioner
500 gram köttfärs
2 röda chilifrukter (1 finhackad och 1 i skivor)
2 cm färsk ingefära (skalad och riven)
1 ägg
1 msk solrosolja
Salt och peppar
1-1,5 msk röd thaicurrypasta (beroende på hur starkt du vill ha det)
400 ml kokosmjölk
1 burk avrunna bambuskott
140 gram haricots verts
Juice från en lime
1 bunt basilika
Ris till servering

Gör så här
Lägg köttfärsen i en stor skål tillsammans med hackad chili, ingefära och ägg. Salta och peppra. Blanda runt med händera och forma köttbullar. Värm oljan i en stekpanna och stek köttbullarna i ca 5 minuter. Lägg upp på ett fat. Tillsätt currypastan i pannan, rör om i 1 minut och häll i kokosmjölken. Fyll sedan den tomma kokosmjölksburken till hälften med vatten och häll i. Koka upp och rör om till en slät sås. Lägg tillbaka köttbullarna i pannan tillsammans med bambuskott och haricots verts. Låt sjuda i ca 5 minuter tills haricots verten börjat mjukna och köttbullarna är färdigkokta. Salta och peppra, pressa i limejuicen och strö över basilikan. Strö över den skivade chilin och servera med ris och eventuellt några limeklytor.

Receptet kommer alltså från Elle Mat & Vin.


En väldigt fin och färgglad rätt!


Lax- och quinoasallad


Quinoasallader är verkligen gott, och går ju att variera precis hur man vill. I den här salladen har jag vit quinoa, fetaost, rödlök, laxfilé, svarta oliver, avokade, majs, röd paprika och mangold. Gott!


Läsarfråga om snabblagad mat som kroppen tycker om

Fråga: Kan du tipsa mig om vad jag kan äta när jag kommer hem sent från skolan och inte orkar stå länge i köket och laga mat, men ändå vill få i mig något kroppen mår bra av?

Svar: Ett bra tips tycker jag är tonfiskröra och pasta. Om man gör i ordning tonfiskröran under tiden som pastan kokar, så har man en bra och god måltid färdig på några minuter.

När jag gör tonfiskröra brukar jag värma lite matfett i en panna och fräsa lök, vitlök, riven morot, purjolök eller någon annan grönsak i några minuter. Sedan tillsätter jag creme fraiche och tonfisk (och eventuellt någon smaksättare som t.ex. tomatpuré eller ajvar relish) och låter det stå och puttra en stund. Mot slutet kan man ha i frysta grönsaker som får tina upp i röran. Jag brukar krydda med salt och peppar.


Tonfiskröra gjord på tonfisk, creme fraiche, lite tomatpuré, finhackad lök och majs


Tonfiskröra gjord på tonfisk, gul lök, riven morot, crème fraiche och ärtor