Mat- och näringsskolan

Kalium, selen, järn, B-vitamin, kalicium, omega 6, kostfiber, protein, folat... Ja, ord som dessa är nog bekanta för de flesta, men vad innebär de egentligen? Hur får man i sig D-vitamin, vad händer om man äter för lite folat, kan man äta för mycket A-vitamin, vilka varor märks med nyckelhålet, vad är skillnaden mellan omega 3 och omega 6...? Det är dags att reda ut vissa frågetecken. Därför inför jag en ny kategori i bloggen, som jag har döpt till Mat- och näringsskolan. Jag kommer helt enkelt att skriva och berätta om olika mineraler, vitaminer, energigivare och annat som har med kost och hälsa att göra! Om ni efter ett inlägg fortfarande har frågor om det jag skrivit om, så är det bara att skicka en kommentar och fråga! =)


        

Först ut i Mat- och näringsskolan är...


Vitamin B12


Jag tar det från början... För att vi ska kunna omvandla maten som vi äter till energi, så krävs det en speciell typ av ämnen som kallas enzymer. Enzymer är jätteviktiga ämnen i kroppen som möjliggör och påskyndar olika reaktioner. Det är här B-vitaminerna kommer in i bilden, eftersom B-vitaminer ofta ingår i enzymer. B12 är ett (av många flera) B-vitamin. Det är vattenlösligt och kallas också för Kobalamin, eftersom det innehåller grundämnet kobolt. 

B12 har många viktiga funktioner i kroppen. Det behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och de röda blodkropparnas och nervsystemets funktionB12-brist kan leda till blodbrist (vilket kan ge upphov till trötthet, yrsel, försämrat minne, huvudvärk osv) och nervskador. De som har störst risk för att få brist på B12 är vegetarianer/veganer, äldre (eftersom deras kroppar har svårare att ta upp B12) och alkoholister.

B12 finns i princip bara i animaliska livsmedel, vilket gör att vegetarianer och veganer kan drabbas av B12-brist. Exempel på B12-rika livsmedel är...



        


B12 finns även i liten mängd i exempelvis alger och syrade grönsaker som surkål. Mängden B12 i dessa livsmedel är dock väldigt liten och det är oklart om upptaget av vitaminet från dessa livsmedel är lika bra som från de animaliska livsmedlena.

Jag tror att det är ganska vanligt att man förknippar vitaminer med frukt och grönsaker, och därför kan det vara extra viktigt att tänka på att B12 faktiskt bara finns i just livsmedel från djurriket.

Man bör få i sig ca 2 mikrogram B12 varje dag. Denna siffra säger ju inte speciellt mycket om man inte har något att jämföra med, så jag har gjort lite näringsberäkningar...

♦ 1 dl mjölk, 1 kokt ägg och 1 msk leverpastej innehåller 2,2 mikrogram B12
♦ 2 dl filmjölk, 3 skivor ost och 1 stekt ägg innehåller 1,9 mikrogram B12
♦ 60 gram kokt kycklingkött innehåller 0,3 mikrogram B12
♦ 60 gram kokt lax innehåller 4,9 mikrogram B12

Kommentarer
Postat av: Alicia

Sicket fint initativ! Jag följer slaviskt denna blogg, den är hur bra som helst. Min fråga, eftersom du tog lättmjölk i näringsberäkningen, är om mellanmjölk eller vanlig mjölk innehåller mer B12 än lättmjölk, eller om det inte är någon skillnad?

2009-10-26 @ 06:56:15
Postat av: Bella

Hej!

Bra blogg, mycket bra tips!

Kommer hålla koll på den, alltid kul att läsa om hälsa :)

2009-10-26 @ 07:23:46
URL: http://bellathebean.blogg.se/
Postat av: Filibabba

Alicia - Nej det är ingen skillnad. Mjölk innehåller lika mkt B12 oavsett fetthalt.

2009-10-26 @ 09:40:39
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: Emilies Skafferi

Vilken bra ide. Ska bli intressant att följa:)

2009-10-26 @ 10:08:59
URL: http://emiliesskafferi.blogg.se/
Postat av: Anonym

GRYMT bra ELina med en sån här guide! =) kram //Hanna

2009-10-26 @ 12:36:01
URL: http://balansbollen.blogspot.com
Postat av: Anonym

GRYMT bra ELina med en sån här guide! =) kram //Hanna

2009-10-26 @ 12:36:15
URL: http://balansbollen.blogspot.com
Postat av: Molly

sv: okej, jag tänkte nästan det :) jag har hört om de som har fått "paltkoma" så jag tänkte att det kanske var lite samma sak med kroppkakor.



hoppas att du har fått en bra start på veckan.



bra inlägg, mkt läsvärt.

2009-10-26 @ 14:13:49
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: JENNIE'S HUMOR

Det här var intressant! =)

2009-10-26 @ 14:39:27
URL: http://jenniesplace.blogg.se/
Postat av: Soundman

Hej.

Kul att någon mer än mig skriver om kost. :)

Men de du skriver om B-12 är felaktigt. Jag är själv utbildad i näringslära å vegan sen 1,5 år tillbaka. De finns mkt B12 i tex. havtorns-mjöl. Finns även en del linfrön.



Mvh

2010-01-29 @ 20:58:44
URL: http://simplymyopinion.blogg.se/
Postat av: Soundman

Jag glömde länken om havtornsmjöl. :P



http://www.ortapoteket.se/product.asp?product=516

2010-01-29 @ 21:01:26
URL: http://simplymyopinion.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback