Lussebullar med vaniljkesella


Lussebullar gjorda på vaniljkesella kan jag verkligen rekommendera!

Detta behöver du för att baka ca 35 st lussebullar
50 gram jäst

100 gram smör
5 dl mjölk
250 gram kesella
2 påsar saffran (1 gram)
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
Ca 17 dl vetemjöl

Garnering:
Russin
Pensling:
1 ägg


Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till max 37° (fingervarmt) och häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 35 bitar och forma till lussebullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin och låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.


Världens finaste fruktfat?


Frukost

Igår bjöd vi Jonas systrar på frukostbuffé...


Turkisk yoghurt, Bollnäsfil med vaniljsmak, naturell yoghurt, olika müslisorter, bär, juice, te, kaffe och fruktsallad.


Räkost, salami, skinka, grönsaker och bröd.


Oscar, Jenny, Jonas och Elina julbakar!

Idag har jag, Jonas, Oscar och Jenny adventsbakat! Vi har gjort lussebullar, glöggbollar och "Jonas Charmiga Chokladrutor".
Allt blev supergott!



Oscar blandar smeten till lussebullarna.



"Jonas Charmiga Chokladrutor". (Recept kommer!)



Jonas in action!



Oscar rullar glöggbollar!



Glöggbollarna blev väldigt goda. Man gör vanliga chokladbollar, men har i glögg istället för kaffe.


 
Lussebullar med vaniljkesella! 


Att jobba med övervikt och fetma

Att jobba med övervikt och fetma är inte lätt. Man ställs ständigt inför nya utmaningar! Jag började jobba med överviktiga/feta människor för snart ett år sedan, och jag älskar mitt yrke. På de här månaderna har jag lärt mig otroligt mycket och kommer antagligen fortsätta göra det under hela min tid på mitt nuvarande jobb (Itrim).

När jag började jobba trodde jag att mitt jobb i huvudsak handlade om mat och näringslära, och att lära människor vad som är bra och mindra mat.  Idag vet jag bättre! Nu vet jag att mitt yrke mer handlar om psykologiska och mentala bitar. Många av de människor som jag möter är experter på hur man bör äta och träna, men det är den mentala biten som brister. Man vet inte hur man ska tänka, känna och vara för att bryta sina ovanor och till slut nå sitt mål. Man vet inte hur man ska bli så pass motiverad, att man kan ta sig iväg till träningen 2-3 gånger i veckan och avstå från alla godsaker.

Att endast berätta för någon hur man bör äta för att gå ner i vikt leder ingenstans! Om det räckte skulle ingen ha problem med övervikt. Vi måste istället fokusera på hur personen tänker, hur han/hon ser på sig själv, vart han/hon vill (vet personen över huvud taget vart han/hon vill?)...?

Mitt jobb handlar mycket om identitetsfrågor. Frågor som ofta förekommer hos människorna jag träffar är: 

Jag är någon som överviktigt, eftersom jag har varit det så pass länge och blir bekräftad för det... Men vem är jag som smal? Kommer jag att bli omtyckt även då? 

Hur ska jag förhålla mig till mig själv och till andra om jag är normalviktig?

Kommer jag att sakta men säkert att återgå till min övervikt där jag faktiskt är trygg?

Kommer omgivningen att ställa helt andra krav på mig om jag är normalviktig?

Jag har ju aldrig varit normalviktig... Jag vet inte vem jag skulle vara då? Jag känner inte den personen.

Det här intressanta, svåra och djupa frågor som inte någonstans handlar om hur man bör äta och träna, för det vet de flesta redan. Vi tar ofta för givet att man ska träna kroppen flera gånger i veckan på gym eller liknande, men vi glömmer ofta att vi måste träna det mentala minst lika mycket!

Att gå från att vara överviktig eller fet är ingen lek. Vissa klarar det på egen hand, medan vissa behöver hjälp och stöd. Det viktiga tror jag är att man inte underskattar problematiken i det hela. Att vara fet är som att ha en sjukdom; man måste ofta få hjälp och se det som att man går igenom en slags behandling för att bli frisk.

Jag jobbar i inom ett viktminskningsföretag där man har förstått vikten av att få med alla bitar (mat, träning och även den mentala/psykologiska biten). Jag hoppas att man i framtiden även kommer att jobba mer och mer på det här sättet också i vården. Vi måste förstå att det inte hjälper att tala om för någon hur han/hon ska äta. Problemet är så otroligt mycket djupare och kräver mycket mer.

Jag älskar mitt yrke och försöker hela tiden att utvecklas och lära mig nya saker. När man jobbar med överviktiga och feta människor måste man vara otroligt lyhörd, öppen och nyfiken och inte underskatta utmaningarna de står inför.


Fruktsallad


Apelsin, granatäpple, äpple och russin


Smoothie!


Smoothie gjord på vaniljkesella, vaniljyoghurt, hallon, jordgubbar och banan. Gott till frukost eller som mellanmål! Om man vill gära sin smoothie lite mer matig och mättande, kan man mixa i ett ägg och lite havregryn.


Dagens frulle


Fiberhavregrynsgröt (Gyllenhammars fiberhavregryn), serverad med jordgubbar, hallon, mandlar, torkade blåbär och russin
(och sojamjölk såklart).


Ostkaka och diabetes

Idag är det den 14 november, vilket innebär att det är Internationella Diabetesdagen och dessutom Ostkakans Dag. Hur firar man då dessa högtider? Troligtvis inte alls, men jag tänkte i alla fall bjuda på lite inspiration här på bloggen. Jag har faktiskt aldrig publicerat ett recept på ostkaka, men däremot på kesokaka. Ostkaka och kesokaka tycker jag påminner om varandra, så här kommer lite kesokaksinspiration... (Klicka på bilderna för att komma till recepten!)








Amerikanska vanilj- och blåbärspannkakor till frukost


Amerikanska vaniljpannkakor (några naturella och några med blåbär), serverade med jordgubbar och banan, honung, vaniljkesella blandad med hallon, ostmackor, te och kaffe. En väldigt god frukost!


Viltskavsgryta


Igår hade jag den stora äran att bli bjuden på middag av världens bästa kille! Han hade gjort något otroligt gott, nämligen viltskavsgryta. Den innehöll viltskav, champinjoner, torkade blåbär och syltlök. Till grytan åt vi ugnsbakad morot, rödbeta och potatis och drack enbärsmust, vilket passade väldigt bra ihop med maten. Mums!


Kladdkakans Dag

Idag hyllar vi den kanske mest populära kakan som finns, nämligen kladdkakan! Vem gillar inte kladdaka? Jag känner i alla fall ingen... Den 7 november har kladdkakan en helt egen dag. Här på bloggen firas det med lite kladdkaksinspiration!


Kladdkaka i miniform och Vinbärskladdkaka med en touch av kaffe 




Kladdkakemuffins och en extremt kladdig kladdkaka med granatäpple




Vit kladdkaka


Frukost för två


Förra helgens frukost; smoothies och mackor. Mums!


Röding

Igår åt jag och Jonas en otroligt god middag; röding, quinoa tricolore, en klick aioli och grönsallad. Vi stekte rödingen med skinnsidan nedåt i pannan i ungefär 10 minuter. I slutet hällde vi på lite grädde som den fick ligga och puttra i. Det blev jättegott!


Jonas jättegoda pizza


Hemmagjord pizza med salami, skinka, tonfisk,
champinjoner och västerbottenost. Jättegott och
perfekt när man har rester i kylen som man
inte vet vad man ska göra av.

Vad har ni på eran hemmagjorda pizza?


Aveqia

I fredags hade vi "team building-dag" på jobbet. Under dagen pratade vi värderingar, lyssnade på en föreläsning om kommunikologi och lärde känna varandra bättre. Dagen, eller snarare kvällen, avslutades med ett besök på Aveqia i Stockholm, något som skulle visa sig blir en annorlunda och väldigt rolig upplevelse.

Jag skulle beskriva Aveqia som en blandning mellan ett väldigt fint kök, en restaurang och ett vardagsrum, där man träffas för att laga mat, äta och ha roligt tillsammans. Men det är inte riktigt som en vanlig middag hemma... Här får man en färdig meny och ingredienser, man delas upp två och två och lagar en rätt tillsammans med en duktig kock som är med och coachar. Vi var fyra stycken par och middagen bestod alltså av fyra rätter; en förrätt, en mellanrätt, en huvudrätt och en efterrätt. Den rätten man hade lagat fick man presentera och servera. Kockarna hade även som uppgift att servera ett passande vin till och berätta lite om vinets historia.

Att laga mat och äta alla rätter tog ca fem timmar. Tiden gick jättesnabbt, vi hade jätteroligt och maten var hur god som helst! Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Aveqia. Det passar jättebra för kollegor som vill göra något kul tillsammans, ett gäng kompisar som vill göra nåt mer än att bara gå ut och äta, eller för vem som helst som vill göra nåt riktigt kul och lärorikt, samtidigt som man träffar nya människor!

Har någon av er varit på Aveqia?






Förrätten: "Norrland möter Asien"



Mellanrätten: "Höstsvamp med getostravioli och Karl-Johansvampskum"



Huvudrätten: "Knaprigt ankbröst med pumpakräm, anklever och fikon"



Efterrätten (Bilden kommer på hemsidan, eftersom jag glömde att ta en egen bild): "Bakad rom- och chokladfondant med gräddfilsglass, inkokta körsbär och yoghurtflarn"