Skållat grahamsbröd med morötter

Ingredienser (till ca 24 bröd):
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
1 paket jäst (50 gram)
2 msk flytande margarin eller olja
1 msk salt
9-9,5 dl vetemjöl
Gör så här:
Koka upp vattnet och häll det över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarmt, 37°C.
Skala och riv morötterna fint på rivjärn eller matberedarens rivskiva. Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig. Tillsätt morötter, margarin/olja, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över degen och låt jäsa ca 40 min.
Stjälp upp degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm (eller på bakplåtspapper). Platta ut den med mjölad hand och nagga degen med en gaffel. Skär degen med en bakskrapa i 24 rutor. Doppa bakskrapan i vetemjöl då och då, så att inte degen klibbar fast. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225°C, ca 20 min. Låt brödet kallna innan det bryts i rutor.
Skållning innebär att man häller kokande vatten över grovt mjöl.
Fördelarna med skållning är många: Brödet smular mindre, blir saftigare och hållbarare. Dessutom ger skållningen brödet god arom och en svag sötma.
Skållning är enkelt och kostar inte mer än ett bröd som inte skållats! =)
Jag med:) Lycka till:)!
åh vad gott, mums!
Tack tack.
vist är dem , allt bra med dig
mm lät jättegott
hehe var liksom tvungen att göra ett urval:)
ja visst är det gott! :o) Mmm brödet ser fantastiskt ut! KRAM
svar: tack så mkt :D
mums
Det låter jättegott!
vad fina dom var! grahamsbröd är så gott :D
haha, vad sjukt elina.-..jag bakade morotsbröd imorse och skrev det i bloggen och så har du också bakat..världen är liten:P Dina var dock lite mer komplicerade med skållning..haha, man blir lite inspirerad av lektionerna i köket:P
Kramar
Sv: ja, verkligen!
Gott brödet ser ut!
Åhh nu vill jag också baka:) Får bli en annan dag men ska absolut prova detta receptet.
Ser härligt gott ut.. tar mig en smakbit och dansar vidare:-) Kul att gästa lite mat/kakbloggar oxså.. du är välkommen om du har vägen förbi mitt kakomatcafé:-)
Ha de fint i köket..
Låter och ser jätte gott ut!
Ser riktigt goda ut :)
Vilken härlig blogg! Allting ser jättegott ut!
ja det är faktiskt riktigt kul med turkiska :D
kram
brödet ser jättegott ut:) ha en fortsatt bra dag
kika gärna förbi i min shop med egendesignade kläder :)
trevlig dag!
shit vad det där såg gott ut!Kolla gärna in i min blogg och följ min flytt till Asien :D
Gott!
Jaaa underbart gott,asså shit det där brödet såg smaskigt ut=)
Kul att du fann mig, kika in min tävling jag har med=)
Tack snälla:)! javisst är det praktiskt, helt super:)!
åh smaskens!
aouch vad hungrig man blev när man kom in på din blogg ;D
Morötter i bröd är ju så gott. Har mycket av dem i landet nu färdiga för skörd, så det vore på kul att baka på dem också.
åh ser supergott ut! ska jag absolut prova :)
tack ska du ha! :o) KRAM
gottit:)
Ser underbara ut, så sugen man blir och lite te. Kommer du över på fika?
Kram Sanna
låter gott! :D
tack, det var helt gudomligt gott! synd att man inte äter gös så ofta!
Ny, läcker tävling i min blogg=)
Tack:)!
Mumms gott :)
Ser jättegott ut! Skulle nog smaka bra tillsammans med god kopp tea i höstrusket, eller vad tror du?
Hälsningar Mamma Mat
Svar till dig ang. Citron/Ingefära i choklad. Visst är det riktigt gott den kombinationen, fast det kanske inte låter så. Det gifter sig med varann på ett behagligt sätt, enligt mina smaklökar i alla fall:-) Smaken är ju som baken.... delad:-)
Du har blivit utmanad! Gå in på min blogg och följ instruktionerna :-)
vilket gott recept!!tack för det. Kram/jenny
Mm det lät som ett gott recept, dessutom utan socker/sirap som jag tycker ingår i de flesta recept annars. Ska nog testa det nästa gång jag bakar bröd. Hälsn. Cissy
Luktar och smakar underbart, tack för receptet!
Ett jättegott bröd Elina, och så enkelt att baka. Har bakat det två gånger, och det kommer att bli flera gånger. Tack för receptet!
/Gunn-Eli i Glanshammar