Let´s talk about linfrön

Linfrön, både hela och krossade, är något som förekommer i ganska många av mina blogginlägg. Jag använder det i gröten, i bröd och ibland på filen/ yoghurten. Eftersom jag ofta har med det i recepten så tänkte jag att det kan vara bra att skriva ett litet inlägg om linfrön, eftersom man faktiskt inte bör äta alltför stora mängder av det.

Krossade linfrön, och hela linfrön som krossas då man tuggar dem, avger ämnen i kroppen som är både nyttiga och mindre nyttiga för oss. De nyttiga med linfrön är att de är rika på protein, fibrer och mineraler och dessutom innehåller mycket fleromättat fett, som är bra för oss. Linfrön innehåller dock även ett ämne som i våran kropp kan omvandlas till det giftiga ämnet vätecyanid. I för stora mängder kan vätecyanid ge upphov till förgiftningssymptom. Hela linfrön som inte krossas i munnen transporteras opåverkade genom tarmen, och inga ämnen tas upp i kroppen. Däremot stimulerar hela linfrön tarmen på ett positivt sätt.

Livsmedelsverket rekommenderar att man begränsar intaget av linfrön till 1-2 msk/dag. De avråder från att man äter krossade linfrön i syfte att tillgodose sitt behov av fettsyror.

Sammanfattningsvis tycker jag inte att man ska vara rädd för att äta linfrön. Jag använder det själv mer eller mindre dagligen. Men det kan ändå vara bra att veta att man ska undvika att äta för mycket av det! Lagom är bäst helt enkelt! :)


Kommentarer
Postat av: Rebecca

Mycket bra att du tar upp det! Jag visste inte förrän vi läste om det i skolan att man kan överdosera förhållandevis lätt.

2011-01-18 @ 20:02:03
URL: http://matochlivet.blogg.se/
Postat av: Anja T

"omvandlas till det giftiga ämnet vätecyanid. I för stora mängder kan vätecyanid ge upphov till förgiftningssymptom."



Vätecyanid eller HCN som är den kemiska förkortningen kan nog inte bara ge upphov till förgiftningssymptom - det är i princip jättegiftigt! Bla var det det som användes i konc läger..



Men jag äter å andra sidan också linfrön i princip varje dag! ;) Så jag är inte så rädd för att bli vätecyanidförgiftad..!

2011-01-19 @ 12:12:19
Postat av: Matilda

Vad bra att veta! :) Tror jag ska testa lite linfrön någon dag! :)

2011-01-19 @ 16:32:15
URL: http://mmatildass.blogg.se/
Postat av: Linn

Kanske en dum fråga. Du säger att hela linfrön inte påverkar tarmen men sen skriver du att de påverkar på ett positivt sätt? :P

2011-01-19 @ 17:12:50
Postat av: Sofie / Mumsfillibaba

Woops!! Så mycket man inte vet. Några matskedar blir det ju på o i gröten varje dag!!

2011-01-19 @ 18:21:35
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Lollo

Hej hej!



En fråga till Dig som dietist, vad är dina funderingar kring lchf? :)



MVH Louise

2011-01-21 @ 16:13:34
URL: http://louisebergmansjambalaya.blogg.se/
Postat av: Louise (fotoblogg)

Bra att veta. Fin blogg! :)

2011-01-21 @ 19:32:18
URL: http://wizy.blogg.se/
Postat av: Li

Dom är goa små rackare, men brukar inte hjälpa min stackars mage något vidare :p

2011-01-21 @ 21:17:21
URL: http://sockerdrommar.wordpress.com
Postat av: Sofia

Jag använder alltid linfrön i mina smoothies. Tycker det är gott och ett bra sätt att få i sig dom nyttiga fröna. :)

2011-01-22 @ 16:01:14
URL: http://borninmay.blogg.se/
Postat av: charlotta

tummen upp för linfrön! jag brukar äta i filen på morgonen, det är grymt gott.

2011-01-25 @ 09:30:11
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Josefine

vad är det egentligten för skillnad på linfrön och sesamfrön?

2011-04-11 @ 14:43:21
URL: http://josefineosterman.blogg.se/
Postat av: Anna

Hej!

Jag "blötlägger" mina linfrän, dvs låter dem stå i en kopp me dvatten i ngn timme. Tas frönas näringsämnen upp av kroppen om de äts på detta sätt?

Tack:)

2011-12-02 @ 02:02:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback