2 olika mellanmål


Kiwi
Jordgubbar
Banan
Äpple
Päron
Keso



Lättfil
Hasselnötter
Russin
Kiwi
Solrosfrön
Kanel

Kycklingröra!


Kycklingfilé
Kikärtor
Vitkål
Morot
Lätt creme fraiche
Tomatpuré
Vitlök
Curry

Stek kycklingbitarna, pressa över vitlök och strö över curry. Rör i de övriga ingredienserna och låt stå och puttra i några minuter.

Jag serverade med fullkornspasta!


Påläggsförslag!


Det är alltid bra att få lite tips på olika pålägg, tycker jag!
Här kommer ett förslag...

Mosa samman avokado och keso. Bre röran på mackan, lägg på några paprikaskivor och strö över lite citronpeppar! Mums! =)

     
   

Lite allt möjligt...


- Ugnsstekta morötter (ringla över lite olivolja och låt stå i ugnen i
  200 grader i ca 20-25 min)
- Blodpudding
- Avokado
- Keso
- Sallad men spenat, päronbitar och kikärtor
- Lingonsylt

Grilltillbehör

Dessa tillbehör tog jag med ut till grillen och flintasteken igår! =)


Potatissallad med...
- Potatis
- Champinjoner
- Kikärtor
- Avokado
- Vinägrett



Fruktsallad med...
- Nektarin
- Mandarin
- Päron
- Äpple


Frukost


Eftersom jag oftast äter gröt till frukost så kan det vara kul att variera tillbehören lite... Idag åt jag gröten med granatäpple, sharonfrukt, pumpakärnor, solrosfrön och psylliumfrön.



Ps. Någon frågade om jag inte brukar ha mjölk på gröten. Det har jag så klart, men det blir inte så bra på kortet, eftersom mjölken då täcker allt annat =) Ds.


Middag


Ugnsstekt lax med fetaost
Kornris
Granatäpple
Avokado
Röd paprika
Svarta oliver

Mellanmål


♥ Smörgås med philadelphiaost, paprika, avokado och krasse
♥ Filmjölk med musli, pumpakärnor, solrosfrön och psylliumfrön
♥ Kaffe



Gott och nyttigt med surkål!


- Köttfärs
- Surkål
- Vita bönor i tomatsås
- Krossade tomater
- Kidneybönor
- Röd paprika
- Gul lök
- Tomatpuré
- Salt och peppar


Fräs köttfärs i en stekpanna. Häll sedan över den till en stor gryta, häll i de övriga ingredienserna och låt puttra en stund. Salta och peppra. (Krydda inte för mycket, eftersom surkålen smakar så mycket i sig.)

Jag serverade med kornris och lite gul paprika!

Jag har hittat ett nytt favoritlivsmedel, nämligen surkål! Det är jättegott och dessutom otroligt nyttigt! =) Surkål är vitkål som man har syrat med mjölksyrabakterier. Syrningen gör att nyttiga näringsämnen bildas, samtidigt som man bevarar det känsliga C-vitaminet. Surkål är bra för magen och sänker GI-värdet för hela måltiden, vilket ger ett  mindre kraftigt blodsockersvar. =)



Frukost


Denna frukost äter jag ganska ofta. Fiberhavregrynsgröt med mjölk och diverse tillbehör. Och ett stekt ägg med svartpeppar. En god och mättande frukost som jag står mig länge på! På gröten brukar jag ha lite olika saker. Idag hade jag torkade aprikoser, pumpakärnor, solroskärnor, psylliumfrön och krossade linfrön. Till detta dricker jag en kopp grönt te! =)


Ingredienser som är nyttigt och gott att ha på gröten eller i filen! =)

- Vetegroddar
- Krossade linfrön
- Sesamfrön
- Pumpakärnor
- Solroskärnor
- Torkade aprikoser
- Psylliumfrön


Småplock

   
 
Klicka på bilderna för att göra de större

För några dagar sen gjorde jag och två av mina dietistpluggande vänner lite småplock som blev jättegott!

Crostinis och minibaguetter med lite allt möjligt på; philadelphiaost, gräslök, basturökt picknickbog, machesallad, rödlök, gurka, creme fraiche, gul paprika, körsbärstomater. När vi hade lagt på alla "ingredienser" så avslutade vi med att ringla över lite olivolja! Oj så gott det blev! =)

                         


Laxsallad!


- Lax
- Kornris
- Spenat
- Sojabönor
- Champinjoner
- Avokado
- Svarta oliver
- Tomat
                       
                                Läs om kornris HÄR.




Tankar om kost och hälsa...

Jag har precis tittat på ett avsnitt av programmet Doktor Åsa, som handlar om förhållandet mellan mat och hälsa. Det var ett bra program på många sätt, men jag kom att tänka på en del saker. När det pratas om kost i medierna idag så är allt svart eller vitt. Antingen hyllar man ett livsmedel till skyarna, eller så förkastar man det helt så att folk tror att det är rent farligt att äta det. Ibland finns artiklar i tidningar med rubriker som "De 10 nyttigaste livsmedlen". Detta är jag väldigt skeptisk mot. I programmet pratar de om olika livsmedel som kan skydda mot sjukdomar som diabetes, cancer, synnedsättning, depression, hjärt- och kärlsjukdomar mm. Exempelvis säger de att tomat skyddar mot prostatacancer och rynkor, att vindruvor skyddar mot högt blodtryck och bröstcancer och att spenat skyddar mot synnedsättning. Självklart stämmer detta till viss del, eftersom dessa livsmedel innehåller otroligt mycket nyttiga ämnen. Det jag är skeptisk mot är att man fokuserar på och hyllar enskilda livdmedel så mycket och så ofta idag. Detta tar fokus från den ännu viktigare aspekten; att det viktigaste av allt inte är vilka enskilda livsmedel man äter, utan att man har en varierad och sund kosthållning som man trivs med och som man kan hålla livet ut. Att koppla en sån allvarlig och komplex sjukdom som cancer till ett enda livsmedel tror jag inte på.

                                   

Som ett exempel kan man ta att alla vet att frukt är nyttigt för oss. Vissa "experter" hävdar till och med att vi kan äta frukt i obegränsade mängder. Det man kanske inte tänker på är att dem stora mängden frukt då tar plats för annan mat som vi också behöver. Om man till exempel skulle äta 10 st frukter varje dag så skulle man kanske inte orka äta lika mycket till lunch och/eller middag, vilket gör att man går miste om andra livsmedel som fisk, kött, bröd, mejeriprodukter osv. Det viktiga är alltså att ha en balans och att äta en varierad kost! Om man vill undvika sjukdomar som diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar osv, så bör man fokusera på helhetenHur ser ditt kostintag ut de flesta dagar i veckan? Äter du en varierad kost? Känner du dig lagom mätt efter en måltid? Är du fysiskt aktiv? Har du ett sunt förhållande till mat? Ha gärna matcirkeln och tallriksmodellen i bakhuvudet och lyssna gärna till allmänna råd från Livsmedelsverket. Få inte dåligt samvete om du äter en bulle på fikat, eftersom det är helheten som räknas.

När man säger till folk att man pluggar till dietist får man ofta frågan om ett speciellt livsmedel eller maträtt är nyttigt eller inte. Jag brukar undvika att svara bara ja eller nej på såna här frågor, eftersom jag inte vet hur personen äter i övrigt. En fråga som inte är alltför ovanlig kan vara denna: "Är det dåligt att äta smaksatt yoghurt som innehåller tillsatt socker till frukost?" Om personen verkligen inte tycker om yoghurt utan socker så tycker jag att han/hon ska välja den med socker, men kanske begränsa sitt intag en aning. Det är bättre att äta yoghurt med socker än ingenting till frukost! Men om personen utan problem kan tänka sig att välja en yoghurt utan tillsatt socker, så är det ett nyttigare alternativ.

                                                       
I programmet tar de också upp att man över huvud taget inte ska äta vitt bröd och socker. Jag håller med om att man ska begränsa sitt intag av socker och att man hellre ska välja ett grövre bröd än vitt bröd. Dock kan det ju faktiskt till exempel vara så att det enda en person kan tänka sig att äta till frukost är just vitt bröd. Då anser jag att det är bättre för honom eller henne att äta vitt bröd än ingenting alls. Angående socker bör detta som sagt begränsas, men jag tycker inte att man ska undvika det helt. Ibland måste man faktiskt få unna sig något sött! Följderna med att gå ut och säga att man ska undvika ett livsmedel helt och hållet är att man ger folk dåligt samvete och gör att människor känner sig dåliga och omdömeslösa. Jag tycker inte att mat över huvud taget ska vara förknippat med olustkänslor och dåligt samvete.

Jag tycker att de i programmet ändå poängterade ganska tydligt just detta som jag har tagit upp; att variation och balans är det allra bästa och att enskila livsmedel inte löser några problem.

Mat ska inte vara förknippat med förbud och dåligt samvete, utan med positiva känslor, glädje och välbehag! Några nyckelord tycker jag är: Balans, variation, sunt förnuft och matglädje! :D

        

Allmänna råd från Livsmedelsverket som för vissa (men kanske inte för alla) är bra att ha i åtanke:
  • Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
  • Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd.
  • Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
  • Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
  • Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.


 

Matcirkeln och tallriksmodellen