Citronrisotto!


Jag tyckte att Linas Citronrisotto såg så god ut att jag var tvungen att prova att laga den! Det blev jättegott och jag rekommenderar verkligen detta recept! =)

Citronrisotto (4-5 portioner)

Ingredienser:
1 gul lök
1 msk olivolja
4 dl arborioris
1,5 hönsbuljongtärning (jag använde grönsaksbuljong)
ca 1 liter vatten
rivet skal från 1 citron
1 msk citronsaft
3-4 msk hackad persilja
salt, peppar

Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa med en stund. Smula ner buljontärningarna och tillsätt hälften av vattnet. Lägg på lock och låt småputtra ca 10 minuter, rör om under tiden. Späd med resten av vattnet i omgångar tills risotton är krämig. Tillsätt citronskal, saft och persilja och blanda försiktigt.

Till risotton åt jag sejfilé som jag hade marinerat i soja och vitpeppar. Jag fräste även haricots verts i lite olivolja och vitlök.

En jättegod måltid och som sagt kommer receptet från Lina! =)


Pannkakor med spenat och morot



Använd ett vanligt pannkaksrecept och ha i ca 2 rivna morötter och 2 dl finhackad spenat! Ett gott sätt att göra pannkakorna lite nyttigare! =)


Fruktsallad


♥ Pitahaya
♥ Sharonfrukt
♥ Ananas
♥ Banan
♥ Äpple


Tillbehör: Vaniljyoghurt




Jag gillar att prova olika typer av frukter och grönsaker. Idag har jag för första gången testat kaktusfrukten Pitahaya. Dess konsistens och smak påminner om kiwi, men pitahayan är lite mildare och mindre sur i smaken. Egenligen smakar den inte så mycket och det är ingen frukt som jag kommer köpa igen. Dessutom är den väldigt dyr; 98 kr/kg.

Läs mer om Pitahaya HÄR.

Lördagsfrukost


• 2 skink- och tomatsmörgåsar
• Ananas
• Stekt ägg med svartpeppar
• Tomat med citronpeppar
• Grönt te

Mellanmål


- Äpple
- Hallon
- Ananas
- Psylliumfrön
- Torkade aprikoser
- Solrosfrön
- Russin

Kycklingröra!


Detta är en variant på Laxröra, men jag har bytt ut laxen mot kyckling och lagt till hyvlade morotsbitar. Jag bytte även ut Lätt Creme Fraichen mot krossade tomater. Till detta åt jag råris, röd paprika och ananasbitar. Jättegott! =)

Laxröra!


- Laxröra --> Stek tärnade laxbitar tillsammans med wokgrönsaker, Lätt Creme Fraiche och Creme Bonjour Cuisine med smak av scharlottenlök och gräslök. Jag hade även i lite soja och Sweet Chili sås.                                                         
- Röd quinoa
- Ananasbitar
- Morot

Frukost


- Fullkornssmörgås med philadelphia-ost och gurka
- Stekt ägg med lite svartpeppar på
- Gröt gjord på
grynblandning, med lättmjölk, hallon, psylliumfrön, solrosfrön och russin
- En kopp grönt te

En bra start på dagen! =)

Veggobiffar och tonfiskröra


- Veggobiffar
- Tonfiskröra
- Vita bönor i tomatsås
- Grönsallad

Veggobiffar

Ingredienser
1 blomkålshuvud
1 stor morot
3 potatisar
0,5 gul lök
3 ägg
3 msk potatismjöl
Salt och peppar

Gör så här
Koka blomkålen och potatisen mjuk. Riv moroten fint. Hacka löken. Blanda samman allt och mosa ihop med en gaffel eller mixer. Ha i äggen, potatismjölet och kryddorna. Forma till biffar och stek.

Tonfiskröra

Ingredienser
1 burk tonfisk
1 avokado
1 dl lätt creme fraiche
ca 1 dl alfalfagroddar
1-2 msk psylliumfrön

Gör så här
Mosa ihop allt till en röra! =)

Pastasallad & Lax


- Ugnsbakad lax, med sweet chili-sås och citronpeppar
- Pastasallad
:
    ♦Fullkornsmakaroner
    ♦Svarta bönor
    ♦Röd paprika
    ♦Gul paprika
    ♦Ruccolasallad
    ♦Majs
    ♦Gurka
    ♦Körsbärstomater
    Vinegrett: Olivolja, vitvinsvinäger, italiensk salladskrydda, salt

Laxen, olivoljan, bönorna och ruccolasalladen bidrar med mycket nyttigt enkel- och fleromättat fett! =) 

Mellis


♥ Lättfil
♥ Jordgubbar 
♥ Lättmusli från Frebaco
♥ Solrosfrön
♥ Russin
Juice

Solrosfrön är både gott och nyttigt. De innehåller bland annat bra fetter (fleromättat), mycket E-vitamin, B-vitamin, järn och kalium.
 
                                      ¨


Jag tycker att bär är perfekt att inkludera i mellanmål! Perfekt att ha i filen, i gröten, i en fruktsallad, kanske till och med som smörgåspålägg... Om man brukar ha sylt i filen eller gröten är det jättebra att byta ut den mot bär, vilket minskar sockerintaget och ökar näringsinnehållet! =)

Jordgubbar, som jag hade i min fil idag, är rika på C-vitamin, mangan, fibrer, jod, kalium, folat, B-vitamin mm. De är också rika på antioxidanter!


God middag


- Hasselbackspotatis
- Fläskfilé
- Tzatziki
- Grönsallad med fetaost

Mums! =)

Köttgryta!


Ingredienser till ca 8 portioner:
Ca 1 kg grytbitar av nöt
500 gram passerade tomater
1 stor gul lök
1 purjolök
Ca 4 msk vetemjöl
Ca 1 liter vatten
Rosmarin
Salt
Peppar

Gör så här:
Fräs lök och purjolök i en stekpanna. Lägg sedan i grytbitarna och bryn dem. Krydda efter behag. Lägg sedan löken och grytbitarna i en stor gryta och häll i de passerade tomaterna och vattnet. Red med mjölet. Låt småkoka 1-1,5 timmar.