Smaka på Stockholm




Mellan 1-6 juni anordnas evenemanget "Smaka på Stockholm", som är ett av Sverigen största mat- och måltidsevenemang i Kungsträdgården. Enligt evenemangets hemsida kommer ca 500 000 personer varje år till Kungsträdgården den första veckan i juni för att delta i denna "matfestival". Smaka på Stockholm startade 1991 (20-årsjubileum i år alltså) och kallades från början för Restaurangernas Dag. 2004 bytte det namn till Smaka På Stockholm. Själv har jag aldrig deltagit i detta, men funderar på att titta förbi någon dag i år.

Vad jag förstår av hemsidan så kommer en massa restauranger dit för att servera sin mat. Det kommer även finnas tips och nyheter från matvärlden, provsmakningar och underhållning...

Har någon av er varit på Smaka på Stockholm?
Är det värt ett besök?


(Bild tagen från Smaka på Stockholms hemsida)


Laxlunch


Ugnsstekt lax, kokt potatis, creme fraiche- och romsås, kokta morötter och massa grönsaker


Focaccia till frukost


Nu tänkte jag tipsa er om ett väldigt gott bröd, nämligen en av Pågens senaste nyheter Pågen Focaccia. Focaccian är bakad på vetemjöl och 12% durumvete. Den innehåller även rosmarin, olivolja och havssalt. Man kan äta brödet färskt som det är eller värma det i ugnen några minuter på 200 grader. Jag testade båda sätten och det var ju helt klart godare när man värmde brödet. När det kommer till smaken på brödet blev jag mycket nöjd; en lagom smak av rosmarin och havssalt! Brödet har även en fin och saftig konsistens och med lite ost och smör på blev det supergott!

Pågens Focaccia är ett vitt bröd utan hela korn och det innehåller inte speciellt mycket fibrer. Detta gör att brödet får ett lite högre GI-värde än ett bröd bakat på till exempel surdeg med hela korn och mer fibrer. Personligen föredrar jag att äta lite grövre bröd till vardags, men det här brödet kan jag absolut tänka mig att äta ibland till frukost på till exempel helger.


Flytande havre?

            
Oatly gör produkter som varken innehåller mjölkprotein, laktos eller soja. Deras produkter baseras istället på havre. Bra för de som intoleranta, allergiska, vegetarianer/veganer eller för de som helt enkelt tycker att det är gott. Jag har tidigare testat deras havredrycker och havregurtar. Nu har jag även provat deras smoothie med smak av blåbär och tranbär och deras havredryck i flaska med smak av jordgubb och skogsbär. 

Blåbärs- och tranbärssmoothien består av havre, vatten och fruktkoncentrat (koncentrat av äpple, druva, blåbär och tranbärsjuice). Havredrycken med jordgubbs- och skogsbärssmak består av havre, vatten, äpplejuicekoncentrat, juice av jordgubbe, hallon och björnbär och folsyra (berikad med folsyra!). Fetthalten i båda dryckerna är 0,7%.

Den söta smaken i dryckerna kommer från havren och bären. Alltså inget tillsatt socker, vilket är positivt då det handlar om mellanmål. När det kommer till smaken gillar jag båda dryckerna. Jag vet att det råder delade meningar här, men personligen gillar jag smaken av havre i drycker och yoghurtar. I och för sig älskar jag havre i olika former, så det är nog inte så konsigt att jag gillar havresmaken även i flytande form. Om jag går på stan och blir väldigt hungrig utan att ha med mig någonting skulle jag kunna tänka mig att köpa en av dessa drycker, men då skulle jag nog komplettera med någonting mer, eftersom jag inte tycker att man blir speciellt mätt på en dryck. Men att dricka en iskall havredryck eller havresmoothie i sommar ser jag fram emot!

Vad tycker ni om drycker/yoghurtar som baseras på havre?
Gillar ni smaken?


Citruspaj


Den här goda citruspajen har jag gjort en gång tidigare. I helgen bakade jag den igen! Jag kan verkligen rekommendera den här pajen... Den är söt, men samtidigt syrlig och fräsch! Servera den gärna med vaniljglass eller grädde.

Ingredienser till 1 paj

Pajbotten
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron

Garnering och servering
1 skivad lime
1 msk florsocker
Glass eller grädde

Gör så här
Låt smöret bli rumsvarmt och rör ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden lätt och blanda i den. Rör i resten av ingredienserna och häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 C i ca 30 min. Låt kallna i kylen i några timmar. Sikta över florsocker och garnera med limeskivor. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.


Frukosttips

Det kom in så många bra frukosttips till Tropicanatävlingen, så jag känner att det kan vara kul att publicera några av tipsen i ett eget inlägg... Jag har ju redan publicerat det vinnande frukosttipset i ett tidigare inlägg. Här kommer några fler tips som jag gillar!

 

 

"Min favoritfrukost innehåller: färskpressad grapefrukt, en skål med lättkesella som jag smaksatt med en mosad banan, toppar det med krossade linfrön, gojibär & frusna blåbär. Dricker en kopp kaffe & äter en rågmacka med spenatblad, tomat & ett ägg på toppen."

"Åhh, jag älskar att äta frukost, helt klart dagens bästa måltid! Just nu äter jag detta till frukost: En lagom stor talltrik naturell yoghurt som toppas med lite skivad färsk frukt som banan och kiwi, lite färgglada bär och strösslas med lite flingor och kanel. Till det äter jag en knäckemacka med antingen makrill på en bädd av keso eller ett hårdkokt ägg med avokado och örtsalt på. Jag dricker antingen en kopp kaffe eller en kopp te, juice lyxar jag till det med på helgerna."

"Min favoritfrukost är absolut följande: 1 liten burk naturell keso, toppat med en blandning av Pauluns Dinkelflingor med kanel, hela linfrön, pumpakärnor (eller melonkärnor), solrosfrön, lite vetegroddar, torkade tranbär samt klippta torkade aprikoser. Till det två kokta ägg och ett stort glas havredryck (här lyxar jag på helgerna till det med ett glas Tropicana, den bästa juicen!)"

"Mornar man har tid är mitt tips att göra hemmagjorda scones och servera med prästost, marmelad och även sylt för den sötsugne. För att inte bli hungrig allt för snart kan man göra scones lite grövre med rågmjöl och solroskärnor. Till detta en skål mild vaniljyohurt mixad med hallon och sedan hemmagjord musli med torkade aprikoser, russin, torkade bananer, pumpakärnor etc."

"Cookiegröt - mosa en halv banan, blanda det tillsammans med 1 dl havregryn, 1,5-2 msk jordnötssmör, 1 msk solrosfrön, 1 msk linfrö och en skvätt mjölk i en skål. Låt blandningen stå i kylen under natten. Klart att äta tillsammans med den andra babanhalvan och en klick turkisk yoghurt, eller vad man känner för."

"Åh, frukost!! Helt klart dagens bästa mål och jag stiger gärna upp tidigare bara för att hinna njuta av den i lugn och ro tillsammans med morgontidningen. Men hur ska man kunna välja den bästa? Jag har så många goda kombinationer och brukar försöka variera mig och hitta nya favoriter. Något som alltid går hem är i alla fall följande:
* Turkisk yoghurt med skivad banan, blåbär och hallon
* En hembakad grov smörgås med philadelphia, gravad lax och avokado.
* En hembakad grov smörgås med salladsblad, löskokt ägg och majonnäs."


Jordgubbshavre


Havregurt med jordgubbssmak, frukt och en ihopplockad müsliblandning från Ica.

Jag har tidigare testat den naturella havregurten från Oatly. Som jag skrev i den recentionen tyckte jag att den var helt okej, men lite vattning och rinnig. Nu har jag testat havrehurten med jordgubbssmak och jag tycker faktiskt att den var mycket godare än den naturella! Den har en lagom smak av både havre och jordgubb. Havregurten är helt och hållet vegetabilisk och innehåller varken laktos, mjölkprotein eller soja. Det som är negativt med Oatlys havregurt är att de är otroligt dyra. En förpackning (1 liter) kostar ca 32 kronor! Alldelles för dyrt för att jag ska fortsätta köpa dem.


Ingredienser: Syrad havrebas (vatten, havre 12%, syrningskultur), fruktberedning (socker, jordgubbspuré (3,5%), naturlig jordgubbsarom, citronkoncentrat, förtjockningsmedel (pektin)), potatisstärkelse, rapsolja, kalcium, vitaminer (D2, riboflavin, folsyra, och B12).


Dagens frukost


Fiberhavregrynsgröt med hela och krossade linfrön, kiwi, banan, äpple, solroskärnor och torkade physalis



Idag åt jag torkade physalis för första gången. Helt okej enligt min smak. Påminner om russin i konsistensen, men till smaken var de till skillnad från russin inte söta utan rätt så sura. Jag hade dem på gröten, men jag kan tänka mig att de passar bra även i salleder, på filen etc...


Broccoli- och fetaostpaj


Här kommer receptet på broccoli- och fetaostpajen som
jag skrev om för ett tag sedan...


Till en ganska stor paj

Pajskal
1 burk kesella
75 g margarin
5 dl vetemjöl

Fyllning
1 kg broccoli
1 dm purjolök
1 röd paprika
2 förpackningar cremé fraiche
200 g fetaost 
Salt och peppar
Riven ost 

Gör så här
Blanda samman kesella, margarin och vetemjöl till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt den stå i kylen i ca 30 minuter. Nagga sedan skalet med en gaffel och förgrädda det i några minuter på ca 200 grader i mitten av ugnen.

Skär broccolin, purjolöken och paprikan i mindre bitar. Rör ihop creme fraiche och fetaost till en krämig massa och tillsätt salt och peppar.

Fyll pajskalet med grönsakerna och täck dem med fetaost- och creme fraicheblandningen. Strö över riven ost och grädda sedan i ugnen, 200 grader i ca 30 minuter.


Bärpaj

Här kommer receptet på hallon- och blåbärspajen som jag
skrev om för ett tag sedan...




Ingredienser till 1 paj

Pajskal
200 gram vetemjöl
100 gram smör eller margarin
2 msk socker
2 msk vatten

Fyllning
5 dl bär
2 dl socker
2 msk potatismjöl

Gör så här
Hacka ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt lite vatten tills degen känns smidig. Tryck ut degen i en pajform och häll i bären. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären. Grädda pajen i mitten av ugnen, i 180 grader i cirka 30 minuter. Servera med till exempel vaniljglass, grädde, vaniljkesella eller vaniljsås.


Juicevinnare

Det var riktigt svårt att utse vinnaren i juicetävlingen, eftersom det kom in så himla många härliga frukostförslag. Efter att nu ha läst igenom alla bidrag är jag riktigt sugen på frukost! :)

Hur som helst så har jag utsett en vinnare. Den vinnande frukosten är komponerad av Simon! Grattis till vinsten som alltså består av en helårsförbrukning av juice från Tropicana.

Här är det vinnande bidraget. Jag tycker att det låter som en riktigt god, mastig och härlig frukost som ger en riktigt bra start på dagen!

"Mitt bästa tips på en härlig frukost är två smörgåsar, grovt bröd såklart, med ost och skinka på. Sedan tar man och skär upp några bitar tomat, några bitar röd paprika och någon form av kött, tex köttbullar, köttförsbiff eller kassler. Allt detta sprider man ut på smörgåsen så att det nästan ser ut som en hel sallat på mackan. Till detta kör jag havregrynsgröt med äppelmos och kanske lite socker för att förhöja smakupplevelsen. Jag avslutar med ett grönt äpple och en klunk mjölk."


16 maj


På kvällen äter jag inte alltid lagad mat, utan klarar mig på något enklare, som den här goda måltiden som jag åt igår till exempel. En macka med makrill i tomatsås och några gurkskivor, en äggmacka med salt och peppar och massa broccoli.


15 maj

I helgen har jag varit i Linköping och hälsat på en kompis. På lördagskvällen blev det pajtema, med en matpaj och en efterrättspaj... Mycket gott!
Recept kommer inom kort.


Broccoli- och fetastpaj


Hallon- och blåbärspaj


Helgen

Förra helgen hade vi en stor konferens med jobbet. Jätteroliga och matnyttiga dagar med föreläsningar, workshops, tävlingar mm. På kvällen var det trerätters middag. Så här såg menyn ut...


Råraka


Risotto och kalv


Blåbärssandwich


Vinn en årsförbrukning av...

Nu är det dags för tävling och den här gången kan man vinna en årsförbrukning av juice från Tropicana! Hur gör man då för att vara med och delta? Det är enkelt! I en kommentar till detta inlägg skriver du ditt allra bästa tips på frukost. Bland de som deltar väljer jag ut en favorit som blir vinnare! Glöm inte att skriva din mailadress.

Tävlingen pågår till och med måndagen den 16 maj kl 20:00.


Lycka till!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD. VINNAREN PRESENTERAS INOM KORT.


 


Bilder från www.tropicana.nu


Frukost


Förra helgen hade jag besök av några kompisar. En av dagarna åt vi denna goda frukost. Äggröra, oliver, keso och en skinkmacka med gurka. En bra start på dagen!


Juice

Tropicana utökar sitt sortiment med en genomskinlig PET-flaska som innehåller 0,85 liter juice. Tre olika juicer finns att köpa i denna nya design på flaskan: Stormy Orange, Cloudy Apple och Sunny Clementine. Sunny Clementine är en helt ny smak. Stormy Orange har förnyats lite genom att den har dubbelt så mycket fruktkött än originalet. Cloudy Apple är oförändrad och finns även i kartongförpackning.



Tropicana skriver: "Stormy Orange innehåller dubbelt så mycket fruktkött som vår vanliga apelsinjuice – Original with pulp, och får sin fantastiskt fräscha smak från apelsiner av allra högsta kvalitet. Juicen pressas inom 24 timmar efter skörd. Den är inte från koncentrat och innehåller inga tillsatser."
Mitt omdöme: Lagom mycket fruktkött. Smakar som att man har pressat den själv. Mycket god!

Tropicana skriver: "Sunny Clementine erbjuder en frisk doft av mogen citrus och smak av soliga clementiner. Juicen pressas inom 24 timmar efter skörd, den är inte från koncentrat och innehåller inga tillsatser."
Mitt omdöme: Konsigt och inte speciellt god smak. Jag gillar clementiner och juicen påminner väl om clementin, men faktiskt mer som en för gammal sådan. Nej, denna juicen kommer jag inte köpa!

Tropicana skriver: "Äpplena till Cloudy Apple handplockas och pressas i direkt anslutning till skörden vilket ger en fantastisk smak. Cloudy Apple är inte från koncentrat och har inget tillsatt socker."
Mitt omdöme: Äntligen en äppeljuice som faktiskt smakar äpple! Smakar som hemmagjord äppeljuice. Mycket god!


Fet fil och feta debatter

Allt fler människor efterfrågar idag fetare mejeriprodukter. På några år har försäljningen av magra mejeriprodukter sjunkit, samtidigt som de fetare varianterna säljer mer. Jag antar att det beror på att GI-mat och metoder som LCHF har varit och är väldigt omtalade. Många vill ha mer "naturlig" mat och undviker varor där man har dragit ner på fettet. Vad är då det bästa/nyttigaste valet när det gäller fetthalt på mejeriprodukter? Jag tror inte att det finns ett givet svar på den frågan. Det är säkert väldigt individuellt vad man mår bra av. Dessutom forskas det fortfarande mycket på detta och jag tror inte att man idag kan säga säkert vad som är det bästa. Man ska räkna in mycket; vad är bäst för kroppen långsiktigt, vad ger bäst mättnadskänsla, vilket alternativ är bäst för de som vill gå ner respektive upp i vikt osv...?

Hur som helst så lyssnar ju företagen på konsumenterna och tillverkar fler produkter med högre fetthalt. Exempelvis lanserar Arla nu en filmjölk med en fetthalt mellan 3,8-4,5 % (att fetthalten varierar beror på vad korna äter). Detta blir Arlas fetaste filmjölk.

Jag tycker att det är intressant hur trender i kosten varierar och hur debatter i media påverkar våra matvanor i så pass stor omfattning. Hur tänker ni kring detta? Har ni börjat äta mer fet mat, exempelvis fetare mjölkprodukter? Varför/varför inte? Kommer ni köpa Arlas nya fetare fil?


Pasta Amore

Ridderheims lanserar nu det nya konceptet Pasta Amore. Förra veckan var jag inbjuden till en tastecasting för att få information, provsmakning och lite produkttester med mig hem. Själva produkten Pasta Amore innehåller trots namnet faktiskt ingen pasta. Det är istället en slags blandning och smaksättare som man blandar med till exempel pasta, i en sallad, med bulgur, ris eller liknande.

Pasta Amore finns i fem smakkombinationer, inspirerade av det italienska köket:
Mozzarella, parmesan & körsbärstomater
Kräftstjärtar, dill & soltorkade tomater
Bacon & tryffelchampinjon
Toscanska grillade grönsaker
Pesto med long sherry tomater



Pasta med olika Pasta Amore-smaksättare


(Bild tagen från www.ridderheims.se)


Jag tyckte faktiskt att alla smaker var väldigt goda. Favoriten blir nog "Bacon & tryffelchampinjon". Jag tycker att Pasta Amore känns som en riktigt god och spännande nyhet! Det är väldigt praktiskt, enkelt och går väldigt fort att förbereda en måltid med Pasta Amore, och samtidigt känns det väldigt lyxigt! Personligen tycker jag att det är roligare att fixa till en egen blandning att ha till exempelvis pastan, men för de som vill slippa det eller om man inte har så mycket tid, så lan det absolut vara ett bra alternativ.


Blåbär & Vanilj




Jag är inget fan av Singoalla-kex. De är rätt smidiga att ta med på picknick, men i övrigt tycker jag att de är lite tråkiga. Men den här nya smaken med blåbär och vanilj gillar jag! Kexen smakar mycket blåbär och trots att de var lite torra så smakade de bra! Om jag köper Singoalla i fortsättningen så blir det den här med blåbär och vanilj.


Dagens frukost

Yoghurt med frukt, en äggmacka, ett glas Proviva blåbär och en kopp kaffe


Äggmacka med philadelphiaost, gurka, peppar och salt


Great?



Nu har jag testat AXAs gröt Great. Jag vet att jag är lite efter, med bättre sent än aldrig. Gröten finns i tre smaker: Apple Cinnamon, Red Berries och Blueberry Apricot. Jag har testat Apple Cinnamon och Red Berries. När det gäller smaken så var båda gröterna helt okej, men ändå inget jättespeciellt. AXA framställer gröten som att det är en gröt utöver det vanliga, när det i själva verket ju är helt vanliga havregryn med lite tillbehör som man egentligen kan tillsätta själv utan problem. Exempelvis innehåller Red Berries havregryn, tranbär och pumpakärnor - en blandning man lätt kan göra själv.

Något jag tycker är rätt konstigt med Great-gröten är att AXA går ut med att man ska kunna ta med den för att äta "i farten" och när man är ute "på språng". De skriver att gröten är "...lätt att ta med när man är på språng till mötet eller gymmet". Men för att kunna tillreda gröten krävs varmt vatten, och det brukar man väl ändå inte gå runt och bära på och det känns som att det kan vara svårt att få tag på varmt vatten och en mikro eller spis om man går ute på stan. Dessutom kanske man vill ha mjölk till gröten, vilket gör det hela ännu krångligare. Om man även vill ha något tillbehör till gröten (t.ex sylt, frukt eller bär) blir det ju som att man måste ta med sig en stor matsäck ut på stan eller till gymmet. Då känns det ju mycket lättare att ta med en macka eller några frukter. Eller äta när man kommer hem.

Något annat negativt med Great-gröten är priset. För en portion gröt betalade jag 15 kronor, vilket är otroligt dyrt! Om man gör en portion gröt själv kostar det bara ett par kronor.

Tanken med en "to-go-gröt" är bra, men i praktiken fungerar det inte. Däremot efterfrågar jag mer grötalternativ ute på caféer! Oftast när man går och fikar och vill ha något lite mer matigt, men ändå inte en måltid med "vanlig" mat, så blir en macka/baguette. Jag skulle tycka att det var kul om man kunde beställa en portion gröt, men lite olika tillbehör! Vad tror ni? Skulle ni kunna beställa gröt ute på caféer?


1 maj


I helgen har jag haft besök av några kompisar, eftersom det var valborgsfirande här i Uppsala. En av kvällarna lagade vi denna goda middag med ugnsbakade rotfrukter, tzatziki och Kryddjärpar från Scan. Mycket gott!