Elinas pytt i panna

Hemmagjord pytt i panna är en snabb och enkel rätt som jag tycker att man glömmer bort lite. Idag gjorde jag en med blodpudding, morot, palsternacka, rödbeta och lök. Det kanske låter lite konstigt att ha blodpudding i, men jag tycker att det är ett jättebra alternativ till tärnat kött som man brukar ha!


Hemmagjord pytt i panna med bland annat blodpudding. Serverad med stekt ägg och inlagda rödbetor.

Ingredienser till ca 4 portioner pytt i panna
2 morötter
2 palsternackor
2 rödbetor
1 gul lök
1 paket blodpudding
Matfett till ugnsformen
Salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna rotfrukterna och löken. Smörj en ugnsfast form och lägg ner rotfruktstärningarna och löken i den. Salta. Låt det stå i ugnen i ca 15 minuter. Skär under tiden blodpuddingen i mindre bitar. Lägg in även dem i ugnsformen när det har gått en kvart, och låt stå i ugnen ytterligare ca 10 minuter.


Dagens middag


Ugnsgratinerade rotfrukter och champinjoner, Salsiccia, fetaost och surkål


Har ni ätit surkål? Jag tycker det är jättegott! Igår köpte jag 900 gram för bara 10 kronor på Coop! Surkål är helt enkelt vitkål som syrats med mjölksyra- bakterier. Det innehåller otroligt mycket nyttiga ämnen och bidrar till att sänka GI-värdet på måltiden. Surkål innehåller så kallade probiotiska bakterier som är väldigt bra för magen och stärker immunförsvaret. Själva syrningen bidrar också till att surkål är ett av väldigt få vegetabiliska livsmedel som innehåller vitamin B12. Det är också rikt på C-vitamin... Ja som ni ser så är det ett livsmedel med många fördelar. Dessutom är det som sagt väldigt gott!


En knäckig äppelpaj

Ingen höst utan äppelpaj, eller hur! :) Jag gillar när pajen är lite så där "knäckig", och det är den här pajen!





Ingredienser till 1 knäckig äppelpaj
Ca 3-5 st äpplen
150 g smör
Kanel
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl grädde
0,5 dl sirap

Gör så här
Skala och skiv äpplena i tunna skivor. Lägg äppelbitarna i en smord ugnssäker form och strö över lite kanel. Smält smöret i en kastrull. Blanda samman alla torra ingredienser. Rör ner grädde, sirap och det smälta smöret. Bred ut blandningen över äpplena och grädda i 175° i ca 25 min. Låt gärna pajen stå någon timme i kylen innan servering, så att den blir extra knäckig.


Fylld paprika

Fyllda paprikor är ju jättegott, men det blir inte riktigt av att man lagar det så ofta, i alla fall inte jag. Det går att variera hur man vill och det är lätt att göra till en vegetarisk rätt. Den här måltiden blev jättegod och jag ska försöka se till att laga fyllda paprikor lite oftare! :)


En fylld paprika, blandad sallad med ärtor, gräddfil med svartpeppar och en klick ajvar relish

Parikan är fylld med råris, mosade kikärtor, lök, vitlök, purjolök och champinjoner. Jag blandade samman allt och rörde ner ett rått ägg så att fyllningen skulle hålla ihop bättre och bli lite "krämig". Jag kryddade med salt och peppar och strödde över fetaost innan jag ställde in det i ugnen (200 grader i ca 20 minuter).

Här är ett tidigare inlägg med fylld paprika.



22 september


Ni som har läst min blogg ett tag vet att jag gillar blodpudding. Det är kul att variera det man serverar som tillbehör och jag försöker komma på olika kombinationer varje gång. För några dagar sen testade jag något som blev jättegott!

Riv en morot grovt, strimla vitkål och fichacka ett äpple. Blanda samman allt med kesella och lingonsylt i valfri mängd.


Ett gojibär om dagen?

Uppsala studentkår har en egen tidning som heter ERGO. Var tredje vecka skriver jag en krönika på deras nätupplaga om kost, hälsa eller liknande! Den första finns nu uppe på hemsidan och heter "Ett gojibär om dagen?".

Läs den HÄR! :D



Dagens lunch


Ugnsbakad potatis, laxfilé och broccoli.
När potatisklyftorna var färdiggratinerade blandade jag dem med stark ajvar relish och fetaost. Gott! :)


Ugnsgratinerad lunch


När jag såg det här receptet hos Newbie Cooking blev jag så himla sugen på ugnsrostade rotfrukter. Och att ha kikärtor till är ju jättegott! Jag använde palsternacka, rotselleri, kålrot och lite tomat. Kryddade med salt, svartpeppar, timjan, rosmarin och persilja. När rotfrukterna hade varit inne ungefär 20 minuter i ugnen så tillsatte jag tomat, keso och kikärtor och lät det stå i ugnen ytterligare 10 minuter.


Varför dietist?

Fråga
"Varför valde du att utbilda dig till just dietist?"

Svar
Jag har egentligen så länge jag kan minnas varit intresserad av hälsa. Jag har alltid gillat att träna, och varit fascinerad av att hur man med hjälpa av maten kan påverka sitt träningsresultat. Jag tycker det är så himla häftigt att vi egentligen kan påverka hela vårt mående med hjälp av kosten! Ett exempel på symptom på obehandad glutenintolerans (alltså om man äter gluten trots att man inte tål det) är depression, vilket beror på att kroppen inte tar upp tillräckligt mycket näringsämnen. Det tycker jag visar att vad vi stoppar i oss inte bara påverkar våran fysiska kropp, utan även hur vi mår psykiskt. Min handledare sa för några dagar sen att "i magen möts kropp och själ" och det tycker jag stämmer. Man kan hjälpa både kroppen och själen att må bra genom att äta en hälsosam kost som man tycker om!

Under en livstid äter man ungefär 50-70 ton mat. Jag tycker det är coolt att tänka att hur vi mår som gamla till stor del beror på alla dessa ton mat som har stoppats in i våran kropp under våra liv.

Mat är något som berör alla! Alla människor äter mat, flera gånger varje dag. Människor umgås kring mat, diskuterar mat, lagar mat, äter mat, har frågor, åsikter och funderingar kring mat. Mat berör helt enkelt alla på ett eller annat sätt, vilket gör att jag tycker att det är så kul att få jobba med det! Mat handlar inte bara om det som ligger på tallriken, utan det handlar också om psykologi, ekonomi, kemi, trender, kultur, sociala roller, status, natur och så vidare, vilket gör det ännu mer intressant.

Visst kan man ibland störa sig lite på debatten kring kost och vad man bör och inte bör äta. Ofta tycker jag att det blir en lite fientlig stämning i debatten kring vilken mat som är bäst. Men samtidigt tycker jag att det är så himla kul att maten väcker så mycket känslor hos människor och att alla verkligen har en åsikt om det!

Så beroende på detta, och att jag älskar att inspirera människor till en bra livsstil, så var dietist helt enkel ett ganska självklart val för mig!


Fräsch snabbmat!


Om man inte har så mycket tid över till att laga mat så är wokgrönsaker med laxfilé ett jättebra tips tycker jag. Bara att värma lite olja eller flytande margarin i en panna, lägga ner allt och låta det bli färdigt under omrörning. Tar bara några minuter, om man har tinat laxen innan. Jag kryddade med salt och peppar och ringlade över lite soja !



Läsarfråga om billig mat

Här kommer första frågan som jag har valt att besvara från frågestunden...

Fråga
"Jag ska snart flytta hemifrån och kommer då laga all min mat själv. Eftersom jag har ganska snålt med pengar så undrar jag om du kan tipsa om hur jag lagar billig mat, som ändå är bra och god?"

Svar
Javisst går det att laga mat som är både god, billig och bra för hälsan! Jag är själv student sen 3 år tillbaka och har lärt mig att man faktiskt kan spara en hel del pengar genom att tänka till och planera lite. I början när jag flyttade hemifrån och inte var lika van vid detta, så var mitt "matkonto" betydligt större än vad det är idag, trots att jag varken åt mer eller bättre mat förut.


Ofta när jag lagar en maträtt så lägger jag till några billiga livsmedel som inte brukar vara med i den "traditionella" rätten, dels för att dryga ut och göra det billigare, och dels för att jag ofta tycker att det blir godare. Ofta lägger jag till grönsaker och bönor. Som till exempel i den här korvstroganoffen. Där har jag blandat ner rivna morötter och kidneybönor, alltså livsmedel som är både billiga, goda och innehåller mycket nyttiga ämnen. De bidrar också till att öka fibermängden i rätten och öka mättnadskänslan. När jag lagar till exempel köttfärssås brukar jag ha i lite allt möjligt, som till exempel olika typer av bönor, kikärtor, majs, champinjoner, rivna morötter, broccoli mm.


Bönor är ett jättebra livsmedel att "dryga ut" med.

För er som vill äta en riktigt billig frukost är gröt ett bra tips. I det här inlägget räknade jag ut att en portion gröt med havregrynsgröt och mjölk kostar ca 1 kr och 40 öre.




Andra bra tips för att äta billigt:
• Storhandla en gång i veckan.
• Skriv en handellista och ta med till mataffären, så minskar risken för imulsköp.
• Gör matlådor och ta med till jobbet eller skolan
(om man inte får mat i skolan förstås).
• Släng ingen mat som inte är gammal. Rester kan man göra mycket gott av!
• Gör "storkok" och frys in.
• Ät efter säsong.
• Baka ditt egna bröd.
• Titta efter extrapriser i butiken.



En vitkålssallad till maten är billigt och gott.


Man kan spara mycket pengar på att göra matlådor.



Hemmagjorda biffar blir ofta billiga. Receptet på de här kikärts- och potatisbiffarna hittar du här



Rotfrukter är jättebilligt. Ugnsrostade rotfrukter är en av mina favoriter!



Soppa är ofta billig mat.

Har ni fler tips? :)


Dagens frukost


Kokt ägg med svartpeppar
Hård macka med skinka och gurka
Blåbärsgröt med massa frukt


Undrar du något?


Det är några som har undrat om jag inte kan ha en frågestund och eftersom det var ett bra tag sen sist så tycker jag att vi kör på en nu! :) Ställ frågor om kost, hälsa eller dietistutbildningen så väljer jag ut frågor lite då och då som jag svarar på!


7 september


Nu under praktiken så har jag med mig matlåda varje dag. När jag kommer på sent på kvällen att jag måste göra en matlåda till nästa dag så kan matlådan bli ungefär som den här. Snabbfixad, men ändå god! Just den här matlådan består av fullkornspasta, rökt skinka, kokt ägg, riven ost, broccoli, ärtor, rödlök, tomat och gul paprika.

Nu är jag inne på den andra praktikveckan och jag tycker fortfarande att det är kul. Det roligaste är att man får träffa så många olika typer av patienter. Även om vissa som kommer till dietisten har samma typ av kostrelaterat problem, så kan man vara tvungen att ge dem väldigt olika kostråd, på grund av att de är så olika som människor och lever på väldigt olika sätt. Hittills har vi mött patienter med övervikt/fetma, höga blodfetter, olika typer av matallergier, diabetes, undervikt mm. Imorrn ska jag få ha min första egna patient! Det blir spännande! Jag har förberett mig ikväll så det känns som att det kommer gå ganska bra. Men som sagt, trots att man vet vad patienten lider av så kan man inte veta vilka råd som passar för just honom/henne förren man träfar personen...


Lördagsfrukost


Fruktsallad och äggröra

Efter en veckas praktik och flera timmars pendlande var det skönt att äntligen få sovmorgon! Hittills har praktiken vart jättekul, och framför allt väldigt lärorik. Min handledare har haft ungefär 9 stycken patienter den här veckan. Jag har suttit med på patientsamtalen och lyssnat och ibland har jag hjälpt till lite grann och bollat tankar med handledaren när det gäller vilka råd som passar patienten. Igår fick jag även ta min första kostanamnes på en patient, vilket innebär att man kartlägger hur patienten brukar äta för att få en bild över hans/hennes kostvanor och vad man eventuellt skulle kunna förändra. Allt eftersom tiden går så kommer vi studenter att få mer och mer eget ansvar och till slut ha helt egna patienter. Det blir kul! Man ska också hålla någon typ av gruppinformation, till exempel för patienter med diabetes eller övervikt, eller gravida kvinnor.


Potatissallad


Potatissallad äter jag mest på sommaren, oftast till grillat. Men egentligen är det ju en god och bra rätt som i alla fall jag känner att jag ska börja äta oftare! Den här potatissalladen åt jag tillsammans med några kompisar under en grillkväll i somras. Den innehåller potatis, rädisor, äpple och rödlök. Vinägretten gjorde vi på olivolja, vitvinsvinäger, salt och peppar.