Födelsedagsfika!

För ungefär en vecka sen fyllde jag år, vilket betyder en anledning att baka! ;) Så ikväll kom det hit massa kompisar och fikade! :D Här kommer bilder på det vi fikade... Recept kommer ut senare.




En av fikagästerna tål inte gluten och en tål inte mjölk, så jag skrev små lappar för att hålla reda på vad som innehöll vad :)


Fina presenter! :D


Mellis direkt ur burken




Denna goda röra innehåller...

♦ Kesella
Björnbär
♦ Jordgubbar
Torkade aprikoser
Bananbitar
Russin


Sista tentan...

Om en vecka skriver jag dietistutbildningens sista tenta! Efter det förväntas vi ha alla teoretiska kunskaper som krävs för att jobba som dietist. Det är ganska mycket att plugga inför tentan, och framför allt väldigt mycket olika saker att lära sig. Den kommande veckan ska jag försöka lära mig så mycket som möjligt om...

Mag-tarmkanalens sjukdomar
(t.ex. Irritable Bowel Syndrome, Crohn´s sjukdom och Ulcerös Colit)
Leversjukdomar
(t.ex. hepatit och levercirros)
Blodsjukdomar
(t.ex. leukemi)
Ledsjukdomar
(t.ex. Sjögrens syndrom, SLE, Reumatoid Artrit och Mb Bechterew)
Metabolisk stress
- sepsis, trauma, bärnnskador, operationer...
Enteral och parenteral nutrition
Cancer
Lagar och förordningar inom hälso- och sjukvård

 


Vårruset!

Igår sprang jag Vårruset. Det var jättekul och jag blev nöjd med min tid! :)
Här kommer lite bilder...


Här är mitt lag! Maria, Sara, Elina, Sofia, Helena och Caroline


Eftersom vi var ett lag så fick vi en picknickkorg efter loppet.
Den innehöll lite av varje...


Peter Siepen var där

Nu funderar jag på att anmäla mig till Blodomloppet som går i Örebro i augusti, eftersom jag tycker att det är kul att ha ett mål när man tränar! :)


Radioinspelning!

Som jag skrev för ett tag sen så ska jag vara med i matprogrammet Meny i p1 i sommar. Idag var reportern hemma hos mig och gjorde reportaget! Det var jätteroligt! Jag lagade mat medans hon ställde massa frågor till mig om min blogg, om varför jag vill bli dietist, om min syn på mat och så vidare. Det var lite svårt ibland att laga mat och samtidigt tänka ut bra svar och prata på i ett lugnt tempo, men jag tror att det blev rätt så bra!Programmet kommer sändas i sommar, jag meddelar datum när det börjar närma sig...

Jag lagade en medelhavspaj som jag serverade med en fetaoströra och en sallad. Recepten kommer upp på Sveriges Radios hemsida i sommar, så jag väntar med att publicera recepten här i bloggen.


Det här lagade och bjöd jag på. Medelhavspaj, en god fetaoströra och en sallad. Recepten kommer upp på Menys hemsida i sommar...


Grillning!

Bland det bästa med sommaren är all grillning! :) Igår grillade jag och några kompisar. Här kommer lite bilder...



Ida och John hade gjort en jättegod potatissallad med bland annat soltorkade tomater, rödlök, avokado och kapris.



Grillspett med kryddig korv, paprika och rödlök.


Varm fiskbullesallad med Moghrabiah


Fiskbullar, moghrabiah, ärtor, broccoli, rödlök och tomat

Fiskbullesallader är något som jag verkligen rekommenderar! Köp fiskbullar i buljong, värm dem i mikron, koka pasta, quinoa, ris eller liknande och blanda med fiskbullarna och olika grönsaker... Gott, snabbt, billigt och variationsrikt! Här är en annan fiskbullesallad jag har gjort.


Maten smakar lite godare när man äter den på balkongen :)

18 maj

För ett tag sen hade jag en utlottning av de nya Bragokexen med smak av kanel och äpple. Nu har jag lottat fram 5 stycken vinnare som får varsitt paket hemskickat. Vinnarna är...

Anja
Millan
Jens
Hanna
Sara

Grattis! Jag kontaktar er via mail.


Utanför mitt fönster just nu. Blå himmel och vita, fina träd som luktar jättegott! :)


Kursen vi läser nu heter "Dietetik och klinisk nutrition III: Internmedicin, cancer, enteral och parenteral nutrition". Det är en kurs som handlar om lite olika saker, till exempel leversjukdomar, lungsjukdomar, sondmatning, cancer, ledsjukdomar, sjukdomar i mag-tarmkanalen mm... Idag har vi haft en föreläsning av en dietist som berättade vilka kostråd man ger till patienter med reumatiska sjukdomar.


Husmanskost till lunch


Köttfärslimpa, potatis, brunsås, sallad och ärtor

Indredienser till 1 köttfärslimpa
500 gram köttfärs
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk flytande margarin
1 ägg
3 msk tomatpuré
1 hackad tomat
1 dl hackade champinjoner
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Låt ströbröd och mjölk svälla 5 minuter i en bunke. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i flytande margarin i en stekpanna. Blanda ägg, tomatpuré, lök, tomatbitar, chaminjonbitar, kryddor och köttfärs i bunken med ströbrödet och blanda till en slät färs. Forma färsen till en limpa i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 min.

Receptet är inspirerat av Arlas köttfärslimpa


Dagens lunch


Tonfiskröra gjord på tonfisk, creme fraiche, lite tomatpuré, finhackad lök och majs. Serverad med pasta och tomater. En snabb och god lunch! :)

Frukttallrik


Frukttallrik med banan, päron, apelsin, äpple, sötmandlar, solrosfrön och kanel.
Så gott! :)

Kursen som vi läser just nu heter "Dietetik och klinisk nutrition III: Internmedicin, cancer, enteral och parenteral nutrition". Det är min sista "riktiga" kurs på hela dietistprogrammet, eftersom nästa termin består av praktik och uppsatsskrivande. Nu har vi inga föreläsninar på en hel vecka, vilket känns rätt så skönt! Jag ska ta det lugnt, träffa kompisar, träna, åka till Stockholm, plugga (bland annat skriva en kostbehandlingsplan åt en påhittad patient med cystisk fibros) och planera lite inför mitt kommande medverkande i ett matprogram på radio... :)



Utlottning!



Göteborgskex
lanserar nu en ny variant på Bragokex, nämligen Brago Havre med äpple och kanel. Jag tänkte låta 5 stycken läsare få hem varsitt bragopaket!

Det enda du behöver göra för att vara med i utlottningen är att lämna en kommentar till det här inlägget. Glöm inte att ange mailadress, så att jag kan kontakta vinnarna! Man kan vara med och tävla fram tills på fredag den 14 maj, kl 12:00.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD. VINNARNA PRESENTERAS SNART!


Lycka till!



Kostbollen!

I helgen anordnades Kostbollen här i Uppsala. Studenter från Umeå, Göteborg och Uppsala som pluggar dietist eller kostvetare träffades och lärde känna varandra. Det har varit jättkul! :) I fredags var det lite olika föreläsningar, bland annat med tv-kocken Markus Aujulay. På kvällen var det pubrunda. På lördagen var det brännbollsturnering och gasque.






Markus Aujulay


Frukostinspiration!

För ett tag sen slog jag ett slag för blodpuddingen... Nu känner jag att det är dags att slå ett slag för frukosten! :D Jag älskar frukost! Det är gott, trevligt att äta och ger en bra start på dagen. Det kan också vara ett bra sätt att få in mejeriprodukter, frukt, bär, ceralier och så vidare i sin kost. Här kommer lite frukostinspiration...




Ananas, skinkmackor, tomatskivor, stekt ägg och te.



Äggmacka, skink- och avokadomacka och fil med frukt, russin och solrosfrön.



Blanda i lite banan i gröten medans den kokar, så får gröten en god banansmak.



Gröt med goda tillbehör.



Varför inte lyxa till det lite med amerikanska vaniljpannkakor!



Mackor och fil med müsli.



Gröt med bland annat ananas.



Macka och fil.



Blanda i lite blåbär under tiden som gröten kokar, så blir det en riktigt färgglad frukost! :)



Blåbärssoppa istället för mjölk på gröten tycker jag är jättegott!



Eller varför inte nyponsoppa...



Det är gott att strö över lite kanel på gröten.



Jag älskar äggmacka med kaviar! :)



Passionsfrukt är jättegott att ha i filen!



Macka och fil med banan och bär.



Spara saften som blir över när man har tinat bären. Det blir jättegott att ha på gröten istället för mjölk.



Äggröra är gott!



Granatäpple är gott på gröten!



Dinkel Fras är min nya favorit!



Skinkmacka och fil.



Gröt, kokt ägg och te.



Fruktsallad, äggmacka, mandarin och te.



Kokt ägg, macka och fil med bland annat hallon.



Alfalfagroddar på mackan är jättegott!


Torsdagens frukost


Fiberhavregrynsgröt, rivet äpple och jordgubbar (och mjölk)

Jag kramade inte ur saften från det rivna äpplet, vilket gjorde att mjölken fick en söt och god smak! Ett litet tips för att göra det lite godare. :)




Snart ska jag iväg till skolan. Vi har laboration idag där vi ska laga mat åt påhittade patienter som av olika anledningar behöver äta en fettreducerad kost.


Blodpudding

Jag tänkte slå ett slag för blodpuddingen! :) Jag äter det ganska ofta, eftersom det är gott, går snabbt att laga, är billigt och en källa till många näringsämnen.

Om man ska laga blodpudding till många, eller om man inte vill "bli fast" vid stekpannan, så funkar det jättebra att laga den i ugnen. Värm ugnen till 225 grader. Sätt in en smord form med uppskurna blodpuddingsbitar på, i övre delen av ugnen. Värm i ca 5 minuter.

Här kommer lite blodpuddingsinspiration...


Blodpudding, sallad och lingonsylt.


Blodpudding, lingonsylt, keso, vitkål, paprika och morot.


Blodpudding, lingonsylt, avokado och broccoli.


Blodpuddingspyttipanna med stekt ägg, rödbetor och keso. Se recept här.


Blodpudding och broccoligratäng.


Blodpudding, lingonsylt och avokado. Röran: Grovt riven morot och hackad gul paprika blandat med gräddfil, paprikakrydda, salt och svartpeppar.


Blodpudding, lingonsylt, spenatsallad och leverpastejmacka.
En riktigt järnrik måltid! :)



Blodpudding, lingonsylt, sallad, keso blandat med granatäpple och päronbitar.


Blodpudding, grönsaker och en blandning gjord på keso, lingonsylt och päronbitar.


Blodpudding, lingonsylt, ugnsrostade morötter, keso, kikärtssallad och avokado.


Blodpudding, avokado, broccoli och lingonsylt blandat med päronbitar och keso.


                              GILLAR NI BLODPUDDING?





Valborg!

Igår var det ju valborg, vilket firas stort här i Uppsala! Så på grund av det har jag varit lite frånvarande här på bloggen... Det har varit jätteroliga dagar, med Kvalborg i torsdags och valborg igår. Det har inte blivit många timmars sömn de senaste dagarna, så nu är jag trött, haha. Här kommer lite bilder! :)


Forsränning i Fyrisån.







Lunch i Ekonomikumparken med några klasskompisar
och några kompisar från Örebro.


Vi var inte ensamma direkt... :P



När vi kom tillbaka på eftermiddagen var det minst sagt lite skräpigt... :P