Laxlunch


Laxfilé, färskpotatis, blandad sallad och tzatziki med gräslök


Dagens frukost


Blåbärsgröt med galiamelon och äpple


Uppdatering - Någon undrade hur man gör blåbärsgröt. Det är jätteenkelt... Rör ner lite blåbär i kastrullen några minuter innan gröten är klar och låt de koka med! :)


Dagens lunch


Ugnspannkaka med bacon, serverad med en sallad och lingonsylt blandat med kesella.


Pastasallad


Pastasallader tycker jag är perfekt att äta är det är riktigt varmt ute! Idag gjorde jag den här salladen som består av...

Fullkornspasta
Kidneybönor
Ärtskott
Sallad
Rödlök
Fetaost
Tomat


Hallonkakor



Ingredienser till 30-40 st kakor
200 gram smör eller margarin 
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl


Gör så här
Vispa smör och socker fluffigt. Rör i ägget, bakpulvret och mjölet. Knåda ihop till en smörig kaksmet. Dela degen i tre delar och rulla varje bit till runda längder. Tryck till kaklängderna så att de blir platta och fördela sylten längs med mitten på kakorna. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, i ca 16-18 minuter. Skär kakorna i önskat antal bitar så fort de kommer ur ugnen. Ringla den smälta vita choklad tvärs kakorna.

Receptet som jag blev inspirerad av finns här.


Cobbler


Jag har länge varit sugen på att testa cobbler, och nu är det äntligen gjort! Cobbler är en typ av amerikansk efterrättspaj. Man kan säga att det är som en blandning av smulpaj och någon form av pudding. Man kan i princip ha i vilka frukter och bär som helst. Jag valde jordgubbar, ananas och päron... Mycket gott!

Ingredienser till 1 cobbler
0,5 liter jordgubbar i mindre bitar
2 dl hackad ananas
1 dl hackat päron
2 msk strösocker
1 msk maizena
125 gram smör
2 dl strösocker
3,25 dl havregryn
1,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg jordgubbarna, ananasen och päronbitarna i en bunke och blanda ner socker och maizena. Lägg blandningen på botten av en ugnssäker form. Vispa samman smör och socker. Blanda havregryn, vetemjöl och bakpuver i en separat bunk, för att sedan blanda ner det i smör- och sockerbladningen. Rör i ägget. Täck bär- och fruktblandningen med smeten och grädda i ugnen i 20-25 minuter eller tills den får en gyllenbrun färg.


Tips

Till er som frågar om dietistprogrammet: Titta under kategorin "Mina dietiststudier". Där har jag samlat alla inlägg som handlar om dietistutbildningen... :)


Dagens frukost


Fiberhavregrynsgröt med hela linfrön
Vattenmelon
Banan
(Mjölk)


Amerikanska Apelsinpannkakor


Amerikanska apelsinpannkakor serverade med kesella blandat med apelsin- och nektarinbitar. Det blev supergott att smaksätta pannkakorna med apelsin. Detta kommer jag göra fler gånger! :) 

Ingredienser till 4 st amerikanska apelsinpannkakor
1 dl yoghurt
1 ägg
Ca 0,5 msk saft från apelsin
Ca 0,5 tsk rivet apelsinskal
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Matfett till stekning

Gör så här
Vispa ihop ägg, yoghurt apelsinsaft och rivet apelsinskal. Tillsätt sedan mjölet, bakpulvret och saltet. Hetta upp en stekpanna med med lite av matfettet och häll i så mycket smet att pannkakorna blir något större än plättar. Grädda pannkakorna tills de svällt och fått fin färg, ca 2-3 minuter på varje sida.



Muffins och gifflar

Eftersom jag är med i Pågens Brödpanel får jag ibland hem nya varor från Pågen för att provsmaka. För några dagar sedan kom det ett paket med Pågen Trekorn (ett grovt matbörd), Pågen Gifflar med kardemummafyllning och Pågen Crémefyllda muffins med smak av sommarbär.




De crémefyllda muffinsarna med smak av sommarbär (jordgubbar, hallon och svarta vinbär) gillade jag. Det bästa var att de var väldigt saftiga och kändes färska. Ett plus också för att storleken på muffinsarna är lagom, alltså inte enorma som många andra muffinssorter idag.


Crémefyllningen var god och piffar upp muffinsarna. Man ska dock inte förvänta sig någon stor mängd fyllning. Det är ca 1 tsk i varje muffins. Men det är bättre än inget alls tycker jag!



Gifflarna med kardemummafyllning
 var supergoda - saftiga och smakrika. Dessa kan jag absolut tänka mig att köpa med på picknickarna i sommar! Det jag tyckte var lite konstigt var att det inte står på förpackningen vad det är för smak på gifflarna, det står bara "Ny smak". Att det var kardemummafyllning fick jag läsa mig till på ett medskickat papper. Gifflarna finns i butik till och med den tredje oktober.


Dagens rensa-ut-skafferiet-lunch


• Tonfiskröra gjord på tonfisk, krossade tomater, creme fraiche, soltorkade tomater, tomatpuré, gröna ärtor och svarta oliver
Fullkornsris
Isbergssallad
Majs
Gurka


Kladdkakemuffins



Ingredienser till ca 12-15 st kladdkakemuffins
100 g margarin
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljesocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Gör så här
Smält margarinet och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och rör sedan ihop dem med det avsvalnade margarinet och socker- och äggblandningen. Fyll muffinsformar till ungefär hälften med smet. Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter.


Chokladglasyr
2 dl florsocker
40 gram rumsvarmt smör
4 msk starkt kaffe
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker


 Gör så här
Rör ihop allting och bred ut över muffinsarna när de har svalnat.


Mellis


Fil
Vattenmelon
Nektarin 
Havrekuddar


Glutenfria Blåbärsmuffins


Ingredienser till ca 12 st glutenfria blåbärsmuffins
2,5 dl strösocker
1 dl matolja
3 ägg
1 dl glutenfritt mjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk kanel
225 gram blåbär

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman socker, olja och ägg med elvisp, i ca 2-3 minuter. Ställ åt sidan. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och kanel i en skål och blanda om. Blanda samman mjölblandningen med äggsmeten. Häll upp smeten i muffinsformar och grädda i ca 20 minuter.

Det blir riktigt saftiga och goda muffins! :)


Rabarberpaj



Det här receptet kan jag verkligen rekommendera.
Det blir en "knäckig" och väldigt god paj!

Ingredienser till 1 paj
2 dl havregryn
2 dl socker
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
3-4 st rabarberstänger


Gör så här
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en gryta tillsammans med grädde och sirap och blanda sedan ner det i bunken med de torra ingredienserna. Hacka rabarbern i mindre bitar, lägg dem i en smord form och bred på röran. Grädda ca 40 min i 150 grader.


Receptet hittade jag här.


Focaccia

Igår skrev vi dietistutbildnigens sista tenta och för att fira det träffades vi och grillade. Alla tog med något som alla fick äta av. Jag tog med focaccia...



Ingredienser till 1 plåt (ca 15 små bröd)
25 gram jäst
3,5 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk rosmarin
Ca 8 dl vetemjöl special
Olivolja till pensling
Ca 10 svarta oliver
Ca 2 tsk flingsalt

Gör så här
Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivoljan, salt, rosmarin och lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Platta ut den på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla olivolja på brödet. Hacka oliverna och tryck ner dem i brödet. Strö över lite salt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt sedan brödet svalna och skär upp det i mindre bröd.


2 juni

Imorrn har vi tenta och efter det så är det sommarlov! Det ska bli skönt, men samtidigt lite tråkigt, eftersom det betyder att man inte får träffa klasskompisarna lika mycket.

Tentan handlar bland annat om cancer. Cancerpatienter drabbas ofta av besvärliga biverkningar som till exempel illamående, dålig aptit, viktnedgång, smakförändringar (kött kan till exempel smaka metalliskt), diarré, sväljproblem osv. Här kan dietiskten komma in och ge råd till patienten...

Några råd vid illamående:
- Drick klara drycker som måltidsdryck, juice, läsk eller citronvatten
- Undvik matos genom att koka eller ugnssteka maten, eller äta kall mat
- Salt mat kan hjälpa mot illamående
- Torr mat kan hjälpa, som till exempel kex eller rostat bröd
- Vila efter maten, gärna med huvudet högt
- Ingefära kan hjälpa mot illamående
- Ät små mål, men ofta
- Undvik väldigt fet mat

Kostråd vid muntorrhet:
- Sug på sockerfria karameller eller tugga sockerfria tuggummin
- Doppa mackor/skorpor/kakor i kaffe, te, mjölk, saft...
- Kräm och frukt- och bärsoppor kan gå bra att äta
- Ät mjuk, mosad, puréad eller passerad mat
- Använd mycket dressing på grönsakerna
- Använd bredbara pålägg på mackan
- Lägg en smörklick på maten
- Ha sås till maten