Gårdagens middag


Lax, korngryn, rivna morötter, vitkål och vita bönor i tomatsås.

"Korngryn är skalade och klippta gryn av korn, odlade på svenska sädesfält. Korngryn hjälper till att sänka det sammanlagda GI-värdet på din måltid och kan användas istället för ris, couscous eller bulgur. Prova även att använda korngryn i sallader för att göra dessa lite matigare och som smakförstärkare i soppor och grytor." (Från Axas hemsida)


Läsarfråga

Jag har varit lite seg med att svara på frågor från frågestundenTvå svar har kommit hittills. Här kommer ett till...



Fråga
"Vad är en sund fördelning av protein, kolhydrater och fett under en dag?"

Svar
Det finns tre energigivare i våran kost; protein, kolhydrater och fett. Hur man fördelar sitt intag av dessa kan påverka hur vi mår. Vi är alla olika och mår inte bra av precis samma fördelning, men de allmänna råden är att man fördelar energiintaget såhär:

10-20% av energiintaget (kalorierna man får i sig) från protein, 25-35% från fett och 50-60% från kolhydrater. Det kan vara lite kepigt att "föra över siffrorna" till mat, men då kan tallriksmodellen vara till hjälp.




Det finns tre olika typer av tallriksmodeller:

• Lågenergiförbrukare (alltså om du inte rör på dig speciellt mycket)
Fyll halva tallriken med grönsaker/rotfrukter. Fördela lika mängder pasta/potatis/ris/quinoa/bulgur/couscous och kött/fisk/fågel/ägg/bönor på resten av tallriken.
 
• Normalförbrukaren
Fyll en fjärdedel av tallriken med kött/fisk/fågel/ägg/bönor. Fördela lika mängder av pasta/potatis/ris/quinoa/bulgur/couscous och grönsaker/rotfrukter på resten av tallriken.
 
• Högenergiförbrukaren (om du är väldigt fysiskt aktiv)
Fyll halva tallriken med pasta/potatis/ris/quinoa/bulgur/couscous. Fördela andra halvan jämnt mellan kött/fisk/fågel/ägg/bönor och grönsaker/rotfrukter.



Exempel på en tallrik för normalförbukaren.


Slut på praktik

Nu är praktiken slut! Det känns tråkigt, eftersom jag har trivts så bra. Jag har lärt mig väldigt mycket, både teoretiska kunskaper och hur man kommunicerar på ett bra sätt med olika typer av människor/patienter. Nu börjar den sista kursen på dietistprogrammet, nämligen C-uppsats. Jag och en klasskompis ska skriva på uppdrag av ett företag som gör näringsdrycker. Det kan säkert också bli kul! :)

Det är flera som frågar om dietistprogrammet... Vad man läser, om det är svårt, vad man kan jobba medefter utbildningen osv. Titta under kategorin "Mina dietiststudier" till vänster. Där har jag samlat alla inlägg som handlar om just dietistutbildningen. Även under kategorin "Läsarfrågor" finns det några inlägg om det.


Spännande smaker


Indiskinspirerad rätt gjord på lammfärs, kikärtor, krossade tomater, tomatpuré, oliver, vitlök, spiskummin, kardemumma och curry. Jag serverade med bulgur. Det blev riktigt gott!


Nationshäng och brödtest

Jag delar en lägenhet här i Uppsala med en barndomskompis. I helgen har vi haft besök av en gemensam kompis från våran hemstad Örebro. Vi har bland annat ätit middag på Snerikes (Södermanlands-nerikes nation), fikat på Gotlands nation, ätit lunch på Värmlands nation, varit ute och dansat på V-Dala (Västmanlands-Dala nation) och suttit och umgåtts på Västgöta nation. Vi har alltså hunnit med en del besök på olika nationer. Det har varit jättetrevligt! Det är verkligen jättebra att gå och äta på Uppsalas nationer. Det är billigt, mysigt och ofta god mat! :)

Eftersom vi alla åt frukost tillsammans så passade jag på att ta hjälp av dem för att betygsätta ett av de nya bröden från Pågen, som vi som deltar i Pågens brödpanel ska testa. Brödet heter Pågens Lingonbröd och enligt Pågen är bröden "saftigt mjuka med en god, mustig smak av råg." De skriver också på hemsidan att "surdegen ger en mild syrlighet som de noga utvalda lingonen väl rundar av." 



Vi tyckte att brödet var helt okej, varken mer eller mindre. Det negativa var att man inte kände någon smak alls av lingon, att de var en aning torra och inte gav något tuggmotstånd. Det positiva var att smaken var neutral och passar ihop med alla typer av pålägg, storleken var lagom och de hade ett aptitligt utseende. Vi testade inte att rosta bröden, men jag kan tänka mig att det kan bli gott att göra det.


Morotstzatziki


Några av er undrade hur man gör morotstzatziki, som jag hade med i ett inlägg för någon vecka sen. Det är jätteenkelt! Det är dessutom väldigt gott och ger en fin färgklick på tallriken! Det är bara att finriva morötter och blanda ner i till exempel turkisk yoghurt, tillsammans med pressad vitlök, salt och peppar. Alltså precis som vanlig tzatziki, bara att man erstätter gurkan med rivna morötter.


Dagens frukost


• Macka med mjukost, pastrami, gurka och keso
• Naturell yoghurt med äppelbitar, müsli och kanel

• Vaniljte från Friggs


SOLO



Jag fick äran att vara med på ett litet hörn i den här månadens nummer av tidningen SOLO. Kul! :)


Korvgryta med cappelli


Korvgrytan innehåller falukorv, krossade tomater, matlagningsgrädde, tomatpuré, mjölk, stark ajvar relish, gröna oliver, morotsbitar, gul lök, vitlök och diverse kryddor.


Kungsörnen har en pastasort som heter Cappelli, med dinkel och fullkorn. Det här var första gången jag testade den. Vad jag kunde känna så skiljde sig smaken inte speciellt mycket från vanlig fullkornspasta. Så här skriver Kungsörnen själva om pastan: "Cappelli Fullkorn Dinkel är nyckelhålsmärkt och rik på kostfiber, samtidigt som dinkel innehåller något högre halter av protein, B-vitamin och mineralämnen än det vanliga vetet... Förutom att Kungsörnen Capelli Fullkorn Dinkel får din mage att må bra, ger fiberna dig en större mättnadskänsla. GI-experter talar ofta väl om dinkel och Cappelli Fullkorn Dinkel har ett testat och bevisat lågt glykemiskt index (GI)".


Tips!

Jag måste tipsa er om mässan "Det Goda Köket"! Den anordnas 12-14 november i Stockholm. Mässan arrangeras tillsammans med mattidningen "Allt om mat" och förra året hade den nästan 29 000 besökare! Det Goda Köket är Nordens största konsumentmässa för mat, dryck och köksutrustning. På mässan kommer man kunna gå på olika föreläsningar, provsmaka, kolla in nya kokböcker, köksredskap, livsmedel osv... Jag ska dit och det ska bli jättekul! Är det nån av er som ska dit!?

HÄR kan man läsa mer om mässan, boka biljetter mm.


Pumpasoppa


Eftersom jag hade massa pumpa kvar i kylen, så passade jag på att göra en pumpasoppa. Jag improviserade lite och blandade i lite av varje som jag hade hemma. Det blev riktigt gott! Här är soppan med en klick turkisk yoghurt.


Ingredienser till pumpasoppa
Kött från ungefär en halv pumpa (0,5-1kg)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Matfett till stekning
Vatten (mängden beror på hur utspädd man vill ha soppan)
1 grönsaksbuljongtärning
Ca 2 msk matlagningsgrädde
1 msk stark ajvar relish
1 msk tomatpuré
Ca 0,5-1 dl krossade tomater
2 msk vitvinsvinäger
2 msk saft från en apelsin
Salt, paprikakrydda och svartpeppar

Gör så här
Skär ut köttet ur pumpan. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek pumpaköttet och löken i lite mafett i några minuter. Koka under tiden upp vatten och lägg ner buljongtärningen. Lägg ner pumpaköttet och löken i den kokande buljongen. Låt det koka tills köttet blir riktigt mjukt, ca 5-10 minuter. Häll över allt till en stor bunke. Tillsätt matlagningsgrädde, ajvar relish, tomatpuré, passerade tomater, vinäger och apelsinsaften. Mixa till en slät soppa. Smaka av med kryddorna.


Frukost med brödtest

Precis som några andra matbloggare är jag med i Pågens Brödpanel och testar och provsmakar de nya brödsorter som Pågen lanserar. De har nyligen lanserat 3 stycken nya bröd, varav ett heter Prima Danskt Rågbröd, som jag provade idag till frukosten.

Brödet innehåller bland annat halvgrovt rågmjöl, surdeg på råg, solrosfrön, linfrön, rågkärnor och fullkornsrågmjöl. Jag har faktiskt saknat ett riktigt grovt bröd som samtidigt är saftigt och smakar gott. Jag tycker faktiskt att det här brödet uppfyller de kraven! Det är riktigt saftigt och smular inte alls. Det känns väldigt grovt och ger ett lagom tuggmotstånd. Jag blev riktigt nöjd med det här brödet och kan mycket väl tänka mig att köpa det i fortsättningen.



Jag hade kokt ägg, kaviar och svartpeppar på mackan


Frukosten idag blev en äggmacka och filmjölk med RågFras, apelsinbitar, hela och krossade infrön och kanel



Dagens middag


Bladspenat, laxfilé, ugnsrostad pumpa och morotstzatziki

Det var extrapris på svensk pumpa när jag handlade idag, så jag passade på att köpa en. Jag saltade och droppade saft från en halv apelsin över pumpabitarna innan jag satte in dem i ugnen (200 grader i ca 20 min). Pumpan fick en god men ganska svag smak av apelsin.

Tycker ni om pumpa?


Kostkrönika

Som jag skrev för några veckor sen, så skriver jag krönikor för Uppsalas studentkårs tidning ERGO var tredje vecka. Nu ligger min andra krönika upp på deras hemsida. Klicka HÄR för att läsa den!

(För den som inte bor i Uppsala så är Rackarberget ett studentområde och Johannesgrillen ett snabbmatsställe)


11 oktober

Jag går nu in på min sjunde praktikvecka. Tiden har gått väldigt fort och man har verkligen lärt sig mycket. Idag ska vi ha ett seminarium med de fyra studenter som gör sin praktik i Uppsala, våra handledare och lite annat folk. Jag ska hålla ett föredrag om probiotika och dela ut en broschyr riktad till patienter som jag har skrivit i ämnet.

Jag visste inte så jättemycket om probiotika innan,
så det var intressant att lära sig mer om det.


Ny havredryck från Oatly




Oatly är ett företag som gör produkter baserade på en flytande havrebas. I sortimentet har de till exempel olika havredrycker, pannkakssmet, vaniljsås, glass mm. Produkterna kan självklart ätas/drickas av alla, men är kanske extra bra för de som inte tål mjölk eller laktos och för de som är vegetarianer eller veganer.

Den här nya havredrycken med smak av apelsin och mango tycker jag var riktigt god! Den är läskande, lite syrlig och har en tydlig smak av mango. Eftersmaken av havre gillar jag också. Det känns lite som att dricka en mjölkig juice. Haha, "mjölkig juice" kanske inte låter speciellt gott, men det var det faktiskt. Egentligen känns den som en dryck som passar bäst på sommaren, eftersom den är väldigt läskande och allra godast om den dricks riktigt kall.


Glutenfritt

Det finns många olika typer av allergier och intoleranser när det gäller mat. Det man träffar på mest är nog patienter med glutenintolerans (celiaki), mjölkproteinallergi, laktonintolerans, äggallergi, nötallergi osv. Det finns väldigt många specialprodukter på marknaden som det är bra att ha koll på när man jobbar som dietist. Min vän och klasskompis Helena som skriver bloggen Matresan håller på att testa hur det är att äta helt glutenfritt. Inte för att hon inte tål gluten, utan helt enkelt för att lära sig hur det kan vara att leva som glutenintolerant. Det här tror jag är ett superbra sätt att lära sig på! Jag har själv blivit lite sugen på att prova att testa nån typ av allergi- eller intoleranskost i några dagar... Idag har jag varit med i Helenas kaktest av glutenfria kakor, som jag tror att hon kommer skriva om på sin blogg snart! :)



Gluten finns i vete, råg, korn och havre


Grön pastalunch



babyspenat
spenatpasta
svarta bönor
gröna ärtor
flingsalt
fetaost
olivolja


Rotfruktssoppa


Det blir många recept med rotfrukter här i bloggen nu för tiden, men det är ju så klart för att det höst! För några dagar sen köpte jag allt det på bilden här under för bara 5 kronor. :)



Ingredienser till rotfruktssoppa (ca 3 portioner)
2 morötter
2 palsternackor
2 rödbetor
1 dl matlagningsgrädde
Ca 1 liter vatten (beroende på hur utspädd man vill ha soppan)
2 grönsaksbuljongtärningar
Kryddor (jag kryddade med ingefära, timjan och svartpeppar)

Gör så här
Skala rotfrukterna och hacka dem i småbitar. Koka upp vatten och lägg ner rotfruktera och buljongtärningarna. Låt de koka i ca 20 minuter, tills de blir mjuka. Rör ner matlagningsgrädden och kryddorna, häll över allt till en stor bunke och mixa soppan slät. Toppa med lite gräddfil och riven morot.