Läsarfråga om järnupptag...

Fråga: Är det en myt att man inte ska äta eller dricka mjölkprodukter när man äter blodpudding, då man menar att det minskar järnupptaget?

Svar: Det finns två olika typer av järn; hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn finns i kött, fisk, inälvsmat och blodmat och icke-hemjärn finns i spannmål, grönsaker, rotfrukter och frukt. Kalcium försämrar kroppens upptag av både hemjärn och icke-hemjärn. Så om man vet med sig att man har brist på järn eller om man inte äter så mycket järnrika livsmedel, kan man försöka undvika kalciumrik mat i samband med att man äter järnrik mat. Man kan också underlätta för kroppen att ta upp järn... Upptaget av hemjärn stimuleras av kött, fisk och skaldjur och upptaget av icke-hemjärn stimuleras av kött, fisk, skaldjur och C-vitamin. (Att man tar upp mer järn om man dricker apelsinjuice när man äter till exempel blodpudding stämmer alltså inte, eftersom C-vitamin endast stimulerar upptaget av icke-hemjärn).

      
       Järnrika livsmedel

Kommentarer
Postat av: Jenny

Blir man tjock av kolhydrater? Och frukt?

2010-02-13 @ 09:02:55
Postat av: Jens

Nej. Man blir tjock om man får i sig mer energi än man gör av med.

2010-02-13 @ 12:58:30
Postat av: Anonym

Elina, måste bara påpeka att c-vitamin dock hjälper ta upp järnet i blodpudding som är icke-hemjärn( är ju inte bara hemjärn i blodpudding):)

2010-02-13 @ 20:06:43
Postat av: Filibabba

Mikaela - Ja det stämmer ju såklart!! :)

2010-02-13 @ 21:32:07
URL: http://filibabba.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback