Exotisk fruktsallad

En exotisk fruktsallad gjord på papaya, mango, banan,
jordgubbar, äpple och passionsfrukt.

Jag lyxade till min fruktsallad lite extra...

Mat med medicinsk effekt...

Jag tror att mat påverkar oss mer än vi tror. Beroende på vilken mat vi väljer ökar eller minskar risken att drabbas för sjukdomar. Om man redan har drabbats av en sjukdom kan man lindra eller förvärra symptomen och läkandeprocessen med hjälp av mat. Mat påverkar oss både psykiskt och fysiskt, vilket jag tycker är otroligt spännande!

Jag har testat en produkt vid namn Betaglucare, ett livsmedel för speciella medicinska ändamål, som utger sig för att sänka vårt kolesterol, stabilisera blodsockret, vara bra för magen, öka mättnadskänslan och sänka GI-värdet på maten. Betaglucare utlovar alltså ganska mycket..
.
Det rekommendera satt man lägger till Betaglucare till sin frukost, till exempel på filen eller i yoghurten, vilket jag har testat. De små hjärtformade Betaclucare-figurerna smakar i princip ingenting. Detta behöver i och för sig inte göra så mycket, eftersom man kanske även har müsli, frukt eller någon annat till.
.
Jag tror absolut att Betaglucare mer eller mindre kan ha dessa effekter, och kan vara bra för de som på ett enkelt sätt vill må bättre med hjälp av sin kost. Men jag tror också att man lika gärna kan äta vanliga havregryn med till exempel lite havrekli eller krossade linfrön, vilket ger precis samma effekt som Betaglucare ska ge: Bra förmagen, sänkt GI-värdet, en lägre blodsockerhöjning eftermåltiden och på sikt även sänkt kolesterol. Detta alternativ blir dessutom mycket billigare och mer smakrikt!

Femrättersmeny på Amano

Förra helgen delade jag en mycket fin restaurangupplevelse med min Jonas. Vi var på restautangen Amano i Örebro, där vi åt en femrättersmeny som vi var otroligt nöjda med. Maten, som serverades på ett mycket fint sätt, var väldigt god, servicen var super och själva restaurangen var jättemysig. Det här åt vi...

Friska lime- och grapemarinerade färska pilgrimsmusslor, ishavstorsk och fjordlax tillsammans med len avocado och färsk chili.

.

Amanos Ankleverravioli med vårmurkelskum och jordgubbsglaze.
.
Örtbakad hängmörad lammetrecôte från Mäjsta Gård med rosmarinpotatisfondant. Serveras med körsbärssky och chevrecreme från Herrö Gård.
.
Ett litet urval av italienska och närproducerade Svenska gårdsostar. Serverad med ekologisk honung och råsockerrostade nötter.
.
Bourbonvaniljpanacotta av färsk yoghurt från Granhammar Gård. Serverad med rabarberkompott och färska bär.
.