Korvstroganoff
Korvstroganoff är nog en av mina favoriträtter. Idag testade jag detta recept från Lina. Jag trodde att det skulle bli lite vattnigt med bara mjölk, men det blev det inte. Det blev jättebra! =)

Korvstroganoff, råris, paprika
Du behöver:
300 g falukorv
1 gul lök
Flytande margarin till stekning
3 msk tomatpuré
1-2 dl mjölk
Maizena redning
Salt och peppar
Gör så här:
Skär korven i bitar/strimlor. Skala och hacka löken. Värm flytande margarin i stekpanna och bryn korv och lök. Tillsätt tomatpurén och rör om noga. Späd med lagom mängd mjölk och låt puttra en stund. Red med maizena till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.

Korvstroganoff, råris, paprika
Du behöver:
300 g falukorv
1 gul lök
Flytande margarin till stekning
3 msk tomatpuré
1-2 dl mjölk
Maizena redning
Salt och peppar
Gör så här:
Skär korven i bitar/strimlor. Skala och hacka löken. Värm flytande margarin i stekpanna och bryn korv och lök. Tillsätt tomatpurén och rör om noga. Späd med lagom mängd mjölk och låt puttra en stund. Red med maizena till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.
Champinjon- lök- och auberginepaj!

Ingredienser
Pajdeg
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
125 gram smör
3 msk kallt vatten
Fyllning
4 stora champinjoner
En fjärdedels aubergine
1 gul lök
1,5 dl riven ost
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde (jag använde mellangrädde)
Salt och peppar
Gör så här
Hacka ihop grahamsmjöl, vetemjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut och lägg i en form. Nagga degen och låt den stå i kylskåpet i 30 minuter. Förgrädda sedan i ugn, 200 grader i 10 minuter. Finhacka lök, champinjoner och aubergine och fräs i stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg i pajskalet. Strö på osten. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda i cirka 30 minuter i 200 grader, tills äggstanningen stelnat.

Kvällsmål

♥ Lättfil med sharonfrukt, nätmelon, blåbär och solroskärnor
♥ Smörgåsar med rökt kalkon, sallad och paprika. Brödet är gjort efter receptet i inlägget nedan, och denna gång hade jag i krikon. Det blev jättebra! =)

Krikon är en underart till plommon, och vi har massor av dem i våran trädgård! :D
Samma grundrecept, olika fyllningar

Bröd med blåbär, torkade aprikoser och russin

Bröd med mosad banan och lingonsylt
Om man har ett grundrecept på ett bröd så kan det vara kul att variera brödet genom att ha i lite olika "fyllningar" när man bakar!
Ingredienser: (Ger ca 12 st bröd)
50 flytande margarin
2 dl mjölk
0,5 paket jäst
1 msk socker
En nypa salt
0,5 dl solroskärnor
1,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl vetekli
3-4 dl vetemjöl
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med den uppvärmda mjölken. Rör ner margarinet och sedan de torra ingredienserna. Forma en deg och låt den jäsa ca 10 minuter. Dela degen i ca 12 delar och forma dem till runda, tillplattade bullar. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i ca 10-15 minuter. Grädda i ca 8 minuter i 250 grader.





I brödet på den första bilden hade jag i blåbär, torkade aprikoser och russin. I det andra brödet hade jag mosad banan och lingonsylt.
Apropå blåbär så läste jag i Life's tidning att man måste äta 7 kg gurka för att få i sig samma mängd antioxidanter som man får av 100 gram blåbär!

Risotto

- Champinjon- och auberginerisotto (recept längre ner)
- Lax
- Italiensk salladsblandning
- Tomat
Champinjon- och auberginerisotto
Ingredienser:
Ca 8 champinjoner
1 gul lök
En halv aubergine
1-2 vitlöksklyftor
3 dl arborioris
1 msk olivolja
7-8 dl grönsaksbuljong (fond eller buljongtärning i vatten)
Salt och peppar
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Skär auberginen och champinjonerna i småbitar. Fräs alltsammans, inklusive riset, i olivoljan. (Använd en ganska stor gryta). Späd lite i taget med het buljong och låt riset suga åt sig buljongen innan du späder ytterligare. Låt koka ca 20 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Risotton ska få en mjuk och krämig konsistens.





Jag har lagat risotto förut. Kika HÄR.
Skottland
Jag har varit på en liten semester till Glasgow i Skottland i några dagar. Glasgow var en fin stad och naturen i Skottland är verkligen jättevacker! Det är alltid kul att se hur maten är på ställen där man inte har varit förut. I England har jag varit och engelsmännens matvanor är ju inte de bästa. I Skottland verkar det inte vara någon större skillnad tyvärr...
Frukosten på vårat guest house såg ut så här. Inte riktigt den frukost som jag vill starta dagen med, men det är alltid kul att prova på andra matkulturer!

Vita bönor i tomatsås, bacon, stekt ägg, någon slags flottig pannakaka, korv, tomat
I Storbritannien äter man väldigt mycket vitt bröd. Jag tror faktiskt inte att jag såg skymten av ett grövre bröd över huvud taget.

Detta bröd ingick i frukosten. Det serverades med en jättesöt sylt.

Man kan undra hur mycket näring detta bröd innehåller...
Skottlands nationalrätt heter Haggis. När man hör vad den består av så blir man inte speciellt sugen, men jag ville ändå prova! Haggis är gjort på hjärta, lever och lungor från ett får som tillsammans får koka i en fårmage i ca 1 timme, havregryn, lök och kryddor. Detta serveras med potatismos, mosade kålrötter och en skvätt whiskey. Trots innehållet tyckte jag ändå att det smakade ganska bra faktiskt! =)

Vi fikade på skottskt vis med te och scones med sylt och grädde.

Frukosten på vårat guest house såg ut så här. Inte riktigt den frukost som jag vill starta dagen med, men det är alltid kul att prova på andra matkulturer!

Vita bönor i tomatsås, bacon, stekt ägg, någon slags flottig pannakaka, korv, tomat
I Storbritannien äter man väldigt mycket vitt bröd. Jag tror faktiskt inte att jag såg skymten av ett grövre bröd över huvud taget.

Detta bröd ingick i frukosten. Det serverades med en jättesöt sylt.

Man kan undra hur mycket näring detta bröd innehåller...
Skottlands nationalrätt heter Haggis. När man hör vad den består av så blir man inte speciellt sugen, men jag ville ändå prova! Haggis är gjort på hjärta, lever och lungor från ett får som tillsammans får koka i en fårmage i ca 1 timme, havregryn, lök och kryddor. Detta serveras med potatismos, mosade kålrötter och en skvätt whiskey. Trots innehållet tyckte jag ändå att det smakade ganska bra faktiskt! =)

Vi fikade på skottskt vis med te och scones med sylt och grädde.

Kikärtsbiffar

• Kikärtsbiffar (recept längre ner)
• Kornris
• Broccoli
• Tomat

Ingredienser för ca 10 st biffar
4 dl kokta kikärtor
1 finhackad rödlök
1 strimlad purjolök
1 riven morot
1 ägg
Kryddor (Jag använde salt, peppar, curry och koriander)
Matfett till stekning
Gör så här
Skölj kikärtorna i vatten och låt dem rinna av. Finstrimla purjon. Hacka rödlöken och riv moroten fint. Mixa kikärtorna med en stavmixer och blanda sedan samman kikärtsröran med purjolöken, rödlöken, moroten och ägget. Krydda och smaka av. Forma färsen till biffar och stek dem på medelvärme i några minuter på varje sida.
Inspirerat av nLife.
Quinoasallad

Quinoasallad är nog en av mina favoriträtter! Fräscht, gott, nyttigt och det går att variera hur man vill! =)
- Vit quinoa
- Svarta bönor
- Ruccolasallad
- Torkade aprikoser
- Solrosfrön
- Lax
- Soltorkade tomater
- Avokado
- Fetaost
- Majs
- Rödlök
- Tomat
- Gul paprika
Vinägrett: Olivolja, vitvinsvinäger, spadet från de soltorkade tomaterna, italiensk salladskrydda, salt och peppar
Andra quinoasallader jag har gjort:
LÄNK
LÄNK
LÄNK