Mat- och Näringsskolan


Förra gången skrev jag om vitamin B12. Denna gång i Mat- och Näringsskolan är det dags för...


JÄRN


Järn är en viktig mineral för oss. Tyvärr är järnbrist realtivt vanligt, både i Sverige och i övriga världen, speciellt hos unga tjejer. Därför tycker jag att det är viktigt att människor får information och kunskap om vart man hittar järn och vad järn egentligen har för funktioner i kroppen...

Syret som vi andas in transporteras i kroppen med hjälp av proteinet hemoglobin som finns i de röda blodkropparna. Hemoglobin består bland annat av järn. Detta betyder att järnets främsta uppgift i kroppen är att transportera syre

Om man förlorar blod (som vid exempelvis menstration), eller helt enkelt äter för lite mat som innehåller järn, så kan man få järnbrist. De grupper som har störst risk för att utveckla järnbrist är unga tjejer, gravida, småbarn, unga som växer och vegetarianer. Brist på järn kan de upphov till nedsatt immunförsvar, trötthet, irritation, koncentrationssvårigheter mm.

Det finns två olika typer av järn; HEMJÄRN och ICKE-HEMJÄRN.
Hemjärn finns i kött, fisk, inälvsmat och blodmat och icke-hemjärn finns i spannmål, grönsaker, rotfrukter och frukt. Kroppen har lättast att tillgodogöra sig hemjärn, något som vegetarianer bör vara medvetna om.

JÄRNRIKA LIVSMEDEL

Exempel på mat som innehåller mycket järn är kött, fågel, fisk, blod- och inälvsmat, vilt, baljväxter, spenat, broccoli, grönkål, brysselkål, torkade aprikoser...



Rekommendationerna för hur mycket järn man bör få i sig varje dag är lite olika för olika åldersgrupper. Jag tar ett exempel här; om man är en kvinna mellan 14 och 60 år, eller om man ammar, så bör man få i sig minst 15 milligram järn per dag. Jag har gjort lite näringsberäkningar för att man ska få en uppfattning av hur mycket det kan innebära i mat.

1 portion blodpudding innehåller ca 25,5 mg järn
3 msk leverpastej innehåller ca 2,1 mg järn
2 dl broccoli innehåller ca 0,9 mg järn
2 dl hackad spenat innehåller ca 1,0 mg järn
5 st torkade aprikoser innehåller ca 2,1 mg järn
2 dl sojabönor innehåller ca 4,6 mg järn
1 skiva osötat rågbröd innehåller ca 0,7 mg järn



En mycket järnrik måltid, med blodpudding, spenat och leverpastej!

ÄMNEN SOM STIMULERAR RESPEKTIVE HÄMMAR KROPPENS UPPTAG AV JÄRN

Det finns ämnen i vår kost som stimulerar respektive hämmar kroppens upptag av järn. Detta är bra att ha koll på eftersom mängden järn i maten man äter inte alls behöver vara den mängd som kroppen faktiskt tar upp.

Kalcium hämmar upptaget av både hemjärn och icke-hemjärn. Kalcium finns i stor mängd i mejeriprodukter, så om man vet att man har svårt att få i sig tillräckligt med järn, eller tillhör en av grupperna som lätt drabbas av brist, så kan det vara bra att tänka på att till exempel inte dricka mjölk till en måltid som innehåller järn.

Kaffe, te och kakao innehåller ämnen som hämmar kroppens upptag av icke-hemjärn.

Ägg hämmar upptaget av icke-hemjärn.

Fytinsyra hämmar upptaget av icke-hemjärn. Fytinsyra finns i skaldelarna på spannmålskärnan och förekommer i fullkornsprodukter som bröd, musli, råris, baljväxter, nötter och fröer. Fytinsyran binder järnet i maten, vilket alltså gör att kroppens järnupptag försämras. Om man bakar bröd på surdeg så bryts fytinsyran ner, vilket gör att vi kan ta upp mer järn.

C-vitamin stimulerar upptaget av icke-hemjärn. Om du äter en måltid som innehåller icke-hemjärn är det alltså jättebra om du samtidigt äter eller dricker något C-vitaminrikt, som till exempel frukt, grönsaker eller juice.

Något annat som stimulerar upptaget av både icke-hemjärn och hemjärn är den så kallade Köttfaktorn, som finns i fisk, kött och skaldjur.

Alltså...
Upptaget av hemjärn stimuleras av "Köttfaktorn", och hämmas av kalcium.
Upptaget av icke-hemjärn stimuleras av "Köttfaktorn" och C-vitamin, och hämmas av kalcium, fytinsyra, te, kaffe, kakao och ägg.


Mellis


Äggmacka är ett bra mellis - gott och mättande!

Fisksoppa


Fisksoppa toppad med fetaost

Ingredienser (för ca 4 portioner)
600 gram vit fisk
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
2-3 dl vatten
3 dl hackad bladspenat
4 st tomater
1,5 tsk salt
0,5 tsk timjan

Gör så här
Skär fisken i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i lite olivolja i en gryta med tjock botten. Blanda tomatpuré, socker och vatten och häll i grytan. Lägg i fisken. Häll på mer vatten om fisken inte täcks. Hacka tomaterna och spenaten och lägg i grytan. Krydda med salt och timjan. Låt sjuda under lock i 5-10 minuter.

Frukost


De som har följt min blogg ett tag vet att jag alltid äter gröt till frukost. Idag kände jag dock för lite variation, så dagens frukost bestod av...

♥ Macka med stekt ägg, kaviar, salt och svartpeppar
♥ Macka med philadelphiaost, skinka och avokado

♥ Lättyoghurt med vindruvor, mandarinklyftor, torkade aprikoser, russin och solrosfrön


Italiensk fruktkaka


Ingredienser

(Riktig italiensk fruktkaka innehåller färskosten ricotta. Jag hade ingen ricotta hemma, så jag tog kesella istället. Det fungerar lika bra!)

3 ägg
2 dl socker
1 burk
(250 gram) kesella (jag använde lättkesella, vilket fungerade fint)
Rivet skal av 1 apelsin
2 dl russin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl hackad sötmandel
Ca 75 gram hackad blockchoklad

Gör så här
Smörj och bröa en avlång bakform. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner kesellan och apelsinskalet. Blanda samman russin, mjöl och bakpulver. Rör ner detta, och mandeln och chokladen, i ägg- och sockerblandningen. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i 175 grader i ca 45-50 minuter. Låt kakan svalna i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna övertäckt eller under formen.

Servera naturell eller med en klick glass eller grädde! Kakan håller sig i 6-8 dagar i burk eller plastpåse, och ca 6 månader om man har den i frysen.

Det ursprungliga receptet kommer från "Rutiga kokboken".




Lunch


Idag var det dags för en blodpuddinglunch. Jag lagade blodpuddingen i ugnen, vilket jag tycker är praktiskt (speciellt om man ska laga till många personer). Skär blodpuddingen i skivor och låt stå i ugnen i 225 grader i ca 5 minuter.


Grovt riven morot och hackad gul paprika blandat med gräddfil, paprikakrydda, salt och svartpeppar. Riktigt gott!

Mat- och näringsskolan

Kalium, selen, järn, B-vitamin, kalicium, omega 6, kostfiber, protein, folat... Ja, ord som dessa är nog bekanta för de flesta, men vad innebär de egentligen? Hur får man i sig D-vitamin, vad händer om man äter för lite folat, kan man äta för mycket A-vitamin, vilka varor märks med nyckelhålet, vad är skillnaden mellan omega 3 och omega 6...? Det är dags att reda ut vissa frågetecken. Därför inför jag en ny kategori i bloggen, som jag har döpt till Mat- och näringsskolan. Jag kommer helt enkelt att skriva och berätta om olika mineraler, vitaminer, energigivare och annat som har med kost och hälsa att göra! Om ni efter ett inlägg fortfarande har frågor om det jag skrivit om, så är det bara att skicka en kommentar och fråga! =)


        

Först ut i Mat- och näringsskolan är...


Vitamin B12


Jag tar det från början... För att vi ska kunna omvandla maten som vi äter till energi, så krävs det en speciell typ av ämnen som kallas enzymer. Enzymer är jätteviktiga ämnen i kroppen som möjliggör och påskyndar olika reaktioner. Det är här B-vitaminerna kommer in i bilden, eftersom B-vitaminer ofta ingår i enzymer. B12 är ett (av många flera) B-vitamin. Det är vattenlösligt och kallas också för Kobalamin, eftersom det innehåller grundämnet kobolt. 

B12 har många viktiga funktioner i kroppen. Det behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och de röda blodkropparnas och nervsystemets funktionB12-brist kan leda till blodbrist (vilket kan ge upphov till trötthet, yrsel, försämrat minne, huvudvärk osv) och nervskador. De som har störst risk för att få brist på B12 är vegetarianer/veganer, äldre (eftersom deras kroppar har svårare att ta upp B12) och alkoholister.

B12 finns i princip bara i animaliska livsmedel, vilket gör att vegetarianer och veganer kan drabbas av B12-brist. Exempel på B12-rika livsmedel är...



        


B12 finns även i liten mängd i exempelvis alger och syrade grönsaker som surkål. Mängden B12 i dessa livsmedel är dock väldigt liten och det är oklart om upptaget av vitaminet från dessa livsmedel är lika bra som från de animaliska livsmedlena.

Jag tror att det är ganska vanligt att man förknippar vitaminer med frukt och grönsaker, och därför kan det vara extra viktigt att tänka på att B12 faktiskt bara finns i just livsmedel från djurriket.

Man bör få i sig ca 2 mikrogram B12 varje dag. Denna siffra säger ju inte speciellt mycket om man inte har något att jämföra med, så jag har gjort lite näringsberäkningar...

♦ 1 dl mjölk, 1 kokt ägg och 1 msk leverpastej innehåller 2,2 mikrogram B12
♦ 2 dl filmjölk, 3 skivor ost och 1 stekt ägg innehåller 1,9 mikrogram B12
♦ 60 gram kokt kycklingkött innehåller 0,3 mikrogram B12
♦ 60 gram kokt lax innehåller 4,9 mikrogram B12

Musligröt


Idag gjorde jag gröt på musli. Det blir riktigt gott! =)
 
Jag använde naturell musli.


Jag toppade gröten med päron, banan, russin, torkade aprikoser och solrosfrön

Ben & Jerry!


Nu har jag äntligen provat den omtalade Ben & Jerry-glassen! Efter att ha läst och hört mycket gott om den så var jag spänd på att se om den skulle leva upp till mina förväntingar... Och det tycker jag nog att den gjorde. Det var verkligen en god sorts glass! Det som skiljer den från vanlig glass tycker jag var framför allt konsistensen. B&J-glassens konsistens var mer "krämig". Dessutom innehåller den ju mer än bara glass (till exempel marshmallows), vilket gör den ännu godare! Det enda negativa med B&J är nog priset; 500 ml kostar ca 50 kr.

Jag testade Ben & Jerry Phish Food - chokladglass med marshmallows, kolasås och chokladfiskar. Så gott!



Kolla in Ben & Jerry´s hemsida!

Kroppkakor


Jag tycker att det är roligt att testa att laga nya maträtter som man aldrig har gjort förut, så igår lagade jag kroppkakor för första gången. Det tog lite tid och var lite omständigt, men det är kul att ha testat och det blev ett ganska bra resultat! =)

Det finns olika varianter av kroppkakor. Blekingekroppkakan, den öländska och den småländska kroppkakan. Den öländska kroppkakan görs på råriven potatis, medan småländska kroppkakor och blekingekroppkakor tillagas på kokt, mosad potatis.

Kroppkakorna fylls med fläsk och lök. Som tillbehör brukar man ha skirat smör och lingonsylt.

Ingredienser (för 4 personer)
1 kg oskalad potatis
300 gram rimmat fläsk
1 gul lök
0,5 tsk krossad kryddpeppar
1 ägg
3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
Salt

Gör så här
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna.
Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken.
Fräs fläsk och lök, krydda med kryddpeppar. Låt blandningen svalna.
Skala och pressa potatisen. Blanda samman ägg, 1 tsk salt och mjöl med potatisen. Var försiktig så att du inte arbetar degen för länge.
Forma degen till en decimetertjock rulle och dela den i ca 8 delar.
Mjöla dina händer och platta ut en av delarna av potatisblandningen i handen, så att den blir ca 2 cm tjock. Lägg lite fläsk och lök i mitten av kakan, vik ihop och forma till en boll.
Koka upp saltat vatten. Lägg i kroppkakorna och låt de sjuda i ca 10 minuter efter det att de har flutit upp till ytan.

Receptet kommer från boken "Hela Sveriges Husman", som jag för övrigt tycker är en mycket bra kokbok! =)




Jag serverade med lingonsylt och sockerärtor

Kategorier

Nu är jag äntligen klar med att sortera in alla bloggens inlägg i olika kategorier. På vänster sida av bloggen hittar du alla kategorier. Om du till exempel vill ha tips på olika frukostar, så trycker du bara på kategorin Frukost så kan du titta på alla mina frukostinlägg. Väldigt praktiskt! =)



Frukostinspiration


Onsdagslunchen


Ugnsstekt falukorv med mozarella och äpple (+ några skivor paprika). Jag kryddade med paprikakrydda, vilket blev väldigt gott. Jag lät korven stå i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.


Jag serverade med fullkornsmakaroner, avokado, sockerärtor och gräddfil med lite vitlök i.

Dietistutbildningen

Jag får ganska ofta mail från personer som vill att jag ska berätta om dietistutbildningen. Eftersom många verkar intresserade så tänkte jag att jag då och då kan skriva lite i bloggen om min väg till att bli dietist. Jag har lagt till en kategori till vänster på sidan som heter "Mina dietiststudier", så där kan man sedan gå in och läsa alla inlägg som jag skriver i ämnet.

Dietistprogrammet är tre år (sex terminer) och jag är nu inne på min fjärde termin. Man kan läsa programmet i Umeå, Göteborg och Uppsala. Jag läste de tre första terminerna i Umeå och har nu börjat på den fjärde i Uppsala. Anledningarna till att jag bytte stad var främst att jag, storstadsmänniska som jag är, tyckte att staden var för liten och att Norrland var lite tråkigt... Dock ångrar jag inte mina terminer där uppe, dels eftersom jag träffade många härliga människor och dels eftersom jag tyckte att universitetet, institutionen osv var väldigt bra!

      

Det känns som att jag hittills har lärt mig väldigt mycket!
Exempel på kurser som vi har läst är: Livsmedelskemi, metabolism, näringslära, livsmedelsmikrobiologi, livsmedelsvetenskap, matlagningsteknik, kost och folkhälsa, kostundersökningsmetodik...


Kurslitteratur... (Klicka för större bild)

Just nu läser vi psykologi. Vi lär oss bland annat hur man håller samtal med patienter på ett bra sätt och varför man äter just det man äter. Det är riktigt intressant! =)



En typisk matdag för mig..

Flera läsare har undrat om jag inte kan göra ett inlägg om hur en typisk "mat-dag" kan se ut för mig. Självklart kan jag det! =) Dock vill jag säga att alla är olika och behöver olika mycket mat. Om du äter mer eller mindre än mig så är det antagligen för att just din kropp mår bäst av det. Jag älskar att träna och tränar flera pass spinning och aerbicsliknande pass varje vecka, så om du inte är så fysiskt aktiv kanske du äter lite mindre. Och tvärtom - om du tränar mer, så kanske du behöver mer mat. Hur som helst så mår min kropp bra av en sån här dag. Detta är förstås ett exempel på hur en dag kan se ut. Självklart äter jag olika från dag till dag. (Jag använder bilder från gamla inlägg, så jag har inte ätit exakt så här någon dag, men detta är ett exempel på hur en dag skulle kunna se ut).


Frukost

Konstigt nog tröttnar jag aldrig på gröt, så det blir en tallrik fiberhavregrynsgröt varje morgon. För att göra det ännu fiberrikare brukar jag blanda i diverse ingredienser, till exempel kruskakli, krossade linfrön, torkade aprikser, solroskärnor eller psylliumfrön - beroende på vad jag har hemma... Jag skär också alltid lite frukt och har på gröten. Om jag är extra hungrig äter jag också ett stekt ägg.


Mellanmål 1

Vad jag äter till mellis beror lite på hur hungrig jag är och om jag ska träna senare på dagen eller inte. Jag äter i alla fall 1-2 mellanmål per dag.


Lunch

Så här kan en lunch se ut.


Mellanmål 2

Som jag skrev på Mellanmål 1 så varierar melliset, beroende på hunger, eventuell träning mm.


Middag

Så här kan en middag se ut.

Något som är viktigt för mig är att äta frukt, bär och/eller grönsaker till varje måltid. Jag tycker att det blir både godare och fräschare! =)

Skiljer sig min dag mycket från din?


Lunch


- Ugnsrostade rödbetor och morötter kryddade med salt och timjan
- Stekt lax
- Lätt-creme fraiche med vitlök och svartpeppar
- Salladsblad

teprovning!


Mighty Leaf har kommit med två nya teer som jag har testat; Spirulina Stamina och Sanctuary.

Spirulina Stamina innehåller örter, nypon, kanel, svartvinbärsblad, fjärilsranksbär, blad av björnbär, grön yerba-maté och spirulina. Innehåller koffein i små mängder. 100 gram Spirulina Stamina kostar 70 kr.

Smaken tycker jag var helt okej. De smaker jag tydligast kunde urskilja var främst nypon, men även kanel och svartvinbärsblad. Smakerna går bra ihop och det blir en helt okej helhetskänsla. Dock tycker jag att det var på gränsen till att smaka för "surt", vilket jag tror beror på nyponsmaken.

                                             

Sanctuary är ett koffeinfritt te som innehåller läkeörten verbena, citronmeliss, kattmynta kombinerat med havtorn, lakrits och lavendel. 100 gram Sanctuary kostar 70 kr.

Sanctuary har kraftig smak av främst lakrits, men även av lavendel. Trots att jag tycker om lakrits så tycker jag att Sanctuary hade en för kraftig lakritssmak. Det var svårt att dricka mer än några klunkar.


HÄR kan du beställa dessa, och många fler, teer!


kostråd

Livsmedelsverket har fem stycket allmänna kostråd som ska hjälpa befolkningen att göra bra val när det gäller kosten. Råden är dessa:

♦ Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla portioner grönsaker.
♦ Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.  

♦ Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.    

♦ Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.

♦ Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd.

Livsmedelverket vill nu ändra rådet om bröd från "Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd" till "Välj i första hand fullkorn när du äter pasta, ris, bröd, flingor och gryn".

Så här säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket: "Vi vill ändra rådet eftersom forskningen visar att det framför allt är fullkornet i våra spannmålsprodukter som har betydelse. Samtidigt gör det ökade utbudet av fullkornsprodukter i handeln att konsumenten kan få i sig fullkorn från många fler livsmedel i dag än för bara några år sedan."

    
Välj i första hand fullkorn när du äter pasta, ris, bröd, flingor och gryn.


Kyckling- och pastagratäng med spenat


Du behöver
Ca 3 dl makaroner (jag använde fullkorns-fusilli)
Matfett till stekning
1 kycklingfilé (tinad)
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl lätt-creme fraiche
Ca 2 dl spenat (jag använde fryst, upptinad bladspenat)
Salt och peppar

Gör så här
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem i lite matfett i några minuter. Blanda samman ägg, mjölk, creme fraiche och spenat. Krydda! Lägg i pastan och kycklingen i en ugnssäker form. Häll över äggblandningen. Låt stå i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.


Kvällssnacks


Ugnsrostade morötter (med ganska mycket salt på) doppade i gräddfil som jag blandade med stark ajvar relish och svartpeppar. Så gott!


Jag betalade 4 kronor för dessa morötter. Billigt! =)


Broccoligratäng


Du behöver
Ca 10 st broccolibuketter
2 ägg
0,5 dl mjölk
0,5 dl filmjölk
0,5 dl keso
Salt, svartpeppar, vitpeppar

Gör så här
Blanda ihop äggen, mjölken, filen, keson och kryddorna. Lägg broccolin i en ugnssäker form (jag använde en ganska liten form, så om du har en större så är det bra att kanske dubbla ingrediensmängderna). Häll äggblandningen över broccolin. Låt stå i ugnen; 200 grader i ca 20 minuter. (Om du vill göra gratängen ännu godare så kan du strö lite riven ost ovanpå, innan du ställer in den ugnen.)


Jag serverade tillsammans med blodpudding. Mums!

 


en bra start på dagen


Idag såg min frukost ut så här. Gott och mättande! =)

Gröt gjord på fiberhavregryn, kruskakli, krossade linfrön, kardemumma och kanel. Toppad med äpple, banan, pumpakärnor och torkad aprikos. (Och självklart också mjölk.)


Mycket god middag!


• Stekt laxfilé
• Ugnsbakade morötter kryddade med timjan och salt
• Sås gjord på gräddfil och stark ajvar relish
• Broccoli

Mellanmål/Efterrätt




Det här är ett av mina favoritmellanmål. Hur gott som helst! Det fungerar också bra som en lite nyttigare efterrätt.

Du behöver
1 äpple
Lite keso
En skvätt Fun Light (jag använde Peach Passion)
1 hackad torkad aprikos
Några pumpakärnor
Kardemumma
Kanel

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Dela äpplet på mitten, ta bort kärnhuset och gröp ur lite av köttet så att en liten "grop" bildas i äpplet. Blanda ihop keso, Fun Light, aprikosbitarna och pumpakärnorna. Klicka ner det i äpplet. Pudra över kardemumma och kanel. Låt stå i ugnen i ca 15 minuter.


Innan gräddning i ugnen

En alternativ Pyttipanna


Hemmagjord pyttipanna med stekt ägg, rödbetor och keso

Pyttipanna
Du behöver
Morot
Blodpudding
Gul lök
Paprika
Matfett
Salt och peppar

Gör så här
Skär allt i lika stora tärningar. Smörj en ugnssäker form med lite matfett. Lägg i det du har skurit upp i formen. Salt och peppra och ställ in i ugnen; 200 grader i 15-20 minuter.

God, enkel och billig mat! =)

Brödbak!


Ingredienser till 1 limpa

25 gram jäst
0,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl hela linfön
1 dl krossade linfrön
0,5 dl pumpakärnor
1 dl naturell lättyoghurt
1,5 dl minimjölk
1 dl rågmjöl
Ca 6-8 dl vetemjöl

Gör så här
Smula ner jästen i det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig. Rör ner olja, salt, honung, linfrö, pumpakärnor, yoghurt och mjölk. Blanda om noga. Ha i råg- och vetemjölet. Knåda noga tills du får en fin deg som släpper från bunken. Låt den jäsa i ca 1 timme. Ta upp degen ur bunken och forma den till en limpa. Lägg den i en brödform och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter. Grädda i ugnen; 175 grader i ca 30-35 minuter.


Näringsberäkning
100 gram av detta bröd innehåller
294 kcal (kilokalorier)
10,1 gram protein
12,1 gram fett
35,9 gram kolhydrater

Att energiinnehållet i detta bröd blir lite högre, om man jämför med till exempel detta bröd, beror främst på mängden fett. Den största andelen fett i detta bröd kommer från linfrönen, olivoljan och pumpakärnorna. Dock är fettet i dessa livsmedel bra och nyttigt fett!

Sammanfattningsvis så blev detta bröd mycket gott och saftigt och dessutom enligt mig nyttigt och mättande!

lite av varje!


Idag ville jag rensa lite i kylen, så då passade en allt-i-allo-sallad som denna perfekt! Det blev riktigt gott och mättande! =)

Fullkornsbulgur (som kokats tillsammans med lite passerade tomater)
Kikärtor
Ett hackat kokt ägg
(Det är ju ändå Äggets Dag idag... Läs mer om ägg HÄR!)
Lättkeso
Orange paprika
Några hackade torkade aprikoser
Rödbetor
Tomat
Morot
Ruccolasallad

Fiberäppelpannkaka!


Pannkakor är nog något som de allra flesta tycker om. Det är dessutom billig mat, enkelt att laga och går relativt snabbt att göra. Därför kan det vara kul att veta hur man kan variera sina pannkakor och göra dem lite nyttigare. Idag lagade jag pannkakor med mer fibrer än vanligt och dessutom med äppelskivor i. Istället för att bara ha sylt på pannkakorna så blandade jag lättkeso, lingonsylt och mosad banan. Det blev jättegott! =)

Ingredienser för ca 8 st fiberäppelpannkakor
4 ägg 
1,5 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
0,5 dl havregryn
6 dl mjölk
2 msk flytande margarin
0,5 tsk salt
1-2 st äpplen

Gör så här
Vispa samman äggen, mjölken och det flytande margarinet. Rör i vetemjöl, rågmjöl, havregryn och salt. Vispa ordentligt. Låt smeten stå i kylskåpet i minst 10 minuter. Skär äpplena i tunna skivor. Häll lagom mycket smet i en uppvärmd stekpanna. Lägg några äppelbitar på smeten och grädda pannkakorna som vanligt.


 

Det blev väldigt gott att blanda keso, mosad banan och lingonsylt!


Prova även gärna DESSA pannkakor!


Soppa


Fisksoppa med bland annat kokosmjölk och linser

Ingredienser
1 burk (400 ml) lätt kokosmjölk
1 burk (400 gram) hela skalade tomater i tomatjuice
4 msk stark ajvar relish
1,5 dm purjolök
400 gram vit fisk
Salt och peppar
2 dl röda linser

Gör så här
Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll kokosmjölken och tomaterna i en stor gryta. Blanda även i ajvar relish och hackad purjolök. Skär den tinade fisken i mindre bitar och rör ner den i soppan. Låt puttra i ca 15 minuter. Häll i de kokta linserna och smaka av med salt och peppar.



Kokosmjölk är gott att använda i matlagning

Mellis


Många som är intresserade av kost och träning har säkert hört talas om att kesella blandat med Fun Light blir ett bra mellanmål. Efter att ha läst och hört mycket om detta så har jag blivit nyfiken, så idag provade jag! =)
Jag blandade alltså Lättkesella med Fun Light (Peach Passion). Jag blandade också i några mandarinklyftor och lite pumpakärnor, eftersom det kändes lite tråkigt att bara äta kesella och Fun Light. Det blev faktiskt jättegott! Om man ställer in det i frysen en stund kan jag tänka mig att det smakar nästan som glass. Dock kommer mina mellanmål i fortsättningen oftare att bestå av naturell lättyoghurt med tillbehör (det kanske blir gott att blanda även den med lite Fun Light), mest på grund av att det är betydligt mycket billigare med yoghurt än med kesella.

                                    

Jag har gjort en jämförelse mellan naturell lättyoghurt och lättkesella. Här är resultatet...

Lättkesella (allt är beräknat per 100 gram)
76 kcal
12,7 g protein
1,0 g fett
3,7 g kolhydrater
107 mg kalcium
0,01 mikrogram D-vitamin

Naturell lättyoghurt (allt är beräknat per 100 gram)
43 kcal
3,9 g protein
0,5 g fett
5,5 g kolhydrater
130 mg kalcium
0,38 mikrogram D-vitamin

Quesadillas



Quesadillas med egengjorda tortillasbröd

Tortillasbröd

Ingredienser för ca 10 st bröd
7,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk olja
2 dl vatten


Gör så här
Blanda samman mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och så mycket vatten att degen blir fast. Dela upp degen i 10 jämnstora bitar. Täck dem med plastfolie så att de inte torkar ut. Kavla ut varje del till ett runt bröd, 18-20 cm i diameter. Stek bröden i en torr, uppvärmd stekpanna, ca en halv minut på varje sida.


Detta fyllde jag mina quesadillas med...
Mosad avokado blandad med lite kesella och svartpeppar
Mozzarella
Stekt grön paprika
Mosade kikärtor
Ruccolasallad

Lägg fyllning på ett tortillasbröd och lägg ett bröd över som lock. Stek quesadillasen i en stekpanna, någon minut på varje sida. Skär i trekanter och servera!

Äppelkaka



Ingredienser

125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
5 finhackade torkade aprikoser
2-3 st svenska äpplen, skalade och klyftade
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 msk socker

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och vispa sedan ihop det med sockret. Blanda ner äggen. Sikta ner mjölet och bakpulvret. Tillsätt mjölken och de torkade aprikoserna och blanda väl. Häll smeten i en form. Vänd äppelklyftorna i sockret, kanelen och kardemumman. Stick ner klyftorna i smeten. Låt stå i ugnen i 25-30 minuter.


Härifrån kommer äpplena! =)

Middag


Ugnspannkaka med sötpotatis och morot
Höstsallad
Lingonsylt
Äppelbitar


Ugnspannkaka med sötpotatis och morot

Ingredieser till ca 4 portioner

2 ägg
3 dl mjölk
1 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
1 morot
En halv sötpotatis

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och riv moroten och sötpotatisen. Vispa ihop äggen med 1 dl mjölk. Blanda samman mjöl och bakpulver och blanda ihop det med äggblandningen. Vispa smeten klumpfri. Blanda ner den rivna moroten och sötpotatisen. Tillsätt resten av mjölken och saltet. Häll smeten i en ugnssäker form och grädda i ugnen i ca 30 minuter.