Frågor & kommentarer

Jag har fått lite kommentarer den senaste tiden om att jag är dålig på att svara på kommentarer och frågor. Jag håller med, jag vet att jag sällan gör det. Tyvärr. Jag vet egentligen inte vad det beror på. Tidsbrist kanske...? Fast det tar ju faktiskt inte särskilt lång tid att svara på en kommentar. Jag tycker dessutom själv att det är kul att ha en form av kommunikation med er som läser, så nu ska jag försöka bli bättre på detta! Jag har gått igenom de senaste inläggen och samlat alla frågor jag har fått. Här kommer lite frågor och svar...

————♥————


Fråga: Jag älskar pasta! Men du som är dietist.. är inte pasta dåligt? Jag har ständigt dåligt samvete för mina pastarätter!
Svar: Jag tillhör dem som inte tror att pasta, potatis och ris i rimliga mängder är farligt/dåligt. I rimliga mängder tror jag till och med att vi mår bra av att äta det. Kroppen behöver kolhydrater och om man tränar är det extra viktigt. Jag tycker dessutom att en måltid blir tråkig och inte lika god om jag inte får ha pasta, ris, potatis, bulgur, quinoa, cous cous eller liknande. Det är gott och bra för oss (självklart i rimliga mängder), så varför undvika det? Så tänker i alla fall jag. Jag vet ju samtidigt att det är vanligt idag att människor undviker att äta dessa former av kolhydratkälla och det accepterar jag såklart. Jag gillar inte den enligt mig låga nivå på debatten som pågår om huruvida man "får" äta denna form av kolhydratkälla eller inte. Jag tycker att det är löjligt och barnligt att vuxna människor ofta inte kan diskutera detta ämne på ett normalt sätt. Personligen har jag valt att för tillfället förlita mig på det som forskningen säger. Jag vet självklart att det kommer många studier hela tiden, som kommer fram till olika resultat. Men jag väljer att förlita mig på långsiktiga studier och resultaten man ser i den största delen av forskningen. Om man i framtiden kommer fram till andra resultat och slutsatser, så anpassar jag mig så klart efter det och förändrar min syn på det hela.Fråga: Jag är jättenyfiken på vad du gör nu! Skola, jobb eller nåt annat skoj?
Svar: Jag har sån tur att jag får jobba med det jag brinner för och verkligen älskar, nämligen att hjälpa människor att nå en hälsosam vikt och en ny livsstil. Detta arbetar jag med inom företaget Itrim. Jag älskar verkligen att jobba med detta och är glad att jag har fått möjligheten att få arbeta inom just detta område.Fråga: Hur håller du dig i form? Vad tränar du?
Svar: Jag älskar träning! Det är bland det bästa jag vet. Jag älskar att gå på olika pass. När jag bodde i Umeå och hade tillgång till den stora och fantastiska träningsanläggningen Iksu så bestod min fritid till stor del av att gå på massa olika roliga pass, som till exempel funk, afro-power-dance, street dance, step, core, body combat, aerobics, body balance, spinning mm mm... Jag älskar såna här pass och körde ibland 3-4 st pass på rad bara för att det var så himla kul! När jag flyttade fån Umeå började jag springa istället och älskade även det. Jag köpte en pulsklocka och blev väldigt motiverad att hela tiden bli bättre och bättre. Tyvärr så fick jag problem med mina knän i somras, beroende på att jag sprang så pass mycket (och fel?). Så nu har jag för första gången på flera år haft en lång period utan träning, och jag gillar det inte! Men nu hoppas jag att jag ska kunna komma tillbaka till löpningen, sakta men säkert och att jag till sommaren ska kunna springa flera gånger i veckan. Jag skulle jättegärna vilja köpa ett träningskort på Sats också, eftersom jag som sagt älskar olika former av pass. Men eftersom jag för tillfället pendlar en del har jag inte kommit in i några bra rutiner när det gäller det här med vart och hur jag ska träna... Men jag ska lösa det på nåt sätt, för jag mår allra bäst när jag tränar!Fråga: Hur får du bilderna så fina?
Svar: Canan Ixus 9515 heter kameran jag använder. En helt okej digitalkamera. Sedan så brukar jag redigera bilderna lite i programmet Picasa.Fråga: Jag har hört att det är bra att äta ett kokt ägg till frukost om man vill gå ner i vikt? Alltså kanske att man äter en halv portion gröt och ett kokt ägg istället för en hel portion gröt. Stämmer det? För annars trodde jag att ägg var dåligt att äta om man verkligen vill gå ner i vikt...
Svar: Gröt och ett kokt ägg tycker jag är en superbra frukost. Både gröt (om man har tillbehör som till exempel frukt) och ägg mättar ofta väldigt bra. Om man vill gå ner i vikt kan det verka märkligt för vissa att man ska äta mer till en måltid än man brukar. Men om man gör det på rätt sätt så fungerar det ofta... Om du inte lägger till det där ägget så kanske du blir hungrig tidigare än du skulle blivit annars, vilket kanske resulterar i att då äter något "mindre bra" bara för att du är så sugen. Om du däremot äter ägget (som för övrigt är ett väldigt näringsrikt livsmedel) så står du sig bättre till nästa planerade måltid och du slipper förhoppningsvis bli sugen på att småäta något du egentligen inte hade tänkt. Personligen brukar jag äta gröt till frukost. Eftersom jag har massa god frukt på gröten blir jag alldeles perfekt mätt. Men om jag inte hade blivit det, så hade jag nog i alla fall ibland lagt till just ett ägg, eftersom det just är väldigt mättande och näringsrikt och ger en bra start på dagen.Fråga: Jag undrar om du kan svara på hur det är med linfrön. De innehåller väl omega 3 och annat bra? Men jag har hört att man inte ska äta mer än 2-3 msk linfrön om dagen eftersom det innehåller ett ämne som blir giftigt i stora mängder. Är det sant?
Svar: Jag skrev ganska nyligen ett inlägg om detta. Du kan läsa det HÄR.Fråga: Hur jobbar en dietist och hur är utbildningen?
Svar: Många frågar om dietistyrket och utbildningne. Jag rekommenderar er att läsa inläggen under kategorin "Mina dietiststudier". Där har jag samlat allt jag har skrivit om dietistutbildningen, hur dietister jobbar, varför jag ville bli dietist osv...Fråga: Vilken härlig bärmix det var, finns den i frysdisken på Ica?
Svar: Ja, jag köpte själv bärmixen i Icas frysdisk.Fråga: Hur har du lyckats få så många besökare? Hur har du gått tillväga?
Svar: Egentligen vet jag inte. Jag vet inte heller om man kan säga att jag har många besökare... Det finns väldigt många matbloggare som har väldigt många fler läsare än jag. Mitt mål är inte/har inte varit att få så många läsare som möjligt, även om jag tycker att det är jätteroligt att ändå ganska många går in här och läser. Era kommentarer ger mig inspiration och tips när det gäller hälsa, mat osv och jag har lärt mig väldigt mycket på alla kommentarer genom åren. Men hur som helst, jag antar att många tycker att det är kul att få tips och idéer på hur man kan göra vanlig vardagsmat lite roligare och det är det jag ofta försöker tipsa om. Sedan tycker jag själv att en väldigt viktigt sak i just matbloggar är att man har många bilder, vilket jag försöker ha till nästan varje inlägg.

Dessutom tror jag att om man brinner för något och älskar något, så syns det också i det man gör. Jag älskar ju att inspirera människor till bra/bättre hälsa med hjälp av bra mat och jag tror att det man älskar att hålla på med automatiskt blir bra! Jag skulle inte kunna göra en bra blogg om till exempel mode, eftersom det inte är något jag verkligen brinner för.Fråga:
Får alla vara med i Pågens Brödpanel?
Svar: Jag vet faktiskt inte. Jag skulle tro att Pågen vill att deltagarna i panelen har till exempel en matblogg med ett visst antal läsare, eftersom tanken med Pågens Brödpanel är att man ska provsmaka och recensera nya bröd. Jag fick själv ett mail av dem där de frågade om jag ville delta. Men jag vet ju förstås inte, det kan ju hända att "vem som helst" får vara med. Maila och fråga vet jag!Fråga: Har du tips på någon annan grönsak man kan fylla på samma sätt och ha i ugnen? Jag är tyvärr allergisk mot paprika.
Svar: Det jag kommer på nu är tomat, aubergine, zucchini och potatis... Men det finns säkert fler. Kanske någon annan har något tips?Fråga:
Vart står förpackningen (Frebacos Havre & Quinoa) i affären?
Vart brukar den stå i affären där du handlar?
Svar: I min Ica-butik står förpackningen tillsammans med gryner och mjöler.Fråga: Vad god äggröran ser ut! Hur gör du den och hur många ägg ska man ha?
Svar: Till en portion brukar jag använda 2 st ägg och ca 1 msk mjölk. Jag värmer lite matfett i en stekpanna och kläcker sedan ner äggen och häller i mjölken. Salta och peppra. Jag brukar ha plattan på 5:an. Rör om hela tiden tills det har stelnat till en krämig konsistens.Fråga: Älskar att äta sallader men ibland tycker jag inte att jag blir riktigt mätt av det. Har du något tips på en riktigt matig fast nyttig sallad?
Svar: Som grund brukar jag ha pasta, quinoa eller bulgur. Sedan har jag alltid massa olika grönsaker, fetaost, avokado mm, för smakens skull. Om man sedan använder mättande proteinkällor i form av till exempel lax, kyckling, makrill och/eller ägg, så tycker jag att det blir en matig och ofta mättande sallad. Om man även gör någon form av röra på till exempel keso eller kesella blir det ännu mer matigt.


Kommentarer
Postat av: GBP

Tack för svar, roligt att läsa :-)

2011-03-26 @ 18:03:16
URL: http://healthaboveall.blogg.se/
Postat av: E M E L I E R E S E R!!

håller med, rolig läsning :)

2011-03-30 @ 15:54:31
URL: http://emeliereser.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback