Hur gammal är du, egentligen?

Har du en sund och hälsosam livsstil med lagom motion, bra matvanor, bra sociala förhållanden och så vidare så är chansen stor att din kropp egentligen är "yngre" än din ålder. Om du äter dåligt, röker, rör på dig sällan, inte trivs med ditt sociala liv och så vidare så riskerar din kropp istället att åldras mer och snabbare än nödvändigt.

Testa här hur gammal du egentligen är!


     eller                    

     eller            

     eller                 


Vad väljer du? Dina val påverkar din "verkliga" ålder!         


Lunchen idag

Lunchen idag
- Rödspätta
- Ris
- Morot
- Broccoli
- Blomkål
- Gul lök
-
Vita bönor i tomatsås
- Rödlök
- Tomat
- Japansk soja

Nyttig juice

Nyttig juice

Igår köpte jag FRIGGS juice Röd Passion. Den innehåller ren juice från fyra frukter, tre grönsaker och en ört: Passionsfrukt, rödbeta, pepparmynta, lime, päron, äpple, morot och paprika. Blandningen låter kanske lite konstig, men den är faktiskt väldigt god! Den innehåller inget tillsatt socker. FRIGGS frukt- och grönsaksjuicer är jättebra och nyttiga, speciellt om man inte äter så mycket frukt och grönsaker.

image300

Innehållet i Röd Passion:

      

          

Passionsfrukt, rödbeta, pepparmynta, lime, äpple, päron, morot och paprika.



FRIGGS övriga frukt- och grönsaksjuicer är Exotisk morot, Grönsaker, Katrinplommon, Tomat och Tropisk mango.

Mellis!

God mellis!
- Lättfil
- Lättmusli
- Färska hallon
- Färska blåbär

Såååå somrigt och gott! Jag hade även i lite honung, vilket gjorde
det ännu lite godare! =)


Till detta läser jag favvohälsotidningen! =)

Brämhults

Juice...
Brämhults juicer är nyttiga och jättegoda! Den här jordgubbs- och limejuicen smakar vekligen riktiga jordgubbar och inte konstgjort och onaturligt som jag tycker att många fruktdrycker kan göra. Känns som att dricka jordgubbar! =)

Kikade runt på deras hemsida och blevsugen på att prova den här:

image296

"GINSENG-GRÖNT TE
med äpple, druva, hallon & acerola
Ordet "ginseng" betyder "liten människa". Växten heter så, eftersom roten ser ut som en människokropp med armar och ben. Ginsengrot användes redan för 5000 år sedan i Kina av människor som kände sig orkeslösa. Under en period ansågs ginsengen så värdefull att endast kejsarfamiljen fick använda den.
Grönt te görs av ojästa teblad. I Japan var grönt te den viktigaste måltidsdrycken i tusentals år. Det ansågs hälsobringande och törstsläckande. Idag vet man att grönt te innehåller mycket antioxidanter."
(Hämtat från Brämhults hemsida)

Grönsaker

Grönsaker
Som jag har berättat i tidigare inlägg så sommarjobbar jag nu och tar med mig matlåda till jobbet varje dag. Jag kompleterar alltid matlådan med en grönsakslåda. Gör måltiden nyttigare, godare och roligare! Detta var dagens låda:

- Broccoli
- Blomkål
- Purjolök
- Röd paprika
- Gul lök


Det här  visste du inte om purjolök:

"Purjo är en förvrängning av latinets porrum, som i sin tur antas ha sitt ursprung i något annat okänt språk i Medelhavsområdet. Det latinska porrum betecknar egentligen 'gräslök', men själva växten purjolök är känd redan från det gamla Egypten och nämns också i Bibeln."
- DN:s språkvårdare Catharina Grünbaum


Färgglatt!

Färgglatt!
Lite tilltugg från grillkvällen förra helgen! =) Tomat, majskolv och selleri.

Selleri är en trevlig liten rotfrukt som innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den innehåller även en stor mängd fibrer. Selleri är bra för matsmältningen, eftersom den innehåller naturliga bitterämnen som stimulerar matsmältningen. Sellerin innehåller kalium, kalcium och magnesium, vilka kan bidra till att sänka blodtrycket.

Jag har fått för mig att folk i allmänhet inte äter selleri så speciellt ofta, vilket är rätt synd... Mer selleri åt folket! =)


Pajbak

Igår lagade jag en matpaj! Degen är en vanlig pajdeg. Fyllningen består av salladskyckling, broccoli, blomkål, purjolök, gul lök och röd paprika som jag kokade upp tillsammans med kaffegrädde, mjöl och vatten. Gott blev det! =)

image285

image286
Pajen serverades med en sallad (tomat, gurka, salladsblad och paprika) och en klick turkisk yoghurt.

Socker...

Sockerberoende blir tyvärr allt vanligare och vanligare. I många varor finns "dolt" socker, som man inte tänker på finns där, som till exempel ketchup, kaviar, senap, halvfabrikat, frukostflingor osv. Sockret gör att blodsockret stiger, vilket leder till ett ökat sötsug. Det blir alltså en ond cirkel.

Gör gärna detta test, från Expressen, för att se om du har en släng av sockerberoende eller inte.

                                 

                                                   

Träning

Igår var jag och tränade! Det var ett tag sen, pga att jag har haft lite problem med halsen, så det var jätteskönt och roligt att komma igång igen! :D Det blev ett Medel-pass på Friskis. Passet var fullt (90 personer), så det blev varmt och svettigt!

image280
Bild från F&S:s hemsida


Nu ska jag laga en paj!  =)


Middag

Middag
- Kyckling
- Ris
- Vita bönor i tomatsås
- Broccoli
- Salladsblad
- Tomat
- Gul lök
- Romsås
- Rösti

Vindruvor

image271
Vindruvor är gott och ett tips är att ha en vindruvsskål på bordet till helgen, istället för en godisskål! =) Vindruvor innehåller en stor mängd antioxidanter, speciellt de blå och lila.
image273

Dagens frukost

image277
- Fiberhavregrynsgröt
- Bananbitar
- Mellenmjölk
- Honung
- Äppelmos
- Solroskärnor

I gröten blandade jag även i psylliumfrön, hela och krossade linfrön, sesamfrön och havrekli.


Lunch

Lunch
- Lax
- Potatis
- Palsternacka
- Kålrot
- Selleri
- Morot
- Salladsblad
- Romsås

- Gul lök
- Broccoli
- Blomkål

Mycket olika rotfrukter = gott och nyttigt! :D


lax

Grönsaker!

image274

Nu när jag sommarjobbar har jag matlåda med mig till jobbet varje dag.
Jag kompleterar alltid matlådan med en grönsakslåda!
Jag tycker måltiden
blir mycket roligare med grönsaker till och dessutom så blir det ju nyttigare! =) 
Detta var dagens låda.

-Morötter
-Broccoli
-Majs
-Gul paprika
-Salladsblad
-Tomat

Mellis

Mellis
-Naturell yoghurt med lättmusli
-Äpple
-Vindruvor
-Te (Peach-Mango)

Vardagsmotion

Vardagsmotion är viktigt! Testa här hur bra eller dåligt du ligger till när det gäller motion i vardagen!


                             

                         image266      


Fruktskålen just nu

image262
- Bananer
- Röda äpplen
- Mandariner
- Päron
- Kiwi

Kiwi är mycket nyttigt! Om du äter 100 gram kiwi så har du fått i dig hela dagsbehovet av C-vitamin! Bra va! Dessutom innehåller kiwi mycket fibrer, mineraler och antioxidanter.
Bananer innehålleren stor mängd kalium. Ett för lågt intag av kalium kan leda till förhöjt blodtryck, vilket kan leda till stroke, kärlkramp och hjärtinfarkt. Bananer är jättebra att äta om du har problem med magen, eftersom de innehåller en speciell typ av fibrer som är väldigt bra för tjocktarmsbakterierna. Har ni förresten sett att man kan köpa "bananfodral", som skyddar bananen från att bli mosad, om man t ex har den i väskan! =)



image265
Ett bananfodral  

Bär i trädgården!

Bär är både gott och nyttigt. Om man har de växande i trädgården är de ju dessutom gratis - nyttigt, gratis och gott på samma gång! :D Kan inte bli bättre med andra ord!

image255

Svarta och röda vinbär innehåller bland annat mycket C-vitamin och kostfibrer. Speciellt de svart vinbären innehåller en stor mängd C-vitamin, och den svarta/mörklila färgen kommer från antioxidanter. De svarta vinbärena innehåller även en hel del kalium, vilket betyder att de är bra att äta om man har högt blodtryck.

image256
Från trädgården


Bären kan till exempel användas till gelé, sylt, saft, marmelad, desserter, bakverk eller så kan man äta dem som de är!


       
Fina färger =)


image261
Smultron
måste ju nästan vara det godaste bäret. Tyvärr har vi inte så många, men det - plus att de är så små - gör att de känns lite extra lyxiga!

Lunch

Lunch
- Ris
- Kasslergryta
- Tzatziki
- Morot
- Tomat
 -Sallad
 -Gul lök

Frukost

Frukost
- Naturell yoghurt
- Lättmusli
- Macka med smör, skinka, sallad, tomat och gurka
- Grönt te

I'm back!

Nu är blogguppehållet över! Jag har varit 2 veckor på Mallorca och efter det har jag jobbat och jobbat och inte riktigt orkat fixa med bloggen... Men nu är den igång igen! :D

Mallis var verkligen superroligt ! Var där med en kompis och på dagarna softade vi mest på stranden eller vid poolen och på kvällarna blev det en hel del utgång! En dag åkte vi in till staden Palma och shoppade lite och en kväll så åkte vi till "Son Amar". Det var en show med dans, musik, sång och andra typer av uppträdanden. Showen har blivit utsedd till en av Eurpoas bästa shower och den var verkligen bra! Medans vi tittade på showen serverades vi en 3-rätters middag. Trevligt!

Det som var mindre bra med Mallorca var maten! Vi var i Magaluf, där det bara är massa turister, vilket betyder att vi inte direkt fick uppleva någon spansk mat... Det kryllade av restauranger i Magaluf, men deras menyer såg nästan precis likadana ut. Pommes frites, friterade saker och hamburgare och lite mer pommes frites vad typ vad man hade att välja mellan. Det var inte alls ovanligt att man kunde beställa "Lasagne med pommes frites" eller "Omelett med pommes frites" på restaurangerna... Lite speciella kombinationer, tycker jag... Efter 2 veckor var vi ganska trötta på maten, så det var ganska skönt att komma hem till riktig mat igen!

image252 
Så här kunde en typisk måltid se ut. Inte det godaste och nyttigaste direkt...

På många restauranger kunde man beställa baguetter. Om man beställer till exempel en skinkbaguette på en restaurang här i Sverige så får man ju (oftast) en baguette med exempelvis skinka, sallad, tomat, gurka och kanske nån dressing. Men i Magaluf så bestod en skinkbaguette av endast skinka. Inte så kul.

Så om man tänker på maten så är det skönt att vara hemma igen, men annars så var det en jättebra resa! :D