Grönsakspaj

Pajdeg:
180 gram vetemjöl
75 gram smör/margarin
1 burk kesella
Fyllning:
3 ägg
1 burg kesella
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Grönsaker:
1 purjolök
Broccoli i önskad mängd (ca 3 dl buketter)
1 paprika
1 msk olja
Blanda samman alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut degen i en form och ställ kallt i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning: Blanda ägg och kesella. Pressa i vitlöksklyftan. Salta och peppra.
Grönsaker: Förväll broccoli i lättsaltat vatten i ca 5 min, låt rinna av väl i durkslag. Strimla purjolök och paprika och fräs dem i olja några minuter.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min. Lägg i grönsakerna och häll över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 min-40 min.
Muffins

Återigen har jag provat ett recept från Marias Kakburk! :D
Denna gång blev det muffins med hallon, vaniljkesella och pajströssel. Mums!
Ingredienser till ca 12 (ganska stora) muffins:
Strössel
1,5 dl mjöl
¾ dl socker
1 liten nypa salt
75 g kallt smör
Smet
75 g smör
3 ägg
2 dl socker
6 dl mjöl
1 msk bakpulver
1,5 dl mjölk
Fyllning
1,5 dl Kesella vanilj
3 dl frysta hallon
Gör så här:
Börja med att blanda samman ingredienserna till strösslet och nyp ihop till grova smulor. Låt stå kallt medan du gör muffinssmeteten.
Smält smöret till smeten. Vispa lätt ihop ägg och socker och blanda därefter i de torra ingredienserna tillsammans med mjölken. Blanda till sist ner smöret.
Fyll upp muffinsformar till hälften med smet. Lägg i en klick kesella och tryck ner några hallon. Strö över lite strössel och grädda på 200 grader i cirka 20-25 minuter.
Bärpaj

Gjorde en jättegod bärpaj igår! Här är receptet:
Ingredienser:
Till pajdegen
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
125 g smör
1 ägg
Fyllning
4 dl valfria bär (Jag använde jordgubbar, blåbär och hallon)
Till pajtäcket
1,5 dl havregryn
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna och tryck ut degen i en välsmord pajform.
Fyll pajskalet med bären och täck bären med havregrynsblandningen.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 30 minuter.
Kokosmums!

Inspirerades av Marias Kakburk, och gjorde en sats kokosmums. De blev riktigt mumsiga! =)
Ingredienser:
4,5 dl socker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1,5 dl kallt vatten
9 gelatinblad
1,5 dl kokhett vatten
Garnering:
5 dl kokos
1 msk kakao
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i lite vatten i ca 5 minuter. Blanda socker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet. Rör ut gelatinbladen i det heta vattnet. Häll denna gelatinblanding i sockerblandningen. Vispa med elvisp i 30 minuter till en pösig smet. Blanda samman kokos och kakao och häll lite i botten av en långpanna (20x30 cm). Häll i smeten och täck med kokosblandningen. Låt smeten stå kallt tills den har stelnat. Skär i bitar och doppa snittytorna i kokosblandning.
Piroger

Pirog
Tzatziki
Sallad med gurka, tomat, svarta bönor, champinjoner och isbergssallad. Salladsdressing: Olivolja, vitvinsvinäger, salt, svartpeppar och italiensk salladskrydda
Recept på goda piroger:
Ingredienser:
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 burk svarta bönor
1 morot
1/2 grön paprika
500 g nötfärs
1 msk olivolja
salt
peppar
10 st smördegsplattor
1 ägg
Gör så här:
Skala och finhacka rödlöken och pressa vitlök. Skölj bönorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Skala och riv moroten och hacka paprikan. Fräs köttfärsen i olja. Blanda samman köttfärsen med alla grönsakerna. Salta och peppra. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut varje smördegsplatta till ca 20x20 cm och dela den i 4 delar. Fördela ca 2 msk köttfärsröra på varje bit och vik ihop till trekanter. Nyp ihop dem ordentligt i kanterna. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 min.
Snickers!

Jag "snodde" ett recept på snickers från Marias Kakburk. De blev jättegoda och smakar verkligen som riktiga snickers! =)
Som vanligt har jag gjort lite ändringar i receptet!
Ingredienser:
1 burk jordnötssmör med bitar i (om du inte hittar jordnötssmör med bitar i så kan du göra som jag och köpa jordnötter som du krossar och har i jordnötssmöret. Jag använde ca 2 dl jordnötter)
1 dl socker
2 dl ljus sirap
1 l Corn Flakes (krossa dem)
1 tsk vaniljsocker
1 dl cocos
400 g mörk blockchoklad
Så här gör du:
Blanda samman jordnötssmöret, jordnötterna, sockret och sirapen i en kastrull. Låt det smälta samman, men undvik att det börjar koka. Blanda i den krossade Corn Flakesen, vaniljsockret och cocosen i jordnötsblandningen.
Häll smeten på ett bakplåtspapper och kavla ut till en jämntjock platta. Ett bra tips är att även lägga ett bakplåtspapper på smeten, så slipper det fastna i kaveln. Ställ sedan in det i kylen.
Smält blockchokladen och bred på kakan. Låt det stelna i kylen och skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i frysen. De smakar bäst halvtinade!
Några mellanmål



2 olika fruktsallader:
- Den första med äpple, banan, russin och psylliumfrön.
- Den andra med nekarin, mandarin, passionsfrukt, sharonfrukt, russin och keso.

Smoothie gjord på naturell yoghurt, banan, blåbär och mango.

Lättfil med osockrad musli, banan och blåbär.

Smörgås med kalkon och avokado.
Lunch

Blomkålsbiffar
Chorizo
Rädisor
Paprika
Tomat
Vita bönor i tomatsås
Morot
Recept på blomkålsbiffarna -
taget från Curious (jag har gjort lite ändringar i receptet!)
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
4 kokta potatisar
3 ägg
2 msk potatismjöl
2 små gula lökar
1/2 tsk salt
svartpeppar
Så här gör du:
Skala och hacka löken, stek den lätt. Låt under tiden blomkålen koka i lättsaltat vatten. När blomkålen är mjuk, ta upp den och låt den svalna. Mosa potatisarna. Finhacka blomkålen och blanda eller mixa den med potatisen, potatismjölet och den stekta löken. Rör ner tre ägg och krydda med salt och peppar. Stek biffarna i stekpanna.