Kesoplättar


Kesoplättar, jordgubbar och bananbitar. Mums!

Ingredienser för ca 7-8 plättar
250 gram keso (naturell eller smaksatt)
2 ägg
3 msk mjöl
En nypa salt

Rör samman alla ingredienserna och stek som vanliga plättar, några minuter på varje sida. Servera med till exempel bär, fruktbitar eller sylt.


Ett mellanmålstips


En liten skål med kall risgrynsgröt, jordgubbar,
äppelbitar och kanel. Jättegott!




Lördagens frukost


Gröt gjord på rågflingor och fiberhavregryn. Toppad med banan, apelsin, päron, äpple, hackad sötmandel, hela linfrön och kanel (och mjölk).

Chocolate Chip Walnut Brownies

Det var flera som undrade om jag kan lägga ut receptet på brownien som var med på bild i det här inlägget. Här kommer det...



Ingredienser till 1 plåt
350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
6 st ägg
3 dl vetemjöl
400 g vit choklad
300 g valnötter

Glasyr
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
400 g mörk choklad

Valnötter till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och poröst. Blanda i kakao, sirap och salt. Rör ner ett ägg i taget och blanda sist ner mjölet i smeten. Hacka chokladen grovt och rör ner den och valnötter i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt och fyll plåten med smet. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna.

Glasyr: Koka upp grädde, mjölk, sirap och malen ingefära och ta av kastrullen från värmen. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddmjölken så att den smälter. Bred ut glasyren över kakan, låt den stelna i kylen och skär den sedan i rutor.


Recept kommer ursprungligen från Leila.


Vinnarna är utsedda!

Nu har jag sammanställt alla era svar som kom in till "C-vitamintävlingen" . Det var totalt 106 personer som deltog och av dessa är det 4 stycken som vinner.

Frågan var alltså hur många procent av det dagliga rekommenderade intaget av vitamin C som jag får i mig genom att äta grönsakerna på bilden.



Det rätta svaret är att jag får i mig 135% av det dagliga rekommenderade intaget av vitamin C genom att äta de här grönakerna!

De 4 som var närmast var...

Liz som har bloggen lillagoajag  och som gissade på 127%
Sofie som har bloggen mumsfillibaba och som gissade på 125%
Carina som gissade på 124%
Elin M som gissade på 147%. Du angav ingen mailadress, så maila mig din adress så snart som möjligt, annars måste jag utse en annan vinnare!

Alla vinnarna kommer få hem 4 stycken smoothies var, från Chiquita! =)

Dagens lunch


Rödkålen och rödlöken ger köttfärssåsen fina lila inslag

Till lunch idag lagade jag köttfärssås och spagetti. För att variera köttfärssåsen lite hade jag i rödkål och rödlök som jag först hade fräst i en stekpanna i några minuter. Jag tillsatte även kikärtor, kött- och grönsaksbuljong och ajvar relish. Det blev riktigt gott! =)

 


Påminnelse

Glöm inte att delta i tävlingen. Den pågår fram till ikväll kl 21:00! =)


Nyttigt?

När jag hade frågestund för någon vecka sen, så var det ganska många som undrade om olika livsmedel är nyttiga eller inte. Jag tycker att det är jättesvårt att svara på såna frågor. Egentligen tycker jag nog inte att man kan svara på såna frågor, i alla fall inte med ett kort och enkelt svar. Jag är väldigt skeptisk till att man (som man väldigt ofta gör i media) framställer livsmedel som antingen fantastiska eller i princip farliga. När det gäller mat så är det inte så svart eller vitt. Om någon frågar mig om ett speciellt livsmedel är nyttigt eller inte så brukar jag säga att för att kunna ge ett bra svar så måste jag först veta mer om människan i fråga... Till exempel hur han/hon äter i övrigt, hur ofta man äter livsmedlet i fråga och så vidare. Man måste alltså få en helhetsbild.

För mig känns det mer naturligt att prata om huruvida någons kosthållning är hälsosam eller inte, iställer för att rikta in sig på enskilda livsmedel som man äter ibland. Man kan ibland höra folk säga nånting i stil med "idag har jag ätit jättenyttigt, eftersom jag har ätit väldigt mycket grönsaker och frukter". Självklart är det bra att äta frukt och grönt, men det är inte så bra om man äter så pass mycket så att man inte orkar äta tillräckligt med exempelvis kött, fisk, bönor, bröd, mejeriprodukter etc. Jag har tagit upp det här tidigare, men det tål att upprepas - Det är helheten som räknas. Det viktiga är att man äter en varierad kost som man tycker om, att man får i sig lagom med energi och att man inte får dåligt samvete om man ibland äter till exempel godis, snacks eller liknande. Mat ska förknippas med matglädje, balans och njutning. Inte med skuld och andra jobbiga känslor. 


         

En fråga som man skulle kunna få är till exempel om fisk är nyttigt. Mitt svar skulle vara att fisk är nyttigt, men det behöver dock inte betyda att det är hälsosamt att äta fisk varje dag, eftersom man då antagligen kommer äta mindre av någon annan livsmedelsgrupp som också är viktig.



Nyttigt? Ja, det kan hända att man kan kalla den här quinoasalladen för "nyttig", men det är inte så säkert att det är hälsosamt att äta den varje dag.

Ett annat exempel på en fråga kan vara om man "får" äta godis någon gång i veckan, eller om det är för onyttigt. Mitt svar skulle vara att det inte är hälsosamt att äta godis varje dag, men en eller ett par gånger i veckan tycker jag absolut är okej! Jag vill till och med säga att jag tycker att det är hälsosamt att äta godis ibland! Med det så menar jag att jag tror att det är bättre att man unnar sig något som man tycker extra mycket om ibland, än att man är stenhård mot sig själv och sätter upp förbud som i slutändan ändå kommer ge upphov till skuldkänslor. Att unna sig godis/snacks/fikabröd/"skräpmat" ibland tycker jag är ett tecken på att man har en sund inställning till mat och ätande. Men därmed inte sagt att man ska äta det i obegränsade mängder.


Att äta en sån här brownie varje dag är inte speciellt "nyttigt", men att äta det ibland i rimliga mängder, utan att få dåligt samvete, skulle jag säga bara är hälsosamt.

Jag tycker också att man ganska ofta läser och hör saker som "den här rätten är väldigt nyttig eftersom den inte innehåller så mycket kalorier". Men vad är det egentligen som skulle göra att färre kalorier innebär att det är nyttigt? För en person som vill gå upp i vikt är det ju antagligen mer "nyttigt" att äta en maträtt med en större mängd kalorier.

Om man vill äta på ett hälsosamt sätt så tycker jag alltså att man ska se över vilka vanor man har och hur man oftast äter. Hur man äter på till exempel lördagar är inte lika intressant att titta på eftersom det ju faktiskt bara är en enda dag i veckan. Att äta till exempel pizza varje dag är inte hälsosamt, men att göra det någon gång ibland tar man inte skada av. Det är helheten som räknas helt enkelt! =)


Dagens lunch


Lax, råris blandat med stark ajvar relish, gräddfil, rödlök, paprika, haricots verts och spenat

Skållat rågbröd



Ingredienser till 2 bröd

Dag 1
3 dl fint rågmjöl
4 dl vatten

Dag 2
50 gram jäst
4 dl vatten
3 tsk salt
2 tsk socker
Ca 1,9 liter vetemjöl

Gör så här

Dag 1
Häll rågmjölet i en skål. Värm vattnet till 70-80 grader. Häll det varma vattnet över rågmjölet och rör om. Täck skålen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Häll vattnet över jästen och rör tills jästen är upplöst. Rör ner saltet och sockret. Häll blandningen över det skållade rågmjölet. Blanda i så mycket vetemjöl att degen blir smidig och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa i ca en timme, eller tills den har fått dubbel storlek. Ta upp degen på en mjölad arbetsyta. Arbeta in resten av mjölet. Dela degen i 2 delar och lägg dem i varsin smord brödform. Låt degarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Grädda sedan bröden i nedre delen av ugnen i 175 grader, i 50-60 minuter.


Att skålla mjöl innebär att man häller hett vatten över grovt mjöl. Skållningen har många fördelar... Det gör att brödet blir saftigare, lättare att skära eftersom det smular mindre, smakar mer och får längre hållbarhet. Att skålla är enkelt och kostar inte mer än ett bröd som inte skållats, så jag vill verkligen uppmana er till att skålla mer när ni bakar matbröd! =) 

Tävling!

Det känns som att det börjar bli dags för en tävling igen här på bloggen, eftersom det var ett tag sen sist!

            

I somras Chiquita Smoothies en temporär smak på en smoothie, nämligen Kokos och mango. Eftersom den blev så populär så har den nu blivit del av det ordinarie sortimentet. Jag tänkte låta 4 läsare få hem 4 smoothies var. För att vara med och tävla ska du svara på den här frågan:

Hur många procent av det dagliga rekommenderade intaget av vitamin C tror du att jag får i mig genom att äta  de här grönsakerna (morot, paprika och bladspenat)?



De 4 som kommer närmast det rätta svaret vinner!

Antingen kan du lämna sitt svar i en kommentar till det här inlägget, eller så kan du maila svaret till [email protected]. Glöm inte att ange både namn och mailadress, så att jag kan kontakta vinnarna!

Tävlingen pågår fram till på onsdag nästa vecka (24 februari), kl 21:00.

Lycka till! :D

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!


Dagens lunch


Spenat, ruccola, haricots verts, chorizo, keso, råris blandat med tomatsås, kokosmjölk, paprika, gul lök och rödlök

Dagens lunch blev en blandning av lite allt möjligt som jag hade i kylen.
Gott blev det! =)

Paj


Fräsch och god citruspaj med lime och citron

Igår hade vi tenta och för att fira att den var avklarad, och för att vi nu är helt lediga i 4 dagar, träffades ett gäng från klassen igår hemma hos Helena för en riktig Paj-tenta-fest! :D Alla bakade varsin paj och tog med sig, så det blev en hel del paj, haha! Jag gjorde 2 stycken efterrättspajer - Citruspaj och ananaspaj. Här är receptet på citruspajen... (Grundreceptet kommer från Arla, men jag gick efter ett lite omgjort recept som jag hittade hos Victoria).


Ingredienser till 1 paj

Pajbotten
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron

Garnering och servering
1 skivad lime
1 msk florsocker
Glass eller grädde

Gör så här
Låt smöret bli rumsvarmt och rör ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden lätt och blanda i den. Rör i resten av ingredienserna och häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 C i ca 30 min. Låt kallna i kylen i några timmar. Sikta över florsocker och garnera med limeskivor. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Frukost


För ett tag sen provade jag att ha blåbärssoppa på gröten. Idag testade jag med nyponsoppa istället, vilket också blev väldigt gott! Ett tips är att blanda ut både blåbärssoppan och nyponsoppan med lite mjölk, så att det blir lite "lösare" konsistens. Då blir det ännu godare att ha på gröten! =)

Dagens lunch


Laxgryta med kokosmjölk, serverad med råris

Ingredienser
Vitlök
Rödlök
Purjolök
Champinjoner
Squash
Vattenkastanjer
Matfett till stekning
Fiskbuljongtärning
Laxfiléer
Kokosmjölk
Matlagningsgrädde
Ljus redning

Gör så här
Hacka grönsakerna och svampen och fräs dem i några minuter. Ställ det åt sidan. Skär laxen i mindre bitar och stek bitarna i några minuter. Blanda ner grönsakerna och svampen i stekpannan, tillsammans med laxen. Häll på kokosmjölk och matlagningsgrädde. Koka upp och smula ner buljongtärningen. Strö över redning tills du får en önskad konsistens. Låt stå och puttra i några minuter.





Önskan från en läsare

Skulle vara superkul om du kunde lägga upp lite recept och ge tips på vad man kan äta istället för den där chokladen, glassen eller chipsen vid 16-17 tiden!

Svar: Javisst kan jag göra det! Här kommer lite tips...



En skål filmjölk eller yoghurt kan bli riktigt gott när man har i till exempel frukt, bär, müsli, nötter, frön, russin, kanel, kardemumma, torkad frukt...



Testa en exotisk frukt du aldrig har ätit!



En matig macka är gott och mättar bra.



Fruktsallad funkar alltid... För att piffa upp den kan man ha på till exempel vaniljkesella, keso eller yoghurt.



Fruktsallader i ett fint glas känns extra lyxigt!



Här är några alternativ om man vill ha något lite sötare. Kesokaka med blåbärspuré, en nyttigare "glass" (se recept här), varma äppelbitar med russin, kanel och kardemumma, smoothie.



Kesoplättar, grönsaker och dipp.

Träning

Träningen veckans som gått:

Mån - Springtur 35 min
Tis - Springtur/Promenad 75 min
Ons - Springtur 35 min
Tor -  Vila
Fre - Vila
Lör - Vila
Sön - Vila

Det är verkligen härligt att vara ute och springa när det ser ut som på bilden här nere. Jag tog den med min mobilkamera när jag var ute och sprang för några dagar sen. Nu har jag tyvärr blivit förkyld, så nu kan jag inte träna... Hoppas på att bli frisk snart!

Imorrn har vi muntlig tenta i kursen kostsociologi, så idag måste jag plugga!


Bild från mobilen

Sallad


När jag äter något som man inte brukar ha grönsaker till, som till exempel pannakor, så gör jag ofta en liten sallad som jag äter på sidan om. Förra veckan när jag åt pannkakor åt jag den här salladen till. Den bestod av vitkål, kidneybönor och ärtor, blandat med vitvinsvinäger och italiensk salladskrydda. Gott! =)

Pizza


Pizza med bland annat skinka, paprika, rödlök och champinjoner... Mums!

Ingredienser till pizzabotten (räcker till ca 1 plåt)
25 gram jäst
2 dl vatten
1 msk olja
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Värm vattnet till fingervarm temperatur. Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen har löst sig. Blanda ner oljan, mjölet och saltet och forma till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter. Knåda och platta ut degen på ett mjölat underlag. Kavla ut den till en stor pizzabotten och lägg den på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Låt degen jäsa i ca 10 minuter. Under tiden kan du förbereda tomatsåsen och de övriga ingredienserna...

Ingredienser till tomatsås
1 gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk olja
400 gram passerade eller krossade tomater
2 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
1 kryddmått svartpeppar
1 tsk oregano

Finhacka löken och fräs den, tillsammans med den krossade vitlöken, i lite olja på medelvärme. Häll på tomaterna och rör ner tomatpurén. Smaka av med kryddorna och låt såsen stå och puttra i ca 5 minuter.

Bred ut tomatsås på pizzabottnen. Ha sedan på valfria ingredienser. Jag hade på skinka, paprika, rödlök och champinjoner. Strö eventuellt riven ost över pizzan. Grädda pizzan mitt i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter.

Tips på annat man kan ha på pizzan
Ananas, sparris, tonfisk, banan, oliver, räkor, köttfärs, tomat, majs, salami, fetaost, kyckling, fläskfilé...

Läsarfråga om järnupptag...

Fråga: Är det en myt att man inte ska äta eller dricka mjölkprodukter när man äter blodpudding, då man menar att det minskar järnupptaget?

Svar: Det finns två olika typer av järn; hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn finns i kött, fisk, inälvsmat och blodmat och icke-hemjärn finns i spannmål, grönsaker, rotfrukter och frukt. Kalcium försämrar kroppens upptag av både hemjärn och icke-hemjärn. Så om man vet med sig att man har brist på järn eller om man inte äter så mycket järnrika livsmedel, kan man försöka undvika kalciumrik mat i samband med att man äter järnrik mat. Man kan också underlätta för kroppen att ta upp järn... Upptaget av hemjärn stimuleras av kött, fisk och skaldjur och upptaget av icke-hemjärn stimuleras av kött, fisk, skaldjur och C-vitamin. (Att man tar upp mer järn om man dricker apelsinjuice när man äter till exempel blodpudding stämmer alltså inte, eftersom C-vitamin endast stimulerar upptaget av icke-hemjärn).

      
       Järnrika livsmedel

Storhandling


Det kändes som att jag nästan inte hade nånting hemma,
så nu känns det skönt att fyllt på lite!
=)

Dagens Frukost


En god och mättande frukost!

• Äggmacka
• Naturell yoghurt med müsli, päron, apelsin och hackad sötmandel
• En halv apelsin

Favoritmat?

Fråga: Kan du inte visa bilder på dina favoriträtter?

Svar: Det är svårt att välja ut några favoriträtter, men här kommer några bilder på mat som jag verkligen tycker om! =)


Risotto är verkligen gott! Och med lax till blir det ännu godare. Recept finns här.



Quinoasallad med massa goda ingredienser gillar jag verkligen. Just den här innehåller vit quinoa, svarta bönor, ruccolasallad, torkade aprikoser, solrosfrön, lax, soltorkade tomater, avokado, fetaost, majs, rödlök, tomat och gul paprika.



Fruktsallader med olika frukter, bär och andra tillbehör är gott!



Kladdkaka är en av mina favoritefterrätter! Här hittar du enligt mig det bästa receptet.



Jag tycker, till skillnad från många andra verkar det som, att blodpudding är riktigt gott!



Korvstroganoff är en underskattad rätt tycker jag! =) Här finns recept.



Vem gillar inte amerikanska pannkakor? =) Recept finns här.


Några snabba läsarfrågor

Vad anser du om Anna Skipper och hennes metoder och kostråd?
Jag tycker att hon är alldelles för extrem. Hon säger åt de som medverkar att äta livsmedel som man knappt har hört talas om och som är svåra att hitta i en vanlig mataffär. Dessutom lägger hon om deltagarnas kost helt och hållet och jag tycker att detta är som upplagt för att deltagarna ska misslyckas. Jag kan förstå att de går ner i vikt genom att äta som hon säger, men jag tvivlar starkt på att de sedan kan hålla den nya vikten, och på att de får i sig tillräckligt med energi och näring. När man ska hjälpa någon att gå ner i vikt tycker jag att man ska utgå från hur personen äter och sedan göra justeringar utifrån det. Det handlar om att byta till en livsstil som man trivs med och kan behålla livet ut!

Är det fel att äta mackor till frukost varje dag?
Nej, det tycker jag inte. Frukost är ett viktigt mål och om man kan hitta något att äta till frukost som man trivs med så är det jättebra. Mackor till frukost fungerar fint. Om man vill göra det "ännu bättre" kan man försöka att variera sig när det gäller vilket typ av bröd man använder (hårt, mjukt, grovt, mindre grovt osv), och vilket pålägg man har på. Att variera sig gör dels att chanserna att man ska få i sig många olika vitaminer och mineraler ökar, och dels minskar risken för att man ska tröttna på det man äter.

Du har ofta hackad frukt på gröten och så, men vad gör du med frukten som blir över. För jag antar att du inte använder en hel frukt på en gång?
Det som blir över brukar jag plasta in och lägga i kylen. Eftersom jag äter frukt rätt så ofta hinner det sällan bli dåligt.

Hur många läsare har du ungefär?
Det varierar lite, men nu för tiden är det i genomsnitt ca  550-600 unika besökare på bloggen varje dag.

Hur många frukter bör man äta per dag?
Enligt Livsmedelsverket bör man äta ca 500 gram frukt och grönt varje dag. Men jag tycker inte att det någon katastrof om man inte kommer upp i den mängden... Lite är bättre än ingenting alls! I det här inlägget har jag gett exempel på hur mycket 500 gram kan vara.

Vad väljer du att dricka av vanlig Cola eller Light-cola?
Om jag dricker läsk är det för mig en självklarhet att välja lightläsk. Vanlig läsk innehåller, till skillnad från lightläsk, väldigt mycket socker och detta är helt enkelt orsaken till att jag hellre dricker lightläsk när jag dricker läsk. Vissa väljer att dricka vanlig läsk för att slippa få i sig olika typer av sötningsmedel som finns i lightläsken. För att kroppen ska ta någon eventuell skada av sötningsmedlen som finns i till exempel Cola Light, så måste man dricka enorma mängder. Inte ens då är det speciellt stor risk att man ska ta skada av det. Att däremot få i sig vitt socker i stora mängder, är inte bra för kroppen.


Lunch


Risotto med rödlök, ärtor och majs
Stekt kycklingfilé
Blandad sallad

Vegetarisk quinoasallad


Quinoasallad gjord på vit quinoa, kidneybönor, majs, rödlök, ruccola, mangold, röd paprika och vitkål

Frukost


Gröt gjord på rågflingor, hela linfrön och lite bovete. Toppad med banan och päron. Istället för mjölk provade jag att ha blåbärssoppa på gröten och det blev faktiskt jättegott! =)

Hur ska man egentligen förhålla sig till alla nya dieter som tidningarna skriver om?

Fråga: Vad tycker du som dietiststudent om alla nya dieter som tidningarna skriver om hela tiden? Går man ner i vikt av att följa dom?

Svar: Jag blir väldigt upprörd när jag läser om alla nya "modedieter" på löpsedlarna som ska göra så att man går ner flera kilon på bara några veckor. Varje vecka kan man läsa om nya dieter som kan förändra våra liv och göra oss smala och lyckliga. Att tidningarna framställer det på de här sättet kan man ju på ett sätt förstå, eftersom de vill sälja så många tidningar som möjligt och de vet att många är desperata efter sätt att gå ner i vikt på. Men hela grejen är så motsägelsefull... Om de här dieterna som de skriver om verkligen fungerar, så skulle de väl inte vara tvungna att hela tiden skriva om nya metoder man kan använda sig av. Man går antagligen ner några kilo av att följa de här olika dieterna, men vad tidningarna brukar "glömma" att skriva om är hur man sedan håller den nya vikten under en längre period/livet ut. Att skriva om det som fungerar (äta variationsrikt, se på det långsiktigt, äta regelbundet, hitta en kosthållning man trivs med och kan hålla livet ut osv) är inget som folk "vill" läsa om, eftersom det inte gör så att man går ner flera kilon på en kort tid. På en vecka kan en och samma tidning ha skrivit att man går ner i vikt med hjälp av LCHF-mat, stenålderskost, ISO-dieten, Atkinsdieten, fruktdieten och så vidare... Det är inte konstigt att människor blir förvirrade! Jag tycker att man kan tänka så att om det låter för bra för att vara sant, så är det antaglignen också för bra föra att vara sant.

När jag sökte på olika tidningars hemsidor för att se vilka nya metoder de skriver om så hittade jag bland annat dessa två:

Expressen har en artikel om att man automatiskt går ner i vikt om man befinner sig på hög höjd. En forskargrupp lät 20 feta människor bo på en tysk bergstopp i en vecka. Trots att de fick äta vad de ville åt de tydligen mindre än vad de brukar och gick ner i vikt. Dock skriver de ingenting om hur man ska behålla vikten när man kommer ner från bergstoppen igen.

ToppHälsa har en artikel om att man går ner i vikt genom att äta efter sin "djurtyp". Om man till exempel tillhör Lejonet (det framgår inte, men jag antar att de menar om man är född i lejonets år) så ska till frukost äta en bit lax med osockrad tomatsalsa och riven ost, och till det dricka ett glas tomatjuice. Om man däremot tillhör Apan så kan en frukost bestå av rostat fullkornsbröd med mandelsmör och hemmagjord sylt, melon och bär. Varför det är på det här viset, eller vilka som har kommit fram till det, framgår inte.

Dessa dieter tycker jag inte att man kan ta på allvar över huvud taget och jag kan bara hoppas att de som läser artiklarna är så pass kloka att de inte heller gör det.

Det som ofta saknas i tidningarna är vilka som ligger bakom de nya råden och varifrån forskningen kommer ifrån. Det kan till exempel stå "...visar en tysk studie", eller "forksare i Frankrike har kommit fram till...". Man får sällan läsa om hur många deltagare som var med i studien, om man har kunnat göra liknande studier med samma resultat och så vidare.  

Jag vill verkligen uppmana er att inte ta löpsedlar och artiklar i olika tidningar på för stort allvar. Var kritisk när du läser och använd ditt sunda förnuft.

            
            Var kritisk!

Dietistutbildningen

Fråga: Vad går dietistutbildningen ut på? Jag kom på att jag vill utbilda mig till dietist, men vet inte riktigt vad det innebär, bara att det har med mat hälsa och träning att göra. Vilka kurser ingår osv? 

Svar: Dietistutbildningen är en 3-årig utbildning som man kan läsa i Umeå, Göteborg och Uppsala. De flesta dietister jobbar på sjukhus eller vårdscentraler, med sjuka patienter. Olika sjukdomstillstånd kräver olika typer av kosthållning och det är här som dietisten hjälper till. Som dietist kan man även jobba inom kommunen. Att utbilda och informera människor om kost kan också ingå i en dietists arbetsuppgifter. Man kan även driva sitt eget företag eller jobba med produktutveckling. Personligen vet jag inte riktigt vad jag vill jobba med när jag är färdig.

Exempel på kurser som ingår i programmet är näringslära, kemi, livsmedelskunskap, matlagningsteknik, metabolism, immunologi, dietetik och sjukdomslära, fysiologi, kost och folkhälsa, vetenskapliga metoder, psykologi mm... Den sista terminen är man ute på praktik i 8-10 veckor.

Jag går nu sista året på programmet. Jag trivs jättebra och känner att jag hittills har lärt mig jättemycket! Just nu läser vi en kurs som heter Kostsociologi. Den handlar bland annat om människors matvanor och på vilket sätt samhället och våran omgivning inverkar på våra val av livsmedel. Det är intressant!

Många har frågat om det är en "jobbig" och tidskrävande utbildning och hur pass svår den är. Jag tycker det är jättesvårt att svara på, dels eftersom alla är olika och har olika studietekniker, och dels för att jag ju inte har något annat program att jämföra med. Men jag skulle inte direkt säga att det är en svår utbildning i alla fall. Om man går på föreläsningarna och pluggar på egen hand så klarar man oftast tentorna.

Under "Kategorier" (på bloggens vänstra sida) finns en en kategori som heter "Mina Dietiststudier". Där har jag samlat de inlägg som på något sätt berör utbildningen. Jag har bland annat publicerat inlägg om vad vi har gjort under olika kurser.

Man hittar mer information om utbildningen på universitetens (Uppsala, Umeå och Göteborg) hemsidor.

       


Hur blir man av med småätande och sötsug?

Vad kul att det var så många som ställde frågor när jag hade frågestund! Jag har valt att svara lite mer omfattande på frågorna, så istället för att publicera massa korta svar i ett inlägg så publicerar jag ett inlägg för varje fråga. Först ut är denna fråga:

Fråga: Har du några bra tips på hur man kan minska sitt sötsug och minska på sitt småätande? Vad är bra att äta istället?

Svar: Att äta godis ibland tycker jag inte är något "dåligt". Däremot mår många människor dåligt av att de en stor del av dagen går och är sugna på något sött. Detta är ingen känsla som man mår bra av, så därför tänkte jag tipsa om hur man kan bli av med den. Mitt bästa tips för att minska på sitt sötsug och småätande är att äta regelbundna måltider och att äta så mycket att man blir "lagom" mätt. Om man hoppar över en måltid så sjunker blodsockret. Eftersom kroppen strävar efter att vara i balans, så kommer man att bli sugen på att äta något som höjer blodsockret snabbt igen, nämligen något sött. Detta går att undvika genom att äta regelbundna och mättande måltider! =)

En bra måltidsfördelning kan se ut så här:
• Frukost
• Mellanmål
• Lunch
• Mellanmål
• Middag
• Eventuellt kvällsmål

Vissa som till exempel vill gå ner i vikt, hoppar över måltider för att få i sig mindre energi. Detta fungerar absolut inte! Att hoppa över måltider gör som sagt bara att du blir sugen och jättehungrig och äter extra mycket när du väl äter. Att hoppa äver måltider och gå hungrig gör att man går och tänker på mat och blir extra sugen på det som man tycker är allra godast, som till exempel godis.

Ett annat tips för att bli av med sötsuget tror jag faktiskt kan vara att inte ha några "regler" som säger att man inte får äta godis, fikabörd, glass osv. Det som är förbjudet lockas man av! Om du till exempel säger till dig själv att du inte får äta godis på en månad, så kommer en stor del av den här månaden att gå åt till att tänka på just godis och på hur gott det hade varit. När månaden sen har gått kommer du inte vilja göra något annat än att äta massa godis. Jag tror att man blir lite "besatt"/"fixerad" av det som man förbjuder sig själv från att äta. Så gör dig av med alla förbud, börja äta ordentliga mål på regelbundna tider, och om det är något du trots allt blir riktigt sugen på, så tycker jag att du ska äta det! =) 


               

Fråga mig!

Jag tänkte ha en liten frågestund! Ställ din fråga här i kommentarsfältet så väljer jag ut några som jag svarar på. (OBS! Endast frågor om mat, hälsa, dietistutbildningen och liknande).


     


Mellis


Fruktsallad gjord på apelsin, banan, päron och äpple. Toppad med lingonkesella (kesella som jag bladade med lingonsylt). Sååå gott! =)

Nya skor


Idag var jag på Löplabbet och köpte nya springskor! Om ni ska köpa löparskor så rekommenderar jag er verkligen att gå till Löplabbet. Jag fick hjälp av en kille som först undersökte mina fötter och tittade på hur jag belastar fötterna när jag står upp som vanligt. Sen fick jag provspringa på ett löpband för att han skulle kunna se hur mitt löpsteg ser ut. Utifrån detta så visste han vilken typ av skor som mina fötter mår bäst av! Det blir lite dyrare, men jag tycker absolut att det är värt det!

Fiberrikt bröd med smak av kardemumma


Jag utgick från det här receptet när jag bakade, men den här gången la jag till lite av varje som jag hade i skafferiet... Så nu blev receptet så här:

Ingredienser till 1 bröd:
2,5 dl vatten
25 gram jäst (0,5 paket)
50 gram kesella
0,5 msk salt
1 tsk kardemumma
2 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl special
0,5 dl boveteflingor
0,5 dl vetekli
0,5 dl kruskakli
0,5 dl fiberhavregryn
2 msk hela linfrön

Ca 2 msk boveteflingor, och 1-2 msk vatten, till garnering

Gör så här:
Värm vattnet till fingervarm temperatur. Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt kesella, salt, kardemumma och alla torrvaror, dock endast hälften av vetemjölet. Arbeta degen tills den är smidig och fast och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Forma degen till en limpa. Lägg limpan i en smord brödform (ca 1,5 liter) och låt den jäsa i ca 30 minuter. Pensla med vatten och strö på boveteflingorna. Grädda på galler i botten av ugnen, 175 grader i 30 minuter.

Att tillsätta lite kardemumma i brödet blev jättegott! =)

Gröt!

       

Jag tänkte slå ett slag för gröten! =) Det är verkligen en bra maträtt tycker jag - gott, mättande, snabblagat, nyttigt, billigt, variationsrikt...För mig är det den perfekta frukosten! Idag fick jag hem Lilla Grötboken som jag beställde från Uppladdningens hemsida, så nu har jag blivit sugen på att testa lite nya grötsorter! =)

För ett tag sen så publicerade jag ett inlägg där jag hade räknat ut vad 1 portion gröt kostar. Jag kom fram till att en portion med bara gröt kostar 60 öre och en portion gröt med mjölk kostar ca 1 krona och 40 öre. Riktigt billigt alltså!



Från Lilla Grötboken