Frukostbuffé

Både jag och Jonas älskar frukost och eftersom det är kul att bjuda andra på frukost gjorde vi iordning en riktigt härlig frukostbuffé till hans föräldrar i helgen. Frukosten blev som en frukostbuffé bör vara - trevlig, god, varierande, mycket att välja mellan och mättande!


Här kunde man välja mellan två av Fredrik Pauluns juicer, A-fil, Bollnäsfil och vaniljyoghurt, frukt- och bärsallad,  müsli och kanel.


Olika tesorter.


I brödkorgen fanns hällbröd, danskt rågbröd, knäckebröd, sportextra-limpa och frallor. I påläggsväg kunde man välja mellan rökt gästabudsskinka, paprikasalami, ost, leverpastej och grönsaker.


På spisen fanns bacon, äggröra och blåbärsgröt.


Benny Bönas Lyxiga Kycklingrätt


I helgen var jag och Jonas hemma hos hans syster Jenny, där vi blev bjudna på en supergod kycklingrätt, serverad med ris och en grönsallad. Lyxigt och jättegott!


Härlig söndagsfrukost


Äggröra och smoothie!

En riktig supersmoothie gjord på kesella, vaniljyoghurt, havtorn, blåbär, hallon, banan, gojibär, röda vinbär, björnbär och tranbär. Att ha kesella i smoothien gör den mer krämig och mättande!


Boddans Regnbåge


Jonas pappa är en fena på fisk, han har hajjat hur man får gästerna att tänka "fina fisken!" om en måltid. När han får bjuda på en rätt som denna trivs han som fisken i vattnet. Haha, nu ska jag sluta fiska efter roliga(?) ordvitsar... Rätten på bilderna består av regnbåge, grädde och dill serverat med potatis och en sallad. Gott!

Man ska gärna äta fisk tre gånger i veckan, vilket många tycker är lite knepigt. En fiskrätt behöver inte se ut som den här... Om man vill göra det lite enklare för sig kan man till exempel köpa tonfisk på burk, makrill i tomatsås, fiskbullar, sill, sardiner i konservburk osv. Att köpa frysta laxfiléer och lägga i ugnen är ju också väldigt enkelt och lättlagat. Jag tror helt enkelt att det faktiskt är lättare än man kanske tror att få i sig fisk flera gånger i veckan. Hur ofta äter du fisk?


Västerbottenpaj


Eftersom Jonas gillar västerbottenpaj lagade jag det till honom förra veckan och serverade med en sallad och en klick gräddfil.
Jag utgick från
det här receptet.


Dagens gröt


Jag gillar gröt väldigt mycket, men har kommit på att jag är ganska kräsen när det kommer till typ av gröt, tillbehören och mjölken. När det gäller grynen ska det helst vara Gyllenhammars fiberhavregryn blandat med hela linfrön och kruskakli. Mjölken ska vara sojamjölk, och tillbehören ska bestå av massa frukt och/eller bär. Dessutom ska man salta gröten rätt rejält (saltet kanske jag borde börja minska lite på i och för sig...). Två portioner gröt kan alltså skilja sig rejält från varandra och jag har verkligen kommit på hur jag vill ha min gröt! :-)


Äppelsallad á la Sara



Jag älskar att flera av mina vänner tycker att det är lika kul som jag med mat, matlagning, näringslära osv. För oss är det helt naturligt att lusläsa ingrediensförteckningar, diskutera olika livsmedel och smakkombinationer i tid och otid och jämföra olika produkter in i minsta detalj, bara för att det är så himla kul! Eller gå runt på Ica Maxi i över en timme och gå därifrån med bara nån enstaka produkt, eftersom man mest åkte dit för att "kolla runt" bland alla produkter. Att ha matlagningsintresserade vänner gör också att man blir bjuden på mycket gott, vilket också är kul! Äppelsalladen på bilden är gjord av min kollega Sara, som skriver bloggen Livet i Fokus. Vi åt den på vårat veckomöte förra veckan, och det kan ha varit den godaste fruktsallad jag nånsin ätit. Receptet hittar ni på hennes blogg.

En annan blogg som jag vill tipsa om är Matresan, som skrivs av min vän Helena. Hennes blogg fyllde 3 år för några dagar sen. Om man går in och lämnar en kommentar på hennes "födelsedagsinlägg" kan man bland annat vinna choklad från Kroatien!


Jonas Flygande Jakob


Jag har fått den stora äran att vara tillsammans med världens underbaraste kille, och inte nog med att han är världens underbaraste... Han är dessutom grym på att laga mat. Här är hans Flygande Jakob!

Från Wikipedia: "Flygande Jacob, alternativt Flygande Jakob, är en maträtt innehållande ingredienserna: kyckling, banan (utelämnas ibland i nyare recept), stekt bacon, vispad grädde, chilisås och salta jordnötter. I originalreceptet kryddas kycklingen med italiensk salladskrydda. Rätten tillagas i ugn och förekommer i många varianter. Namnet Flygande Jakob kommer från dess upphovsman, Ove Jacobsson, som var verksam inom flygfrakt. Receptet publicerades första gången i Allt om mat 1976, nr 13, sid 44-45. AoM föreslår kokt ris och grönsallad till, samt rosévinet Perlerose."

Det känns som att Flygande Jakob är en sån rätt som man antinger älskar eller hatar... Jag vet flera som inte alls tycker om det, men även många som älskar det. Gillar ni Flygande Jakob?



Ett smart drag...


Det ser mörkt ut för den ljusa chokladen

Mörk choklad blir allt populärare, och det kommer rapporter lite då och då om hur nyttigt det är. Något jag tycker är lite konstigt är att många idag ser mörk choklad som någon slags hälsokost. Visst, det innehåller en del antioxidanter och man kanske kan säga att det är ett bättre val än ljus choklad, men även den mörka chokladen innehåller väldigt mycket socker. Jag har sett att de säljer mörk choklad på Apoteket, och förstår inte varför. Hur som helst - nu har Marabou lanserat en Aladdinask med enbart mörk choklad, något jag tycker är kul! Jag kommer absolut att köpa den i jul (eller kanske innan jul). Jag tror att det är ett smart drag av Marabou, eftersom mörk choklad är så populärt!


Keso som mellanmål



Nu har jag äntligen testat det här keso-mellanmålet som har funnits på marknaden ett tag. Keso-mellanmålet finns i två smakblandningar: 
Hasselnötter/Blåbär/Tranbär och Ananas/Apelsin/Papays. Jag har hittills provat den föstnämnda och jag gillar den väldigt mycket! Jag har länge saknat ett bra mellanmålsalternativ ute i affärerna som man kan köpa i farten och äta på en gång, som mättar bra, är gott och hälsosamt. Nu har det kommit! Det är dock ett ganska dyrt mellanmål, men någon gång ibland kan man ju köpa det.


Celiakiförbundets bok Mat som alla mår bra av

Nu har jag lottat fram vinnaren i tävlingen. Vinsten, boken
Mat som alla mår bra av, går till Ida.





Grattis till vinsten!


Jonas köttfärssås!


Jonas supergoda och lyxiga köttfärssås med grädde och chilisås, serverad med fullkornspasta, salladsmix och rivna rödbetor och morötter


Frukost med några Ystad-dietister


Förra helgen var jag i Ystad och Malmö och hälsade på några kompisar och dietistkollegor. Vi alla älskar frukost, så vi dukade upp massa gott och satt och åt och pratade länge och väl!


En stor frukost med mycket färg


Eftersom det var den nionde idag, vilken är en speciell dag för mig och min pojkvän, bjöd jag honom på frukost imorse. Frukosten bestod av leverpastejmacka med gurka, blåbärsgröt med gojibär, yoghurt med cachewnötter, pumpafrön, gojibär, torkade aprikoser, plommon, passionsfrukt och päron, ett glas proviva blåbär, en kopp kaffe och ett kokt ägg.

En bra start på dagen!


Korvstroganoff

Jag tycker att korvstroganoff är en underskattad rätt, eller vad säger ni? Det är ju så gott! Även kycklingstroganoff är väldigt gott! Här kommer lite stroganoffinspiration...


  
Tomatfri korvstroganoff gjord på ajvar


Kycklingstroganoff med råris


Tävling!

Svenska Celiakiförbundet är en intresseorganisation för de som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja. Förbundet har nu, tillsammans med krögaren Jürgen Grossmann tagit fram receptsamlingen Mat som alla mår bra av. Tanken med receptsamlingen är att det ska vara enkelt att laga hälsosam mat som alla mår bra av, oavsett allergi eller intolerans. Jag har bläddrat en hel del i receptsamlingen och tycker att den är väldigt bra och användbar. Den är dessutom väldigt fin och tilltalande!

Jag lottar nu ut två stycken böcker till er läsare. Det man behöver göra för att vara med i utlottningen är att skriva i en kommentar till detta inlägg vad man tycker karaktäriserar en bra matblogg.

Jag drar en vinnare på söndag 9 oktober, kl 22:00.


Jonas färgsprakande måndagsmiddag


Kycklinginnerfilé på en bädd av ugnsstekta rödbetor och morötter, serverat med quinoa tricolore, crème fraiche och krispig salladsmix.


Smoothie!


En jättegod smoothie med kesella, mjölk, hallon, blåbär och honung.
Toppad med hela linfrön och bär. En jättegod, mättande
och fräsch start på dagen!