Jullov
Som ni antagligen har märkt så har blogget tagit ett litet jullov. Även den behöver vila upp sig ibland ;) Men i januari så är den tillbaka... Pigg, utvilad och fullproppad med recept, bilder, tips mm! :D
Hoppas ni har haft en bra jul och får en fin nyårsafton!
Jag med min vita jacka blir nästan osynlig bland all snö =)
Frukost
♥ Lättfil med naturell müsli, sötmandel, äppel- och päronbitar
♥ Smörgås med philadelphiaost och tomat
Vinnaren är utsedd...
För ett tag sen ordnade jag en tävling där man skulle gissa hur många procent av det dagliga rekommenderade intaget av vitamin C som jag får i mig genom att äta den här fruktsalladen. Det var ganska många som deltog och det var ganska stora skillnader mellan era svar... Det var ingen som gissade precis rätt, men den som var närmast, och vann tävlingen, var Drusko som gissade på 39%. Det exakta svaret är att jag fick i mig 36% att det rekommenderade C-vitaminintaget genom att äta fruktsallden. Jag har skickat ett mail till dig Drusko med instruktioner angående vinsten.
Tentan skriven
Idag har jag skrivit sista tentan för den här terminen. Tentan handlade om geriatrik och jag tror att det gick åtminstone ganska bra. Imorrn åker jag från Uppsala till Örebro för att fira jul och bloggen följer självklart med! :D
Sweetie
Idag när jag var och handlade såg jag att de sålde sweeties. Eftersom jag aldrig har ätit sweeties så köpte jag en för att prova! Sweetie påminner ganska mycket om grapefrukt, men är lite sötare. Personligen tycker jag att grapefrukt är alldelles för beskt, så jag föredrar Sweetie, även om den också var lite besk. Den var ganska dyr, jag betalade 17 kr för en sweetie. Det var kul att prova, men jag kommer nog inte köpa sweetie igen.
Har ni ätit sweetie? Vad tyckte ni i så fall? =)
Träning
• Mån - Intensivjympa
• Tis - Vila
• Ons - Intensivjympa
• Tor - Vila
• Fre - Aerobics
• Lör - Vila
• Sön - Spinning
Påminnelse
Ikväll kl 21:00 avslutas tävlingen! Glöm inte att delta! =)
Lunch
- Matvete
- Ugnsbakad lax
- Ugnsbakad paprika, lök och morot
- Keso blandat med kesella
Hemmagjord pyttipanna
God pyttipanna gjord på E-nummerfri skinka från Ridderheims, potatis, gul paprika och rödlök. Serverad med inlagda rödbetor och stekt ägg.
Tävling!
Eftersom det snart är jul så tänkte jag ordna en liten tävling här på bloggen, och dela ut ett pris/en julklapp till en av er läsare. Priset består av en näringsberäkning och idén till priset har jag fått från Lina som har matbloggen mat.såklart.
Dietister och vi dietiststudenter använder ett väldigt bra näringsberäkningsprogram och jag tänkte att vinnaren kan skicka ett dokument till mig och beskriva hur en typisk "matdag" kan se ut. Alltså vad man äter en vanlig dag. Jag gör sedan en beräkning av vinnarens typiska matdag som jag skickar till honom/henne tillsammans med lite kommentarer på vad som eventuellt skulle kunna förbättras eller om det är nåt speciellt som jag tycker att han/hon bör tänka på.
När man gör en näringsberäkning av en "matdag" så får man fram en massa fakta; energiintag, fördelning av fett, protein och kolhydrater, fettkvalitet, vitaminer- och mineralmägder mm. Självklart kan man inte dra några slutsatser genom att beräkna hur man äter under en enda dag, men man kan ju få en liten hint om hur ens kostvanor egentligen ser ut! =)
För att vara med och tävla ska du svara på frågan:
Hur många procent av det dagliga rekommenderade intaget av vitamin C tror du att jag får i mig genom att äta denna fruktsallad? Jag har vägt alla frukter för sig och gjort en noggrann näringsberäkning, så ange en exakt procentsiffra!
Päron, äpple, apelsin och banan
Den som kommer närmast det rätta svaret vinner. Om flera gissar rätt så lottar jag fram vinnaren.
Antingen kan du lämna svaret i en kommentar till det här inlägget, eller så kan du maila svaret till [email protected]
Tävlingen pågår fram till på söndag (20 december) kl 21:00.
Lycka till! :D
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD. VINNAREN PRESENTERAS SNART!
Mättnad
Fiberhavregrynsgröt med linfrön, toppat med kiwi, mandarin, päron och sötmandel
För några dagar sen pratade vi om mättnad i skolan. Vi fick bland annat lära oss att man genom undersökningar har kommit fram till att gröt, potatis och fisk är de livsmedel som mättar bäst. Så gröt är alltså ett bra frukostval för den som vill vara mätt länge! =)
Träning!
• Mån - Vila
• Tis - Core
• Ons - Vila
• Tor - Spinning
• Fre - Vila
• Lör - 1 timmes springtur
• Sön - Medeljympa
Bild från Google
Läsarfråga
Fråga: Jag undrar varför du alltid använder lättvarianter på alla mejeriprodukter? Jag har bara sett att det stått lättyoghurt, lätt-creme fraiche osv. Själv köper jag alltid 3%-ig mjölk och fil, aldrig lättvarianter.
Svar: Vilken fetthalt och vilken typ av mejeriprodukter man bör välja och inte välja är ett omtalat ämne som de flesta har en åsikt om. Ingen kan veta säkert vilket som är det bästa alternativet, jag tror inte heller att det finns en lösning som passar alla. Personligen väljer jag att köpa lättvarianter på mejeriprodukter. Anledningen till det är att jag anser att man, genom att äta fetare varianter, får i sig onödigt mycket fett, och då främst i form av mättat fett. Det finns omfattande forskning som tyder på att vi skulle må bra av att äta lite mindre mättat fett, och lite mer av det omättade fettet. För mycket mättat fett kan i längden ge negativa konsekvenser, till exempel i form av hjärt- och kärlsjukdomar.
Mättat fett finns det lite mer av i livsmedel som feta mejeriprodukter, smör, ost, grädde, bakverk, korv, fett kött mm. Enkelomättat fett finns i till exempel olivilja, oliver, rapsolja, kyckling, avokado, cashewnötter, jordnötter mm. Fleromättat fett hittar man i bland annat fet fisk (som till exempel lax, strömming, sill, sardiner och makrill), sesamfrön, linfrön och valnötter.
Som jag ofta påpekar tycker jag dock att det är viktigt att man inte är för "sträng" när det gäller sånt här. Självklart kan man äta livsmedel med hög andel mättat fett, om det inte blir i alltför stor mängd. Jag tycker dessutom att många idag blir lite för extrema i sin tro på hur man ska äta och totalt ovilliga att acceptera att det faktiskt kan finnas andra alternativ. Just nu så är detta mina åsikter, eftersom så mycket forskning tyder på att en begränsning av mättat fett skulle vara bra för de flesta. Men om det i framtiden kommer många och omfattande långtidsstudier som tyder på motsatsen, så är jag självklart villig att ändra min åsikt i frågan! =)
Bild från Google
Matlådor
Vi går ganska ofta heldagar i skolan nuförtiden, vilket betyder att det blir en hel del matlådor. De här gjorde jag alldelles nyss...
- E-nummerfri rostbiff från Ridderheims (mycket god!)
- Råris som jag blandade med stark ajvar relish
- Broccoli
- Lättkeso
- Paprika
- Tomat
- Äppelbitar
Från i somras när jag jobbade
Inläggsrepris
Det här inlägget skrev och publicerade jag för ungefär ett halvår sen, men eftersom jag tycker att ämnet är viktigt och aktuellt, och eftersom jag har fått en hel del nya läsare sen dess, så tänkte jag att jag kan publicerade det igen...
Jag har precis tittat på ett avsnitt av Doktor Åsa, som handlar om förhållandet mellan mat och hälsa. Det var ett bra program på många sätt, men jag kom att tänka på en del saker. När det pratas om kost i medierna idag så är allt svart eller vitt. Antingen hyllar man ett livsmedel till skyarna, eller så förkastar man det helt så att folk tror att det är rent farligt att äta det. Ibland finns artiklar i tidningar med rubriker som "De 10 nyttigaste livsmedlen". Detta är jag väldigt skeptisk mot. I programmet pratar de om olika livsmedel som kan skydda mot sjukdomar som diabetes, cancer, synnedsättning, depression, hjärt- och kärlsjukdomar mm. Exempelvis säger de att tomat skyddar mot prostatacancer och rynkor, att vindruvor skyddar mot högt blodtryck och bröstcancer och att spenat skyddar mot synnedsättning. Självklart stämmer detta till viss del, eftersom dessa livsmedel innehåller otroligt mycket nyttiga ämnen. Det jag är skeptisk mot är att man tittar på och hyllar enskilda livdmedel så mycket och så ofta idag. Detta tar fokus från den ännu viktigare aspekten; att det viktigaste av allt inte är vilka enskilda livsmedel man äter, utan att man har en varierad och sund kosthållning som man trivs med och som man kan hålla livet ut. Att koppla en sån allvarlig och komplex sjukdom som cancer till ett enda livsmedel tror jag inte på.
Som ett exempel kan man ta att de flesta är överens om att frukt är nyttigt för oss. Vissa "experter" hävdar till och med att vi kan äta frukt i obegränsade mängder. Det man kanske inte tänker på är att den stora mängden frukt då tar plats för annan mat som vi också behöver. Om man till exempel skulle äta 10 st frukter varje dag så skulle man kanske inte orka äta lika mycket till lunch och/eller middag, vilket gör att man går miste om andra livsmedel som fisk, kött, bröd, mejeriprodukter osv. Det viktiga är alltså att ha en balans och att äta en varierad kost! Om man vill undvika sjukdomar som diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar osv, så bör man fokusera på helheten. Hur ser ditt kostintag ut de flesta dagar i veckan? Äter du en varierad kost? Känner du dig lagom mätt efter en måltid? Är du fysiskt aktiv? Tycker du om maten du väljer att äta? Har du ett sunt förhållande till mat? Ha gärna matcirkeln och tallriksmodellen i bakhuvudet och lyssna gärna till allmänna råd från Livsmedelsverket. Få inte dåligt samvete om du äter en bulle på fikat, eftersom det är helheten som räknas.
När man säger till folk att man pluggar till dietist får man ofta frågan om ett speciellt livsmedel eller maträtt är nyttigt eller inte. Jag brukar undvika att svara bara ja eller nej på såna här frågor, eftersom jag inte vet hur personen äter i övrigt. En fråga som inte är alltför ovanlig kan vara denna: "Är det dåligt att äta smaksatt yoghurt som innehåller tillsatt socker till frukost?" Om personen verkligen inte tycker om yoghurt utan socker så tycker jag att han/hon ska välja den med socker, men kanske begränsa sitt intag en aning. Det är bättre att äta yoghurt med socker än ingenting till frukost! Men om personen utan problem kan tänka sig att välja en yoghurt utan tillsatt socker, så är det ett nyttigare alternativ.
I programmet tar de också upp att man över huvud taget inte ska äta vitt bröd och socker. Jag håller med om att man ska begränsa sitt intag av socker och att man hellre ska välja ett grövre bröd än vitt bröd. Dock kan det ju faktiskt till exempel vara så att det enda en person kan tänka sig att äta till frukost är just vitt bröd. Då anser jag att det är bättre för honom eller henne att äta vitt bröd än ingenting alls. Angående socker bör detta som sagt begränsas, men jag tycker inte att man ska undvika det helt. Ibland måste man faktiskt få unna sig något sött! Följderna med att gå ut och säga att man ska undvika ett livsmedel helt och hållet är att man ger folk dåligt samvete och gör så att människor känner sig dåliga och omdömeslösa. Jag tycker inte att mat över huvud taget ska vara förknippat med olustkänslor och dåligt samvete.
Mat ska inte vara förknippat med förbud och dåligt samvete, utan med positiva känslor, glädje och välbehag! Variation och balans är det allra bästa och enskila livsmedel löser inte några problem. Några nyckelord tycker jag är: Balans, variation, sunt förnuft och matglädje! :D
Allmänna råd från Livsmedelsverket som för vissa (men kanske inte för alla) är bra att ha i åtanke:
-
Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. (Se detta tidigare inlägg för lite tips!)
-
Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd.
-
Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
-
Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
-
Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.
Matcirkeln och tallriksmodellen
Tips
Jag har tipsat om det här förut, men det tål att skrivas om igen, eftersom det är så gott! =)
Gör så här:
Hacka ett halvt äpple i mindre bitar. Lägg bitarna i en skål och strö över karemumma och kanel och blanda om. Ställ in det i mikron på högsta värmen i ca en halv minut. Häll på lite filmjölk, yoghurt, vaniljkesella, keso eller liknande. Toppa med några russin. Mums!
Testa gärna det här receptet, det blir också jättegott!
Kanel, kardemumma och äpple
Läsarfrågor
Fråga: Jag undrar hur stor en normalportion egentligen är och hur mycket av olika livsmedel man ska lägga upp på tallriken. Till exempel, hur mycket kyckling och potatis är normalt att äta till en måltid?
Svar: Hur en "normalstor" portion ser ut är väldigt olika från person till person. Om man tränar och rör på sig mycket så bör man självklart äta mer än om man rör på sig lite mindre. Jag tycker att tallriksmodellen är ganska bra. Man brukar ibland göra 3 olika tallriksmodeller: en för lågenergiförbrukaren, en för normalförbrukaren och en för högeergiförbrukaren.
• Lågenergiförbrukare (alltså om du inte rör på dig speciellt mycket)
Fyll halva tallriken med grönsaker/rotfrukter. Fördela lika mängder pasta/potatis/ris och kött/fisk/fågel/ägg/bönor på resten av tallriken.
• Normalförbrukaren
Fyll en fjärdedel av tallriken med kött/fisk/fågel/ägg/bönor. Fördela lika mängder av pasta/potatis/ris och grönsaker/rotfrukter på resten av tallriken.
• Högenergiförbrukaren (om du är väldigt fysiskt aktiv)
Fyll halva tallriken med pasta/potatis/ris. Fördela andra halvan jämnt mellan kött/fisk/fågel/ägg/bönor och grönsaker/rotfrukter.
Ät tills du blir lagom mätt och känner dig nöjd!
Detta är ett exempel på en tallrik för normalförbukaren. Alltså en fjärdedel kött/fisk/ägg/linser/bönor, och resten fördelat jämnt mellan grönsaker/rotfrukter/frukt/bär och potatis/pasta/ris/bröd.
Pepparkakor
Ingredienser
500 gram rumsvarmt smör
2 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk kardemumma
4 dl socker
2 dl mörk sirap
1,5 dl vatten
1 kg vetemjöl (ca 17 dl)
1 msk bikarbonat
Gör så här
Dag 1: Rör ihop rumsvarmt smör och kryddorna i en stor bunke. Koka upp socker, sirap och vatten. Häll den heta blandningen över kryddsmöret. Låt kallna. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten. Låt degen, som nu är väldigt lös, stå i kylskåpet i ca 1 dygn.
Dag 2: Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut lite deg i taget och forma till figurer med hjälp av pepparkaksformar. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen, i ca 5 minuter.
Det blev många pepparkakor =)
Fjällpastrami
Ridderheims har tagit fram några olika produkter som är fria från E-nummer. Även om jag ibland kan tycka att hela debatten om E-nummer är lite överdriven (personligen så är jag kanske inte fullt så skeptisk mot E-nummer som många andra verkar vara), tycker jag att det är positivt att de har utvecklat E-nummerfria produkter, eftersom många verkar efterfråga det. Jag har testat några av deras produkter och först ut blev Fjällpastrami!
Jag valde att ha det som pålägg, vilket var jättegott! Detta är en produkt som jag kan tänka mig att köpa. Den var saftig och väldigt god kryddad! För att piffa upp mackan lite extra så blandade jag lite lättkesella med finhackat äpple och klickade ut över pastramin. Supergott blev det!
"Varsamt kokt i fjällvatten och därefter rullad för hand i svartpeppar. Helt fri från E-nummer och andra konstgjorda smaktillsatser. Tillverkad i Jokkmokk".
Geriatrik
Vi läser just nu en kurs i Geriatrik, alltså sjukdomar hos äldre. Idag har vi varit på besök på ett äldreboende för att titta på hur de äldres matsituation ser ut. Vi satt med på lunchen och bedömde en massa olika faktorer, till exempel hur personalen bemötte de äldre, vilken typ av mat de fick, hur porslinet och inredningen såg ut, helhetsbedömningen av måltiden mm. Det var intressant att besöka äldreboendet och se hur en vanlig måltid kunde gå till! Maten de fick idag var paltbröd, potatis, fläsk, vit sås och broccoli. Personligen tyckte jag inte att paltbrödet såg så jättegott ut, men de äldre verkade gilla det väldigt mycket! =) Till efterrätt blev det kräm med grädde.
Äldre människor har ett lägre energibehov än yngre, dels på grund av en sänkning av ämnesomsättningen och dels på grund av att man rör på sig mindre. Energibehovet är alltså sänkt, men behovet av vitaminer och mineraler är ungefär detsamma, vilket betyder att maten måste anpassas på så sätt att den innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som förut, samtidigt som portionerna är mindre. Detta kan bli en utmaning för dietisten!
Många äldre får tyvärr i sig för lite näring och det behöver verkligen satsas mer pengar på att förbättra vården av äldre. Om man inte får i sig tillräckligt med näring så ökar risken för bland annat försämrad sårläkning och olika infektioner.
(Bild tagen från Google)
Lussebullar
Ingredienser för ca 50 st (ganska små) lussebullar
1 gram (2 paket) saffran
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
0,5-1 tsk salt
1,5 dl socker eller vit sirap
1 ägg
Ca 15-16 dl vetemjöl
Till pensling och garnering
1-2 uppvispade ägg
Russin
Gör så här
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker/sirap, saffran och ägg. Blanda i mjölet. Blanda ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Forma till bullar i valfri form (eller gör längder eller kransar). Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt de återigen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
Tryck ner russinen i bullarna och pensla de med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, på 225-250 grader i ca 5-10 minuter.
Förra julen bakade jag de här lussebullarna med vaniljkesella!
Mellanmål
♥ Lättfil med honungsmelon, apelsin, kiwi, sötmandel, russin och kanel
♥ Smörgås med skinka och paprika
Livsmedelsverket rekommenderar att man ska äta ca ett halvt kilo frukt och grönsaker varje dag. Det kan vara lite svårt att veta hur mycket det egentligen är, så jag gjorde lite beräkningar... Enligt näringsberäkningsprogrammet som jag använder (och som de flesta dietister arbetar med) väger dessa mängder frukt och grönt ca 500 gram:
1 apelsin
1 morot
0,5 äpple
0,5 paprika
1 banan
0,5 dl majs
10 st vindruvor
eller...
1 päron
1 dl broccoli
1 avokado
1 dl blåbär
1 mandarin
1 dl ärtor
Eller som Livsmedelsverket säger: "... till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker".
Jag brukar alltid ha frukt och/eller bär på gröt och fil. Jag tycker att det är ett jättebra sätt att få i sig frukt på. Vissa kan tycka att det är lite "tråkigt" att äta en frukt som den är helt naturellt, och då kan det vara en bra idé att hacka lite frukt och ha det på till exempel gröten eller filen. Dessutom blir det ju väldigt gott! =)
Laxröra
Elinas laxröra, matvete, machesallad och fetaost
För ca 4 portioner laxröra behöver du
0,5 gul lök
0,5 rödlök
1 vitlöksklyfta
0,5 orange paprika
1 dl riven vitkål
1 morot
1 msk matfett
2 st laxfiléer
1 dl svarta bönor
1 dl passerade tomater
1 dl lätt creme fraiche
3 msk stark ajvar relish
3 msk saft från en apelsin
2 msk tomatpuré
Salt och peppar
Gör så här
Hacka lök och vitlök. Strimla moroten med en potatisskalare, riv vitkålen med en osthyvel och skär paprikan i mindre bitar. Smält matfettet i en stekpanna och stek grönsakerna och löken i några minuter. Skär laxen i mindre bitar och stek den några minuter tillsammans med grönsakerna. Blanda i de passerade tomaterna, creme fraichen, ajvaren, tomatpurén, de svarta bönorna och saften från apelsinen. Blanda om noga och låt stå och puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Gröt - billigt, gott och mättande!
Gröt gjord på fiberhavregryn, kruskakli och linfrön
Kiwi, päron, banan och russin
Kanel
De som har följt bloggen ett tag vet att jag oftast äter gröt till frukost. Jag tycker att det är väldigt gott, går att variera med hjälp av olika tillbehör och mättar bra. Det är dessutom väldigt billig mat, något som jag som student måste tänka på...
Ett paket fiberhavregryn av märket AXA kostar ca 12 kronor och innehåller 800 gram havregryn. Till 1 portion går det åt 1 dl havregryn = 40 gram. Det betyder att av 1 paket havregryn kan man göra ca 20 portioner gröt. Eftersom 1 paket kostar ca 12 kronor så kostar alltså 1 portion gröt (om man inte räknar med mjölk och andra tillbehör) endast 60 öre. Om man räknar med att ett mjölkpaket (1 liter) kostar ca 8 kronor och att man har ca 1 dl mjölk på gröten, så kostar mjölken som man har till gröten ca 80 öre. En tallrik med gröt och mjölk kostar alltså totalt bara 1 krona och 40 öre. Riktigt billigt med andra ord! =)
Quinoasallad
• Quinoa
• Kidneybönor
• Majs
• Soltorkade tomater
• Rödlök
• Ruccolasallad
• Tomat
• Paprika
• Skinka
Så enkelt, så gott!
- Fullkornspasta
- Svarta bönor
- Machesallad
- Kokta morötter
- Avokado
- Rödlök
- Skinka
- Fetaost
Frukost
♥ Fiberhavregrynsgröt
♥ Ananasbitar
♥ Päronbitar
♥ Sötmandlar
♥ Linfrön
♥ (Mjölk)
Det är alltid kul att testan nya matkombinationer. Ananas på gröten var något nytt för mig, men jag tycker att det blev riktigt gott! =)
Tomatsoppa
God tomatsoppa toppad med fetaost
Ingredienser till ca 4 portioner tomatsoppa
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk vetemjöl
1 burk (400 gram) passerade tomater
2 msk tomatpuré
6 dl grönsaksbuljong
1 dl lätt matlagningsgrädde
Salt, peppar och timjan
Fetaost att toppa soppan med
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i oljan i en kastrull. Strö över mjölet och tillsätt passerade tomater, tomatpuré och buljong. Låt koka under lock i ca 5 minuter. Rör ner grädden och smaka av med kryddorna. Toppa med lite fetaost.
Jag får ganska ofta frågan av läsare om jag inte kan skriva hur mycket kalorier recepten i min blogg innehåller. Generellt är jag lite skeptisk mot det, eftersom jag tycker att mat ska vara just mat och inte siffror. Man kan lätt stirra sig blind på siffrorna och bli lite "fixerad". Därför kommer jag inte att publicera näringsberäkningar speciellt ofta, men eftersom många efterfrågar detta så kommer jag göra det ibland! Jag har gjort en näringsberäkning av den här tomatsoppan. Så här blev resultaten:
1 portion (ca 320 gram) innehåller ungefär:
135 kcal
3,5 gram protein
8,7 gram fett
11 gram kolhydrater
2,0 gram fibrer
Ur näringssynpunkt så är detta ingen komplett måltid, så lägg gärna till exempelvis ett par smörgåsar, en liten sallad på sidan om och en frukt! =)
Brödtest
En skiva Müsligoda med skinka, rödlök och avokado
För ett tag sen fick jag hem några nya brödsorter från Pågen. Jag har recenserat Pågen God Form. Nu är det dags för det nyckelhålsmärkta brödet Müsligoda.
Så här skriver Pågen själva om Müsligoda:
"Pågen Müsligoda är en smakupplevelse utöver det vanliga! Bakat med honung och aprikoser som ger en behagligt rund sötma. Lingon och tranbär som plussar på med en mjuk syrlighet och solros- och linfrö som ger en rund ton och skänker en god nyttighet, detta tillsammans med dinkel och havre. Ett härligt mjukt och saftigt bröd för hela familjen."
Jag tycker brödet var helt okej, men det är nog inget jag kommer fortsätta köpa. Det hade en svag ton av sötma, men smakade varken tranbär eller aprikoser. Det var saftigt och blev gott när man rostade, så som sagt ett helt okej bröd!
De sex första ingredienserna på ingredienslistan (alltså de mest förekommande ingredienserna i brödet) är vetemjöl, vatten, klippt fullkornsråg, dinkelmjöl, vetegluten och solrosfrön. Det innehåller även kornkärnor, lingon, tranbär, surdeg på vete, röda vinbär mm. Varje 100 gram av brödet innehåller 275 kcal (kilokalorier), 43 gram kolhydrater (varav sockerarter 5 gram) och 6 gram kostfibrer.