Dagens Frukost

Fiberhavregrynsgröt med hela och krossade linfrön,
frukt, gojibär, mandlar, hasselnötter och solroskärnor

Havre Flakes

Axa har kommit med nyheten Havre Flakes! Jag och min sambo Jonas har provsmakat och vi gav den ett mycket högt betyg! Havre Flakesen hade en fin konsistens - de var lagom krispiga och knapriga. De passar utmärkt att ha i yoghurten och så smakar de mycket gott också! Man kan knappast tro att havre inntehåller speciellt mycket vitaminer och mineraler, eftersom havreflingan är så beige och trist till utseendet. Men faktum är att havre är fullproppat med nyttigheter som mineraler, vitaminer, betaglukaner och fibrer.
Jag passade på att göra en jämförelse mellan
Havre Flakes och Kellog's Frostis-flingor:
.
.
Kcal per 100 gram
Havre Flakes: 400 kcal
Kellog's Frosties: 369 kcal
.
Protein
Havre Flakes: 12 gram
Kellog's Frosties: 6 gram
.
Fett
Havre Flakes: 6 gram
Kellog's Frosties: 0,6 gram
.
Kolhydrater
Havre Flakes: 68 gram, varav sockerarter 12 gram
Kellog's Frosties: 85 gram, varav sockerarter 25 gram
.
Fibrer
Havre Flakes: 9 gram
Kellog's Frosties: 2,5 gram
.
.

God fiskgryta

En god, färgstark och lättlagad fiskgryta
.
Ingredienser till 2 portioner
200 gram vit fisk
100 gram frysta räkor med skal
En halv purjolök
1 fänkål
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 påse saffran (0,5 gram)
1 dl vitt vin
1,5 msk hummerfond
1 dl vatten
1 dl crème fraiche
10 st cocktailtomater
Salt och peppar
.
Gör så här
Skala räkorna och ställ dem kallt. Strimla fänkål och purjolök fint. Skala och skär moroten i tunna skivor. Skala och hacka vitlöken. Fräs alla dessa ingredienser i smör och saffran i några minuter. Tillsätt vitt vin, fond och vatten och låt koka upp. Rör ner crème fraiche. Skär fisken i mindre kuber och låt sjuda under lock tills de nästan är klara. Lägg på tomaterna och räkorna och låt de bli varma utan att koka.
.
Receptet kommer från Itrims kokbok.

Ett hälsosamt tips!

Min vän och dietistkollega Helena, som skriver matbloggen Matresan, har nyligen startat upp ett företag tillsammans med en personlig tränare. Företaget heter New Coaching Sweden och de har nu dragit igång Kickstarten, som är ett tränings- och hälsokoncept som hjälper folk att med hjälp av bra mat och anpassad träning, ta sig till ett hälsosammare liv.
.
Så här skriver de själva på hemsidan: "Med vår breda kompetens ger vi dig precis de verktyg du behöver för att lyckas! Med realistiska och lättförståeliga tränings- och kostscheman kommer du att lyckas med dina mål! Som hjälp finns Dietist och Personlig Tränare för att svara på frågor och peppa Dig under hela månaden med Kickstarten!"

Klicka HÄR för att komma till Kickstartens hemsida!




Kaktusfrukt

Har ni provat denna frukt? Jag tror att den heter kaktusfikon eller kaktusfrukt, men jag är inte helt säker. Någon av er kanske vet? Jag hade den i en fruktsallad, vilket faktiskt inte tillförde speciellt mycket. Den smakade lite syrligt, och när man hade ätit mycket av frukten kändes det faktiskt som att det sved i munnen. Ingen frukt jag kommer köpa igen.

Dagens Frukost

Sojayoghurt med blåbärssmak, frukt, gojibär, mandlar och hasselnöter.

Godisskål

Fruktsallad gjord på hallon, jordgubbar, björnbär,
banan, mandarin, äpple, päron och kiwi.

Dagens Middag

Vilt- och älgskavsgryta med viltfond och syltlök,
serverat med ugnsrostade rotsaker och lingonsylt

Cherimoya

I helgen träffades jag och några vänner (bland annat Helena, som har matbloggen Matresan). Vi gjorde en jättestor fruktsallad med alla möjliga frukter i, bland annat frukten cherimoya.
Frukten smakade ganska gott och konsistensen var mjuk. Smaken var söt och påminde om vanilj. Jag kommer dock aldrig mer att köpa cherimoya, eftersom den var otroligt jobbig att skala och när man väl hade fått bort allt skal och gröpt ur de stora kärnorna, var det knappt något fruktkött kvar. Men som sagt så smakade den bra och kan passa som en dessertfrukt eller i fruktsallader, om man orkar stå och skala den i en kvart innan.
Har ni testat cherimoya?

Dagens Frukost

Vaniljyoghurt med sharonfrukt, äpple, päron, apelsin, blåbär, banan och kiwi.

Fruktsallad

Banan, röda och gröna äpplen, päron, mandarin,
röd och gröna vindruvor och hallon.