Länk

Kolla in dessa 20 "dolda viktfällor".


Middag

image434
- Fläskfilé
- Finkrossade tomater med basilika
- Blomkål (kokade i 3 minuter)


image435
Serverat med quinoa, tzatziki, körsbärstomater, gurka, sallad, gröna ärtor, morotsbitar och gul lök.

Mums!

En till kladdkaka

image433

Bakade en till kladdis (receptet hittar du några inlägg nedanför!), denna gång med lite garnering! =)

Föredrag...

För några kvällar sen var jag och lyssnade på ett intressant föredrag av Tommy Svensson. Tommy är bland annat matskribent och han intresserar sig väldigt mycket för kemiska tillsatser i maten. En av hans böcker, "Handbok för den kräsne konsumenten", har blivit väldigt uppmärksammad. Kemiska tillsatser i vår mat var också vad föredraget handlade om. Tommy menar att vi borde vara mer försiktiga med vad vi stoppar i oss, med tanke på alla kemiska tillsatser som maten idag innehåller. Han menar bland annat att vi ska se upp för livsmedel där man har tagit bort socker eller fett, till exempel saften Fun Light eller youghurtar som "bara innehåller 7 % fett", eftersom att sockret och fettet då har ersatts av något annat, nämligen kemiska tillsatser. Eftersom våran kropp inte känner igen dessa kemiska tillsatser kan den inte bryta ner dom och enligt Tommy kan detta vara väldigt skadligt för hälsan. Livsmedel som Tommy "varnade" lite extra för var Fun Light-saft, energidrycker, Pringles-chips, milkshake, solrosoljafärdiglagade rätter och liknande.


Ibland tyckte jag dock att han överdrev lite när han till exempel antydde att det kan finnas ett samband mellan den ökande utskrivningen av antidepressiva medel och användningen av mikrovågsugnar... Men överlag tycker jag att det var ett intressant och lärorikt föredrag!

image432
Aulan var fullsatt!

image431
Tommy Svensson


Core...

Idag testade jag ett pass på F&S som jag aldrig har testat förut, nämligen Core. Som sagt var det första gången, men absolut inte den sista - det var jättekul! Core riktar in sig på mage, rygg och balans. Det var verkligen en utmaning och efteråt kändes det väldigt skönt i kroppen, man hade en jättebra hållning! Jag vet inte hur pass vanligt det är att F&S har Core på schemat i olika städer. Här i Örebro är det i alla fall nytt för terminen. Testa gärna om du får möjlighet!



Så här skriver F&S själva om Core:

F&S Core
Funktionell träning för rygg, mage och bålstabiitet.
F&S Core är ett instruktivt pass där du tränar effektivt och säkert. Men du får också utmana dig själv i styrka, stabilitet, balans och rörlighet.

F&S Core vänder sig till dig som är igång med träning och vill komplettera med mer specifika övningar för bålstyrka och stabilitet. Passets nivå utgår från medel, men många övningar kan du välja att göra både mer eller mindre krävande.

Då F&S Core inte innehåller konditionsträning, komplettera gärna med t ex spincykling, jympa, stavgång/jogging eller liknande.

Efter uppvärmning följer styrke- och stabilitetsträningen. Du tränar utan redskap, det vill säga med kroppen som belastning och utnyttjar olika utgångsställningar både på golvet och stående. Träningen bygger både på enkla och mer fokuserade övningar och på större, komplexa och mer pulshöjande övningar för hållning, stabilisering och balans. Uppmjukande rörlighet och stretch avslutar passet. 



image430



Kladdigt värre!

Kladdigt, kladdigt! :P image429

Bakade en kladdkaka igår! Den blev supergod! :D

Ingredienser:

3 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
2,5 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g smör

Tillagning:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröda en form med löstagbara kanter. Rör samman socker och ägg. Blanda ner mjöl, vaniljsocker och kakao. Smält smöret och blanda ner även det. Rör samman till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter. Låt svalna!

Frukost

Frukost

- Fiberhavregrynsgröt
- Mjölk
- Blåbär
- Lingonsylt

Tillbaka!

Jag har vart i Luleå i några dagar nu och hälsat på en kompis, så därför har jag inte kunnat uppdatera bloggen, men nu är jag hemma igen! Luleå var jättefint och jag köpte ett jättegott te med ett väldigt fint namn: Norrskenste. Det säljs bara i Luleå, så testa gärna det om du komer dit någon gång! :D

Vi testade också frukten pomelo, som är en stor citrusfrukt. Det var första gången jag provade den och jag tyckte den var god! Den påminde lite om grapefrukt, fast den var sötare än grapefrukt och inte lika besk. Testa den gärna om du inte redan gjort det!

Tillbaka!

image426


Grattis allihopa...

... på Kanelbullens Dag!

Jag hinner tyvärr inte baka några kanelbullar idag, men jag ger er lite fakta istället:

Kanelbullen är ett svenskt bakverk som härstammar från 1920-talet. Hembakningsrådet instiftade år 1999 "Kanelbullens dag" som inträffar den fjärde oktober varje år. Man introducerade kanelbullen efter första världskriget då tillgången på ingredienser ökade. 
                   image424
Recept på kanelbullar:

Ger ca 20 st

Ingredienser
1/2 paket jäst (á 50 g)
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
0,5 dl socker
1 krm salt 
8 dl vetemjöl 

Fyllning
50 g smör eller margarin
2 tsk malen kanel 
1/2 dl socker

Pensling
ägg
pärlsocker


Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt de kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.

image422               image421  

Några citat om hälsa, skönhet och livet

En frisk kropp är den finaste rikedom du kan äga - Buddha

Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet - Stig Johansson

Att sköta sig är att se till att man hinner med det roliga - Margareta Krook

För en generation sedan behövde människor vila efter avslutad arbetsdag. Nu behöver de motion

image412

Lyckan är inte att vara framme. Lyckan är att vara på väg

Vi är för mycket i knoppen och för lite i kroppen

Det är bättre att koppla av i tid - än att bli avkopplad i förtid

Ge så mycket du orkar - inte mera. Ta emot så mycket du får - inte mindre

image413

Möjlighetens stund är NU!

Den som har tandvärk anser att alla som har friska tänder är lyckliga. Den som lider av fattigdom begår samma misstag beträffande de rika -
George Bernard Shaw

Att våga, är att förlora fotfästet ett litet tag - att inte våga, är att förlora sig själv

Många människor blir stressade av att behöva skaffa mer pengar för att ha råd att ta det lugnare
- Otto Ludwig


image415

Allt som man betraktar med kärlek är egentligen vackert. Ju mer man älskar världen, desto vackrare tycker man att den är - Christian Morgenstern

 Kärleken kan göra en människa 20 kilo lättare

Att kyssa en rökare är som att äta från ett askfat - Helle Broberg Nielsen 

Först behöver man vara frisk för att tjäna pengar, sedan behöver man pengar för att bli frisk igen - Robert Lembke
 
image419

När man är sjuk tänker man på sitt liv; när man blir frisk tänker man på sina pengar

Det finns inget skönhetsmedel som går upp mot lycka - Lady Marquerite Blessington

Det finns bara ett sätt att banta: att äta så mycket man vill av allt man inte tycker om - Alec Guinness

Alla människor sätter i sig mat, men få kan konsten att äta

image417