Dagens frukost


Dagens frukost bestod av en blåbärsgröt

Jag använde mig av både vanliga, svenska blåbär och även så kallade amerikanska blåbär. Amerikanska blåbär är ju större än de svenska, och smakar lite annorlunda. Jag tycker smaken påminner om vindruva. De amerikanska blåbären är enligt mig inte alls lika goda som de svenska, men de är fina som dekoration, eftersom de är så stora.


Ladda upp med frukt



På samma sätt som man kan göra "grönsakslåda" kan man ju fylla en låda med massa hackad frukt. Praktisk att ta fram på morgonen till filen/gröten, till eftermiddagens mellanmål eller till kvällsfikat. Speciellt praktisk kan det vara för de som inte orkar eller hinner stå och hacka frukt på morgonen! Bara att ta fram lådan och hälla ut lite frukt!


Att påverka en annan människa

Att påverka en annan människas vanor och ovanor är inte så enkelt som man kanske kan tro... En viss kosthållning kan för någon vara väldigt hälsosam, medans den för en annan person inte alls är bra. En av de viktigaste sakerna jag har lärt mig i mitt jobb är att man måste möta en människa där just han eller hon befinner sig i livet, istället för att gå efter någon slags mall för vad som är bra och dåligt.

För en person som aldrig förr har ätit grönsaker är det jättebra om hon börjar äta en morot i veckan, medans en morot i veckan för en annan person kan vara väldigt lite grönsaker. Att äta en vit fralla med sylt på till frukost är kanske inte det bästa frukostalternativet, men kanske kan det vara bättre att äta det än att inte äta något alls... Att ta 2 promenader på en månad kan innebära en stor framgång för någon, medans det för någon annan skulle vara alldelles för lite.

Min bror har nyligen börjat äta gröt till frukost. För honom är gröttallriken nedan en riktig superfrukost, medans den för mig skulle kännas som en väldigt stor portion, med rätt mycket socker från sylten och lite "fattigt" utan riktig frukt och bär. För honom är det däremot en bra måltid, eftersom den måste se ut så för att han överhuvud taget ska äta frukost.



Två olika gröttallrikar, till två olika människor (den övre är min brors och den undre är min egen). Portionerna är bra för oss båda, men på lite olika sätt.


Era omelett-tips

Jag bad för ett tag sen om era tips på vad man kan ha i en omelett.
Tipsen som kom in lät riktigt goda...

  • Soltorkad tomat, kalkonskinka och champinjoner

  • Champinjoner, skinka, färska tomater,
    lök och en näve färsk basilika alt torkad lioregano

  • Bacon & spenat

  • Fetaost, majs, sweet chili-sås, vitlök, tomat och lök

  • Fetaost och skinka


    Omelet med finhackad tomat, lök och paprika, riven ost och fetaost


    En helt naturell omelett

Vacker mat


Igår var jag på Skansens höstmarknad! En jättehärlig dag med fint höstväder och massa roliga saker att köpa och titta på. Jag fyndade massa härliga rotfrukter; morötter, persiljerot, rödlök, gulbeta och polkabeta.


Snacka om färgglad mat!


Det blev en jättegod måltid med alla ugnsstekta rotfrukter, lax och aioli


Polkabetan måste väl ändå vara den finaste av alla rotfrukter!


Julkänsla?


Pepparkakor äter man ju mest på julen, och det känns ju lite väl tidigt att börja med det redan nu. Men pepparkaksfil tycker jag man kan äta när som helst. Det är superenkelt att göra och jättegott! Blanda samman pepparkakskryddor (nejlika, ingefära, kardemumma och kanel) och rör ner dem i en skål fil!


Omelett


Omelett, sallad, sweet chili-sås och en klick kesella

Från Wikipedia: "Omelett är en maträtt med ursprung i Mellanöstern och antas ha kommit till Europa via Nordafrika. Den har också utvecklats i traditionella varianter i andra länder, såsom den berömda spanska tortillan (bondomelett) och italienska frittatan, men t.ex. även på olika håll i Asien. Den har fått speciellt genomslag genom det franska köket, där namnet omelette är känt sedan 1500-talet."

Har ni några tips på vad man kan ha i sin omelett?


Tips till er med matlåda

Hur gör ni med grönsakerna när ni har med er matlåda till jobbet eller skolan? Jag vet att vissa tycker att det blir lite knepigt att få med sig grönsaker när man har matlåda. Ett tips är att göra en egen liten låda för grönsakerna, som man tar med sig tillsammans med den "riktiga" matlådan.

Här är några av mina grönsakslådor. Ibland gör jag lite större lådor som räcker flera dagar.


Matshopping


Idag var jag och handlade och kom hem med detta: Tonfisk (smidigt sätt att få i sig fisk på), mandariner, bananer, morötter (1 kg för 5 kr!), kikärtor, blodpudding (bra järnkälla!), lingonsylt till blodpuddningen, haricots verts som jag fräser i lite vitlök, paprika, keso, bönblandning, äppelcidervinäger (gott med några droppar i vattnet), vit balsamvinäger (gott på salladen), ägg, yoghurt och mjölk.


Greken på hörnet

Jag tänkte tipsa er om en jättebra grekisk restaurang jag var på förra veckan, nämligen Greken på hörnet, som ligger på söder i Stockholm. Jag tycker att det är viktigt att man får "hela kittet" när man går på restaurang, och det tycker jag att man fick här; fin miljö och inredning, trevlig personal och väldigt god mat! Om man gillar grekisk mat, kommer man garanterat uppskatta maten här! Jag åt Grekens bifteki, som bestod av grillad nötfärsbiff fylld med fetaost, serverad med potatis och tsatziki. Mums!

Något som var ganska kul var att jag reagerade över att de hade en så himla fin toalett, en av de finaste jag nånsin har varit på faktiskt. När jag gick på restaurangens hemsida såg jag att de har skrivit om just toaletten.
Haha, så kul att restaurangen har en hel egen sida på sin hemsida som handlar om bara toaletten. De skriver bland annat: "Ibland behöver man gå ibland behöver man inte gå. Hos oss måste du gå. Vi vågar påstå att våran toalett saknar motstycke, vi tror du kommer att hålla med oss när du har besökt Stockholms finaste toa!"

Har någon av er varit på Greken på hörnet?



Livet i fokus

Sara, en vän och kollega till mig, skriver en jättehärlig och inspirerande hälsoblogg som jag tycker att ni ska kolla in. Hon uppdaterar flitigt och delar med sig av recept, tankar om hälsa och mycket mer. Livet i fokus heter bloggen.


Mina tankar om skolmaten

I tisdags morse såg jag ett inslag på SVT Morgon om en ny bok som handlar om skolmaten. Den heter "Skolmatssafari - Från Malmö till Kiruna" och projektledare och redaktör för boken heter Annika Unt Widell. 

När jag såg inslaget började jag fundera på det här med skolmaten och vad som behöver göras. För något behöver väl göras? Jag minns när jag själv gick i grundskolan och gymnasiet... Jag upplevde aldrig att det var en trevlig miljö i matsalen och vi fick ofta stressa i oss maten, eftersom lunchrasten var så kort. Jag tyckte i och  för sig att maten var god, men det var det ju långt ifrån alla som tyckte. Många gick till kiosken och köpte godis istället.

Detta tycker jag ska vara krav när det gäller skolmaten:
• En lugn och trevlig miljö
• Tillräckligt med tid i schemat för lunchrast
• En fräsch salladsbuffé
• Alternativ för allergiker, intoleranta, veganer, olika religioner osv
• En varierad, god och näringsrik matsedel
• Vatten och mjölk att dricka
• Bröd

Författaren till boken pratade om att det är viktigt vilka ord man använder när man pratar om det här och där håller jag verkligen med henne! Istället för att säga skolmatsal eller bespisning borde vi börja säga restaurang. Istället för mattant bör vi använda ordet kock. Detta kan tyckas vara bagateller, men jag tror att det gör att statusen på skolmaten och på yrket "mattant" höjs.

Vissa skolor serverar ju fil och flingor till de som inte vill äta den vanlig maten. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Å ena sidan är det ju bättre att man äter fil än ingenting alls. Å andra sidan är det ju trist om vissa skippar den "riktiga" maten i onödan, eftersom det finna fil.
Vad tycker ni? Ska man kunna äta fil och flingor till lunch i skolan?


Ordningen är tillbaka

Bloggen har krånglat några dagar. Flera som har gått in på bloggen har varit tvugna att stänga ner hela datorn, då den har hänt sig, vilket ju verkligen inte är okej. Men nu är det ordnat! De jag behövde göra var att ta bort Facebooks "gilla-knapp", som tydligen gör att bloggen kan krångla... Så nu är allt som vanligt igen!


Hemmagjord pizza


Hemmagjord pizza med tomatsås, paprika, skinka,
mozzarella, champinjoner och rödlök

Hemmagjord pizza är så himla bra! Det är lätt att göra, man får väldigt mycket mat som räcker till många, det går relativt fort att laga, det är gott... Och det bästa är ju att man kan bestämma helt själv vad man vill ha på! Man kan göra en budgetpizza med billiga och enkla ingredienser, men man kan också göra en väldigt "lyxig" pizza som man kan ha som bjudrätt. Den här pizzan blev nog något mellanting, men hur som helst väldigt god! Vi hade mozzarella på pizzan istället för vanlig ost, vilket jag kan rekommendera!


Soppa


På hösten och vintern äter många nog lite mer soppa än annars. Den här fisksoppan en favorit hos mig, som jag kan rekommendera!


Ingredienser
300 gram tärnad fisk (jag använde sej)
250 gram valfria grönsaker (jag använde frysta blandade grönsaker: Broccoli, morötter och sockerärtor)
En burk kokosmjölk
2 tsk curry
1 tsk salt
1 tärning grönsaksbuljong

Gör så här
Koka upp kokosmjölken. Häll ner buljong och kryddor, rör om ordentligt. Lägg ner den tärnade fisken och grönsakerna. Småkoka i ca 10-15 minuter tills fisken vit rakt igenom.


Mannagrynsgröt - är det bra?

Fråga: Jag älskar mannagrynsgröt och äter det gärna till frukost.
Tyvärr är väl det rätt onyttigt? Är det okej att äta mannagrynsgröt till frukost?

Svar: Javisst är det gott med mannagrynsgröt! Jag tycker att det kan vara okej att äta det till frukost ibland. Dock kan det vara mer hälsosamt att äta exempelvis havregrynsgröt eller kanske helst fiberhavregrynsgröt, eller gröt gjort på till exempel grahamsgryn, rågflingor eller liknande. Anledningen till detta är att dessa gryn innehåller mer näringsämnen, och dessutom består av mer långsamma kolhydrater, än mannagrynsgröten. Långsamma kolhydrater (lågt GI-värde) gör att blodsockret hålls mer stabilt än om man äter snabbare kolhydrater (högt GI-värde). Mannagrynsgröt är alltså helt okej att äta ibland, men jag kan ändå tycka att en annan form av gröt, som innehåller mer näring och fibrer, ger en stabilare och lite "bättre" start på dagen.

Uppdatering: Som en tjej nyss kommenterade, så kan mannagrynsgröt vara ett bra alternativ för de som vill gå upp i vikt. Jag tänkte faktiskt inte på det när jag skrev, men det är helt korrekt!

Som ni vet så är jag inget fan av förbud! Så om du gillar
mannagrynsgröt - ät det ibland och njut!


Färsk tonfisk och rotisar


Stekt tonfisk, rotfrukter och tzatziki


För att förhindra att tonfisken blir torr, ska du inte steka igenom den helt och hållet. Tonfisken är klar när allt är genomstekt förutom en liten rand i mitten. Några minuter på varje sida räcker.


Palsternacka, kålrot, rotselleri, potatis, aubergine, morot, paprika, gul lök och zucchini


Obehaglig nyhet

Usch, vilken obehaglig nyhet jag möttes av imorse. Det visar sig att en stor andel unga tjejer hoppar över frukosten för att gå ner i vikt, eller förbli smala, och för att killarna inte "ska prata illa om en". Trots att den här nyheten kanske egentligen inte är så förvånande, blir man ju ledsen. Konstiga och skeva skönhetsideal styr många människors vardag och sätter vår hälsa på spel. Det är de unga, som verkligen är i behov av bra matvanor, som tyvärr ofta berörs mest.

Det största problemet med nyheter som dessa är ju självklart dagens skeva och helt orealistiska skönhetsideal. Hur vi löser det är en svår fråga, som detta inlägg inte kommer handla om. Det andra problemet är ju själva faktumet att ungdomar, främst tjejer, faktiskt inte äter frukost. Här tror jag att det är lite lättare att påverka, eftersom det finns så klara och tydliga underlag för att frukost är bra. Jag tänkte bidra med det jag vet när det gäller frukostens alla fördelar...


Varför man bör äta frukost:

• Om man inte äter på morgonen sätts inte kroppens förbränning igång. Kroppen försätts i ett slags svältläge och när man väl äter så suger kroppen åt sig så mycket energi som möjligt för att se till att inte svälta.

• Majoriteten av de överviktiga och feta äter inte frukost. När de börjar äta frukost går de i princip alltid ner i vikt.

• Om man hoppar över frukosten blir man hungrig och sugen framåt förmiddagen och risken är stor att man småäter och att man vid lunchen tar mer mat än man hade gjort om man hade ätit frukost.

• Utan frukost presterar man sämre i skolan/på jobbet. Koncentrations- och uppfattningsförmågan blir sämre. Man tänker helt enkelt lite långsammare.


Det är alltså helt galet att hoppa över frukosten i syfte att gå ner i vikt. Som jag har skrivit i tidigare inlägg jobbar jag med viktminskning. Jag möter dagligen människor som är i behov av att gå ner i vikt. När jag möter dessa människor för första gången är det i princip ingen som äter en bra frukost. Bara detta gör väl att man förstår hur pass viktig frukosten faktiskt är, eller hur...


Dagens macka


En macka med ett kokt ägg, rödlök, tomat och surkål

Har du haft surkål på en macka någon gång? Har du över huvud taget ätit surkål? Om inte - prova! Jag tycker att surkål är ett underskattat livsmedel.

Surkål är vitkål som syrats med mjölksyrabakterier. Det innehåller otroligt mycket nyttiga ämnen och bidrar till att sänka GI-värdet på måltiden. Surkål innehåller så kallade probiotiska bakterier som är väldigt bra för magen och stärker immunförsvaret. Själva syrningen bidrar också till att surkål är ett av väldigt få vegetabiliska livsmedel som innehåller vitamin B12. Det är också rikt på C-vitamin. Dessutom är det väldigt gott och billigt!


Bild hämtad från Google