Dagens lunch


God och enkel lunch. Det blir extra gott när man lägger till fetaost och en god sallad. I den här salladen hade jag ruccola, babyspenat, paprika, groddar, broccoli och tomat.


Nominerad!

En ny tidningen vid namn Isabellas kommer ut i butikerna den 29 mars. Isabellas handlar om trädgård, inredning och mat

Jag har äran att ha blivit en av de 10 nominerade till tidningens Bloggpris i kategorin Mat! Vinnaren kommer att presenteras i ett reportage i tidningen.

Kolla in den här länken för att få en liten titt på hur tidningen kommer se ut...

Tryck på bilden här nere för att rösta på min blogg! :)


Frågor & kommentarer

Jag har fått lite kommentarer den senaste tiden om att jag är dålig på att svara på kommentarer och frågor. Jag håller med, jag vet att jag sällan gör det. Tyvärr. Jag vet egentligen inte vad det beror på. Tidsbrist kanske...? Fast det tar ju faktiskt inte särskilt lång tid att svara på en kommentar. Jag tycker dessutom själv att det är kul att ha en form av kommunikation med er som läser, så nu ska jag försöka bli bättre på detta! Jag har gått igenom de senaste inläggen och samlat alla frågor jag har fått. Här kommer lite frågor och svar...

————♥————


Fråga: Jag älskar pasta! Men du som är dietist.. är inte pasta dåligt? Jag har ständigt dåligt samvete för mina pastarätter!
Svar: Jag tillhör dem som inte tror att pasta, potatis och ris i rimliga mängder är farligt/dåligt. I rimliga mängder tror jag till och med att vi mår bra av att äta det. Kroppen behöver kolhydrater och om man tränar är det extra viktigt. Jag tycker dessutom att en måltid blir tråkig och inte lika god om jag inte får ha pasta, ris, potatis, bulgur, quinoa, cous cous eller liknande. Det är gott och bra för oss (självklart i rimliga mängder), så varför undvika det? Så tänker i alla fall jag. Jag vet ju samtidigt att det är vanligt idag att människor undviker att äta dessa former av kolhydratkälla och det accepterar jag såklart. Jag gillar inte den enligt mig låga nivå på debatten som pågår om huruvida man "får" äta denna form av kolhydratkälla eller inte. Jag tycker att det är löjligt och barnligt att vuxna människor ofta inte kan diskutera detta ämne på ett normalt sätt. Personligen har jag valt att för tillfället förlita mig på det som forskningen säger. Jag vet självklart att det kommer många studier hela tiden, som kommer fram till olika resultat. Men jag väljer att förlita mig på långsiktiga studier och resultaten man ser i den största delen av forskningen. Om man i framtiden kommer fram till andra resultat och slutsatser, så anpassar jag mig så klart efter det och förändrar min syn på det hela.



Fråga: Jag är jättenyfiken på vad du gör nu! Skola, jobb eller nåt annat skoj?
Svar: Jag har sån tur att jag får jobba med det jag brinner för och verkligen älskar, nämligen att hjälpa människor att nå en hälsosam vikt och en ny livsstil. Detta arbetar jag med inom företaget Itrim. Jag älskar verkligen att jobba med detta och är glad att jag har fått möjligheten att få arbeta inom just detta område.



Fråga: Hur håller du dig i form? Vad tränar du?
Svar: Jag älskar träning! Det är bland det bästa jag vet. Jag älskar att gå på olika pass. När jag bodde i Umeå och hade tillgång till den stora och fantastiska träningsanläggningen Iksu så bestod min fritid till stor del av att gå på massa olika roliga pass, som till exempel funk, afro-power-dance, street dance, step, core, body combat, aerobics, body balance, spinning mm mm... Jag älskar såna här pass och körde ibland 3-4 st pass på rad bara för att det var så himla kul! När jag flyttade fån Umeå började jag springa istället och älskade även det. Jag köpte en pulsklocka och blev väldigt motiverad att hela tiden bli bättre och bättre. Tyvärr så fick jag problem med mina knän i somras, beroende på att jag sprang så pass mycket (och fel?). Så nu har jag för första gången på flera år haft en lång period utan träning, och jag gillar det inte! Men nu hoppas jag att jag ska kunna komma tillbaka till löpningen, sakta men säkert och att jag till sommaren ska kunna springa flera gånger i veckan. Jag skulle jättegärna vilja köpa ett träningskort på Sats också, eftersom jag som sagt älskar olika former av pass. Men eftersom jag för tillfället pendlar en del har jag inte kommit in i några bra rutiner när det gäller det här med vart och hur jag ska träna... Men jag ska lösa det på nåt sätt, för jag mår allra bäst när jag tränar!



Fråga: Hur får du bilderna så fina?
Svar: Canan Ixus 9515 heter kameran jag använder. En helt okej digitalkamera. Sedan så brukar jag redigera bilderna lite i programmet Picasa.



Fråga: Jag har hört att det är bra att äta ett kokt ägg till frukost om man vill gå ner i vikt? Alltså kanske att man äter en halv portion gröt och ett kokt ägg istället för en hel portion gröt. Stämmer det? För annars trodde jag att ägg var dåligt att äta om man verkligen vill gå ner i vikt...
Svar: Gröt och ett kokt ägg tycker jag är en superbra frukost. Både gröt (om man har tillbehör som till exempel frukt) och ägg mättar ofta väldigt bra. Om man vill gå ner i vikt kan det verka märkligt för vissa att man ska äta mer till en måltid än man brukar. Men om man gör det på rätt sätt så fungerar det ofta... Om du inte lägger till det där ägget så kanske du blir hungrig tidigare än du skulle blivit annars, vilket kanske resulterar i att då äter något "mindre bra" bara för att du är så sugen. Om du däremot äter ägget (som för övrigt är ett väldigt näringsrikt livsmedel) så står du sig bättre till nästa planerade måltid och du slipper förhoppningsvis bli sugen på att småäta något du egentligen inte hade tänkt. Personligen brukar jag äta gröt till frukost. Eftersom jag har massa god frukt på gröten blir jag alldeles perfekt mätt. Men om jag inte hade blivit det, så hade jag nog i alla fall ibland lagt till just ett ägg, eftersom det just är väldigt mättande och näringsrikt och ger en bra start på dagen.



Fråga: Jag undrar om du kan svara på hur det är med linfrön. De innehåller väl omega 3 och annat bra? Men jag har hört att man inte ska äta mer än 2-3 msk linfrön om dagen eftersom det innehåller ett ämne som blir giftigt i stora mängder. Är det sant?
Svar: Jag skrev ganska nyligen ett inlägg om detta. Du kan läsa det HÄR.



Fråga: Hur jobbar en dietist och hur är utbildningen?
Svar: Många frågar om dietistyrket och utbildningne. Jag rekommenderar er att läsa inläggen under kategorin "Mina dietiststudier". Där har jag samlat allt jag har skrivit om dietistutbildningen, hur dietister jobbar, varför jag ville bli dietist osv...



Fråga: Vilken härlig bärmix det var, finns den i frysdisken på Ica?
Svar: Ja, jag köpte själv bärmixen i Icas frysdisk.



Fråga: Hur har du lyckats få så många besökare? Hur har du gått tillväga?
Svar: Egentligen vet jag inte. Jag vet inte heller om man kan säga att jag har många besökare... Det finns väldigt många matbloggare som har väldigt många fler läsare än jag. Mitt mål är inte/har inte varit att få så många läsare som möjligt, även om jag tycker att det är jätteroligt att ändå ganska många går in här och läser. Era kommentarer ger mig inspiration och tips när det gäller hälsa, mat osv och jag har lärt mig väldigt mycket på alla kommentarer genom åren. Men hur som helst, jag antar att många tycker att det är kul att få tips och idéer på hur man kan göra vanlig vardagsmat lite roligare och det är det jag ofta försöker tipsa om. Sedan tycker jag själv att en väldigt viktigt sak i just matbloggar är att man har många bilder, vilket jag försöker ha till nästan varje inlägg.

Dessutom tror jag att om man brinner för något och älskar något, så syns det också i det man gör. Jag älskar ju att inspirera människor till bra/bättre hälsa med hjälp av bra mat och jag tror att det man älskar att hålla på med automatiskt blir bra! Jag skulle inte kunna göra en bra blogg om till exempel mode, eftersom det inte är något jag verkligen brinner för.



Fråga:
Får alla vara med i Pågens Brödpanel?
Svar: Jag vet faktiskt inte. Jag skulle tro att Pågen vill att deltagarna i panelen har till exempel en matblogg med ett visst antal läsare, eftersom tanken med Pågens Brödpanel är att man ska provsmaka och recensera nya bröd. Jag fick själv ett mail av dem där de frågade om jag ville delta. Men jag vet ju förstås inte, det kan ju hända att "vem som helst" får vara med. Maila och fråga vet jag!



Fråga: Har du tips på någon annan grönsak man kan fylla på samma sätt och ha i ugnen? Jag är tyvärr allergisk mot paprika.
Svar: Det jag kommer på nu är tomat, aubergine, zucchini och potatis... Men det finns säkert fler. Kanske någon annan har något tips?



Fråga:
Vart står förpackningen (Frebacos Havre & Quinoa) i affären?
Vart brukar den stå i affären där du handlar?
Svar: I min Ica-butik står förpackningen tillsammans med gryner och mjöler.



Fråga: Vad god äggröran ser ut! Hur gör du den och hur många ägg ska man ha?
Svar: Till en portion brukar jag använda 2 st ägg och ca 1 msk mjölk. Jag värmer lite matfett i en stekpanna och kläcker sedan ner äggen och häller i mjölken. Salta och peppra. Jag brukar ha plattan på 5:an. Rör om hela tiden tills det har stelnat till en krämig konsistens.



Fråga: Älskar att äta sallader men ibland tycker jag inte att jag blir riktigt mätt av det. Har du något tips på en riktigt matig fast nyttig sallad?
Svar: Som grund brukar jag ha pasta, quinoa eller bulgur. Sedan har jag alltid massa olika grönsaker, fetaost, avokado mm, för smakens skull. Om man sedan använder mättande proteinkällor i form av till exempel lax, kyckling, makrill och/eller ägg, så tycker jag att det blir en matig och ofta mättande sallad. Om man även gör någon form av röra på till exempel keso eller kesella blir det ännu mer matigt.


Godis


Fruktsallad (kiwi, mandarin, päron, banan, äpple) med russin, solrosfrön, kesella och en klick jordnötssmör.
Mums!


Gult är inte fult!


Idag lagade jag någon slags indiskinspirerad gryta. Den blev som ni ser väldigt gul, haha! Det gula kommer varken från curry eller saffran, utan från kryddan Turmeric Powder, som är köpt i Indien. (Gurkmeja på svenska, men det låter ju bättre med det indiska namnet, haha). Förutom Turmeric Powder innehåller grytan kyckling, kornris, gröna ärtor, kidneybönor, crème fraiche, krossade tomater och garam masala.

Efter lite googlande har jag bland annat lärt mig att Turmeric är en form av växt som tillhör ingefärasläktet. Det kallas också för Indisk saffran och används en hel del i det asiatiska köket. Enligt flera hemsidor ska Turmeric ha en rad hälsobringande effekter...


Chocolate chip cookies


När jag klickade in på Helenas blogg och såg att hon hade bakat chocolate chip cookies blev jag också sugen på att göra det. Jag snodde hennes recept rakt av. Ni hittar det här. Det är både mörk och vit choklad i kakorna och de blev hur goda som helst!


Dagens lunch


Jag är egentligen inget stort fan av potatis, men idag blev jag sugen på vanlig kokt potatis. Så till lunch idag fick det bli potatis, lax, grönsaker och en sås gjord på crème fraiche, ketchup, vitlök, salt och peppar.


Avokadosmoothie


Eftersom jag har en del avokado hemma och vill använda det till nåt annat än tillbehör til maten eller pålägg, så testade jag idag för första gången att gör en avokadosmoothie... Jag använde faktiskt bara två ingredienser; avokado och yoghurt. Jag tycker att det blev sådär. Inte jättegott, men ändå rätt okej. Jag kan tänka mig att det blir godare om man har i något mer, till exempel lite banan och/eller hallon och kanske lite honung. Det blev däremot en väldigt mättande smoothie, vilket är positivt!

Har ni använt avokado i smoothie?
Har ni något tips på hur man kan göra den god(are)?


Frukost


Jag gillar att börja mina dagar med en tallrik gröt, men ibland känner jag för lite variation. Som idag till exempel, då det blev två mackor (Danskt rågbröd från Schulstad) med ost, skinka, tomat och avokado och en skål med fil, banan, päron och soloskärnor.

 För mig är det verkligen så att frukosten är dagens viktigaste mål. Om jag inte äter frukost fungerar jag helt enkelt inte speciellt bra! Jag blir seg, hungrig och kommer liksom inte igång. Dessutom tycker jag att hela dagen blir konstig. Man blir jättehungrig till lunch eller så tar man nåt i farten som mellanmål.
Nej, tackar vet jag frukost! :)

Hur är ni när det kommer till frukost?
Äter ni frukost eller klarar ni er bra utan?


Jordnötssmör, är det verkligen något att ha?

Det känns som att ganska många matbloggare tycker om jordnötssmör. Det dyker upp inlägg om detta livsmedel lite då och då i matbloggsvärlden. Fram tills för några dagar sedan hade jag bara ätit det vid ett tillfälle, när jag var i USA. Jag minns att jag inte tyckte att det var speciellt gott och att det fastnade i munnen så att det var svårt att prata, haha! Förra veckan testade jag igen. Tyvärr fick jag ungefär samma intryck nu som första gången jag testade. Den här gången hade jag jordnöttsmöret till fattiga riddare. Det var i och för sig helt okej och det passade ganska bra ihop. Tillsammans med banan gick det ännu bättre. Smaken var helt okej, men konsistensen är ju så jobbig! Som sagt tyckte jag att det passade rätt så bra till fattiga riddare, och jag tänka mig att det kan vara gott till pannkakor, men jag skulle inte vilja ha det på en macka!



Den här sorten provade jag

Kolla in Helenas jordnötssmörtest här och hennes tankar om jordnötssmör här

Mikaela, som älskar jordnötssmör, var nog den som fick mig att bli extra sugen på att prova igen.


Får se vart detta bär...


Fiberhavregrynsgröt med linfrön, toppat med björnbär, hallon, banan och keso. Efter fotograferingen hade jag på massa sojamjölk!

Jag börjar denna förkylda dag med en gröttallrik med frukt och bär. För mig brukar det vara så att när jag är förkyld så försöker jag äta extra mycket av till exempel C-vitaminrika livsmedel, för att jag vill bli frist så fort som möjligt. Det är väl inget fel med det, men egentligen borde man ju försöka äta på ett bra sätt hela tiden för att förebygga förkylning. När man väl har blivit sjuk så tvivlar jag egentligen på att man kan bli frisk fortare genom att äta lite extra bär, haha! Eller vad tror ni? Brukar ni använda er av någon "huskur" när ni har blivit sjuka?


Fattiga riddare med spännande bärmix


Fattiga riddare äter jag väldigt sällan. Men visst är det gott! I helgen blev det en riktig lyxfrukost med fattiga riddare, bär och banan. Mums!

Gör så här
Gör en vanlig pannkakssmet. Vänd skivor av vitt formbröd i smeten. Värm lite matfett i en panna och stek de indränkta brödskivorna på medelvärme, några minuter på varje sida, tills de är gulbruna och frasiga. Vänd de sedan i socker och servera med något gott tillbehör.

Bären är en mix från Ica bestående av gojibär, havtorn, tranbär, blåbär, björnbär och röda vinbär.


Ingen tomat?


Tomatfri korvstroganoff, ris och sallad

Tror ni att man kan göra korvstroganoff utan tomat? Ja, det kan man faktiskt, och det blir till och med väldigt gott! Och det blev ju faktiskt ganska likt en riktig korvstroganoff, eller vad tycker ni?

Ingredienser till ca 3 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Matfett till stekning
Falukorv
2 dl crème fraiche
4 msk mild ajvar relish
3 msk sweet chili-sås
Paprikakrydda, svartpeppar, salt

Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök. Skär korven i mindre bitar. Värm lite matfett i en panna och stek löken och korven i några minuter. Tillsätt crème fraiche, ajvar relish och sweet chili-sås. Låt stå och puttra en stund. Smaka av med kryddorna. Servere med ris.


Krisprolls Müsli

Dags för recentionen av ännu en nyhet från Pågen, nämligen Krisprolls Müsli.


Från förpackningen: "Ingredienser: Vetemjöl, fullkornsvetemjöl, korinter* (11%), havregryn*, vegetabiliskt fett, jäst, gula linfrön*, socker salt, vaniljarom.
*Till 100 gram skorpor har 21% müsli använts."


Jag äter väldigt sällan skorpor, eftersom jag tycker att det är ganska torrt och smaklöst. De här skorporna fick mig väl inte direkt på andra tankar, men jag blev ändå lite positivt överraskad. För att vara skorpor tycker jag faktiskt att de var helt okej. De tillsatta korinterna var ett plus. De gjorde skorporna lite roligare! Med lite smör, ost och paprika på och en kopp te till, så blev det rätt så gott, men det är nog inget jag kommer köpa i fortsättningen.


Korinter är små, mörkblå och kärnfria druvor. När druvorna torkar blir de svartbruna och påminner om russin.

Pågen har även andra Krisprolls-skorpor i smakerna Kardemumma, Mörk choklad, Osötad fullkorn och Vete.


Havregurt


Nu har jag äntligen testat Oatlys Havregurt, som jag har varit nyfiken på ett tag. (Haha, jag tycker Havregurt är ett så roligt namn!) Havregurten är inte någon vanlig yoghurt, utan det är som man kan ana av namnet, gjord på havre. Den är alltså helt och hållet vegetabilisk och innehåller varken laktos, mjölkprotein eller soja. Jag kan inte riktigt bestämma mig vad jag tycker om havregurten... Smaken är helt okej, men jag tycker tyvärr att den är lite vattnig och rinnig. Men den är ändå ett bra vegetabiliskt alternativ till yoghurt och för de som inte tål mjök, laktos eller soja! Havregurten finns naturell och i jordgubbssmak.


 Ingredienser: Syrad havrebas (vatten, havre 12%, syrningskultur), potatisstärkelse, rapsolja, kalcium, naturlig arom, vitaminer (D2, riboflavin, folsyra, och B12).


Era äggmacke-tips

Många delade med sig av sina äggmacke-tips i inlägget om äggmackor för ett tag sen. Det var så bra tips att jag gör ett eget inlägg med dem! Jag ska absolut testa några av tipsen!

"Äggmacka med avokado och örtsalt"
"Brukar bre tunt, tunt med majonäs under äggen"
"Jag mosar gärna ägget med kaviar och lite dill och äter på smörgås"
"Stora hönökakor med skivat ägg, kaviar och persilja och massa salt"
"Ansjovis är gott att ha på"
"Skivat ägg, några ostskivor och lite kaviar är gott"
"Ägg med tonfisk är supergott!"
"Jag äter äggmackor med stekt ägg och ett tunt lager senap under"
"Äggmacka med majonnäs, tomat och rödlök"

När det gäller kaviar så verkar vissa älska det, och vissa hata det!


Inte gott!

Ni som brukar läsa min blogg vet att jag gillar gröt! Men idag gjorde jag en gröt som inte alls var god, nämligen gröt på boveteflingor. Det är väldigt sällan som jag inte klarar av att äta upp någonting på grund av att det inte är gott. Men det gick helt enkelt inte att äta gröt gjord på bovete, haha. Det var något med smaken som gjorde det oätligt. Tackar vet jag havregrynsgröt! :)


Mellanmål


Bröd: Pågens Veteklämmor
Pålägg: Kokt ägg, kaviar, svartpeppar och salt
Omdöme: Mycket gott!
Note to self: Ät äggmackor oftare
Fråga: Gillar ni äggmackor med kaviar?


Äppelkaka med mörk choklad

Den här kakan har blivit en riktig favorit! Igår utgick jag från samma recept, men gjorde lite småändringar. Jag använde mörk choklad istället för vit, la till lite mer vaniljsocker, la till lite kardemumma och kokos till "marineringen" av äppelbitarna och så finhackade jag äpplena och blandade dem i smeten istället för att lägga äppelskivor på toppen. Så gott!



Ingredienser
2-3 äpplen
Kanel, kardemumma, kokos och socker till "marinering" av äppelbitarna
150 gram smält smör eller margarin
2 st ägg
2,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g hackad mörk choklad
Ströbröd eller kokos till formen

Gör så här

Skala äpplerna och hacka dem i småbitar. Blanda runt dem i en skål med kanel, kardemumma, kokos och socker och låt stå och marinera medan du gör smeten. Smält smöret. Rör snabbt ihop smör, ägg och socker i en bunke. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör till sist ner äppelbitarna och chokladen. Smörj en ugnsfast form och ströa med ströbröd eller kokos (jag använde kokos). Häll i smeten och grädda i ugnen i ca 45 min 175 grader.

Servera med vaniljglass.