Sesampanerad lax


• Stekt laxfilé panerad i sesamfrön
Citronrisotto
• Paprika
• Gräddfil blandat med sweet chili-sås

Kycklingpaj med curry


Botten:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
75 flytande margarin
3 msk vatten

Fyllning:
1 stor kycklingfilé
Ca 2 dl valfria grönsaker
0,5 finhackad röd chili
4 finhackade svarta oliver
2 ägg
2 msk matlagningsgrädde
3 msk keso
En skvätt soja
Curry och salt

Gör så här:
Blanda ihop ingrediensera till botten. Kavla ut degen i en pajform och låt den stå i kylskåp ca 20 minuter. Skär under tiden kycklingen i kuber och bryn dem i stekpanna. Fyll pajskalet med kycklingen, grönsakerna och de övriga ingredienserna. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader, i ca 20-25 minuter.

Kesokaka!



Ingredienser:
2 ägg
1 tsk socker
250 gram keso (jag använde naturell lättkeso, men man kan också välja smaksatt keso)
2 msk grovhackad mandel

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ägg och socker och vispa lätt. Rör ner keso och mandel. Smörj en ugnssäker form och häll i blandningen. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter. Kakan ska stanna och ytan ska få lite färg.

Jag serverade med blåbärspuré från Semper. När man inte vill göra egen puré eller sylt kan ett gott alternativ faktiskt vara att köpa barnmatsburkar med puréer! =) Jag åt som sagt kesokakan med Sempers Blåbärspuré, och det passade riktigt bra ihop! 135 gram kostar ca 8 kr.

Kesokaka passar bra som både mellanmål och efterrätt!

Receptet kommer från Tasteline.


Apelsinmarinerad kyckling


♥ Apelsinmarierad kyckling (se nedan)
♥ Röd quinoa
♥ Sås gjord på lätt creme fraiche, skånsk senap och sweet chili-sås
♥ Sallad gjord på majs, ruccolasallad, tomat, pumpakärnor, röd paprika, tomat och svarta oliver

Blanda samman ca 3 msk saft från en apelsin och ca 1 msk mango chutney. Lägg en tinad kycklingfilé i en plastpåse och häll i marinaden. Låt ligga i kylskåp några timmar. Stek sedan i ugnen; 200 grader i 15-20 minuter. Efter att kyckligen har vart inne halva tiden i ugnen, lägg på lite apelsinkött på kycklingen och låt stå sista tiden i ugnen.

Gott!

Mellanmål


Jag har hittat ett nytt favoritmellanmål, som går snabbt att tillaga, är billigt, nyttigt och gott! Värm äppelbitar, kanel och kardemumma i mikron, på full effekt i ca 30 sek. Blir verkligen supergott! På bilden har jag även haft i hackad sharonfrukt och lite solrosfrön.


Het kycklinggryta


En jättegod kycklinggryta med en spännande blandning av olika smaker som honung, curry, vitlök och chili! Detta kommer jag definitivt att laga igen! =) Inspiration kommer från Ninas Heta Räkgryta.

Ingredienser:

1 gul paprika (strimlad)

1 grovt strimlad morot

1 krossad vitlöksklyfta

1 msk olivolja

2 tsk curry

1 finhackad röd chili

1 kycklingfilé

3 msk tomatpuré

1 burk lätt creme fraiche

1 msk flytande honung

Gör så här:
Strimla och stek kycklingen. Ställ kycklingen åt sidan. Hetta upp en panna till medelvärme. Häll i oljan och tillsätt sedan curry och vitlök. Bränn inte. Rör ner strimlad paprika, chili och strimlad morot. Fräs under omrörning ett par minuter. Rör ner tomatpuré, honung och creme fraiche. Låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med salt och eventuellt mer curry innan du  slutligen rör ner den stekta kycklingen. Låt kycklingen puttra med i några minuter.

Jag serverade med quinoa och haricots verts.


En god lunch!


- Stekt laxfilé
- Quinoa
- Haricots verts frästa i olivolja och vitlök
- Svarta oliver
- Soltorkade tomater

Kladdkaka


Alla älskar den, en vilket recept är egentligen det bästa?
Enligt mig är det DETTA =)

Lunch


Blodpudding med lingonsylt och en sallad med ruccola och champinjoner. Gott och järnrikt!

Quinoasallad


♥ Quinoa
♥ Svarta oliver
♥ Soltorkade tomater
♥ Fetaost
♥ Avokado
♥ Tomat
♥ Isbergssallad

Mellis


Ett av mina mellanmål idag bestod av hårt bröd med philadelphiaost och krasse. Gott! =)

Mellanmål är viktigt! Genom att äta mellanmål ökar man sina chanser att få i sig tillräckligt med viktiga näringsämnen. Mellanmålen hjälper också blodsockret att att ligga på en jämn nivå och risken för småätande och sötsug blir mindre.

Livsmedelsverket rekommenderar att man äter 3 huvudmål och 1-3 mellanmål varje dag. En bra måltidsordning kan se ut så här:

• Frukost
• Mellanmål
• Lunch
• Mellanmål
• Middag
• Eventuellt kvällsmål

Hur stora mellanmålen ska vara är självklart individuellt och beror bland annat på hur mycket man rör på sig, hur mycket man äter till huvudmålen, hur gammal man är osv...

Förslag på mellanmål:
× Smörgås med gott pålägg
× Fil/yoghurt med musli, russin, bär, rolrosfrön eller annat gott
× Fruktsallad
× Nötter
× Keso blandat med t ex torkad frukt och/eller bär
× Bär
× Stekt eller kokt ägg
× Smoothie
× Blåbärssoppa eller nyponsoppa
× Matiga muffins
× Vanliga plättar eller kesoplättar
× Varma mackor
× Torkad frukt
× Grönsaksstavar med god dipp

amerikanska (vanilj)pannkakor!


För ca 8 amerikanska pannkakor behöver du:
- 2 dl yoghurt (jag använde vaniljyoghurt)
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 2 msk olja/smör/flytande margarin till stekning

Gör så här:
Vispa ihop ägg och yoghurt. Tillsätt sedan mjölet, bakpulvret och saltet. Hetta upp en stekpanna med med lite av stekfettet och häll i så mycket smet att pannkakorna blir något större än plättar. Grädda pannkakorna tills de svällt och fått fin färg, ca 2-3 minuter på varje sida. Servera med bär, frukt, sirap, glass eller något annat! =)

Det ursprungliga receptet hittade jag hos Hälsofreak!