Bröd


Ingredienser:
50 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap
8 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl eller vetemjöl special
2 rivna morötter
Pumpafrön

Gör så här:
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, de rivna morötterna, grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
     Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Rulla delarna till längder. Skär varje längd i 10 delar och rulla delarna till bullar och platta till dem lite med mjölad hand. Låt bullarna jäsa övertäckta på plåtar i ca 30 min. Tryck på pumpafrön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter på 225 grader.

Mellis


Fruktsallad är alltid gott och passar bra som mellis! =)

Vindruvor
Sharonfrukt
Banan
Päron
Äpple
Mandarin
Russin
Solrosfrön
Keso

Fiskgratäng




Ingredienser: (ca 3 portioner)
300-400 gram färsk eller fryst fiskfilé, t ex sej eller kolja
0,5 msk vetemjöl
1 dl mellangrädde eller matlagningsgrädde
1 ägg
1 purjolök
2-3 tomater
1 squash
Ca 1,5 dl riven ost
1 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av de färska fiskfileérna eller skär det frysta, något tinade, fiskblocket i 1 cm tjocka skivor. Smörj ett ugnssäkert fat och strö över mjölet. Lägg ut fiskskivorna. Skär grönsakerna och lägg dem över fisken. Blanda ihop grädden med ägget och häll över fisken. Strö över salt och peppar. Strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.

Tips!

Hälsointresserad som jag är, brukar jag ofta hamna på internetsidor som handlar om just hälsa, mat, träning osv. Jag tänkte att jag ska börja tipsa om olika sidor som jag tycker kan vara intressanta att läsa! Om man håller med om det som skrivs på dessa sidor, eller inte, tycker inte jag är det viktiga. Det roliga är att få ta del av nya rön och andras tankar kring ämnet!


Jag börjar med den här artikeln från Aftonbladet -----> Länk 


Frukost


Smörgås med stekt ägg och kaviar
Gröt gjord på AXA Grynblandning, mjölk, äppelmos och russin



Så här skriver AXA om Grynblandningen på sin hemsida:
"Råg, vete, havre och korn - alla våra svenska sädesslag i en perfekt kombination för att ge dig fullkorn och viktiga kostfibrer som är bra för magens arbete. Dessutom får du kolhydrater, protein, B-vitamin, och mineralämnen för att din kropp ska må bra. Använd AXA Grynblandning i din egengjorda müsli, i gröt eller i bakning."

Gott bröd!


Provade ett nytt bröd fär några dagar sedan.. Det blev riktigt gott! =)

Ingredienser:
2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl yoghurt
0,5 dl sirap
0,5 dl lingonsylt

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner yoghurt, sirap och lingonsylt. Smörj en brödform, häll ner smeten och grädda i nedre delen av ugnen, i 200 grader ca 1 timme.

Lunch


Grahamspannkakor med fyllning. Mums!
Fyllning: Spenat, keso och rökt skinka.

Paella


Ingredienser till 4 portioner Paella:
2 dl ris
1 gram saffran
1-2 vitlöksklyftor
125 gram djupfrysta ärtor
400 gram räkor
100 gram musslor i vatten på burk
200 gram tonfisk på burk
1 tomat
Salt och peppar

Gör så här:
Koka riset tillsammans med saffran och pressad vilök. Låt ärtorna koka med riset de sista 3-4 minuterna. Blanda i räkor, musslor, tonfisk och tomatbitar. Salta och peppra.

Focaccia


Ingredienser till en plåt Focaccia:
25 g jäst
3,5 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl special eller durumvetemjöl
Olivolja till pensling
Ca 20 st svarta oliver
Lite soltorkade tomater
2 tsk havssalt
Rosmarin

Gör så här:
Dela sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen smidigt. Låt den jäsa övertäckt 30-40 minuter.
    Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Platta ut den med mjölade händer på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
     Pensla med olivolja. Tryck ner oliverna, soltorkade tomater och rosmarin i degen. Strö över saltet. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Tomatsoppa med pocherat ägg


Tomatsoppa:
Krossade tomater
Tomatpuré

Milda Mini Mat

Rivna morötter

Vitlök

Minimajs
Kryddor efter smak


Jag anger inga mängder - man får välja lite själv. =)

Hur man pocherar ägg:
Mät och häll vatten i en låg, vid kastrull, tills vattnet når 4-5 cm från botten. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Låt vattnet koka upp. Minska värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ner ett ägg i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. När äggvitan har stelnat, efter ca 2-3 minuter är ägget klart. Ta upp det med en hålslev eller liknande.


Lunch


Blodpudding
Keso
Osötad lingonsylt
Paprika- och vitkålssallad
Morot


Jag provad att laga blodpuddingen i ugnen och det blev riktigt bra faktiskt!
Värm ugnen till 225 grader och sätt in en smord form med uppskurna blodpuddingsbitar på, i övre delen av ugnen. Värm i ca 5 minuter.