Att steka gröt

Precis som många gissade så bestod dagens frukost av stekt gröt. Stekt gröt låter lite märkligt och kanske inte jättegott... Men om ni inte har testat det så tycker jag absolut att ni ska göra det! Det är godare än man kan tro!


Stekt gröt med päron, äpple och jordgubbar. Jag hade tyvärr ingen sylt hemma, så det blev lite torrt med bara frukt och bär. Jag rekommenderar sylt och mjölk till!


Gör så här
Laga gröt på vanligt sätt och låt den stå i kylen i några timmar eller över natten. Värm lite matfett i en stekpanna. Forma "bullar"/"biffar" av gröten och stek den några minuter på varje sida. Servera med till exempel sylt.


Vad tror ni att jag åt till frukost idag...?


Vinnarrecepten!

Nu är den "mjölkfria" tävlingen avslutad. Det kom in många fina och spännande recept, men nu har jag till slut utsett tre stycken som jag tyckte stack ut lite från mängden... 





 Förstaplatsen (Pris: Presentkort från Cervera på 500 kr, och värdecheckar från Oatly värda 300 kr) går till Kjerstis Gluten- och mjölkfria zucchinikaka.


Bilden är hämtad från Kjersis blogg Kjerstis mat och prat

Ingredienser
450 - 500 g zucchini
2 ägg
½ - 3/4 dl kokossocker - kan bytas mot rårörsocker eller ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mandelmjöl
½ dl havremjöl eller bovetemjöl
1 - 2 bittermandlar - jag tog en ganska stor
1½ dl havremjölk/grädde, rismjölk, sojamjölk eller mandelmjölk  

Gör så här
Skala zucchinin och skär i mindre bitar. Ta bort om det är mycket stora kärnor, men annars behövs inte det. Lägg bitarna i en kastrull, och häll på vatten så det knappt täcker. Koka upp och låt småkoka ca 8 - 10 minuter. Häll av vattnet, och mosa med en potatisstöt t ex. Låt massan rinna av väl i en sil, annars kan det bli för plaskigt. Vispa ägg, vaniljsocker och kokossocker luftigt. Rör ned zucchinimoset, mandelmjöl, havremjöl/bovetemjöl, riven bittermandel och mjölk/grädde, och häll i en väl smord ugnsfast form. Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 30 - 35 minuter. Servera ljummen med bär eller sylt.



Andraplatsen (Pris: Värdecheckar från Oatly värda 500 kronor) går
till Saras Dinkelmuffins

Ingredienser
2 dl dinkelmjöl - speltmjöl
0,5 dl dinkelflingor
0,5 dl Vetekli
1 dl torkade solrosfrön
3 msk hela linfrön
1 dl valnötter
1 msk honung
2 tsk kardemumma
4 droppar vaniljessens
0,5 dl rapsolja
1 dl naturell havregurt
3 mellanstora bananer
2 st ägg
2 tsk bikarbonat
12 st plommon

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, frön, nötter, bikarbonat och kryddor). Häll i honung, mosad bana, rapsolja och vaniljessens. Rör samman havregurten och äggen. Blanda allt till en jämn smet och klicka ut smeten i muffinsformar (ca 18 st stora). Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.



Tredjeplatsen (Pris: Värdecheckar från Oaltly värda 500 kronor) går till den här bloggarens recept på Lövbiffsgryta

Ingredienser
500 g lövbiff
1 gul lök
1 portabellosvamp
1 förpackning (2,5 dl) Oatly iMat 13%
1 tsk mushroom soy
Salt och peppar efter smak
Lite smör att steka i (mjölkfritt)

Gör så här
Skala och hacka löken fint. Skölj portabellon och skär den i mindre skivor. Värm en stekpanna och lägg i smör. Lägg löken i pannan och dra ner på värmen, bryn den försiktigt. Lägg i portabelloskivorna i pannan. Skär köttet i fina strimlor. Gör plats i pannan för köttet och höj temperaturen. Stek köttet tills strimlorna får lite färg. 
Häll på iMat, soja, salt och peppar och rör om. Låt puttra tills såsen blivit halvtjock och krämig. Servera med potatis, potatismos eller ris och en grönsallad.


Bilden är hämtad från pristagarens blogg

Vinnarna kontaktas via mail.


Tisdagsfrukosten


2 Finn Crisp med philadelphiaost och ägg
Naturell yoghurt med jordgubbar, banan, äpple, päron och krossade linfrön


Dagens frukost


Fiberhavregrynsgröt med linfrön och kruskakli
Fruktsallad med jordgubbar, päron, nektarin, banan och äpple


Nya kategorier

Filibabba har funnits i över 4 år och under de här åren har jag fått förmånen att i tidningar och radio dela med mig av mina tankar och funderingar kring kost och hälsa. Jag har samlat alla de inlägg som berör detta under en ny kategori som jag har döpt till "Filibabba i media".

Det sker hela tiden roliga evenemang inom kostvärlden. Jag har samlat alla inlägg där jag skrivit om olika typer av evenemang under kategorin "Evenemang".

Ibland skriver jag om hur jag tänker och vad jag tycker om frågor som berör kost och hälsa. Alla dessa inlägg ligger nu under kategorin "Tankar och funderingar".


Var med och tävla!

Glöm inte att delta i den "mjölkfria" tävlingen. Hittills är det endast sex personer som har deltagit, så chansen att bli en vinnare är ganska stor! Vinnaren får ett presentkort från Cervera värt 500 kronor och värdecheckar från Oatly värda 300 kronor. Andra- och tredjepris är värdecheckar från Oaltly värde 500 kronor.


Frukost i vildmarken


Ni som har läst min blogg ett tag vet att jag älskar gröt. På vår roadtrip i Norrland förra veckan lagade vi gröt till frukost på vårat stormkök. På gröten hade vi sylt och frukt och det blev supergott!


Intressanta artiklar

Oavsett om man är läkare eller inte, tycker jag att det kan vara intressant att läsa vissa artiklar i Läkartidningen. På tidningens hemsida finns mycket att läsa. Jag har samlat några intressanta länkar här till artiklar som handlar om kost.
Läs de du tycker verkar spännande! 

Flavanoler, kakao och choklad påverkar hjärt–kärlsystemet

Punktskatt på sötade drycker – är vi där snart?

Att äta är en fråga om tajmning

Dags för eldupphör i fettkriget

Probiotika – tarmens vänner eller fiender?

Nordisk kost påverkar kolesterolnivåer, vikt och blodtryck positivt 

Färre kalorier och mindre salt i nya kostråd från USA

Att ersätta mejerifett med rapsolja förbättrar blodfetterna


Håll koll på Filibabba

Följ mig på Bloglovin´ genom att klicka HÄR!


Matexpert för Bolabbet

Byggföretaget JM driver just nu ett roligt projekt som de har döpt till Bolabbet.
Projektet går ut på att de vill undersöka hur det perfekta boendet för unga människor kan se ut. För att ta reda på det fick tre unga människor (18-25 år), den 28 maj i år, flytta in i en takvåning på 150 kvm i Uppsala.

De här personerna utför varje vecka olika uppdrag/utmaningar kopplade till boendesituationen, inom områdena livsstil, mat och inredning. Till varje område är en "expert" kopplad för att hjälpa deltagarna. Jag fick förfrågan om jag ville vara projektets matexpert, vilket jag tyckte lät kul och tackade ja till! 

Jag har hjälpt deltagarna med två olika uppdrag. Det första gick ut på att de skulle ha en midsommarfest och då hjälpte jag till genom att tipsa om vad de kunde laga för passande mat. Titta här och här för att se hur det gick för deltagarna!


Midsommarbuffé på Bolabbet


Det andra uppdraget jag hjälpte till med gick ut på att deltagarna skulle "låna" ihop en måltid. De skulle alltså laga en middag genom att knacka på hos grannarna och låna ihop till måltidens ingredienser. Jag tipsade om att de skulle laga en paj, eftersom det är en rätt som man kan variera väldigt mycket efter vilka ingredienser man har tillgång till.

Här lagar deltagarna den "lånade" pajen!


Jag tycker att Bolabbet är ett väldigt roligt initiativ och jag kan tänka mig att det blir vanligare och vanligare med såna här typer av experiment i framtiden. Det är även jättekul att få vara med på ett hörn som matexpert! Kolla in deltagaras blogg för att se vad de har för sig när de inte lagar mat!


Rötmånad

Rötmånaden är en period som sträcker sig ungefär från slutet av juli till slutet av augusti varje år. Under denna period är luften ofta fuktig och varm, vilket gör att bakterier och mögel sprids lättare än vanligt. Detta leder till att maten fortare blir dålig och att vi människor lättare drabbas av matförgiftning. Under rötmånaden är det alltså extra viktigt att förvara, förpacka och tillaga maten noggrant och på rätt sätt.

På Livsmedelverkets hemsida får man tips på hur man bäst tar hand om maten under rötmånaden!


När, var, hur och varför?

Har ni ätit Majskrokar? Jag åt det för första gången för några dagar sedan. Enligt mig så smakade Majskrokarna ingenting och jag försår inte riktigt vad tanken med Majskrokarna är... Det känns ju inte som att man vill äta dem för att det är gott, eftersom de ju faktiskt inte smakade något över huvud taget. Det känns inte heller som att man vill äta dem för att det bidrar med några nyttigheter, eftersom de enbart består av just majs. Inte heller vill man äta dem för att bli mätt, för det blev man absolut inte. En påse kostade dessutom 32 kronor, vilket jag tycker är otroligt dyrt!


Tävling med finfina priser

Tillsammans med Oatly anordnar jag nu en tävling för er som läser min blogg!

Förstapris: Presentkort från Cervera värt 500 kronor och
värdecheckar från Oatly värda 300 kronor.
Andrapris: Värdecheckar från Oaltly värde 500 kronor
Tredjepris: Värdecheckar från Oaltly värde 500 kronor

Utförande:
För att vara med och tävla ska du skicka in ditt bästa mjölkfria recept till mig och bifoga gärna en bild på det du lagat. (Receptet behöver inte
innehålla produkter från Oatly!)

Du kan tävla på två sätt:

• Lägg upp receptet tillsammans med bild i din egen blogg och länka sedan till din blogg i en kommentar till detta inlägg.

• Skriv receptet i en kommentar till detta inlägg.

Tid:
Tävlingen avslutas om en vecka, alltså måndagen den 25 juli, klockan 20:00.

Lycka till!


Paltzerian i Piteå

Under våran resa i norr blev vi från flera håll tipsade om att åka till Paltzerian i Piteå. Som man förstår på namnet så är det en restaurang som bara serverar just palt. De har faktiskt världens största paltmeny. Vi åkte självklart dit för att undersöka saken närmare...



Menyn bestod enbart av palträtter. Alltifrån "Vegetarisk paltsymfoni med groddar och keso" till "Leverpalt med lingon".



Jag testade den mest klassiska varianten: "Kokt pitepalt med smör och lingon". 

Jag tycker att det är ett roligt initiativ med Palzerian! Att ha en restaurang som serverar palt i alla tänkbara former är en kul idé och namnet på restaurangen är ju jätterbra! Även om jag bara kan uttala mig om 1 rätt på menyn så ser ju menyn i alla fall väldigt fin ut. Man kan välja på alla möjliga typer av palträtter och palt i massa olika former. Jag tycker dock att själva restaurangen var väldigt tråkig! Insidan av restaurangen skulle verkligen behöva fräschas upp. När man har ett så bra och roligt koncept som Paltzerian tycker jag att det är synd att man inte förvaltar det bättre, genom att till exempel se till så att det åtminstone är fint och fräsch inne i restaurangen! 

När det kommer till själva palten så tycker jag att det var kul att testa och jag tycker väl att det var ganska gott. Men om jag ska vara ärlig så har jag svårt att förstå denna hysteri kring palt som råder bland många i Norrland. Är det verkligen så gott? Jag tycker nog ändå att det är lite överskattat. Det är ju trots allt bara en stor degboll med lite fläsk i...   



För snart 2 år sedan testade jag för första gången att laga kroppkakor. Som ni ser så ser kroppkakor ut som palt, men det finns vissa skillnader: Palt görs på rå, riven potatis, medan kroppkakor ofta görs på kokt potatis.
Kroppkakor brukar till skillnad från palt även innehålla kryddpeppar.


Långfil



För några år sedan när jag bodde i Umeå så provade jag den norrländska specialiteten långfil. När jag förra veckan var uppe i Norrland igen tänkte jag att jag måste testa det igen när jag kommer hem. Så idag köpte jag långfil på Ica.

Alla som har ätit långfil vet att den har en väldigt speciell konsistens. Den är liksom väldigt "seg" och inte alls så rinnig som vanlig fil. Filen sitter liksom ihop, eller hur man nu ska uttrycka det, och har svårt att lossna från skeden. Kanske kan man säga att konsistensen påminner lite om tapetklister. Att långfilen har en sån seg konsistens beror på att den innehåller en viss bakteriekultur, som saknas i vanlig filmjölk. Denna bakteriekultur (Lactococcus lactis) sätter ihop filens kolhydrater till längre kedjor, vilket ger upphov till den sega konsistensen.

När det gäller smaken så tycker jag att långfilen i princip smakar som vanlig fil/yoghurt, men kanske att den har en lite besk eftersmak. Det var kul att testa långfil igen, men jag kommer inte att köpa det igen. Jag tycker att den är besvärlig att äta och eftersom den inte är godare än vanlig fil så kan jag lika gärna hålla mig till den gamla vanliga filen och yoghurten.

Har ni ätit långfil?
Vad tyckte ni?


För exakt ett år sedan...

..publicerade jag det här receptet på bloggen. Jag tänkte ta och tipsa om det igen, eftersom det var så gott!


Vinbärskladdkaka med en touch av kaffe!


Ingredienser
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1-2 msk snabbkaffepulver
2-3 dl röda vinbär
2 dl mjöl
Ströbröd

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna av. Blanda samman resten av ingredienserna med det avsvalnade margarinet (blanda ner mjölet sist). Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant, och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter (beroende på hur kladdig du vill ha den).


Struts

Ett av stoppen på vår roadtrip i Norrland var strutsfarmen i den lilla byn Slagnäs, som ligger i Arjeplogs kommun, mellan Sorsele och Arvidsjaur.

På strutsfarmen åt vi strutsburgare gjorda på strutskött och strutsglass gjorda på strutsägg! Det var första gången jag åt struts och det var kul att prova! Rent näringsmässigt är strutskött väldigt magert och innehåller låga halter av kolesterol.

Besök strutsfarmens hemsida HÄR.


Strutsglassen gjordes på vanligt sätt, men istället för hönsägg användes ägg från struts. Jag tyckte att det smakade ungefär som vanlig glass, men konsistensen kändes lite annorlunda... Kanske lite mer krämig. God var den i alla fall!


Strutsburgaren var jättegod!


En uppmaning...

Idag när jag stod vid kassan på Ica och tittade ner i min korg slog det mig hur pass "lika" jag handlar varje gång. Jag tar ofta samma råvaror, samma frukter, samma mejeripridukter, samma typ av havregryn osv. Det kändes lite tråkigt. Man kommer in i "rutiner" när det gäller vad man köper för mat. Till viss del är det positivt; man vet vad man tycker om och mår bra av. Men! Jag tror att många skulle tycka att mat och matlagning blev lite roligare om man gick lite utanför sina vanliga rutiner och testade lite nytt när man handlar mat. Tänk efter hur det är när du själv går i mataffären... Jag skulle tro att de flesta har en speciell runda som man går, vissa hyllor man stannar vid, vissa hyllor man nästan inte vet finns och att korgen till slut ser nästan likadan ut varje gång.

Jag vill uppmana er att nästa gång ni går och handlar stanna vid hyllor ni annars brukar passera, ta en annan väg än den du brukar ta i affären, titta vad som egentligen står där i hyllorna. Testa nya produkter, lägg ner något i korgen som du inte ens vet vad det är! Istället för äpplen och bananer, testa någon konstig frukt vars namn du inte kan uttala, testa en helt ny müslisort, ett pålägg du aldrig smakat...

Testa detta och återkom jättegärna med några rader om vad du provade, eller varför inte en bild på det du köpte! Jag länkar till alla som bidrar!



Picknick-app...

Nu har jag kommit hem från Norrlands-roadtrippen! Vi har haft det superbra och jag kommer berätta mer snart...

Först tänkte jag tipsa er om appen Picknickguiden. Det är en kostnadsfri app som hjälper dig att hitta lämpliga picknickplatser där du befinner dig. Det finns bilder på varje plats och man kan filtrera sökningarna efter vilka krav man har på picknickplatsen. Man kan själv lägga till egna tips på bra picknickplatser, vilket jag tycker är kul. Det gör att guiden växer och är levande.

Läs mer om appen här!


Ut på äventyr!




Nu packar jag min väska för att åka på en roadtrip i Norrland! Flyget går ikväll till Umeå, där bil sedan kommer att hyras. Färden går upp genom Norrland till Kiruna och sedan tillbaka till Umeå, där flyget går tillbaka till Stockholm. Det blir ett äventyr som jag ser fram emot! Jag ska ta mycket bilder och testa så mycket norrländsk mat som möjligt!

Ha det så bra, så hörs vi om ungefär en vecka!


Dagens lunch


Paprika- och skinkpaj, avokadosallad och en klick gräddfil

Ingredienser till 1 paj

Skal
3 dl vetemjöl
100 gram margarin
3 msk vatten

Fyllning
3 ägg
2-3 dl mjölk
150 gram rökt skinka
1 röd paprika
Salt, peppar och chilipulver

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman mjöl och margarin och tillsätt sedan vatten. Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg och tryck ut den i en pajform. Nagga med en gaffel och låt stå i kylen medan du förbereder fyllningen.

Hacka skinkan och paprikan i tärningsstora bitar. Rör ner äggen, mjölken, skinkan och paprikan i en bunke. Smaka av med kryddorna. Häll ner röran i pajformen och grädda i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.


Läsarfråga

Läsarfråga:
"Vad skulle du säga är det allra viktigaste att tänka på om man vill gå ner lite i vikt eller undvika att gå upp i vikt?"

Mitt svar:
Detta varierar självklart från person till person. För att man ska kunna ge specifika kostråd måste man veta mer om personen i fråga, dennes hälsa, nuvarande matvanor, fysiska aktivitetsnivå osv. Men det finns ändå några generella råd som passar de flesta. Personligen tycker jag att regelbundenhet är jätteviktigt, att man planerar och har rutiner när det kommer till ens matvanor. Utan planering och rutiner blir det ofta nödlösningar och det slutar ofta inte riktigt som man tänkt sig. Om man låter det gå för länge mellan sina måltider så sjunker blodsockret och när man väl äter så är man jättehungrig och/eller sötsugen och har svårt att göra rationella val.

Något annat som är viktigt är ett långsiktigt tänkande. Man måste hitta vanor som man trivs med och som man kan bibehålla livet ut. Att hitta en balans är väldigt viktigt!

Utöver detta så är det för de flesta fördelaktigt att äta varierat, inte vara för strikt/sträng i sin kosthållning, äta sig lagom mätt, unna sig något godare ibland i rimliga mängder, äta mycket frukt, bär och grönt, långsamma kolhydrater, magra proteinkällor och omättat fett. Utöver detta är det självklart även viktigt att röra på sig och vara fysisk aktiv i lagom mängd.



Försök att göra maten till något kul! Det finns oerhört mycket mat som är både är otroligt god och bra för våran hälsa! Personer som tycker att det är tråkigt och svårt med mat, brukar jag tipsa om att börja experimentera lite i köket, försök göra matlagningen till en trevlig stund, testa nya och spännande råvaror som du aldrig har smakat tidigare, hämta inspiration i mattidningar, på nätet, hos bekanta osv... Ät gott och njut av maten!


Hälsotallrik- En hälsosam tallrik... Eller?


I lördags var jag och två kompisar i Vaxholm. Det var supervarmt ute, så vi åt glass och badade hela dagen. Lunch åt vi på en restaurang vid vattnet. Jag beställde deras "Hälsotallrik", som ni ser på bilden. Flera restauranger har idag något de kallar Hälsorallrik på sina menyer. Jag tycker att det är rätt kul att se vad en sådan rätt innehåller, just eftersom den har fått namnet Hälsotallrik. Man får liksom en hint om vad som anses vara hälsosamt. Men är hälsotallriken nyttigare och hälsosammare än menyns övriga rätter? Vad definierar egentligen en hälsosam maträtt?

Just den här hälsosallriken bestod av kycklingfilé, couscous, tzatziki, guacamole och grönsaker. Jag blev positivt överraskad av salladen! Den var stor och innehöll en god blandning av ruccola, oliver, rödlök, majs, paprika mm. Alltså inte bara gurka, tomat och isbergssallad som man annars ofta får nöja sig med.

Jag som gillar röror tycker att det var bra att man fick både tzatziki och guacamole! Kycklingen och couscousen smakade bra, men var ändå inget speciellt. Huruvida det är en hälsosam rätt beror på vem som äter och vad han/hon har för behov och preferenser. Jag blev i alla fall lagom mätt och det kändes som att proportionerna mellan de olika livsmedlena på tallriken var lagom. Varken för lite eller för mycket av något.

Brukar ni välja Hälsotallrik när ni äter ute?
Vad tycker ni om dem?


Dagens frukost


2 mackor med philadelphiaost, kokt ägg, salt och peppar
Naturell yoghurt med galiamelon, apelsin och banan


Yosa

Yosa är namnet på produkter som tillverkas av företaget Bioferme. Alla Yosa-produkter är baserade på havre och helt fria från mjölk och laktos. De innehåller även probiotiska bakterier, som påverkar tarmen positivt. Igår åt jag för första gången en Yosa-produkt, nämligen en yoghurtliknande frukt- och bärblandning med smak av skogsbär.

Eftersom denna Yosa-produkt inte innehåller mjölk, kallas den inte heller för yoghurt. På hemsidan kallas just den här produkten för havremellanmål eller frukt- och bärblandning. Konsistensen påminde varken om yoghurt eller filmjölk. Jag vet inte riktigt vad jag ska jämföra med för att ge en så bra beskrivning som möjligt, men konsistensen var lite "dallrig" och lite geléaktig (inte menat som något negativt dock) och inte alls så rinnig som yoghurt eller fil. Smaken av skogsbär var tydlig, vilket var väldigt bra! Det var även små bärbitar i blandningen, vilket var positivt. Jag åt skogsbärsblandningen utan någonting till, vilket det funkade bra, men det blir ju mer matigt och lite roligare att lägga i lite müsli och/eller fruktbitar.



Yosa Skogsbär får klart godkänt och tillsammans med något gott tillbehör kan det bli ett riktigt bra mellanmål eller en härlig frukost. Däremot tycker jag att förpackningen gott kan göras om till 1-litersförpackning och/eller mindre "mellanmålsförpackningar".


Sommarmellanmål


Kesoplättar med fruktsallad (galiamelon, passionsfrukt och nektarin) och en klick kesella. Ett somrigt och supergott mellis!

Ingredienser till ca 8 st kesoplättar
250 gram keso
2 ägg
2 msk mjöl
1 msk havregryn
En nypa salt

Gör så här
Rör samman alla ingredienserna. Värm lite matfett i en stekpanna och stek som vanliga plättar, några minuter på varje sida.


Fruktig och fiberrik frukost


• Gröt (fiberhavregryn, kruskakli, hela och krossade linfrön)
• Fruktsallad (galiamelon, apelsin, päron, banan, äpple och torkad ananas)