Lördagens Lunch


-Matvete
-Stekt lax
-Kidneybönor
-Broccoli


Rödbetslunch


-Potatis
-Rödbetor
-Vegetariska köttbullar
-Kidneybönor
-Morot
-Gurka

Att koka rödbetor:
Borsta rödbetorna noga, men var samtidigt försiktig med skalet. Skär inte bort rotspetsen. Om bitar av skalet, eller rotspetsen, tas bort innan man kokar rödbetan, så rinner den vackra färgen ut och rödbetan får lite tråkig färg och förlorar näring. Lägg rödbetorna i en kastrull och täck dem med vatten. Koka rödbetorna mjuka under lock. Det tar olika lång tid beroende på storleken, jag fick koka mina ungefär 30 minuter. Känn efter med en sticka. Spola de nykokta rödbetorna i kallt vatten och gnid samtidigt bort skalet.
      

Skållat grahamsbröd med morötter



Ingredienser
(till ca 24 bröd):

7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
1 paket  jäst (50 gram)
2 msk flytande margarin eller olja
1 msk salt
9-9,5 dl vetemjöl

Gör så här:

Koka upp vattnet  och häll det över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarmt, 37°C.
Skala och riv morötterna fint på rivjärn eller matberedarens rivskiva. Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig. Tillsätt morötter, margarin/olja, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över degen och låt jäsa ca 40 min.
Stjälp upp degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm (eller på bakplåtspapper). Platta ut den med mjölad hand och nagga degen med en gaffel. Skär degen med en bakskrapa i 24 rutor. Doppa bakskrapan i vetemjöl då och då, så att inte degen klibbar fast. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225°C, ca 20 min. Låt brödet kallna innan det bryts i rutor.

Skållning innebär att man häller kokande vatten över grovt mjöl.
Fördelarna med skållning är många: Brödet smular mindre, blir saftigare och hållbarare. Dessutom ger skållningen brödet god arom och en svag sötma.
Skållning är enkelt och kostar inte mer än ett bröd som inte skållats! =)


Lunch


Idag blev det en blandning av lite allt möjligt. Gott blev det hur som helst! =)

- Råris
- Tonfisk
- Brynt vilök, gul lök och champinjoner
- Guacamole
(Recept nedan!)
- Sparris

Recept på Guacamole (ca 4 port.)

Ingredienser:

2 mogna avokador
0,5 dl lime- eller citronsaft
2 krm salt
0,5 krm svartpappar
2 krm mald koriander

Gör så här:

Mosa avokadorna. Blanda ner saften från limen eller citronen, och kryddorna.

Middag


Kycklingfiléer tillagade i ugn
Egengjord Ajvar Relish (se recept nedan!)
Ugnsgratinerade rotfrukter:
   - rödbetor
   - squash
   - morötter
   - palsternacka
   - persiljerot
   - gul lök
   - kålrot
Efter att rotfrukterna hade varit inne i ugnen, ca 200 grader i 20 min,
marinerade jag dem med balsamvinäger och lite salt.



Ajvar Relish (Jugoslavisk paprikaröra)

Ingredienser:
En halv gul lög
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
5 röda paprikor
2 auberginer
3 tsk rödvinsvinäger
1 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och fräs i 1 msk rapsolja tills allt är mjukt. Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnorna. Dela auberginerna på längden. Grilla paprikorna och auberginerna med skaldelarna uppåt i ugnen, tills skalet är bränt och bubbligt. Låt svalna något och lägg i plastpåse i ca 10 min så att skalet lossnar lättare. Skala och mixa grönsakerna med löken. Smaksätt med resten av oljan, vinäger, salt och peppar.

Ajvar finns att köpa på burk i affären, men det blir ofta godare (och billigare) att göra egen! =)

God fruktsallad


Mango
Granatäpple
Vindruvor


Hallonpannacotta


Pannacotta är en väldigt enkel, billig, god och fin efterrätt som man kan variera lite hur man vill!

Ingredienser till ca 5 portioner:
3 gelatinblad
3 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
250 g hallon

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten och låt dem svälla ca 5 min. Koka upp grädde, mjölk och socker, så att sockret löser sig. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och lös upp dem i den varma gräddmjölken. Blanda i vaniljsockret. Fördela blandningen i ganska låga glas. Låt svalna och ställ in glasen i kylen ca 3-4 timmar.
Hallonsåsen: Pressa ca 250 g tinade frysta hallon (spara gärna några hela hallon för garnering) genom en sil så att kärnorna kommer bort. Späd ev med lite vatten och smaka av med lite florsocker.


God middag


Oliv- och fetaostbiffar
Hasselbackspotatis
Sallad
(se nedan!)
Rödvinssås
Persilja för garnering

En supergod sallad:

Ruccolasallad
Soltorkade tomater
Avokado
Svarta bönor
Paprika
Tomat
Gurka

Lasagne


Färssåsen:
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
Ca 400 g köttfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk basilika, oregano eller timjan
Salt och peppar

Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
2 dl riven ost
Salt

Övrigt:
Ca 9 lasagneplattor

Sätt ugnen på 225 grader.

Färssåsen:
Skala och hacka löken. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Fräs lök och färs under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kryddor och ev pressad vitlök. Koka på svag värme ca 15 min. Smaka av med salt och peppar.

Ostsåsen:
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, och fettet. Koka upp under omrörning och låt koka i 3-5 min. Rör ner 2 dl ost och smaka av med salt.

Bred ut hälften av ostsåsen på botten av en ugnssäker form. Varva plattorna i tre lager med färssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst.

Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 min.

Lunch


- Fullkornsbulgur
- Lax
- Broccoli