Grillat


Potatissallad, kött, tzatziki och spenat. En riktigt god sommarmåltid jag lagade med några kompisar för ett tag sen.

Idag jobbade jag min sista dag på sommarjobbet. Så skönt! Nu ska jag vara ledig i några veckor innan sista terminen på dietistutbildningen börjar, med praktik och uppsatsskrivande. Hoppas att ni alla har haft, och fortsätter att ha, en jättebra sommar! Nu när jag har slutat jobba kommer bloggen komma igång lite mer igen. :)


Vinbärskladdkaka med smak av kaffe


Vi har massa vinbär i trädgården och det måste man ju utnyttja, så idag gjorde jag en vinbärskladdkaka! Vinbären ger kakan en syrlig och god smak. För ett tag sen så var det en bloggläsare som tipsade om att hon brukar ha i lite snabbkaffepulver i kladdkakssmeten. Jag testade att ha i ca 2 msk pulver i den här kladdkakan och jag tyckte det blev väldigt gott. Tack för tipset! :)

Ingredienser
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1-2 msk snabbkaffepulver
2-3 dl röda vinbär
2 dl mjöl
Ströbröd

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna av. Blanda samman resten av ingredienserna med det avsvalnade margarinet (blanda ner mjölet sist). Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant, och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter (beroende på hur kladdig du vill ha den).


Röda vinbär!


Naturell yoghurt, havrekuddar, röda vinbär och linfrön


Meny

Radiokanalen p1 har ett matprogram som heter Meny, som brukar sändas med Tomas Tengby. Meny sänds även under sommaren (torsdagar kl 10:03), men då med Edward Blom (gourmet och näringslivshistoriker) och Ellen Wästfelt (kock). Det är åtta program med olika teman. Som jag skrev här så var reportern Lotta Lennebo hemma hos mig för några veckor sen och gjorde en inspelning till programmet! Idag sändes det! :)

Klicka HÄR för att lyssna på programmet.

Programmet är ca 1 timme långt och jag är med som veckans matbloggare och kommer in lite då och då och lagar mat och berättar om hur jag ser på mat, hälsa, dietistyrket mm.

Såklart känns det lite konsigt att höra sig själv i radio, men jag är nog rätt nöjd med resultatet ändå! :)


Reportern bad mig ta fram ett av mina favortitredskap i köket. Det fick bli stavmixern!


Det finns också ett klipp på hemsidan där jag berättar om vad jag har i mitt skafferi.


Jag lagade en medelhavspaj, en sallad och en fetaoströra. 


MEDELHAVSPAJ

Pajskal

2,5-3 dl vetemjöl
75 gram margarin
0,75 dl kesella
2-3 msk vatten
1 dl hackade svarta oliver

Fyllning
1 burk tonfisk i olja
1 rödlök
1 vitlök
1 tomat
5 soltorkade tomater
1 dl svarta oliver utan kärnor
3 ägg
2 dl mjölk
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost

Gör så här
Blanda samman vetemjöl, margarin, kesella, vatten och hackade oliver till
en deg och tryck ut den i en pajform (gärna med löstagbar kant).

Nagga med en gaffel. Låt pajskalet stå i kylen i 15-30 minuter. Förgrädda
sedan skalet i mitten av ugnen, 200 grader i 10 minuter.

Låt tonfisken rinna av. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken.
Skiva tomaten. Hacka de soltorkade tomaterna och oliverna i mindre bitar.
Vispa ihop ägg och mjölk.

Lägg tonfisk, lök, vitlök, soltorkade tomater och oliver i det förgräddade pajskalet.
Häll över äggsmeten. Lägg på tomatskivorna och strö över svartpeppar och ost.
Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 35-40 minuter.


Ingredienser till salladen
Ruccolasallad
Körsbärstomater
Röd paprika
Rädisor
Torkade aprikoser
Avokado
Majs

Vinägrett
3 delar olivolja
1 del vitvinsvinäger
Italiensk salladskrydda

Fetaoströra
2 dl turkisk yoghurt
Ca 50 gram mosad fetaost
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar

 


Biskvier


Idag bakade jag biskvier för första gången. Som ni ser på bilden så blev de lite "buckliga". Nästa gång ska jag nog ha lite mer fyllning i biskvierna, för att få de mer jämna och lite mer "runda" och fina. Men hur som helst så blev de jättegoda! Biskvier är nog mitt nya favoritbakverk! :D


Sååååå gott! :)

Ingredienser till ca 16 st biskvier

Bottnarna
250 g mandelmassa
1,5 dl socker
2 äggvitor

Fyllning/Smörkräm
200 g margarin 
3 dl florsocker 
2 äggulor 
4 tsk kakao

200 gram mörk choklad till "överdraget"

Gör så här

Bottnarna
Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan med ett rivjärn och blanda samman den med sockret och äggvitorna. Klicka ut massan (ca 1 msk per botten) på bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 13 minuter. Låt bottnarns svalna. 

Smörkrämen

Rör samman det rumsvarma margarinet med florsockret, äggulan och kakaon till en smidig smörkräm. Bred ut en klick smörkräm på undersidaorna av de kalla bottnarna. Låt de stå ett tag i kylen så att smörkrämen blir riktigt kall.


Överdraget

Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen så att fyllningen täcks. Låt stå i kylen ett tag så att chokladöverdraget stelnar.