Mat- och näringsskolan
Först ut i Mat- och näringsskolan är...
Vitamin B12
Jag tar det från början... För att vi ska kunna omvandla maten som vi äter till energi, så krävs det en speciell typ av ämnen som kallas enzymer. Enzymer är jätteviktiga ämnen i kroppen som möjliggör och påskyndar olika reaktioner. Det är här B-vitaminerna kommer in i bilden, eftersom B-vitaminer ofta ingår i enzymer. B12 är ett (av många flera) B-vitamin. Det är vattenlösligt och kallas också för Kobalamin, eftersom det innehåller grundämnet kobolt.
B12 har många viktiga funktioner i kroppen. Det behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och de röda blodkropparnas och nervsystemets funktion. B12-brist kan leda till blodbrist (vilket kan ge upphov till trötthet, yrsel, försämrat minne, huvudvärk osv) och nervskador. De som har störst risk för att få brist på B12 är vegetarianer/veganer, äldre (eftersom deras kroppar har svårare att ta upp B12) och alkoholister.
B12 finns i princip bara i animaliska livsmedel, vilket gör att vegetarianer och veganer kan drabbas av B12-brist. Exempel på B12-rika livsmedel är...
B12 finns även i liten mängd i exempelvis alger och syrade grönsaker som surkål. Mängden B12 i dessa livsmedel är dock väldigt liten och det är oklart om upptaget av vitaminet från dessa livsmedel är lika bra som från de animaliska livsmedlena.
Jag tror att det är ganska vanligt att man förknippar vitaminer med frukt och grönsaker, och därför kan det vara extra viktigt att tänka på att B12 faktiskt bara finns i just livsmedel från djurriket.
Man bör få i sig ca 2 mikrogram B12 varje dag. Denna siffra säger ju inte speciellt mycket om man inte har något att jämföra med, så jag har gjort lite näringsberäkningar...
♦ 1 dl mjölk, 1 kokt ägg och 1 msk leverpastej innehåller 2,2 mikrogram B12
♦ 2 dl filmjölk, 3 skivor ost och 1 stekt ägg innehåller 1,9 mikrogram B12
♦ 60 gram kokt kycklingkött innehåller 0,3 mikrogram B12
♦ 60 gram kokt lax innehåller 4,9 mikrogram B12
Sicket fint initativ! Jag följer slaviskt denna blogg, den är hur bra som helst. Min fråga, eftersom du tog lättmjölk i näringsberäkningen, är om mellanmjölk eller vanlig mjölk innehåller mer B12 än lättmjölk, eller om det inte är någon skillnad?
Hej!
Bra blogg, mycket bra tips!
Kommer hålla koll på den, alltid kul att läsa om hälsa :)
Alicia - Nej det är ingen skillnad. Mjölk innehåller lika mkt B12 oavsett fetthalt.
Vilken bra ide. Ska bli intressant att följa:)
GRYMT bra ELina med en sån här guide! =) kram //Hanna
GRYMT bra ELina med en sån här guide! =) kram //Hanna
sv: okej, jag tänkte nästan det :) jag har hört om de som har fått "paltkoma" så jag tänkte att det kanske var lite samma sak med kroppkakor.
hoppas att du har fått en bra start på veckan.
bra inlägg, mkt läsvärt.
Det här var intressant! =)
Hej.
Kul att någon mer än mig skriver om kost. :)
Men de du skriver om B-12 är felaktigt. Jag är själv utbildad i näringslära å vegan sen 1,5 år tillbaka. De finns mkt B12 i tex. havtorns-mjöl. Finns även en del linfrön.
Mvh
Jag glömde länken om havtornsmjöl. :P
http://www.ortapoteket.se/product.asp?product=516