Quinoasallad


På våren blir jag sugen på fräscha sallader, så igår blev det ännu en quinoasallad! Denna gång innehöll den...

- Vit quinoa
- Rädisor
- Babyspenat
- Ruccolasallad
- Kikärtor
- Torkade aprikoser
- Svara bönor
- Champinjoner
- Psylliumfrön
- Solrosfrön
- Majs
- Röd paprika

En sallad rik på fibrer, antioxidanter och vitaminer från alla grönsaker. Den innehåller även nyttiga fetter på grund av olivoljan i dressingen, och solrosfröna. Kikärtorna och de svarta bönorna bidrar med bra protein! :D


Mellanmål


Mellanmålstips kan man aldrig få för mycket av! =)
Detta var ett av gårdagens mellis...

- Kiwi
- Äpple
- Mandariner
- Russin
- Solrosfrön

Fredagsmiddag

Igår åt vi en jättegod och nyttig middag!
Huvudrätten var en quinoasallad och till efterrätt en god frukttallrik.


Quinoasallad

- Röd quinoa
- Rödlök
- Champinjoner
- Svarta oliver
- Fetaost
- Torkade aprikoser
- Cashewnötter
- Soltorkade tomater
- Kidneybönor
- Avokado
- Babyspenat
- Ruccolasallad
- Gul paprika


Dressing: Vitvinsvinäger, spadet från de soltorkade tomaterna och diverse kryddor



Frukttallrik

- Mango
- Vindruvor
- Ananas

Järn!


Som jag har berättat förut så pluggar jag till dietist. Kursen vi läser nu är fysiologi och i den ingår det att man ska ta blodprover för att se vad man har för kolesterolvärde (totalkolesterol och HDL-kolesterol), hematokritvärde och hemoglobinvärde. Vi har också testat blodtryck. Mina värden såg bra ut, men jag tycker att jag hade ett lite för lågt hemoglobinvärde, så nu har jag laddat upp med massa järn i kylskåpet! =) Idag till middag blev det:

Blodpudding
♦ En sallad gjord på spenat och vitkål. Dressing: Vitvinsvinäger, olivolja och italiensk salladskrydda.
♦ Hårt bröd med leverpastej och gurka
♦ Lingonsylt

Gott och järnrikt! =)

HÄR kan du läsa mer om järn.

Ett ihopkok!


När man är student måste man vara lite smart när man lagar mat, eftersom man inte har så mycket pengar att röra sig med. När jag till exempel gör köttfärssås, så brukar jag alltid dryga ut den med massa olika billiga, goda och nyttiga ingredienser, vilket gör att man får fler måltider till ett billigare pris! =) Denna köttfärssås gjorde jag igår och den blev supergod!

Ingredienser: (mängderna beror helt på hur stor sats du vill göra)
Blandfärs
Vita bönor i tomatsås
Krossade tomater
Svarta bönor
Kidneybönor
Morötter
Gröna ärtor
Tomatpuré
Gul lök
Vitlök
Salt, peppar och spiskummin

Gör så här:
Stek färsen i stekpanna. Blanda samtidigt ner alla övriga ingredienser i en stor gryta. När färsen är genomstekt, häll över den i grytan, koka upp röran och låt stå och puttra några minuter.

Jag serverade med vitkål och quinoa. Gott! =)

Träning!

Kolla in min hyllning till träningen! ;D

Klicka HÄR!



Fiskpudding




För några dagar sen gjorde jag en fiskpudding med spenat. Det var riktigt gott, så jag fick lust att laga det igen, men nu provade jag en annan variant! =)

Ingredienser:
400 g fisk
1 st gul lök
2 dl ris
3 st ägg
4 dl mjölk
salt och vitpeppar

Gör så här:
Finhacka löken och fräs den mjuk. Skär fisken i bitar och och lägg i en kastrull tillsammans med löken. Täck fisken med vatten. Tillsätt 1 tsk salt. Koka upp och låt sjuda i 5 min. Sila sedan över fonden till en annan kastrull. Häll i riset i fonden och koka i ca 20 min. Tillsätt mjölken och låt koka in i riset, konsistensen ska bli grötaktig. Rör ned äggen i det grötaktiga riset. Tillsätt fisken och rör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. Fyll smeten i en smörad form och grädda i 200°C 25-30 min.

Jag serverade med en citronskiva och en liten sallad gjord på tomat, paprika och gurka. Mums! =)

Fruktsallad!


Till mellis idag blev det denna goda fruktsallad, fullproppad med antioxidanter och vitaminer! =)

♥ Blåbär
♥ Mango
♥ Äpple
♥ Banan


God fiskpudding!


Ingredienser för ca 4 portioner:
- 1 påse färsk spenat
- 2 vitlöksklyftor
- Salt och peppar
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 dl creme fraiche
- 2 st ägg
- 1,5 dl ris
- 400 gram fisk
- 1 tomat
- 1 dl riven ost

Gör så här:
Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Hacka spenaten och fräs den sedan tillsammans med lite matfett och den pressade vitlöken. Blanda i mjölk, creme fraiche, ägg och kryddor. Skär fisken i mindre bitar. Blanda ner fisken och riset i spenatröran. Smörj en ugnfast form och häll i röran. Toppa med tomat och ost! Grädda i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.

Inspiration hämtat från Mikaelas lilla gröna! =)




Gott mellis!


♥ Yoghurt
♥ Mangobitar
♥ Blåbär
♥ Solrosfrön


Ett jättegott och nyttigt mellanmål med denna nya vaniljyoghurt från Valio, med smak av äpple och lingon. Det var verkligen en supergod yoghurt, kanske den godaste jag har smakat faktistk! :)

Lördagsfrukost!


- Fiberhavregrynsgröt
- Torkade aprikoser
- Rivet äpple
- Apelsinbitar
- Psylliumfrön
- Solroskärnor

Om man vet med sig att man inte äter så många frukter per dag, är det jättebra att smyga in någon typ av frukt i varje måltid. Till exempel som jag har gjort här; istället för sylt har jag använt riktig frukt. Eller varför inte göra en god fruktsallad (förslag på fruktsallader finns här, här och här). En smoothie med frukter i är jättegott. Banan på mackan vet jag många som gillar (kanske tillsammans med lite kokos), en matig sallad med bland annat äpple och mango är gott att äta till kött, ananasringar med lite keso/kesella/yoghurt är ett gott mellanmål. Det är bara fantasin som sätter gränser! :D