I singapore!
Har varit har i Singapore i nagra dagar och haft det jattebra! :D Det ar varmt och valdigt fuktigt och har regnat en del ocksa. Vi har gjort en massa olika saker, bland annat akt pa sightseeing, shoppat och vart pa det kanda Raffles Hotel och druckit Singapore Sling!
Maten har ar ganska enformig. Den bestar mest av nudlar, ris och kyckling, sa man blir lite trott pa det efter ett tag... Pa restauranger far man nastan inga gronsaker, vilket ju ar lite trist nar man ar van vid att ata det sa ofta. Men det ar ju alltid roligt att testa pa andra matkulturer! :D
Imorgon bar det av till Malaysia i 10 timmars nattbuss! Hoppas man kan fa lite somn i alla fall...
Ha det bra allihopa! :D
Asien!
Nu åker jag ner till Asien i några veckor, vilket tyvärr betyder att jag inte kommer kunna uppdatera bloggen speciellt mycket. Om jag får möjlighet så uppdaterar jag lite om vad som händer där nere, i Singapore, Malaysia och Thailand, men jag lovar ingenting.
Ses igen om några veckor! Ha det så bra så länge! :D
Tisdagens lunch
- Potatis
- Lax
- Morot
- Kidneybönor
- Kikärtor
- Selleri
- Champinjonsallad (se nedan!)
- Sås på tomater, fänkål och selleri som har mixats tillsammans
Champinjonsalladen:
Råvaror:
- Champinjoner
- Tomater
- Gul lök
Vinegrette:
- Olja (oliv eller raps)
- Vitvinsvinäger
- 1 vitlöksklyfta
- Salt
Skär tomaterna, löken och champinjonerna i bitar och blanda sedan om bitarna i vinegretten. Blir jättegott!
Rotfruktssoppa
En god, nyttig, lättlagad och billig soppa som med lite sallad, en smörgås och en frukt blir en bra och balanserad måltid!
- Potatis
- Morot
- Rotselleri
- Palsternacka
- Purjolök
- Gul lök
- Broccoli
- Kålrot
- Finhackad pepparrot
- Timjan
- Salt
- Peppar
Musligröt!
Imorse gjorde jag för första gången gröt på musli.
Det var ju jättegott, så det kommer jag absolut fortsätta med! :D
Jag använde den här muslin:
Matbloggarna
Dagens lunch
- Moghrabiah
- Kyckling
- Keso
- Kikärtor
- Gröna ärtor
- Kidneybönor
- Tomat
- Broccoli
- Morot
Idag åt jag något som jag aldrig har ätit förut, nämligen Moghrabiah. Jag blev verkligen positivt överraskad! Ni som inte har testat det borde absolut göra det! Moghrabiah kallas även för pärlcouscous, eftersom att det är som stora "couscous- korn". Det kallas också för libanesisk couscous, eftersom det används mycket i Libanon. Det tillverkas av durumvete, på ungefär samma sätt om man tillverkar vanlig couscous. Jag åt det istället för ris och det gick ju bra, men egentligen tror jag kanske att det passar bäst i grytor, soppor eller i sallader.
Måndagens frukost
- Grönt te
- Fiberhavregrynsgröt men mjölk, lingonsylt, russin och gojibär
- Apelsin
Solruta
Jag är egentligen inte så mycket för knäckebröd, men när jag fick chansen att prova nyheten Solruta från Wasa så sa jag ju inte nej! Det finns en sort med sesamfrön och en sort med dinkel och havrekärnor. Båda var goda, men personligen gillade jag dinkelsorten bäst. Egentligen skiljer sig detta bröd inte så mycket från andra knäckebröd, så den som gillar hårt bröd kommer defenitivt att gilla Solruta!
Så här skriver Wasa själva om Solruta Sesam:
Ett vackert och matigt frukostbröd bakat på råg
och vetemjöl toppat med härliga sesamfrön.
Och så här skriver de om Solruta Dinkel:
Ett mustigt och modernt knäckebröd bakat
på råg, vete och dinkelmjöl toppat med
vackert gyllenbruna
havrekärnor.
Onsdagens lunch
- Quinoa
- Lax
- Morot
- Broccoli
- Ärtor
- Majs
- Gojibär
- Gul lök
- Filmjölk
20 st mandariner i fruktskålen...
Undrar vilken favoritfrukten är...
Måndagens frukost
- Lättfil
- Lättmusli
- Gojibär
Gojibären är köpta hos Blueberry på NK. Det var första gången jag provade gojibär och jag tycker de var goda! Man kan säga att de är som syrliga russin med en lite hårdare konsistens. Man kan ha gojibär på filen, gröten, över sallader, i fruktsallader mm. Gojibär innehåller mycket nyttigheter: antioxidanter, C-vitaminer, vitaminerna B1, B2 och B6, E-vitamin, aminosyror, järn, zink, selen, kalium, kalcium och koppar.
Kaka!
Jag bakade en sockerkaka med kakao i. Här är receptet:
Detta behövs:
2 dl strösocker
2 st ägg
50 g smält smör eller margarin
0,5 - 1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Ströbröd till formen
Garnering:
Smält blockchoklad
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa äggen och sockret pösigt.
Tillsätt det smälta smöret/margarinet och mjölken.
Blanda samman mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och blanda försiktigt ner det i smeten.
Smöra och bröa en bakform och häll i smeten.
Grädda kakan i 175 °C i ca 35 - 40 min i nedre delen av ugnen.
När kakan är färdiggräddad så stö över florsocker och ringla på den smälta chokladen.
Lördagens Lunch
- Ris
- Ärtblandning
- Broccoli
- Ketchup
- Biffar
I biffarna hade jag rivna morötter, broccolibitar, vitlök och spiskunnin.