Geriatrik

Vi läser just nu en kurs i Geriatrik, alltså sjukdomar hos äldre. Idag har vi varit på besök på ett äldreboende för att titta på hur de äldres matsituation ser ut. Vi satt med på lunchen och bedömde en massa olika faktorer, till exempel hur personalen bemötte de äldre, vilken typ av mat de fick, hur porslinet och inredningen såg ut, helhetsbedömningen av måltiden mm. Det var intressant att besöka äldreboendet och se hur en vanlig måltid kunde gå till! Maten de fick idag var paltbröd, potatis, fläsk, vit sås och broccoli. Personligen tyckte jag inte att paltbrödet såg så jättegott ut, men de äldre verkade gilla det väldigt mycket! =) Till efterrätt blev det kräm med grädde.

Äldre människor har ett lägre energibehov än yngre, dels på grund av en sänkning av ämnesomsättningen och dels på grund av att man rör på sig mindre. Energibehovet är alltså sänkt, men behovet av vitaminer och mineraler är ungefär detsamma, vilket betyder att maten måste anpassas på så sätt att den innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som förut, samtidigt som portionerna är mindre. Detta kan bli en utmaning för dietisten!


                                        

Många äldre får tyvärr i sig för lite näring och det behöver verkligen satsas mer pengar på att förbättra vården av äldre. Om man inte får i sig tillräckligt med näring så ökar risken för bland annat försämrad sårläkning och olika infektioner.
(Bild tagen från Google)


Kommentarer
Postat av: Kryddburken

Hej, vilket intressant ämne du tar! Skulle dock vilja höra din reflektion nu om hur du upplevde matsituationen för dom äldre på boendet. Visst är det så att äldre gillar inte samma mat som vår genareation, det är ett annat spännande kapitel i sig. Jag skulle vilja läsa om hur di uppfattar deras aptit, ditt omdöme vad gäller bemötande av personalen, och även det soc. arbetet vid maten, vissa behöver matas, vissa inte. Hur ser du på den saken? Mänskliga faktorer i matperspektiv som sker tusenfald runtom dagligen i vårt avlånga land.

2009-12-09 @ 22:42:08
URL: http://kryddburken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback