Chocolate Chip Walnut Brownies


Idag jobbade jag sista dagen på mitt sommarjobb och bjöd därför på lite fika, nämligen dessa brownies. De blev väldigt uppskattade! ;-)

Recept hittat hos Leila.

Ingredienser:

350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
6 st ägg
3 dl vetemjöl
400 g vit choklad
300 g valnötter

Glasyr:
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
400 g mörk choklad

Valnötter till garnering


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och poröst. Blanda i kakao, sirap och salt. Rör ner ett ägg i taget och vänd sist ner mjölet i smeten. Hacka chokladen grovt och vänd ner den och valnötter i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt och fyll med smet. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna.
Glasyr: Koka upp grädde, mjölk, sirap och malen ingefära och ta av kastrullen från värmen. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddmjölken så att den smälter. Bred ut glasyren över kakan, låt den stelna i kylen och skär den sedan i rutor.



Mums!


Det är praktiskt att baka i långpanna.

Jättegod kycklinggryta!


Detta recept har jag hittat hos Kryddburken. Jag tyckte det verkade gott, och det var det också! Rekommenderas verkligen! Snabbt och enkelt att laga också! :D

Ingredienser till ca 4 portioner:
- 2 kycklingfileér
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl vatten
- 2 msk japansk soja (jag använde kinesisk)
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk dijonsenap (jag använde vanlig senap)
- 2 dl grädde (valfri fetthalt)
- Salt & peppar (personligen tycker jag inte att man behöver krydda, eftersom sojan är ganska salt i sig och de andra ingredienserna tillför mycket smak)

Gör så här:
Skär kycklingfileérna i mindre bitar. Fräs på i stekpanna på hög värme tills de fått fin färg. Tillsätt en finhackad vitlöksklyfta. Slå på vattnet. Tillsätt soja, tomatpuré, senap och grädden. Låt allt koka ihop ca 5 min. Smaka eventuellt  av med salt & peppar.

Amerikanska blåbärs- och röda vinbärspannkakor!




Detta behöver du för ca 10 amerikanska pannkakor:
- 2 dl yoghurt (jag använde vaniljyoghurt)
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 2 msk olja/smör/flytande margarin till stekning
- Bär i valfri mängd

Gör så här:
Vispa ihop ägg och yoghurt. Tillsätt sedan mjölet, bakpulvret och saltet. Rör ner bären. (Mosa gärna lite av bären innan, så att det inte bara blir hela bär i smeten). Hetta upp en stekpanna med lite av stekfettet och häll i så mycket smet att pannkakorna blir något större än plättar. Grädda pannkakorna tills de svällt och fått fin färg, ca 2-3 minuter på varje sida. Servera med bär, frukt, sirap, glass eller något annat!

Jag har lagat detta tidigare, men utan bär. Kika HÄR!


Chili con Carne


- Köttfärs
- Vita bönor i tomatsås
- Krossade tomater
- Chilisås
- Tabasco
- Gul lök
- Vitlök
- Morötter
- Kryddor (Jag använde salt, peppar, spiskummin och paprikapulver)

Fräs köttfärs och lök i en stekpanna. Häll sedan över det till en stor gryta. Häll i de övriga ingredienserna, krydda och låt puttra en stund.





Gul och orange paprika, tomat och gräslök

Tips!

Att ha lite fruktbitar på till exempel gröten eller filen är både gott och nyttigt och ofta bättre än vanlig sylt. Dock kan det vara lite omständigt att skära upp ny frukt varje gång.  Då är det jättebra att göra som jag har gjort här. Köp dina favoritfrukter, hacka upp dem i bitar, blanda och lägg ner allt i en matlåda. Förvara den i kylskåpet och när du till exempel ska äta fil till mellis, så är det bara att ta fram lådan och hälla lite frukt över filen! Jag har alltid en "fruktlåda" i kylen och tycker det är superbra! =)

Jag brukar variera väldigt mycket mellan olika frukter/bär.
Just nu ser lådan ut så här...


Vattenmelon, mango, blåbär, röda vinbär, kiwi, mandarin

  


Fiberhavregrynsgröt med frukt, bär och solrosfrön


Teprovning


Mighty Leaf Tea har kommit med 2 nya teer som jag har fått prova;
Chocolate Mint Truffle och Vanilla Bean.

Så här skriver företaget själva om Vanilla Bean:

"Vanilla Bean är en blandning av svart te från Kina och Sri Lanka smaksatt med vanilj från Madagaskar. Detta ger en fyllig och fruktig kopp te och vanilj lindrar samtidigt oro och befrämjar avslappning. För alla som tycker om vanilj är detta te en sann njutning! Lösvikt - 100g kostar 58 kr. Finns även förpackning med 15 påsar som kostar ca 90 kr."

Jag tycker att det var ett gott te med en tydlig smak av vanilj. Jag håller med om att personer som gillar vanilj nog även kommer att gilla detta vaniljte. Däremot är jag tveksam mot att teet kan lindra oro...

Så här skriver de om Chocolate Mint Truffle:

"Mighty Leaf Chocolate Mint Truffle innehåller rooibos, pepparmynta, chokladflisor samt naturliga smakämnen av choklad. Både rooibos och kakao innehåller betydande halter av antioxidanter och drycken är i det närmaste helt fri från koffein. Smaken brukar tilltala både små och stora. Choklad och kakao har dessutom positiva effekter på produktionen av endorfiner, vilket får oss att må bra. Detta te kan lätt bli till en vana! Lösvikt - 100g kostar 69 kr. Finns även förpackning med 15 påsar som kostar ca 90 kr."

Jag tycker även att detta te var gott. Det låter ju lite märligt med ett te med chokladsmak, men jag tycker att det funkar bra. Mintsmaken är ganska kraftig, vilket gör att chokladsmaken blir lite mildare, något jag tycker är bra.

Goda teer som jag skulle kunna tänka mig att köpa om det inte var för det ganska höga priset...




Mellis


Ett gott mellanmål efter jobbet sitter aldrig fel! =)

♦ Plommon
♦ Vattenmelon
♦ Hallon
♦ Blåbär


Somrigt, gott och fullt med antioxidanter!

     
        

Ugnspannkaka


6 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 msk smör/margarin
Baconbitar
Rivna morötter

Vispa sönder äggen och tillsätt hälften av mjölken, allt mjöl och salt. Gör en slät smet och häll i resten av mjölken. Blanda i bacon och de rivna morötterna. Häll smeten i en långpanna. Sätt in i ugnen. (225 grader i 30-40 minuter.)