Maräng


Flygande Jakob


Feta- och rödbetsgratinerade laxkuber

Feta- och rödbetsgratinerade laxkuber

Ingredienser till 2 portioner

Ca 200 gram färska rödbetor

250 gram laxfilé

50 mager fetaost

Några kvistar färsk oregano eller 1 tsk torkad

Citronpeppar, salt och 1 msk olivolja

 

Gör så här

Koka rödbetorna i ca 20 minuter. Låt svalna lite, skala och skär i klyftor. Skär laxen i kuber. Lägg alltsammans i en ugnsfast form. Smula över fetaost, strö över oreganoblad (spara några till garnering), citronpeppar och eventuellt lite salt. Ringla över olivolja. Gratinera i ugnen i 150 grader i ca 10-20 minuter, beroende på hur genomstekt du vill ha fisken. Ta ut fisken, dekorera med lite extra oregano och servera!

 

Receptet kommer från Itrims Kokbok!Fiskinspiration!

Från Livsmedelsverkets hemsida: "Forskningen visar att personer som äter mycket rött kött och charkprodukter har större risk att få hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer, och kanske även bukspottkörtelcancer. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm och vilt. Svenskarna äter enligt en undersökning som Livsmedelsverket gjorde 1997-98 i snitt 500 gram rött kött och charkprodukter i veckan. Jämfört med andra länder i Europa är det en relativt låg konsumtion. Därför har Livsmedelsverket hittills inte bedömt köttkonsumtionen som ett av de största hälsoproblemen med svenskarnas matvanor. Kött bidrar med många olika näringsämnen och är en viktig järnkälla, speciellt för ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder. Däremot är det bra ur miljösynpunkt att se över sin köttkonsumtion."

För många kan det alltså vara en hälsovinst att minska på konsumtionen av rött kött. Ett typ av kött som de flesta däremot skulle behöva öka intaget av, är fisk! Här ger jag lite fikstips:


Färsk tonfiskFisksoppa med räkor och fisksoppa med kokosmjölkLax med rotfrukter och laxbiff med sesamfrönPasta med lax och dill och laxlasagne


Regnbåge och laxgryta med kokosmjölk
Varm fiskbullesallad med matvete och tonfiskpasta
Fiskpudding

Lingongrova Favoriter

De flesta känner nog till brödet Lingongrova, från Pågen. Det sägs ju faktiskt att det är Sveriges mest köpta bröd. Hos mig är inte Lingongrova någon stor favorit, även om jag tycker att det är ett helt okej bröd. Nyligen lanserade Pågen brödnyheten Lingongrova Favorit; Lingongrova i brödhalvor. Jag föredrar helt klart Lingongrova Favoriter framför vanliga Lingongrova. Det är praktiskt att brödet är i halvor som man kan göra till en smörgås med pålägg emellan, om man vill ta med sig det. Lingongrova Favorit är ju också ett tjockare bröd än den vanliga Lingongrova, vilket gör det mer saftigt och fylligt.


Primo Ciao Ciao

Igår var jag och Jonas på restaurangen Primo Ciao Ciao på Odengatan. Det var en väldigt trevlig restaurang med mycket mysig miljö och god mat. Till huvudrätt åt jag lax med vitlöks- och smörslungad spenat och saffransrisotto och till efterrätt valde jag tiramisu.


Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt som betyder "pigga upp mig", vilket kommer från att den innehåller kaffe och kakao som är uppiggande.

Fjällen

Jag, min sambo Jonas och hans familj har varit en vecka i Hassela och åkt skidor och haft det jättebra! I fjällen blir man extra hungrig när man är ute och är aktiv hela dagarna. Vi har ätit mycket god mat. Vår matsedel för veckan såg ut så här: Tacos, korvstroganoff, lax med ugsrostade rotfrukter, blodpudding med bacon, tunnbrödrullar med tonfiskröra, pasta och köttfärssås, gulaschsoppa, kotlett med potatis och hemmagjord pizza.
Jonas systerson Oscar var med och lagade mycket goda hamburgare!