Veteklämmor

Precis som en del andra matbloggare är jag med i Pågens Brödpanel. Vi testar och recencerar nyheter från Pågen. Nu är det dags att recencera nyheten Veteklämmor!

Ingredienser:
Vetemjöl, vatten, socker, vetegluten, rågskållning, vegetabilisk olja, förjäst vetemjöl, malt, jäst, surdeg på vete, salt, maltmjöl och vegetabiliskt emulgeringsmedel.

På förpackningen står att veteklämmorna är "härligt saftiga", och detta håller jag faktiskt med om. De är saftiga och har en väldigt mjuk konsistens. Dock saknar de tuggmotstånd och det känns inte som att de ger så bra mättnad. De passar bra som "matsäcksmackor", eftersom man lätt kan göra dubbelmackor av dem, med pålägg emellan. Det känns som att brödet kanske faller barn lite bättre i smaken än vuxna, då det var väldigt "lättätet", mjukt, saftigt och inte grovt.


Att fylla en paprika


En fylld paprika, broccoli, gröna ärtor,
kokta morotsslantar och kesella blandat med sweet-chili-sås



När man har rester av lite allt möjligt i kylen som man inte riktigt vet vad man ska göra med, kan man alltid blanda ihop dem, lägga ner det i en uppskuren paprika, toppa med lite ost och ställa in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter, så har man en jättegod måltid!

Den här fyllda paprikan innehåller
Lax
Matvete kokad i grönsaksbuljong
Sojabönor
Broccoli
Rivna morötter
Champinjoner
Äppelbitar
Krossade tomater
Ajvar relish
Paprikakrydda, peppar och salt
Ost


Havre & Quinoa



Havre- och quinoagröt med linfrön, 
toppad med kaneläppelbitar, apelsin och pumpafrön

Frebacos havre- och quinoagröt är en favorit hos mig! Jag vet egentligen inte riktigt varför jag gillar den så mycket, men det kan ha att göra med den "krämiga"/"fylliga" konsistensen. Jag tycker konsistensen påminner lite om risgrynsgröt!


Ingefära, citron och choklad...

Som ni kanske minns så testade jag för ett tag Cocoa Sea Salt Pecan från Marabou Premium. Idag testade jag en annan chokladsort från Marabou Premium, nämligen Lemon & Ginger. Jag gillade ju Cocoa Sea Salt Pecan, men den var faktiskt inte lika god som den här Lemon & Ginger-chokladen! 

Chokladen har en kraftig med ändå inte för stark eller sur smak, av både ingefära och citron. Jag är ingen ingefäraälskare, så jag trodde inte att jag skulle gilla den här chokladen, men den var verkligen jättegod! Smaken var toppen och även konsistensen som var lagom krämig.

Har ni smakat den här ingefära- och citronchokladen?
Vad tyckte ni?




Tyvärr tycker jag att många smaksatta produkter, som till exempel olika chokladsorter som är smaksatta med frukter och bär, faktiskt inte smakar speciellt mycket. Exempelvis smakade den här mangochokladen som jag testade för ett tag sedan inte speciellt mycket mango alls, vilket jag tycker är synd när Marabou faktiskt lanserar den som en mangochoklad. Men som sagt så var den här citron- och ingefärachokladen däremot en riktigt höjdare!


Dagens frukost


2 knäckemackor med ost och gurka, äggröra med salt och svartpeppar och en kopp te


Tips tack!

Jag är sugen på att testa något nytt, gott te! Kan inte ni tipsa mig om vilket te jag borde testa, så provar jag det som verkar godast!


Te


Lipton har nyligen lanserar några nya teer:
Green tea Lemon Melissa
White tea Pomegranate
Green tea Mandarin Orange
White tea Raspberry

Jag har testat de två teerna på bilden; Green tea Lemon Melissa och
White tea Pomegranate.

Det gröna teet med citronsmak var helt okej, men jag tyckte knappt att man kände smaken av citron, vilket var lite tråkigt. Det smakade mest som ett vanligt grönt te.

Det vita teet med smak av granatäpple var också helt okej. Det var i och för sig lite svårt att veta om det verkligen var granatäpple det smakade, men jag tycker hur som helst att det smakade bra. Dock hade det inte skadat med en lite mer kraftig/tydlig och fruktig smak. Lipton själva skriver att teet har en trendig karaktär och att vitt te har en len smak. Om karaktären känns trendig eller inte är ju svårt att avgöra, men jag håller med dem om att vitt te ger en slags "len" smak, vilket jag gillar.


Vilka livsmedel vill jag inte vara utan?

Flera matbloggare har skrivit listor med 10 st livsmedel som man inte vill vara utan. Här kommer min lista...


♦ Yoghurt/filmjölk
Jag älskar yoghurt och filmjölk och skulle nog kunna äta det till båda frukost, mellis, lunch och middag. Men bäst tycker jag att det passar till mellis, tillsammans med frukt eller bär och müsli.





Mjölk
Något jag alltid har hemma är mjölk. Jag dricker aldrig mjölk till maten, men jag har det bland annat till te, kaffe och gröt. Jag har ganska nyligen upptäckt hur gott det är med sojamjölk!






Havregryn
Använder jag främst till gröt, men även till bakning och som tillsats i till exempel pannkakor.






♦ Bröd
Bröd är gott, eller hur? Beroende på typ av bröd, brödets storlek och pålägg kan bröd fungera bra både till frukost och mellis, och till lite större måltider som lunch och middag.





♦ Pasta
Jag äter ofta pasta, helt enkelt för att det är så gott och passar till det mesta!






♦ Banan
Jag tycker att banan är en praktisk frukt som tack vare skalet går bra att ta med sig och som man slipper tvätta. Den är dessutom god och mättande!






♦ Lax
Jag älskar lax! Skulle kunna äta det varje dag. Vilken tur att en så god fisk dessutom är väldigt näringsrik och innehåller mycket nyttigt fett. 60 gram lax ger till exempel ca 250% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B12, och ca 130% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin D.




♦ Ägg
Ägg måste vara ett av våra mest användbara livsmedel. Ägg är dessutom väldigt näringsrikt och billigt! Läs mer om ägg på hemsidan Svenska Ägg.






Tomat
Krossade, passerade, skållade, tomatpuré, ketchup, som pålägg, i sallader, i grytor... Tomater är helt enkelt väldigt användbart och något som ofta finns hemma hos mig i olika former!






Kaffe
Behöver nog inte säga så mycket här. Kaffe är gott helt enkelt!





VILKA LIVSMEDEL VILL NI INTE VARA UTAN?


Chokladprovning



Marabou Premium har nyligen kommit med en nyhet, nämligen Cocoa Sea Salt Pecan. Den innehåller 70% kakao och har smak av havssalt och pekannöt. Jag gillar Marabou Premiums choklad. Min favorit hittills har nog varit Cocoa Raspberry, men nu tror jag faktiskt att den byts ut mot Cocoa Sea Salt Pecan... Kombinationen med havssalt, pekannöt och mörk choklad var supergod! Jag rekommenderar er att testa denna nyhet! Förresten såg jag på Marabou Premiums hemsida att det har kommit/kommer en mörk chokladkaka med citronsmak. Det tycker jag låter spännande...


Pastasallad


Pastasallad är enkelt, gott, snabbt att laga och enkelt att variera! I helgen gjorde vi denna pastasallad med pasta, olika salladssorter, gurka, röd paprika, nötpastrami, gröna oliver, majs, ruccolasallad, fetaost och rödlök.


Vitt

I helgen bakade jag och två kompisar en vit kladdkaka. Det var första gången jag bakade det. Man utgår helt enkelt från ett vanlig kladdkaksrecept, men byter ut kakaon mot vit choklad. Det blev riktigt gott, även om jag trots allt föredrar den vanliga kladdkakan!


Vit kladdkaka, sharonfrukt och grädde blandad med turkisk yoghurt.

Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
3 msk saft från mandarin 
100 g smält vit choklad
100g smält smör

Gör så här
Rör ihop ägg och socker. Blanda ned vaniljsocker och vetemjöl. Tillsätt apelsinjuicen, den smält vita chokladen och det smälta smöret. Rör smeten slät och fin. Häll smeten i en smörad och bröad form (använd gärna kokosflingor) och grädda i mitten av ugnen i 150 grader, ca 30 minuter.
Låt gärna kakan vila i kylen en stund innan servering.

Det ursprungliga receptet kommer från Kalasgott.


Sammanställning

Nu har jag sammanställt alla kommentarerna till inlägget där jag frågade vad ni vill läsa mer om här på bloggen. Det var jättekul att läsa om vad ni vill se mer av. Jag tar med mig era åsikter i fortsättningen när jag bloggar! Det här ville flera läsa mer om...


Choklad med mango

I helgen har jag besök av två vänner, bland annat min före detta klasskompis Helena som skriver bloggen Matresan. Vi har gjort en massa kul, bland annat testat två nya tesorter från Lipton och två nya chokladsorter...

I april 2010 hade Marabou en tävling som gick ut på att man skulle designa förpackningen på en ny chokladkaka. Det enda man fick veta var att temat på den nya chokladen skulle vara Söderhavet. Nu har ett vinnarbidrag tagits fram till den nya smaken som var mango! Marabou Mango som finns ute i butik från vecka 6.

Vi tyckte att Marabou Mango var helt okej, varken mer eller mindre. Det var små mangobitar i chokladen och när man tuggade på en sån så kände man lite smak av mango, men annars smakade den bara som en vanlig mjölkchokladkaka. Lite fler mangobitar hade inte skadat, så att man verkligen fick känna av mangosmaken.

Har ni testat den här chokladen?


12 februari

Tack för alla kommentarer till inlägget under! Jättekul att ta del av era tankar kring hur Flibabba kan bli bättre! Jag ska sammanställa och redovisa era kommentarer i ett eget inlägg. Det var flera som efterfrågade ännu mer frukostinlägg, så här kommer dagens frukost med fiberhavregrynsgröt och linfrön med sharonfrukt, hallon och banan.


Vad tycker ni?

Jag tänkte göra något här på bloggen som jag under de ca 3,5 åren den har funnits faktiskt aldrig har gjort... Nämligen fråga er läsare vad ni vill läsa om här! Vill ni läsa mer eller mindre om något, saknar ni något eller har ni kanske något tips på hur Filibabba kan bli bättre? Vill ni till exempel ha fler tävlingar, mer näringslära och fakta om mat, fler produktrecentioner eller något helt annat? Lämna gärna en kommentar! :) 



Dagens frukost


• Ett glas med keso, yoghurt, hallon, apelsin och äpple
• En macka med ost, isbergssallad och gurka
• En macka med mosad avokado, kokt ägg, salt och svartpeppar


Pasta med lax och dill

Jag använder nästan aldrig dill när jag lagar mat. Jag vet egentligen inte varför, men jag har nog varit lite skeptisk till smaken. Men när jag åt den här lax- och pastarätten med dill fick jag upp ögenen för hur gott det faktiskt kan vara med dill i maten! 

Ingredienser till ca 4 portioner
1,5 dm purjolök
Ca 400 gram gravad lax
2,5 dl creme fraiche
Ca 2 msk dill
Salt och svartpeppar

Gör så här
Finhacka purjolöken. Skär laxen i mindre bitar. Värm lite matfett i en stekpanna och lägg ner purjolök och lax. Stek i några minuter och häll sedan ner creme fraiche. Smaka av med dill, salt och peppar.