En müsli som funcar bra!




AXA har nyligen lanserat sin nya müsli "Func Supermüsli" i sorterna "Blåbär, hallon och havregryn med acai" och "Gojibär, pumpa och havregryn med havtorn". Jag har testat den förstnämnda och tänkte här ge en liten recention!

Innehåll: Blåbär, hallon, pumpakärnor, bransticks, dinkelpuffar, linfrön, vetecrisp, havregryn mm. Jag gillar att müslin består av många olika sorters ingredienser.

Pris: Jag betalade ca 43 kronor för en förpackning på 500 gram,
vilket är alldeles för dyrt!
 
Näring: Om man jämför med andra müslisorter innehåller denna generellt sett mer protein, vilket kan vara positivt då protein ger en bra mättnad. Müslin innehåller inget tillsatt socker. Sötman man känner kommer från frukt  och bär. Den innehåller även en hel del fibrer.

Smak: En god och krispig müsli! Dock skulle den kunna innehålla lite mer hallon och blåbär för smakens skull! På förpackningen står det att det endast är 1% hallon i müslin, så det är alltså inte speciellt mycket.

Konsistens: En ganska krispig müsli, vilket jag tycker är positivt.

Förpackning: En mycket fin och inbjudande förpackning som gör att man blir sugen på att köpa müslin. Dessutom en praktisk öppning på sidan som man häller ut müslin från. På baksidan av förpackningen finns fina bilder på och fakta om ingredienserna i müslin, vilket jag tycker är bra!

Helhet: En god müsli som dessusom är ganska nyttig (i alla fall i jämförelse med andra müslisorer). Priset drar dock ner helhetsbetyget.


Krämig potatisgratäng med en touch av Västerbottenost

Potatisgratäng med västerbottenost

Ingredienser till ca 6 portioner

1 kilo mjölig potatis

4 dl mjölk

4 dl grädde

1 stor gul lök

3 klyftor vitlök

2 dl riven västerbottenost

Flytande margarin

Salt och peppar

 

Gör så här

Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Hacka löken och krossa vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök lite flytande margarin. Häll i grädden och mjölken och låt mjölkblandningen koka upp. Lägg i den skivade potatisen och salta och peppra rikligt. Potatis drar åt sig mycket salt. Koka potatisen tills stärkelsen har lösts ut och blandningen har blivit tjock och krämig. Häll upp i en ugnsfast form och låt stå i ugnen i 180 grader, i ca 40 minuter.


Nöt- och chokladbakelse med färskostmarmorering

Choklad- och nötbakelse med färskostmarmorering

Ingredienser till ca 6 portioner
1 dl flytande margarin
125 gram mörk choklad
2 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
0,5 msk snabbkaffepulver
1 dl hackade nötter (Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter, cashewnötter och pistagenötter)
0,5 msk vaniljsocker
2 st ägg
100 gram philadelphiaost
2 msk florsocker
1 äggvita
.
Till servering
Hallon
Florsocker
Glass
.
Gör så här
Häll margarinet i en kastrull. Hacka chokladen och tillsätt den i kastrullen. Värm under omrörning tills chokladen smält. Tillsätt sockret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser inklusive nötterna och tillsätt i chokladsmeten. Tillsätt äggen och rör till en jämn smet. Blanda philadelphiaost, florsocker och äggvita. Rör till en jämn smet. Häll chokladsmeten i smorda porslinsformar. Fyll formarna till ca tre fjärdedelar. Klicka över philadelphiasmeten och dra försiktigt  runt med en gaffel, så att det blir en fin marmorering. Grädda i 175° C i 13 minuter. Ta ut chokladbakelserna ur ugnen och vänta 5 min innan du serverar. Pudra över florsocker och servera med glass och hallon.

En trerättersmiddag!

Igår bjöd jag Jonas på en trerättersmiddag.
Här är alla rätterna. Recept kommer i senare inlägg!


Förrätt: Vitlöksbröd och spett med parmaskinka, mozzarella, tomat och melon.
Huvurätt: Potatisgratäng med västerbottenost istället
för vanlig ost, entrecote och sallad.
Potatisgratängen.
Sallad med gröna blad, valnötter, granatäpple och gul paprika.
Efterrätt: Krämig choklad- och nötbakelse med färskostmarmorering. Serverad med hallon och italiensk glass från "Lejonet och Björnen".

Laxbiff med sesamfrön och het mangosalsa


Laxbiff med sesamfrön och het mangosalsa

TilIngredienser

Till biffarna
200 gram lax
1 litet ägg
Ev 2 krm sesamolja
2 msk sojamjöl
Ev en halv chilifrukt
Sesamfrön till panering
Olja till stekning

Till salsan
2 tomater
En halv rödlök
1 avokado
En halv röd chilifrukt
125 gram mango (fryst eller färsk)
2 msk rapsolja
En halv lime
Salt och peppar

Till servering
Ruccolasallad och en halv lime

Gör så här

Börja med salsan. Klyfta tomaterna och skär ut innanmätet. Spara detta i en skål. Skär tomaterna i fina tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Skala och tärna avokadon. Strimla chilin. Vänd ihop rödlök, tomat, avokado, chili och mango. Vispa ihop innanmätet från tomaterna, olja, limesaft, 1 krm salt och 1 krm peppar. Vänd ihop dressingen med det tärnade.

Skär den kalla laxen i kuber och kör några sekunder i matberedare med ägg och sesamolja.  Tillsätt sojamjöl, 2 krm salt, 2 krm peppar och ev finhackad chili. Forma till biffar och vänd isesamfrö. Stek i olja, 3-4 minuter på varje sida.

Servera laxbiffarna på en bädd av ruccola med mangosalsan till.

Receptet kommer från Itrims Kokbok.


Morotsfrallor


Goda, saftiga och matiga frallor med lite tuggmotstånd från vete- och havrekross. Receptet kommer från Fredrik Pauluns bok "Pauluns GI-frukost".


Ingredienser till ca 24 st frallor
5 dl vatten
25 gram jäst
1 msk flytande honung
3 tsk salt
3 dl grovrivna morötter
1 dl havrekross
2 dl vetekross
0,5 dl krossade linfrön
Ca 10 dl fullkornsmjöl av dinkel
0,5 dl rapsolja

Gör så här
Värm vattnet fingervarmt, häll i en bunke, smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt honung, salt, morötter, havre- och vetekross samt linfrön. Rör om. Tillsätt mjölet och oljan lite i taget och arbeta till en deg. Denna deg ska vara ganska lös och fastna lite i händerna även när den är färdig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i cirka 30 minuter, eller tills den har jäst till dubbel storlek.

Dela degen i fyra bitar och knåda dem lätt på mjölat bakbord. Rulla till fyra längder. Dela längderna i ca se bitar och forma till runda, platta frallor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna under bakduk.


Skafferiet




Här är en liten inblick i mitt och Jonas skafferi...


Efterrättstips


En fräsch, enkel, snabblagad och mycket god efterrätt.

Ingredienser till 1 portion
125 gram kesella
1,5 dl frysta jordgubbar
10 gram mörk choklad

Gör så här
Lägg kesella och jordgubbar i en mixer och kör till en slät massa. Hacka chokladen fint och blanda ner. Häll blandningen i en frystålig behållare och ställ den i frysen i cirka en timme. Ät genast!


Receptet kommer från Fredrik Pauluns bok
"LCHQ - Lågkolhydratkost av högsta kvalitet".


Grill

Förra veckan var jag och Jonas på restaurangen Grill i Stockholm. På Grill, som ligger på Drottninggatan och öppnade år 2003, serveras det kött som är grillat med fem olika grillmetoder (vedugn, rotisseri, rök, träkol och bordsgrill). De grillar allt från kött, fisk, skaldjur och fågel till bröd, grönsaker och frukt. Vi tyckte att Grill var en fantastisk restaurang med mycket god mat och väldigt fin och ovanlig inredning. Man kan se maten grillas mitt i restaurangen, men även grilla den själv vid sitt eget bord.


Inredningen på Grill är verkligen speciell. Restaurangen är indelad i åtta "avdelningar", med varsin egen stil. Där vi satt var det jättefint!


Jag åt lammrostbiff "Middle East" Grillspett med
merguez, yoghurt, fårost och mynta.


Jag fick en jättefin och god sallad till med aprikoser och granatäpple!


Jonas åt dovhjortskotlett "Alaskan Spice" med
kantarellkrutonger, radicchio och tranbär.


Skyr


Det verkar som att Skyr har testats av många mat-, hälso- och träningsbloggare redan och de flesta verkar gilla det skarpt. Nu har även jag provat! Man kanske kan tro att Skyr är namnet på ett varumärke, men det är faktiskt själva mejeriprodukten som heter Skyr. Skyr är ett yoghurtliknande livsmedel som görs på skummjölk (mjölk där fettet har separerats bort) och yoghurtkultur.

Om man jämför med vanlig yoghurt har Skyr en högre proteinhalt och en lägre fetthalt. Den högre proteinhalten och den tjocka konsistensen beror på att man vid tillverkningen av Skyr koncentrerar skummjölken. En högre proteinhalt ger också en bra mättnadskänsla.

En förpackning Skyr kan vara ett riktigt bra mellanmål, om man lägger till en frukt! Om man är ute på stan och inte har med sig något att äta är Skyr perfekt att gå in och köpa på närmsta mataffär. Många tycker att det är svårt att hitta något bra mellanmål i affärerna och jag tror att Skyr kommer att bli populär bland många hungriga shoppingmagar.

Smak: 4/5. Jag testade blåbärssmaken. Den var god och smakade verkligen blåbär, men hade en svag smak av parfym. Skyr finns även i smakerna hallon/granatäpple, vanilj och jordgubbe.

Konsistens: 5/5. Krämig och tjock!

Pris: 2/5. En förpackning (160 gram) kostar ca 20 kronor, vilket är dyrt för ett mellanmål.